Med tanke på börsutvecklingen det senaste året kan det vara på sin plats att titta på värderingen för det svenska storbolagsindexet OMXS30. Värderingen för 2013 ligger på p/e 17.65 och för 2014 på p/e 15.03, baserat på de sammanställda prognoser som man hittar hos 4 Traders.
Man kan förstås diskutera om dessa prognoser är korrekta, men de avspeglar antagligen marknadens förväntningar, oavsett om de är rätt eller fel. För övrigt hittade jag inte data för ABB och SSAB. Nokia går med förlust och bidrar alltså inte till p/e-beräkningen, så det är egentligen OMXS30(27) här. Jag är lat1. och har inte tittat manuellt på prognoser för ABB och SSAB.
Utdelningen för OMXS30(27) 2013 ligger på 4.06%, att jämföra med reporäntan om 1.0% och väntas stiga till 4.44% år 2014.
Utdelningarna är alltså attraktiva i förhållande till ränteläget idag. Riksbanken förväntas inte höja räntan förrän till hösten 2014, iaf enligt den sk räntebanan. Naturligtvis kommer utdelningarna alltså bli mindre attraktiva framöver när räntorna stiger under konjunkturåterhämtningen, vilket hör konjunkturcykeln till. Ska man dock tro på SBAB:s prognoser, så kommer reporäntan ligga på 3.50% 2017, vilket gör en utdelning från börsbolagen på drygt 4% tämligen ointressant. Den prognosen bygger dock antagligen på en evigt stigande superkonjunktur, vilket ekonomer tror på varje gång, men förstås aldrig inträffar.
Är då p/e 15.03 högt eller lågt? En snabb sökning ger inga bra svar för historiska p/e-tal för OMXS30, men för amerikanska S&P-500 verkar 15 vara rätt normalt och ett normalt bottenläge sedan 1990. Sätter man tvärt om p/e 20 som något medel de senaste decennierna så finns det alltså en uppsida i OMXS30 på 33% på något års sikt. Å andra sidan är ju inte stigande börs det enda sättet att höja p/e – fallande vinster är det andra. Vi befinner oss dock på eller nära en konjunkturbotten, men trots detta visar alltså OMXS30 ett p/e på 17.65 på årets förväntade vinster.
Wall Street Journal rapporterar att Dow Jones Industrial Average har ett p/e på 16.04 och ett estimat för nästa år på 13.85. Det samma för S&P-500 är 18.13 och 15.15. OMXS30(27) verkar alltså något lägre värderad än S&P-500.
Historiskt finns det förstås en önskan om p/e 7 och 7% i utdelning, men det gällde alltså innan finansialiseringen av världsekonomin på 80-talet. Går vi in i en ny fundamental cykel med dessa parametrar ska alltså inte bara Stockholmsbörsen halveras i värde, utan även de amerikanska börserna. Ur 7/7-perspektvet är förstås börserna världen över i en enorm bubbla. Samtidigt är inte 7/7 något som är förhärskande eller ett krav från marknaden, åtminstone inte för stunden. P/e 7 för S&P-500 har man bara sätt på 20-talet, slutet 40-talet och under 70-talet.
Åt andra hållet så kan förstås värderingarna för OMXS30 sticka iväg långt över 20 när alla springer åt samma håll och ropar om superkonjunkturen när konjunkturen håller på att toppa ur, och man får en sk börsbubbla även relativt den marknad som gällt sedan 80-talet.
Det finns massvis med orosmoment, t ex den stora ränteberoende delen i OMXS30 i form av de fyra svenska storbankerna, plus ränte- och på svenska marknaden bostadsbubbleberoende Skanska. Bankerna plus Skanska står för drygt 20% av index. Höjda räntor tillsammans med konjunkturen, och tids nog en alldeles egen svensk finanskris när skuld- och bostadsbubblan spricker, kommer slå hårt mot OMXS30. Men den smällen kommer först efter valet 20142.. Å andra sidan är alla bolag beroende av räntorna och om den räntesänkande cykeln har bottnat, åtminstone för stunden, så kommer de stigande räntorna sätta press på en konjunkturåterhämtning.
Som vanligt är ovanstående inte några köprekommendationer och inte något “jag” säger, utan det handlar alltså om externa data som jag redovisar. Det säger ingenting om någon rekommendation eller huruvida jag kommer ha rätt eller fel3., utan vad ni gör med informationen är helt neutralt. T ex har jag ingenstans skrivit att p/e 20 är ett korrekt medel och att OMXS30 kan stiga 33% är alltså baserat på ett fullkomligt godtyckligt antagande om att man sätter p/e 20. En del personer kan inte se skillnaden mellan diskussion och påståenden, så då får man sådana här tramsiga stycken. Som vanligt är rekommendationen bankkontot för alla som förlitar sig på gratiskällor för investeringsbeslut och även för de som saknar läsförståelse.
1. Den här bloggen är gratis att läsa. Gör arbetet själv.
2. Även år 2016, 2025 eller rent av 2055 är efter valet 2014 om nu någon tänker återvända och gnälla på att inte allt imploderade på måndagen efter valet nästa september. Skärp er.
3. Eller vad jag själv gör. Ingenstans ovan står det ett ord om hur jag själv agerar. Jag vet att en del tror sig kunna läsa mellan raderna, och för dem så är som vanligt rekommendationen bankkontot. Baserar man några som helst åsikter på fantasier så bör man inte ägna sig åt investeringar.
19 kommentarer
Att sia om framtiden kan bara klimatalarmister göra-med konsensus!
Alternativet till aktier är ju ränteplaceringar som idag kan vara lika riskabla som aktier om man vill välja bolagslån, men samtidigt ge en bra ränta.
Eller varför inte satsa å boendet?
En sak är säker-sparade medel kan användas senare, vilket är svårt med förbrukade medel!
Har man valt att vara utanför börsen fram till idag, då kan man lika gärna vara utanför i fortsättningen. Aktier ska man helst köpa när börsen är undervärderad, inte som nu när den är full/övervärderad.
Men med tanke på att hela uppgången varit driven av centralbanksstimulanser så är det inte helt osannolikt att vi får en större nedgång när dessa dras tillbaka. Och FED har signalerat att en nedtrappning kan vara på gång snart.
Själv kommer jag inte att köpa aktier i en större omfattning, utan börja sälja av och invänta nästa nedgång.
Du skriver att Nokia inte ingår i p/e-beräkningen till OMX för att bolaget gör förluster. Bara för att Nokia saknar p/e-tal så innebär det inte att bolaget INTE bidrar till det aggregerade p/e-talet för OMX-indexet. Man lägger ihop vinster och förluster när man räknar aggregerade p/e-tal.
Men precis som för DJIA tas svaga aktier/bolag bort fortlöpande och ersätts med starkare akter/bolag. Så när man ser ser till ett index(antalsmässigt litet) utveckling historiskt och i framtiden så måste man inse att indexet innehåll ständigt förändras. För t.ex DJIA gäller inte storlek utan främst storlek och lönsamhet.
Om en analysfirma lämnar uppgifter om OMX(30)-index så måste det förstås vara komplett. Allt annat är vilseledande och meningslöst.
4 Traders rapporterade inget negativt p/e-tal för Nokia, så jag struntade helt enkelt i att leta reda på prognoser för Nokia själv. Vikten i index ska vara 0.22%.
Jag har redovisat att jag utelämnat Nokia och därmed vet alla om detta. Man ska oavsett inte förlita sig på något som står gratis på Internet, så jag ser inte det som ett problem.
Det finns inget som heter negativt p/e-tal!
Jag tror indextunga H&M innebär en ganska betydande risk. P/E-talen ligger kvar på samma nivå som när vinsten växte med 10-15% per år. Senaste åren har dock vinsten i stort sett stått stilla och analytikerna tror att det snart ska vända. Bandet mellan förväntningar och verklighet är nu så utdraget att H&M måste börja leverera snart för att inte bli en blankningsfavorit bland hedgefonderna.
Betydande risk?
Tror jag inte alls, det är kassaflödena som är det viktiga och där levererar HM år efter år.
OT. MyOpenID lägger ner nu i februari 2014, vilken tjänst rekommenderar ni istället?
Jämför utvecklingen för p/e respektive vinst/aktie.
http://www.borsdata.se/comp/hm
Something have to give…
Det är inte så jag jobbar.
Jag utgår från balansräkningen och kassaflödena.
Jag tror inte att Stockholmsbören har mycket mer att ge på uppsidan i år, tycker Sydostasien och ev Tyskland ser mer intressanta ut, finns en del ETF er med mkt låga avgifter.
Cornu/ni räknar fel… man kan inte bara räkna ihop P/E talen så där. Rätt räknat är
P = det viktade priset att köpa samtliga aktier och E = det viktade NETTO-resultatet för samtliga resultat efter skatt.
Som exempel på hur del det kan bli, säg att ett företag kostar 1 000 000 000 kr och tjänar endast 5 kr i år. Det får då ett P/E tal på hela 200 000 000! Ska man sedan vikta ihop det med en massa andra företag och sedan dra slutsatsen att börsen är övervärderad kan det anses som oseriöst.
Räntan kommer inte att gå upp, för den kommer vara låg tills pengarnas värde kollapsar. Om man tittar på räntan sedan 1800-talet så är det uppenbart. Räntan är en komplex historia styrd av naturresurserna, befolkningen, välståndet, tekniken, kollapsen med mera. Inte ens ett världskrig betyder mycket, åtminstone inte så länge de flesta finns kvar. Räntan och den fossila förbränningen är lika omöjlig att påverka. De som tror något annat är moraliserande tokar.
Pengarna och pensionärerna måste blåsas. En varaktigt högre ränta ger en våg av deflation och konkurser ungefär som när någon vinner i spelet Monopol och tar över alla tillgångar. Det är bara fånigt att moralisera om. Verkligheten sätter stop för detta. Att fårskocken skulle begå kollektivt självmord istället för att rösta på en mupp i sitt heliga demokratiskt val vore lika osannolikt.
http://www.utredarna.nu/wp-content/uploads/2011/08/ränta1.jpg
http://research.stlouisfed.org/fred2/graph/?s%5B1%5D%5Bid%5D=WGS10YR
http://static.seekingalpha.com/uploads/2012/5/2/900850-1335995310473923-Mateo-Blumer_origin.png
http://www.utredarna.nu/goranzettergren/2011/08/19/rekordrantan/
Vilken ränta är det du skriver om? Svenska statslåneräntan?
Vad menar du med att "Pengarna och pensionärerna måste blåsas"?
Enligt bifogade diagram har obligationsräntan och även räntan på olika bankkonton och lån i USA och Sverige varit ungefär lika i mer än hundra år, vilket den kommer att fortsätta vara. När inflationen kommer där så kommer den också här. Jag har inga kunskaper för att förklara detta komplexa fenomen mer än att det är naturens gång. Pensionärerna blir blåsta på sina utlovade pengar när obligationernas värde blir en bråkdel. De flesta får kanske påfyllnad i form av statlig socialhjälp ur budgeten även kallad garantipension. Det är bara att extrapolera. Trenden kan omöjligt vändas. Aktier faller inte lika snabbt i värde realt. Men om 20 år är dessa nere i en bråkdel av idag. Fallet har ju redan börjat. Att de inte har fallit mer beror på den låga räntan och att pengarnas värde håller på att försvinna. Så även där kan man extrapolera. Kollapsen här kommer omkring 2050. Vid denna tid fås skillnader av att länderna isoleras.
För att riksbankens styrränta ska kunna stiga måste skuldberget betalas av annars blir räntekilen för betungande, och betalas skulderna av får vi deflation då det innebär mindre pengar i omlopp och svårare att betala av skulderna som är kvar. Moment 22 med andra ord.
Det valuta och finanssystem vi har är helt enkelt inte funktionsdugligt sett över en längre tidsperiod. Nya skuldpengar måste hela tiden skapas för att hålla det igång och i och med att inflationen är på uppemot 10% per år samtidigt som löneökningarna är 2-3% per år och basbeloppet höjs med 2-3 promille per år så torskar svenska pensionärer och i andra hand svenska löntagare rejält varje år. De som tjänar på det här systemet är en liten klick finans och styrelsefolk till vilken våra politiker så gärna vill räkna sig själva.
Svensson har hittils kunna hålla uppe sin konsumtionsnivå med hjälp av allt större och billigare lån men på sikt kommer eftersläpande löner och basbelopp att leda till en stor hoper arbetande och pensionerande fattiga svenskar i Sverige. Det är på dessa människors röster som Svenskarnas Parti kommer att kliva in i riksdagen.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
P/E för stängning i fredags för OMSX30 var enligt mina beräkningar 15.83 baserat på FX spot vid respektive årsredovisning och 2012s årsredovisningar, marginellt högre än Cornus siffra. Räknar man med FX spot från i måndags får man en teoretisk P/E 15.76 istället på grund av kronförstärkning.
"Historiskt finns det förstås en önskan om p/e 7 och 7% i utdelning, men det gällde alltså innan finansialiseringen av världsekonomin på 80-talet. "
Jo, det finns väl en önskan om att företagen skall vara väldigt lönsamma och billiga att köpa, men ser man på S&P-diagrammet så ser det ju inte alls ut som att ett P/E-tal på 7 har varit speciellt vanligt. Det verkar ju bara vara en extremnotering, ungefär som att en reporänta på nästan noll skulle höra till normalfallet (även om det säkert är många som önskar sig det).