Efter att Hamburg folkomröstat ja till att expropriera Vattenfalls elnät och föra tillbaka det i allmän ägo, så ska nu även berlinborna rösta om det samma (Financial Times). Totalt handlar det om att Vattenfall får se en sjundedel av sitt nätägande i Tyskland exproprierat om även Berlin röstar ja.
Naturligtvis ska Vattenfall få ekonomisk ersättning, men har samtidigt gjort nedskrivningar i sin tyska verksamhet, som alltså innebär att korrekt bokfört värde har sänkts och det alltså är billigare att expropriera elnäten.
Frågan är bara när vi får se något liknande i Sverige? Det finns antagligen gott om kommuner som svär över att de sålde ut elnäten till elnätsjättarna och tappade lokal kontroll och styrning av dessa lokala monpol. Lokala monopol, som trots allt inte kan konkurrensutsättas, passar generellt bättre i allmän ägo, eller ännu bättre – i brukarnas ägo.
Sista ordet är inte sagt. Berlins ekonomi är ansträngd, speciellt efter fiaskot med den nya flygplatsen och det är inte säkert att man ens vid det väntade positiva utfallet av folkomröstningen kan skaka fram pengarna.
Relaterat har Der Speigel en engelskspråkig artikel om Kolkraft Vattenfall AB:s härjningar i Tyskland.
24 kommentarer
C du skrev:
"Lokala monopol, som trots allt inte kan konkurrensutsättas, passar generellt bättre i allmän ägo, eller ännu bättre – i brukarnas ägo."
Eftersom du använder en ganska generell formulering antar jag att du har fler exempel på "lokala monopol som passar bättre i allmän ägo"?
Vägar. Vatten. Avlopp. Fast telekommunikation.
Notera att allmän ägo kan vara privat ägo, t ex vägföreningar, fiberföreningar, avloppsföreningar, dvs brukarägt. Finns 1000-tals sådana föreningar i Sverige. Kanske 10 000-tals.
Annat lokalt monopol är t ex en bostadsrättsförening, som ju har lokalt monopol på ägandet av en viss fastighet. Mycket bättre konstruktion på pappret än en hyresfastighet, om man ignorerar att de flesta BR-ägare inte vet vad de äger, inte engagerar sig och dessutom bjuder övervarandra i tävlingen om vem som kan skuldsätta sig mest. Men det innebär alltså inte att BR är en dålig konstruktion, äpplen och päron.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
"Allmän ägo"? Vad är det för utopisk fantasi?
Det är en lögnfras som betyder att den infödda livstidspoltiiska adeln ensidigt dikterar hur mycket du måste betala til ldem, ditkerar att du inte får skapa välstånd åt dina medmänniskor för statsdadeln tar sig med våld monopol mot sånt och hur produkter och tjänster ska utformas och installeras hos dig. "Allmän ägo" är feodalherrarnas privata revir, du som betalar för och lider av deras "produkter", är inte ens tillfårgad. men det kanske upplevs som bekvämt att inte tillåtas få använda sin hjärna för att göra val i sitt eget liv?
@Gustav & Cornu
Tänkte lägga till att ju mer lokalt destu mer passar det i samfälligheter (ie kollektivt ägt av fastigheterna som infrastrukturen är dedikerad till) och destu mindre lokalt (så som högspänningsledningar, motorvägar, vattentorn och reningsverk) passar mer i statlig regi.
Monopol definieras som att staten med våld förbjuder människor att skapa välstånd åt varandra. Ingen annan slags definition är möjlig. Två kiosker som står helt intill varandra och säljer varmkorvar, konkurrerar med varandra med sina differentierade produkter. Den ena fokuserar på kunder som kommer från ena hållet, den andre på kunder som kommer från andra hållet. Och de leverear olika grad av servic till de båra olika marknaderna.
Och varmkorvskioskbranschen är direkt frontal konkurrent mot och i samma bransch som örngottsdistributionsbranschen, eftersom deras kunder väljer mellan att köpa en varmkorv eller istälelt använda samma pengar till att köpa ett örngott.
Konkurrens är att TILLÅTAS välja. Även när alla i hela världen avstår från att försöka producera en liknande vara som företag X, som därför är den ende som säljer vara X, så råder totalt fri konkurrens. Alla har nämligen gjort ett fritt val och ingen kan komma på ett sätt att förbättra X produkt. Monopol är att du tvingas köpa statens avlopp.
Anonym, vattentorn och reningsverk är uteslutande kommunala. Däremot högspänningsledningar och motorvägar är statliga, då de inte har någon koppling till lokalt brukande.
Kapitalist, staten har inga avlopp. Men du kan väl starta ett VA-bolag och dra in en extra VA-ledning till alla, så de kan få välja den billigaste.
@Cornu
Jag hittade lite siffror på wikipedia: 25475 vägsamfälligheter, 6981 samfälligheter för grönområden (trodde inte ens sådana fanns), 6908 för vattenförsörjning osv. Totalt finns 29500 registrerade så du kan nog stryka ditt "kanske".
@Cornu
"Anonym, vattentorn och reningsverk är uteslutande kommunala."
Jo, men jag skulle inte bli mäkta förvånad ifall någon kommunpolitiker får tuppjuck och säljer ut. Samma sak gällande Borg's ideer om vem som skall äga högspänningsledningarna – det kanske blir mer spännande ifall han säljer dem till någon kompis.
Anonym, på fastighetskartorna finns det massor med ytor märkta med "S", som i samfällighet. Det handlar om historiska arealer, där man vid skiftesreformer fått del i ofta inproduktiv mark, t ex träsk etc. Dock även vattenkvarnar och torvtäkter. Väldigt få av dem brukas fortfarande och det handlar i princip om övergiven mark.
I några fall är de dock fortfarande aktiva. T ex är vår 1 km breda bandstrand här i byn en samfällighet, som ägs och drivs av ett antal fastighetsägare i byn. Ursprungligen var dock samfälligheten en sandtäkt och inte en badstrand, men ägandet kvarstår, liksom samhällsansvaret och driften.
@Cornu
Dock eftersom de är upptagna i fastighetsregistret så är de fortfarande de jure gällande (även om ingen aktivitet förekommer). Flertalet samfälligheter är vägsamfälligheter och det låter som ganska långsökt att de inte skulle vara aktiva med tanke på att det knappast ligger på någon annans ansvar att underhålla en samfällt ägd väg.
@Kapitalist:
Jag tolkar ditt inlägg som att du är för fri piratkopiering då? För den friaste konkurrensen är ju när 10 företag tillverkar en Iphone så att jag kan välja den billigaste och bästa?
Det finns konstiga djur. Själv har jag en aktie i BLAAB vilket äger avloppsledningar och ett reningsverk på Ingarö. Samtidigt har jag del i en vägförening och tre föreningar som äger grönområden och detta gäller för en fastighet.
Avsomnade vägföreningar är inte ovanligt. Vägarna fungerar hjälpligt en tid.
Vänliga hälsningar
Nanotec
@Nanotec
Visst funkar vägarna ett tag, men så småningom så krävs underhåll och då kommer väl det rimligen falla på vägföreningen? Ingen annan har ju skyldighet att stå för underhåll för "privatägda" vägar.
Jag avsåg samfälligheter för grönområden, många av dem är inte aktiva längre, då det handlar om gamla torvtäkter etc.
Tyskarna bör ju då också tvingas köpa tillbaka kärnkraftverken som de lurade den Vattenfall att köpa för att sedan tvinga dem stänga. Man kan väl inte bara plocka russinen ur kakan? Men det tyskarna försöker är ännu värre då de försöker pilla tillbaka vissa av russinen in i kakan igen som de inte gillade.
Här gäller det verkligen att Svenska staten ger Vattenfall full support , detta handlar inte om småpengar
kapitalist:
Och Oligopol är . . . . .
Tyskarna får lämna tillbaka våra svenska kärnkraftsverk i gengäld.
Ja, förstatliga Vattenfall. Eller 2:an Fortum som ägs av finska staten. Eon är f.d. tyska statens elverk som privatiserats. Sen finns några kommuner kvar på listan över ägare av elnät och småkraftverk. Förstatliga staten! Det lär lösa problemen som dagens planekonomi orsakar…
Hur går det förresten med börskursen för det privatägda Vattenfall?
Själv köper jag aldrig aktier i privatägda Vattenfall. Jag rekommenderar istället att köpa aktier i det privatägda bolaget Socialstyrelsen istället. Privatägda Banverket och privatägda Statens Järnvägar står däremot på sälj i min börsportfölj av privatägda företag.
Förtydliga i stället hur du tänkt dig köpa aktier i vattenfall, var hittar du dom kapitalisten?
att slå sig för bröstet och berömma sig själv för något som inte ens går att göra verkar lite omoget och barnsligt eller?
Mycket svart och vitt i diskussionerna här…..när man blir äldre, som jag är, så inser man att det mesta är gråtoner……
Det har redan gjorts i Övertorneå efter att ägaren till Ekfors kraft, Mikael Styrman inte kunde komma överens med den kommunistiska ledningen i Övertorneå. Det finns mycket underhållande läsning om det och Styrman är en intressant personlighet.
Skulle vara intressant att läsa Cornus analys av det krig som utspelat sig där.