I Sundsvall visar det sig att hela gymnasieårskursers avgångsbetyg saknas efter JB-koncernens konkurs. Fler betyg riskerar försvinna och fd elever uppmanas att skicka in betygskopior till kommunens arkiv. Annars kan bevis på att de alls gått gymnasiet försvinna. (Dagens Arena)
Detta är antagligen bara toppen på isberget, då knappast alla kommuner med konkursade friskolor i JB-koncernen har granskat frågan. En del kommuner kanske helt skiter i att rota i det hela.
Överlag så gäller grundproblematiken alla som gått på en friskola. Kommunerna finns “för evigt” och även vid sammanslagningar eller uppdelningar finns arkiven kvar. Har man gått på en friskola kan betygen gå förlorade, om eller när friskolan läggs ner.
Så ni som gått på en friskola, eller har barn som gör det: Håll hårt i betygen, försvinner era papper kanske hela gymnasiegången blir formellt icke-existerande vid konkurs.
20 kommentarer
Konstigt. Trodde att skolbetyg är offentliga handlingar och därför skall arkiveras i ett ex även i offentliga arkiv. Den som är hågad kan ju gå till Stockholms stadsarkiv och titta på August Strindbergs studentbetyg (eller sitt eget, om man nu tog studenten i Stockholm). Tror inte Augusts skola var offentlig förresten. – Fast egentligen har väl betyg inte så stor betydelse numera i den mån de inte används som urval för högre utbildningar. Undrar om företag bryr sig så mycket om sökandes skolbetyg?
Om man kan få ut Strindbergs studentbetyg så betyder det ju att man på den tiden hade koll på hur privatskolor skulle fungera – nämligen att betygen skall göras offentliga genom att t.ex. skicka in dem till samma "arkiv" som offentliga skolor. Det verkar som endel viktigt har fallit i "glömska" när det gäller privata skolor.
Det kanske är någon som tycker att det är 'byråkrati' och 'onödiga regleringar' att sköta sina papper ordentligt (gäller säkert bokföringen också)! Kan man inte säga att vår epok inom vissa kretsar kännetecknas av vad man kan kalla 'det administrativa lättsinnet'? Stackars hämmade nyliberaler gör uppror mot det statliga förtrycket genom att inte göra något. Hur många liberaler krävs det för att skicka ett dokument till ett arkiv? – Inga, för om ingen gör något kommer dokumentet att skicka sig själv!
Ågust gick i Klara Allmänna läroverk.
http://stockholmskallan.se/Soksida/Post/?nid=26850
Ursäkta, studenten tog han i det privata Stockholms Lyceum.
Otroligt jävla slarv. Jag skulle vilja ta koncernledningen i JB och grilla över öppen eld.
Anständiga människor lägger inte ner allt arbete efter en konkurs och lämnar kunder och leverantörer helt i sticket, utan man lägger ner den tid som behövs för att tredje man ska lida så liten skada som möjligt. Oavsett om man får betalt för det eller ej.
Hur svårt kan det vara att rädda handlingar som slutbetyg och rapportera in dessa? Hade det varit mitt bolag hade jag avlönat den administrativa personalen ur egen ficka de få dagar det handlar om, av rena anständighetsskäl.
Att bedriva skolundervisning är dessutom ett ansvarsfullt uppdrag som borde tarva lite mer eftertanke än vad tydligen JB gjort i detta fall.
Dr Hedge
"Hade det varit mitt bolag hade jag avlönat den administrativa personalen ur egen ficka de få dagar det handlar om, av rena anständighetsskäl."
Du kommer aldrig att bli någon framgångsrik företagare om du resonerar på det viset.
Nej, men han kommer iaf lämna med hedern i behåll om han resonerar på det viset…
Till 47d942d2-3dc6-4f1c-a75d-e2bd6ce8344c:
Jag är redan hyggligt framgångsrik företagare sedan många år tillbaka.
Det finns ingen motsättning mellan att framgångsrik och att behandla människor väl. Det är närmast tvärtom. Om du uppför dig som ett svin och bara tänker på din egen plånbok så kan du göra affärer med varje person en gång. Men ingen kommer att vilja fortsätta göra nya affärer med dig. Så tvärtemot ditt påstående, så är moral bra för affärerna.
@Dr Hedge
Men är du lika framgångsrik som VDn för John Bauer?
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article16949182.ab
Om måttet på framgång är att man då och då dricker ett vin som kostar 779 kr på bolaget så är jag till och från lika framgångsrik som Anders Hultin, VD på JB.
Om måttet däremot är att man också ska skryta om det på Fejan, samtidigt som man sagt upp personal, så kommer jag dessbättre aldrig att nå dit.
I princip alla skolans problem hade löst sig om man separerade betygsbedömningen (bedöma kunskapsnivåer) om man separerade denna uppgift från lärare.
Det är ett mycket allvarligt strukturfel med subjektiv kunskapsbedömning bland skolor som konkurrerar om elever.
.
Finns det register med studentbetyg-som man kan söka i?
Det är nästa avslöjande som DN skall ta upp!
Björklund bered dig på en pudel!
Utomstående har normalt inte direkt-access till myndigheternas register. Det är inte ens nödvändigt att handlingar är åtkomliga via dator öht. Det man får göra iaf är att kontakta respektive myndighet för att få ut de handlingar man vill ha ut (t.ex. Björklunds betyg).
Dock har det väl förekommit att journalister letat upp kändisars betyg förr?
Borttappade betyg öppnar nya möjligheter, papperslösa brukar klara sig bäst. Kanske skulle man bli papperslös företagare?
Enda nackdelen med att vara papperslös, upptäcks när man ska torka sig efter "tvåan".
JB var ett kvartalskapitalistiskt vinstdrivande företag med ägarfokus och avkastningskrav. För sådana gäller det att på kort sikt maximera intäkter och minimera kostnader. Att hålla arkiv igång och sörja för god dokumentation räknas som en kostnad, varför dessa poster bör ges en så liten budget som möjligt och helst försvinna från affärsverksamheten.
JB drevs helt enligt dessa företagsekonomiska principer och i enlighet med Alliansregimens intellligensbefriade nyliberala dogmer. Att JB sedan gick i konkurs beror på yttre omständigheter och ska inte lastas företagsledningen. Företagsekonomiskt föll JB med flaggan i topp.
Länk till politikernas gymnasiebetyg:
http://www.lararnasnyheter.se/lararnas-tidning/2012/11/28/tabell-politikernas-betyg-amne-amne
Konungariket Sveriges skolminister Jan Björklund läste Samhällsvetenskaplig linje, social variant, och fick medelbetyget 3,5 i avgångsbetyg från gymnasiet 1981. Hans betyg var väl sisådär på den femgradiga betygsskalan!
(Ordmassan ovan kan innehålla spår av sarkasm.)
Japp, det är det som är vitsen med AB:
Ägaren svär att bolaget är black, sen går han hem o öppnar sitt 700kr:s vin och nån annan får börja 'städa upp'.
Det är nu konkursförvaltarens uppgift att leta åt o bekosta framtagandet av betygen.
Poängen när man jämför med t.ex. Lyceum är att de arkiverade i ofantliga sektorns arkiv. Det rör sig alltså inte om någon egentlig kostnad för bolaget utan snarare tvärtom – man skickar in betygen tilll myndigheterna och så har du köpt arkiveringstjänst för överskådlig framtid för portokostnaden ungefär.
Egentligen är det märkliget att skolan kan få betalt ens innan de gjort gällande att de har gjort sitt jobb genom att skicka in "resultatet". Skulle det vara en normal köpare så skulle dessutom köparen även kontrollera att leveransen lever upp till angiven kvalitet (dvs kontrollera att eleverna har de kunskaper som inskickade betyg ger sken av).