Liberty Silver AB är en av Sveriges främsta försäljare av guld och silver som investering.
Förra veckan meddelade Riksbanken var den svenska guldreserven ska finnas förvarad och att den hädanefter kommer att inspekteras på plats. Efter detta gick även den finländska centralbanken ut med information om var deras guldreserv förvaras.
I samband med detta förekom Liberty Silver i en intervju där vi ställer oss frågande till om den svenska guldreserven existerar i den omfattning som har redovisats. Artikeln har lett till stor spridning i sociala medier, mycket diskussion och positiv respons.
Med anledning av denna diskussion har vi nu författat ett öppet brev till Riksbanken där vi kräver svar på ett antal frågor rörande den svenska guldreserven. Du finner detta brev i vår nyhetssektion.
Vi vill med detta tilltag påpeka vikten av en grundlig inspektion av den svenska guldreserven på samtliga platser som den förvaras på. Samtidigt vill vi illustrera vikten av att ta hem åtminstone en större del av reserven för förvaring i Sverige. På vår hemsida kommer ni att kunna hålla er uppdaterade om det svaret som vi, förhoppningsvis, kommer att få av Riksbanken.
Med vänlig hälsning
Mikael From
VD, Liberty Silver AB
Ovanstående inlägg är skrivet och sponsrat av Liberty Silver.
28 kommentarer
Jag håller förstås med i sak, men jag tror att ni borde ställa brevet till Riksdagen eftersom Riksbanken är en myndighet under Riksdagen (alltså inte under Regeringen), och det därför är Riksdagen som kan besluta om till exempel en revision av guldreserven.
Vilka ledamöter som sitter i riksbanksfullmäktige finns angivet i länken. Till dem borde ni vända er.
http://www.riksdagen.se/sv/ledamoter-partier/Hitta-ledamot/Myndigheter-och-organ/Myndigheter/Riksbanksfullmaktige/
@viktualiebrodern
Det brukar dock anses som ohyffsat att springa och klaga hos chefen direkt. Mig veterligen ingår det i riksbankens mandat att göra rimliga kontroller av sina innehav – det är därmed rimligt att man skriver detta till riksbanken. De bör dessutom kunna svara på endel av frågorna utan att behöva fråga chefen (riksdagen) om lov.
NB att brevet var ställt till riksbanken och inte regeringen.
Cornu,
Bra med tydlig annonsmärkning på slutet. Det är dock något du även borde ha på sidan "Köpa guld och silver" direkt i toppmenyn vilket helt saknas där.
Med tanke på dina (fullt befogade och bra) inlägg kring bristande annonsmärkning hos t.ex. Schibsted kan det ju vara bra att du lägger till det där med för att inte riskera att kasta sten i glashus…
@klarsynth
Å andra sidan sånt som är uppenbart en annons kan man ju förvänta sig att betraktaren inser det direkt – till skillnad från en artikel som ser ut som vilken artikel som helst.
Ta t.ex. reklamen för "midsommargryning" till höger (jag tror alla får samma reklam på den), det krävs inte mycket förstånd för att inse att det är reklam. Detta blogginlägget däremot kan man däremot tänkas missa att det rör sig om reklam (om det inte vore för att det står).
Det jag länkade till ovan är ett redaktionellt inlägg precis som det här blogginlägget.
@klarsynth
Inlägget som du länkar till slutar dock med "Denna artikel är sponsrad av Liberty Silver." så jag tycker det är ganska klart att det rör sig om reklam, men det kanske har tillkommit på din uppmaning – det vet jag ju inte.
@Anonym,
Fanns mycket riktigt inte där när jag skrev ovan, men trevligt notera att det (äntligen) finns på plats även där. Så gissningsvis är det denna uppmaning som gav effekt.
Jupp, har missat att skriva det, så det var bra att du påtalade detta. Slarvigt. Kowtow. http://en.wikipedia.org/wiki/Kowtow
Cornu, Stort cred för att du erkänner att du hade missat det även om en sådan Kowtow känns vääääl ödmjukt i förhållande till den missen. :=)
"If you don´t hold it, you don't own it!"
Gäller troligen fortfarande när det skorpar till sig ordentligt nästa gång.
"Tyskland offentliggjorde tidigare i år att man önskade repatriera 300 ton guld av sitt guld från Federal Reserve."
"Det kommer ta sju år att fullgöra detta. Många har sedan Tysklands offentliggörande av repatrieringen frågat sig varför det skall behöva ta hela sju år att utföra en logistisk operation som rimligen inte borde behöva ta längre tid än ett par veckor."
Anmärkningsvärt ?
300 Ton Guld för spotpris 1316 USD / troy oz (2013-11-08) motsvarar ca 11,5 MIljarder USD.
USA:s statsskuld har sedan 1 år tillbaka i snitt ökat med 2,62 Miljarder USD per dag
Så HELA Tyska Guldreserven i USA är 4½ dagar av skuldökning i USA – Ändå tar det hela 7 år att repatriera gulder!
Anmärkningsvärt minst sagt – eller så finns inte Guldet!
Källor:
https://www.libertysilver.se/kc/news?id=341
http://www.brillig.com/debt_clock/
För många tar det åratal att spara till kontantinsatsen för att bli berättigad till "gratis" pengar att köpa hus för: http://www.di.se/artiklar/2013/11/5/spara-till-kontantinsats-tar-aratal/
Detta trots att det för många egentligen bara är några månadslöner det handlar om.
Två intressanta tankar på konceptet att inte ha alla ägg i samma korg (vilket ju rimligen är en förklaring till varför man förvarar guld utomlands) är:
1. Varför har man nästan hälften av guldet i england (ja enligt vad man redovisar iaf)?
2. Varför betraktas det som säkrare att ha äggen i andra länder än i sverige? Har man större förtroende för BoE och BoC än man har för sig själva?
Vid massa olika situationer kan jag tänka mig att det är mycket säkrare att ha stora delar av guldet utomlands.
Just England är väl världens centrum för handel med guld.
Att vilja ha allt guld hemma i en bunker i Sverige är ungefär som att ha alla sina besparingar i madrassen hemma.
@Wofser
Att ha sitt guld där guld handlas är bara en fördel ifall man har för avsikt att sälja guldet (eller rent logistiskt ifall man just köpt det). Nackdelen är dock att man löper större risk att BoE använder det för att kunna ge leverans på fysiskt guld.
Oavsett om det faktiskt är säkrare eller inte så ger man ju sig själv underkänt genom att lagra mer på andra ställen. Antingen gör man en felaktig analys av läget (och får underkänt av den anledningen) eller så gör man en korrekt analys (och får underkänt för undermålig säkerhet).
Wofser, och att ha pengarna hos en annan riksbank, är det som att ha besparingarna i flickvännens madrass?
Ja, men ska ju sprida riskerna sägs det. 🙂
Fördelen med att ha det i ett valv hos BoE är att om vi skulle behöva använda guldet vid en krissituation så behöver guldet inte flyttas fysikt, på sin höjd bäras över till en annan hylla. Ungefär som att föra över bankonto till bankonto.
@Wofser
Eftersom varken köpare eller säljare kommer ha guldet i sin besittning varken före eller efter affären så spelar det inte så stor roll ifall guldet ligger på en hylla hos BoE eller någon annanstans. Hade det rört sig om att fyskist flytta guldet från köparens besittning till säljarens besittning så hade det varit fördelaktigt att ha det nära säljaren.
Dessutom förutsätter det att krissituationen är sådan att London fortfarande är centrum för handel med guld.
Visar bara hur lite dagens pengar är värda. 11,5 Miljarder kan man trolla fram på några dagar, men 11,5 miljarder i "riktiga" pengar tar betydligt längre tid…
Så sant sa sant.
Man kan också konstatera hur lätt det är att sätta undersåtarna i (evig?) skuld med rådande politiska fullmakter och penningsystem.
Så du menar att riktiga pengar måste finnas i verkligheten, som fysiska objekt. Jag tror att jag förstår. Du tänker på snäckskal eller kanske såna där stenrundlar som väger flera ton.
Å andra sidan så är kanske inte skulden så evig? Om FIAT-systemet skulle krascha, kan bankerna verkligen kräva ränta på en skuld som liksom alla andra skuldsedlar är värda noll?
@S/S Josefin
Det beror ju på hur det krashar – det finns gott om exempel på valutareformer där man helt enkelt skriver in i lagen att gamla valutan värderas på ett visst sätt när det gäller t.ex. skulder. Det kan bli jättejobbigt ifall man som gäldenär får otur med lagstiftningen.
Liberty Silver AB . . . känner stolle varning direkt Ska vi springa runt med ädelmetaller i valutasystemen? De verkar ju tro på sin produkt 😉 Här kan man ana lite konspirationsteori också. Stollar som konspirerar.
Nåja, intressant marknadsföringsdrag och i grunden inget fel att sälja ädelmetaller på kommersiell basis, men håll rent från konspiratoriska rykten. Det driver inte affärerna tro mig. Om Libert Silver bekänner sig till Keynesianska läror eller inte känns helt ointressant i sammanhanget.
Det är ju trots allt bara de senaste 45 åren vi inte "sprungit runt med ädelmetaller i valutasystemen". Så tanken kanske inte är helt befängd.
@Number Two
Brevet nämnde inget om att använda ädelmetall som betalningsmedel utan det ställdes endel frågor angående guldreserven som är ganska befogade. När ett såpass stort land som tyskland inte får inspektera sitt guld så kan man ju fråga sig hur pass säkra vi kan vara på att det finns där (för att toppa upp förolämpningen så fick inspektörerna se hur guldtackor kan se ut dock), sen att de skall behöva vänta sju år på att få ut sitt guld späder ju på tvivlet.
Följande stollesignaler fås då man tar del av detta:
Liberty – tea party liknande beteckning och ger en politisk signal i företagsnamnet. Det finns en politisk agenda hos företaget.
Konspirationsteori – det finns en hemlig agenda och slutet sällskap med egenintresse som stulit guldet.
Backa tillbaka – världsekonomin och valutasystemen har utvecklats på 45 år. Ädelmetaller har en annan roll nu. Man kan aldrig få tillbaka den tid som varit oavsett hur mycket man önskar det.
@Number Two
Har du bemödat dig med att läsa igenom brevet? Eller nöjer du dig med att läsa "Liberty Silver", gissar något om någon konspirationsteori och dold agenda och sedan kommer fram till vad du tror du skall skriva?
Ädelmetaller är liksom då en tillgång, och tar du upp tillgångar i din balansräkning så är det ganska rimligt att man kontrollerar att dessa tillgångar finns. Tycker du inte det? Det brukar inom vanliga sunda företag kallas inventering och brukar göras årligen. Tycker du inte detta skall gälla riksbanken (eller banker öht) utan bara gälla andra "vanliga" företag?