Igår varslade segelbåtsvarvet Hallberg-Rassy på Orust. Stampen/GP sätter krigsrubriker med storvarsel, vilket föranleder att det är dags att påminna om konjunkturläget. Sedan konjunkturbarometern bottnade har jag släppt det hela, fullt inställd på att konjunkturen är på väg uppåt. Hur är det med den saken?
För det första så handlar storvarslet om 24 anställda. Hallberg-Rassy Marinplast AB hade 2012 24 anställda, Hallberg-RassyVarvsAktiebolag hade 2012 104 anställda och Hallberg-Rassy Parts hade sex anställda. Moderbolaget hade en anställd. I koncernen ser det ut att handla om att knappt 18% varslats. Dock ska väl Hallberg-Rassy flyttat över anställda till ett externt bemanningsföretag innan, vilket kan dölja storleken på faktiskt antal påverkade, eller minns jag fel?
Men det var ett tag sedan det var varsel i branschen, det är på inget sätt 2012 längre. Och om Stampen/GP kallar 24 anställda för storvarsel, hur illa kan det egentligen vara.
Till en början så är Konjunkturinstitutets barometerindikator, konjunkturbarometern, nu positiv, dvs över 100, sedan i oktober. Den enda branschen som är kvar lågkonjunktur, under 100, är bygg- och anläggningsbranschen. Alla övriga sektorer, såväl som hushåll, mikro och makro är positiv och över medel.
Konjunkturbarometern.
110, 100 och 90 syns som horisontella linjer och anger överhettning, medel och konjunkturbotten, dvs när man ska gå ur respektive ta positioner i börsen. |
Konjunkturen har alltså vänt upp och är nu positiv, bara nio månader efter bottenformationen i konjunkturbarometern slog till.
Börsen har för övrigt stigit fint sedan dess, vilket återigen bekräftar investeringsmodellen.
Nu kan det förstås vara en falsk återhämtning, men trots gnäll i media så ser det alltså positivt ut överlag. Samtidigt ska man komma ihåg att företag och branscher alltid gnäller, för att få socialistiskt stöd från sittande regim. De gnäller även när ekonomin är överhettad, om de nu inte pratar om superkonjunktur och ny ekonomi i det läget.
Varsel i oktober 1992 – 2013 |
Konjunkturbarometern bygger förstås på enkätsvar, men istället kan vi titta på varselstatistiken.
I oktober varslades 5 718 personer, vilket är det högsta sedan i maj.
Fast man måste förstås titta på säsongsvariationen.
I själva verket är varselsiffror på 5 718 personer i oktober samma grundlinje som gällde under den ekonomiska återhämtningen 2009 – 2011. Vi är tillbaka på återhämtningsnivåer. Det är fortfarande inte så lågt som under 90-talet eller tidigt 2000-tal, men ligger under medelvarslen på 6 977 personer i oktober 1992 – 2013. Dessutom har befolkningen ökat och framför allt antalet i arbete pga arbetslinjen. 5 718 varslade idag är inte lika mycket som 5 718 varslade på 90-talet.
Varsel per månad 1992 – oktober 2013.
Mörk linje är 12-månaders glidande medelvärde |
Tittar man på historiken är 12-månaders glidande medelvärde för varslen på väg ner.
Varselstatistiken säger alltså att läget är ganska gott och det är inte 2012 längre.
Sammantaget är konjunkturläget fortsatt positivt. Att 24 varslade nu får rubriken storvarsel bekräftar kanske den bilden?
Vad som möjligen oroar är att återhämtningen sker så snabbt. Fortsätter konjunkturbarometern uppåt på detta vis kommer vi få en överhettad ekonomi redan till sommaren 2014, vilket bekräftar tidigare läsarenkät om att den svenska kraschen kommer 2015. Man kanske ska förbereda sig mentalt på att gå ur börsen redan till sommaren och någon långvarig superkonjunktur likt 2004 – 2007 kan vi nog glömma den här vändan.
Och förresten, ni som är BLT med rörliga räntor – återhämtar sig konjunkturen så här snabbt så lär räntehöjningarna inte dröja.
14 kommentarer
Småbåtsbranschen har varit på dekis rätt länge nu. Många varv har bytt ägare de senaste åren och båtmässorna är inte vad de brukade vara..
Cornu,
deflation?
http://www.di.se/#!/artiklar/2013/11/12/priserna-faller-i-sverige/
Nulli secundus
Men, men … "inflationen äter ju upp mina skulder"!
Nåja, Riksbanken får väl förr eller senare kasta in handduken och överhetta svensk ekonomi via en räntesänkning.
Fast deflation är ju den bästa av världar för den som kan behålla jobbet och köper en platt-TV varje månad.
Men fullständigt fasansfullt för oss BLTare…
Nulli secundus
….med fast ränta….
¨BLTare har inte fast ränta det är en av definitonerna på en äkta BLT,
den andra är avsaknaden av amortering på grund av att det är annorlunda nu, och när du säljer lyan så kommer du att kunna cascha in 4-5 miljoner efter det att du betalat igen lånet
@kal-krister
Du glömmer att låta någon mäklare värdera lyan till 7-8 miljoner så man kan låna upp till 6-7 milj, köpa teppanyaki-häll och åka till thailand. Riktiga BLTer ser till att belåna till 110% med all till buds stående medel…
Båtbranschen är drabbad av plastbåtarnas hållbarhet och yngres rastlöshet.
Bygg och anläggning kommer nog få lite bränsle när alla utlovade projekt sätts igång.
Fast sårbarheten i pendeltågstrafiken lär komma upp till diskussion igen-nu när Södra station drabbats-dvs söder om "getingmidjan".
Förslag: Bygg tågspår i samband med länken under Lovön.
"Och förresten, ni som är BLT med rörliga räntor – återhämtar sig konjunkturen så här snabbt så lär räntehöjningarna inte dröja."
Det lär dröja innan "normalränta" på 6% blir verklighet… Japan here we come
HR varslar var och varannan månad. Verkar vara någon sorts standard företagspolicy. Inget att bry sig om.
Snabbt upp och snabbt ner kanske ja..
Enligt investeringsteorin kan det gå ännu snabbare än till sommaren väl; om indexet går genom 110 i januari vilket väl ser möjligt ut, ska man ur positiva positioner i april redan eller…? Sedan behöver man inte följa det slaviskt, men de senaste sängarna har gått så fort så det känns som om man förlorar mer på att ligga kvar för länge än att gå ur en månad eller två för tidigt.
Tja, när det krävs nästan nollränta för att få upp konjunkturen, så blir den inte speciellt långvarig när räntorna väl stiger.
Om räntorna stiger.
Tvetydiga signaler. D
eflationstryck eller återhämtning, bägge borde inte existera samtidigt. Vi är kanske just efter vändpunkten då inte alla parametrar vänt upp än, ändringarna hos konsumenterna kommer ju lite sent i cykeln. Avsaknaden av inflation ska kanske ses utifrån det.