I natt stängde den amerikanska staten ner sin verksamhet, efter att kongressen inte kunnat enas om en ny budget. Börserna i de asiatiska tidszonerna reagerar relativt blandat.
Det handlar alltså inte om skuldtaket, utan om att amerikanskt budgetår börjar den 1:a oktober och utan en ny budget stänger man ner. Stötestenen är den sk Obamacare, som vare sig Obama eller demokratiska partiet i kongressen går med på att ändra på, medan republikanska partiet alltså vill skrota Obamacare. Därmed får ca 800 000 statligt anställda stanna hemma från jobbet och får inte heller någon lön till barnen i kongressen kommer överens i sandlådan.
I de asiatiska tidszonerna stiger den japanska Nikkei-börsen i skrivande stund med 0.41%. Hang Seng är ner 1.55%, Straits Times +0.59% och All Ordinaries +0.05%. Marknaden verkar relativt volatil.
Amerikanska S&P 500-terminen är marginellt ner relativt S&P-500:s stängning igår, men i sig upp marginellt. Börsen tar alltså det hela med ro.
Det föreligger osäkerhet på börserna, men knappast någon panik. Och varför skulle det vara någon panik, egentligen? Det är mest pinsamt. Ju längre den amerikanska staten har stängt desto mindre statsskuld lägger man på sig under tiden, men kontrakt på beställningar från näringslivet är redan skrivna och inbudgeterade och kortsiktigt kommer inte företag och näringsliv att påverkas.
800 000 konsumister, som inte får lön under några dagar eller veckor har inte heller någon större påverkan. Tvärt emot i Sverige är det hos staten man hittar de högsta medellönerna, generellt, inte hos näringslivet. Denna högavlönade medelklass bör klara av att följa den amerikanska konventionen att man använder 80% av lönen själv, sparar 10% (till t ex barnens college eller den egna pensionen) och ger bort 10% (eller är det 70-20-10?). Kort sagt har de statsanställda sparkapital de kan leva på till sandlådekriget är över. I övrigt har många statliga (och kommunala) jobb i USA “grekiska pensionsregler”, där man kan gå i pension efter att ha jobbat 20-30 år.
19 kommentarer
Bra att du förmedlar skillnaden mellan USA och större delen av Europa(Nord t.ex). Folk i allmänhet fattar inte hur korrumperad den amerikanska staten blivit där fackföreningarna inte minst sett till att statsanställda generellt har högre löner/förmåner än privatanställda. Inte konstigt att det finns krafter som kräver en mindre stat och mindre fack. Tänk om vi hade en löneledande statsbyråkrati i Sverige?
På tyska heter budget "Haushalt", dvs hushållning. Något som representathuset i Washington inte fattat vad det betyder sedan 90-talet. För övrigt så har inte USA haft en beslutad/godkänd officiell budget sedan början av 2000-talet om jag inte missminner mig.
@rttck
Det låter konstigt att de inte haft en beslutad budget – har du något belägg för det påståendet? För om det skulle vara så så borde väl inte nuvarande situation vara något problem öht.
Läs och begrunda, som sagt var är godkänd budget inte så vanlig de senaste åren. United States federal budget on Wikipedia
@Axel
Det står iofs inte explicit att budgetarna före 2010 har gått igenom, men jag finner fortfarande att det är märkligt att man tidigare saknat godkänd budget och först nu kommer på att man måste stänga ner verksamheten om sådan saknas. Det framgår väl för övrigt att konstitutionen kräver att man har en budget för att få loss pengar till veksamheten – menar du att man regelbundet fuskat med konsttutionen för att få det hela att rulla på? Det låter inte som speciellt USA-iskt.
Nej det menar jag inte, läs lite vad som står på Wikipedia samt de källor som hänvisar till. Det går även använda lite Google-Fu om man vill vidga det hela.
@Anonym; En budget kan vara fastställd men leda till underskott som måste lånas ihop. I USA är det lite annorlunda. Där har man en mängd "korrumperade" lagar/regler som tillåter kongressen att tillåta en mängd ofinansierade utgifter UTANFÖR budgeten. Något som inte skulle vara tillåtet i Sverige. Jag pratar då om utgifter man vet kommer under budgetåret. Krigsutgifter är bara en post bland flera sådana utgifter. Andra exempel är där man inte kommer överens och därför inte kan besluta om en "ren" budget. EN av det mest kända "hemliga utgifterna" är CIA´s budget. Och då menar jag den hemliga delen som mycket få personer känner till. Finansdepartementet har även stor hemlighet kring den s.k interventionsfonden, ESF, Exchange Stability Fund, som är den fond som bedriver bl.a hemliga interventioner på bl.a kapitalmarknaderna. Det kan vara praktiskt att ha världens reservvaluta. Sedelpressen finns där ständigt.
@rttck
Men om nu "ingen" budget under 2000-talet gått igenom – varför upptäcker man det först nu över 10år senare att man måste stänga statens aktivitiet? Något säger mig att man faktisk fått budgeten godkänd tidigare år och att det är först i år som budgeten inte gått igenom i tid.
@Anonym; Jo det går till så att man hittar på nya regler som leder till kvasi-budgetar. Det jag minns bekräftas även i bif länk: 1997 hade USA sist en riktig budget(Clinton). Då hade man dessutom överskott under några år.
http://prospect.org/article/does-congress-even-need-pass-budget
Det du syftar på är att det finns ett samvete någonstans därute i den amerikanska kongress-myllan. Glöm inte att man sänkt räntan till noll och jobbar med QE för att inte landet omedelbart ska gå omkull! 40% av statsskulden ägs inte av amerikaner. Sedan 1979 har man kunnat tillåta sig ha en icke godkänd budget men däremot kunnat höja skuldtaket varje år. Något som skett var och varannat år(dvs höjning av skuldtaket). Det amerikanska parlamentariska systemet har kommit att bidra till att man ibland inte ens tagit fram en budget bara för att man vet att den inte kommer att kunna godkännas av kongressen(Presidenten t.ex har ju på senare tid sällan haft majoritet i båda husen. Så stor är förhandlings- och kompromissviljan i USA.
@rttck
Så det du säger är alltså att det nya är att det inte ens finns någon kvasi-budget i år…
Nja men vad jag egentligen säger är att USA inte haft ordning i hushållet åtminstone sedan 1996 då man sist stängde ner staten. Vilket f.ö. innebar att man fick till en riktig budget som blev lag utan kryphål. För ETT ENDA ÅR innan man gick tillbaka till "same". I år gäller ju främst den i åratal diskuterade reformen Obamacare som helt saknar (front-)finansiering.
@rttck
Dock är inte en budget någon garanti för att man har "ordning i hushållet". Budget är trots allt bara en gissning av ekonomin för den kommande perioden, den kan vara träffsäker eller helt off och den kan vara balanserad eller obalanserad, men inget av dessa gör det till mindre en budget.
Tillägg: som jag förstått av konstitutionen så krävs det att utgifterna godkänns (genom lag) – för detta krävs ingen budget (lika lite som det krävs en budget för att godkänna e-fakturor).
Oavsett teknisk utformning handlar budget om styrmedel och ansvar om du förstår vad jag menar. Ett företag kan också leva utan budget men om du jobbat med ekonomiskt ansvar så förstår du vad jag menar!! Särskilt handlar det om samspelet mellan de personer som väljer sina förtroendemän och de som får förtroendet.
Här ett h/t från Jesse´s om korruptionen i USA. Charles Fergusson är mannen bakom "Inside Job".
http://www.huffingtonpost.com/charles-ferguson/hillary-clinton-documentary_b_4014792.html?utm_hp_ref=media
Detta är vad som väntar…eller värre när dollarn/räntan stiger när kapitalägarna lämnar statspapper för börsen.
http://static.safehaven.com/authors/merk/31304_d_large.png
Det finns inte skattebas att klara detta scenario. Därför kommer även pensionspengarna att beslagtas. Allt för köpa US Tsys.
En annan sak jag tycker är lite märkligt är att man inte beslutar om tillsvidare-beslut då hade man iaf haft något att falla tillbaks på. Nu är det iofs inte ett helt lyckat ansvarstagande, men om man inte kan komma överens om en förändring så borde man ju driva det hela löpande enligt tidigare beslut – även om detta skulle öka risken för okontrollerat underskott. Jag tycker inte att ett sånt agerande skulle strida mot konstitutionen iaf.
USA är verkligen på dekis… först så skall lägga enorma summor på att anfalla Syrien men ångrar sig i sista minuten. Några veckor senare kan man inte ens få ihop en budget. Det är synd om amerikanerna.
Petrodollarnas vägar äro outgrundliga. Det knakar och gnisslar nu när jätteimperiet sackar ihop.
Yes men det har pågått väldigt länge! Här en av de stora i frågan!
Chalmers Johnson och "Signs of Decay"
http://www.youtube.com/watch?v=Q2CCs-x9q9U&feature=player_embedded