Det damp ner ett brev på posten. Jag har förärats att få biblioteksersättning för år 2012, på grund av mer än 2 000 utlånade böcker under det året.
År 2011 lånades Midvintermörker “bara” ut 918 gånger, vilket gjorde att författarpenningen om 60% av biblioteksersättningen som biblioteken betalar för varje utlånad fysisk bok, som jag annars hade varit berättigad till, gick till någon annan det året.
Så här ser brevet från
Sveriges Författarfond ut |
Men förra året, 2012, lånades Midvintermörker ut hela 4 241 gånger, vilket gör att jag får hela 3 478:- SEK, ex moms, i författarpenning, och alltså nu kan titulera mig för skattepengdiare även för bokproduktionen. Trots allt är detta kommunala skattepengar, som de kommunala biblioteken betalar.
Från dessa 3 478:- SEK ska förstås egenavgifter dras om ca 781:- SEK. På resterande belopp ska 32.34% kommunalskatt betalas om 872:- SEK. Kvar blir alltså feta 1 825:- SEK, någorlunda i linje med min enkla schablon att ca 50% av allt jag drar in ska gå i skatt.
Dock känns det förstås fantastiskt kul att 4 241 + 918 = 5 159 personer lånat och förhoppningsvis också läst Midvintermörker. Annars är försäljningen för Midvintermörker nu uppe i ca 20 000 böcker, så här efter 2.5 år, och Midsommargryning har sålt ca 10 000 böcker på ca sex månader.
För digitala lån fungerar det lite annorlunda. Där betalar biblioteken 20:- SEK per lån till distributören ELib, som tar 10:- SEK. Resterande 10:- SEK går till utgivande förlag, och därefter är författarersättningen en fråga som regleras i förlagets avtal med författaren. Till och med juli 2013 hade Midvintermörker lånats ut som e-bok 1 372 gånger sedan starten, vilket visar att fysisk utlåning alltjämt är mycket större än e-boksutlåningen. Åtminstone för mig.
I år kommer även Midsommargrynings fysiska utlåning ingå i avräkningen från Sveriges Författarfond, så förhoppningsvis når jag över 2 000 utlånade böcker även 2013.
Vart tar då övriga 40% av biblioteksersättningen vägen? Vart tar biblioteksersättningen vägen för de författare som inte når 2 000 utlånade titlar? Det enkla svaret är att de tillfaller Sveriges Författarfond, och går till administration, men framför allt till stipendier till finkulturförfattare och andra som är lite finare och föräras detta. I de fallen är stipendierna skattefria, medan biblioteksersättningens författarpeng alltså är föremål för sedvanlig bokföring och beskattning i näringsverksamheten man driver som författare. Hm.
Efter skatt räcker 1 825:- SEK till ca 150 paket knäckebröd (Wasa husman). Rätt ordentligt alltså, hela tre paket om dagen i veckan i ett helt år! Det förhindrar minskar åtminstone risken för svält. Författarens glamorösa liv!
Tillägg: Sveriges mest utlånade författare 2011 (PDF) var Martin Widmark (Lasse-Majas detektivbyrå mfl barnböcker) med 1 403 681 utlån. Ersättningen per utlån börjar dock trappas ner vid 200 000 utlån, så Widmark fick alltså inte 1.122 MSEK i biblioteksersättning 2011. Dessutom delas författarersättningen för barnböcker med tecknaren, vilket t ex placerar Helena Willis (också Lasse-Majas detektivbyrå mfl) på tredje plats efter Astrid Lindgren på andra plats. Barnböcker är det som gäller på svenska bibliotek.
22 kommentarer
En anledning till att de fysiska böckerna lånats ut fler gånger än de digitala kan ju vara att de endast fanns tillgängliga i fysisk form (på biblioteken) när de gavs ut…
Nix, Midvintermörker släpptes som e-bokslån för bibliotek från dag ett. Midsommargryning väntade vi dock med ett antal månader.
Tips på lukrativa barnbokstitlar: Pelle Preppar, Josefin och Jodtabletterna, När Pappa blev Bolånetorsk.
Fantastiskt bra idéer. Synd att jag inte kan använda dem nu.
Påminner annars lite om http://thezombieapocalypse.com/post/43585879944/book-mommy-why-did-you-shoot-daddy-in-the-head
"Nicke nyfiken och högspänningsledningen".
http://www.adlibris.com/se/bok/gud-finns-nog-inte-9789197709484 försökte jag vifta med i somras i USA. Det var någon som slog sönder min bil sedan… synd
Ha ha, "Communism farewell tour" med Michael Moore när dom eldade upp lastbilen för honom.
Näst roligast, efter att den gången han hyrde ett mexikanskt mariachiband att spela bredvid ett KKK-möte.
Det var tider det!
"Barnböcker är det som gäller på svenska bibliotek."
Absolut. Skulle blivit ruinerad och hade behövt köpa ett stort antal Billy-bokhyllor för att få plats med alla böcker som har lästs med barnen. Läsning är viktigt för språkutvecklingen.
Jag hajar inte den där knäckebrödsmatten. Är det någon Särimner-variant?
Grattis! Små pengar visst, men det är ju så det börjar och de flesta självutnämnda författare tjänar ingenting.
Det är staten som genom Sveriges författarfond står för biblioteksersättningen – inte kommunerna. Men det är också i stort sett allt stöd som staten ger åt folkbiblioteken.
Varsågod, jag lånade din bok på mitt lokala bibliotek. Jag var väldigt entusiastisk över att äntligen läsa din bok men dock så läste jag bara ett tiotal sidor. Något så snustorrt som Midvinter mörker har jag nog aldrig läst.
Tack och lov är vi individer och alla tycker inte lika!
Tre knäckebrödspaket i veckan menar du. 🙂
Säger som Darth Vader: "Nooooooooooooooooooooo!"
Det är väl Luke som säger det ?
http://nooooooooooooooo.com/
Annars säljer väll tantsnusk hyfsat bra?
Du kanske borde skriva "Tio nyanser av grått" där man får följa 10 karaktärer i ett postapokalyptiskt Sverige och deras jakt på kärlek och trygghet i en värld, vars värderingar och strukturer slagits i spillror.
Håller redan på med den. Har du läst manus?
Jag gillar dina böcker, men det hade varit intressant att höra hur dina biblioteksinkomster relaterar sig till förlagsinkomster för böckerna – handlar det om en kvot på 1% eller mindre? Undrar mest för att se om det lönar sig att skriva böcker överhuvudtaget eller om det mest gör det egna livet mer intressant, och möjligtvis mer känt för andra.
Har du sökt några stipendier?
Hur är det med StoryTel? Får du några pengar därifrån? Undrar eftersom jag "läst" båda böckerna där och betalar 189:-/månaden för tjänsten.