550
Knappt hann bläcket på kontraktet om 160 000:- SEK per m2 för en garderob om tio kvadratmeter torka, så slogs ett nytt prisrekord i Stockholm. Den här gången är det en riktig lägenhet som säljs för 200 000:- SEK per kvadratmeter. (Dagens PS)
Det handlar om en nybyggd lägenhet på Grev Turegatan och rör sig denna gång om 140 m2. Priset blev alltså 28 000 000:- SEK. Förmodligen ser exploatören Wallenstam möjligheten att sälja övriga lägenheter på adressen i samma prishärad, även om den specifika lägenheten hade en takterass, vilket inte alla lägenheter kan ha.
Frågan är om bostadsbubblan just gick exponentiell? Återstår att se vad priserna på övriga lägenheter på adressen blir? Man får ju ändå CNN i den skinnklädda hissen…
22 kommentarer
Läget, läget, läget.. det finns inte så många ultralyxlägenheter med takterass vid stureplan. Det är ett unikt objekt som verkligen är unikt och säger inte så mycket om bostadspriserna i övrigt.
Jag kollade in på ture8.se och det var riktigt snyggt. Okej, kanske inte 28-miljoner-snyggt men jag antar att vanliga löneslavar inte är målgruppen för en sån här lägenhet.
+1. Den här känns inte riktigt representativ. Räcker ju att en ekonomiskt oberoende person för vilken 28 msek är småpotatis får för sig att skaffa en lägenhet i Sthlm och vill ha den bästa som finns på bästa läget.
Då är den här analysen desto mer skrämmande:
http://www.di.se/artiklar/2013/9/26/skuldberget-ar-en-myt/
Intressant artikel i SvD idag kring prisrusningen på riktigt små lägenheter i Sthlm:
http://www.svd.se/naringsliv/branscher/bank-och-fastighet/ettorna-springer-ifran-storre-vaningar_8556556.svd
Pudelns kärna:
"Enligt Hans Flink, affärschef vid Mäklarstatistik, har många inflyttare till Stockholm inte längre råd att etablera sig i större lägenheter. I flyttbagaget finns ofta värdet från en bostadsförsäljning i landsorten men det räcker vanligen till bara en fjärdedel så stor bostadsrätt i huvudstaden. Trots att inflyttarna tänjer sina ekonomiska resurser så långt de kan, blir det ofta just en etta som många kan köpa. "
Vi kanske börjar närma oss kanten till stupet trots allt?
Baserat på veckans priskartor här på bloggen, Malmö kommer strax, så är det prismättnad som gäller på dyrare villaområden. Om "en läsare" kan göra det samma för lägenheter, så kan vi se utvecklingen även där.
Cornu,
Vore grymt. Gillar verkligen kartorna från "en läsare" och uppskattar stort dina blogginlägg kring bostadsmarknaden.
Ja, ett par outliers ska nog inte få representera hela marknaden. Även om det är roliga exempel. Vem var köparen?
Även under/efter en krasch så kommer det finnas några som inte hänger upp sig på om det kostar mer än vi andra har råd med.
@Cornu
Problemet med lägenheter är att man isf måste göra detta utifrån en vettig värdering. Man köper ju som bekant inte en lägenhet (i flerbostadshus) i stockholm vad jag vet (nästan ingen annanstans heller) – man måste ju på något sätt ta höjd för föreningens ekonomi, avgiftens storlek osv.
@Reggad
Ja, när vi nu talar om outliers så kanske man skall fundera på ifall snittet är så relevant. Ett litet antal extrema individer kan ju påverka snittet på populationen på ett sätt som inte riktigt återspeglar hur populationen i stort ser ut – som exempel har ju nämnts folks förmögenheter osv. Kanske det vore på sin plats att titta på medianen istället för medelvärdet? Eller åtminstonde exkludera översta och undre decilen?
@Cornu
Ser fram emot malmöområdet. Skulle vara kul ifall man får med även huvudstadsområdet (ie norrdöstra själland), men det kanske är lite besvärligare att plocka in statistik på två länder.
@ Anonym 09:32
Både medel och median är ju förenklingar. Vilket som går bra att använda så länge man är medveten om bristerna. Annars brukar man bara använda medel när man väntar sig en normalfördelning. Får hålla med om att man kunde ta bort extremvärdena eller använda median om man ändå vill ha en förenklad bild att förmedla som t.ex. tidningarna är ute efter. Risken är dock att de blir anklagade för att förvanska data om de inte använder mer vedertagna värden såsom medel eller median.
Det skulle vara intressant om det blir allt fler outliers och i så fall skulle man kunna spekulera i varför. När prishöjningen började så bosatte sig folk i det som tidigare varit övernattningslägenheter. Nu kanske folk börjar bosätta sig i små skrubbar och de kapitalstarka som behöver övernattningslägenheter är tvungna att använda musklerna.
Ett hotellrum måste du ju tömma när du åker därifrån.
@Reggad
Om det är normalfördelat så är som bekant medel och median samma vilket kan förklara varför man använder medel i sådan utsträckning. Medel som sådant är annars mer tillämplig när man faktiskt kan addera upp de olika individerna (vilket ofta inte är fallet) medan medianen är mer tillämplig när man vill veta hur en normal individ är beskaffad. Därför är det nog ofta så att man skulle ange median oftare än medel.
När jag föreslog att exkludera de extrema decilerna så var det i syfte att filtrera bort "brus", på samma sätt som kartorna inte visar att kanske priset ökat för en fastighet och sjunkit för grannfastigheten.
Tillägg:
Angående hotellrum så brukar väl hotelpersonalen tömma det ifall man inte gör det själv. Eventuellt skulle man ju kunna komma överens om att de skall magasinera det och sätta tillbaks grejerna till nästa gång man kommer. Behöver ett företag en övernattningslägenhet så är det nog bara fantasin som sätter gränserna för hur man kan uppnå det.
Har man 28 mille som man inte vet vad man skall göra av så passar det bra att köpa något sådant.
Faller bostäder så faller kronan så på så sätt har du rätt. Men man kan ju enkelt idag ha ett valutakonto, flytta pengar utomlands eller köpa silver / guld.
"Takterrassen" är på 200kvm, 60kvm större än själva lägenheten och kvm priset är uträknat på enbart lägenhetens yta, 140kvm. Vilket inte känns helt rättvisande. Utan terrassen hade priset sannolikt hamnat ganska mycket lägre.
Men som andra säger, det är ett unikt objekt, och prissättningen på unika objekt behöver inte ha någon reell förankring.
Frågan vi alla ställer oss är nog om det finns en teppanyakihäll i lägenheten.
Såg att även Lidl börjat sälja dem; ett klart tecken på att hippfaktorn inte är så hög längre;-)
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Det som hållit prisutvecklingen igång under alla år i Stockholm – är inte enbart att de flyttar in så många till staden – Nej. Det handlar också om att priserna i Stockholm har varit ganska låga jämfört med attraktiva lägen i andra Europeiska huvudstäder.
I och med att Stockholm profilerat sig som en tillgänglig attraktiv huvudstad så har priserna harmoniserats. Nu nu när priserna rasar i exempelvis Nedeländerna så tror jag att marknaden blir allt mer mättad även på hemmaplan.
Och även de som sitter på stora kontantinsatser, kommer att sitta mer stilla i båten, och kanske lägga pengarna på annat. Dyra lägenheter runt Stureplan/Strandvägen kommer iof alltid att finnas.
Vet inte om man skall skratta eller gråta åt den här analysen, men alltid intressant att läsa om bomarknaden och de olika infallsvinklar som finns:
http://www.byggahus.se/bloggar/marlen+eskilsson/3319-hjalp-vi-behover-bygga-1-4-miljoner-smahus-billigt.html
Vad de glömde nämna är vad de andra 3 av 10 vill bo. De kanske vill bo i stora hus eller till och med slott – isf har vi ju större problem än att bygga en massa småhus billigt…
Hahaha! Bra poäng.. :=)