Som bekant finns det inga strukturer kvar i Sverige för att hantera en ransonering av bränsle i händelse av en plötslig eller smygande utbudsbrist, t ex på grund av en extern chock, eventuellt kombinerad med peak oils fallande exportoljemarknad. Samtidigt öppnar biltullarna och hastighetskamerorna här för en snabb lösning.
Bland föreslagna åtgärder vid en utbudsbrist finns sänkta hastighetsgränser, men också förbud mot privatbilism. Trots allt kan privatpersoner relativt enkelt ta sig till och från jobbet kollektivt eller via cykel, medan de riktigt samhällskritiska transporterna sker i den kommersiella trafiken. Men hur ska man förbjuda privatbilism i praktiken?
En variant är att förbjuda kontant betalning vid tankning och endast tillåta tankning på företagsregistrerade bensinkort.
Nackdelen med förbud för privat inköp av bränsle är att det leder till en svart marknad, där åtminstone småföretagare lär sälja vidare bränsle svart.
En annan variant, som kräver snabbklubbad lagstiftning och lite relativt snabb programmering, är att samhället använder alla hastighetskameror och biltullar som plåtpoliser vid ett privatbilismförbud. Trots allt stiftar man ju alltid lagar i Sverige, utan att tillsätta resurser som ser till att de följs. Vid ett privatbilismförbud kommer polisen förstås inte få resurser att övervaka förbudet, mer än man redan har mycket sporadiska trafikkontroller.
Istället kan man slänga på kraftiga böter på alla privatregistrerade eller leasingregistrerade bilar som passerar en biltull, samtidigt som man slår på hastighetskamerorna på att fota alla bilar. Alla ägare av fotograferade privatregistrerade bilar får därmed en avskräckande högt satt bot, som även får BMW X6-ägaren att tänka två gånger, t ex 5000:- SEK.
Kort sagt kan man se, givet framtida lagstiftning och lite programmering, se investeringen i övervakningssamhället som en investering i samhällets krisberedskap. Saknas bara en proaktiv utredning och lite förberedd lagstiftning.
27 kommentarer
Drömmer jag eller var det inte så att vi hade ransonering på 70 talet där bilismen begränsades genom att vi inte fick köra mer än varannan dag, dvs bilnummer med udda på udda dagar och jämna på jämna dagar?
Du drömmer inte. Svenska politiker fick för sig att peak oil skulle inträffa på 70-talet och innebära att oljan tvärt skulle ta slut direkt. Inte lätt att vara tappad bakom en vagn.
Men som alltid med förbud, så måste någon kontrollera att de följs. Enter övervakningssamhället.
Det var ransonering på 70-talet för att OPEC stängde ner sina oljekällor och slutade sälja olja i väntan på att oljapriset skulle gå upp.
Vid ransoneringen i Sverige 1973/74 (?) fick man kuponger för att kunna köpa 100 liter i månaden.
Det här med varannan dag var väl senare och i Aten där det handlade om att minska avgaserna. Alla listiga greker skaffade dock genast en bil till med slutsiffra som var tvärtom mot den första bilen så det hade väl ingen större effekt.
I större städer fungerar väl förmånsbeskattning på parkering också. Idag tror jag dock inte att de ser till att de följs, förutom sporadiskt. Det lär dock gå att förbättra med små resurser från privata parkeringsbolag. Det kostar väl 250 sek per dag som förmån i Stockholm?
http://www.skatteverket.se/privat/skatter/arbeteinkomst/formaner/bilarmm/parkeringellergarageplats.4.18e1b10334ebe8bc80002459.html
I en nyare bil går det väl att programmera datorn så att den bara kan startas en gång i veckan eller så och väl ute på vägarna kan hastigheten mätas hela sträckan, dvs även mellan hastighetskamerorna…
Härligt med denna blogg som alltid sprider framtidshopp, livsglädje och optimism.
Onödigt krångligt, staten har säljer trafiklicenser till privatägda vaktbolag som kan styra tillgängligheten till bilen bilen via mobilnätet. Du tecknar sen ett Friväg-abonemang hos vaktbolaget beroende på hur mycket du anser dig ha råd att köra.
Hastighetskamerornas livslängd kommer att drastigt sjunka genom sabotage vid sådana statliga åtgärder, alla till fromma.
Mmm… så sa jag redan när de infördes. Men man ska inte överskatta "fårket" :/
Jag tänker: paintball.
Höjd bränslemoms till 400% samt subventionering av kollektivtrafiken borde få ungefär samma effekt men utan att man behöver utöka övervakningen av trafiken.
Det lär väl skapa "gränshandel" Norge -> Sverige i alla fall
http://mobil.pitea-tidningen.se/Default.aspx?ix=-1&ixs=-1&id=5169579
Att stänga ner all privatbilism är inte svårt – det räcker att avbryta leveranserna till publika bensinstationer. Det är så jag föreställer mig att peak oil kommer att övertyga även de som "måste" köra bil att sluta. Blåljus, kollektivtrafik och kanske även jordbruk har väl egna depåer som fortfarande skulle kunna få leveranser.
Att bara stänga ner viss privatbilism kommer dock att leda till svårlösliga konflikter.
Man får väl införa en motbok så som socialisterna hade på systembolaget förut. Så får alla ansöka och motivera sin ranson.
Det är betydligt enklare att ransonera i den änden än att jaga folk.
Fast jag tror laddhybrider och elbilar har en chans att motverka en del kaos. Kolla på BMWs i3. Riktigt spännande teknik. Man såg på nätet att Elon Musk-fanatikerna blev lite skrajsna när specarna och priset släpptes på i3:an.
Får folk upp ögonen lite till så kan det plötsligt gå snabbt med omställning när momentum kommer.
Alltid kul att skylla på sossarna, men tyvärr inte sant. "Brattsystemet" med motbok infördes såvitt jag vet av Ivan Bratt som företrädde liberala samlingspartiet, alltså dagens folkparti.
Vi kan alltså konstatera att liberalerna redan på den tiden var hycklare och moralkärringar, precis som nuförtiden med andra ord.
Folkpartiet har alltid varit det stora Förbudspartiet. Det stora Ordning-och-reda-partiet. Det sanna Stävja-buset-partiet. Det klara Skylla-ifrån-sig-på-andra-partiet.
Folkpartiet har sina rötter i frikyrkorörelsen. Det var först runt 1990 som Krisdemokraterna tog över Folkpartiets roll som det stora kyrkpartiet. Nuförtiden finns det säkert "liberaler" som påstår något annat, men det går säkerligen att också hitta någon vänsterpartist som skulle påstå att Vänsterpartiet aldrig har varit kommunistiskt.
Ben Dover: Läste på om liberalen Bratt. Han var emot spritförbudet men ville införa en kontrollfunktion för att minska alkoholproblemen.
Köpte upp spritbolag och skapade ett eget monopol.
Så liberalen Bratt verkade i liberal men beskyddande anda!
http://sv.wikipedia.org/wiki/Ivan_Bratt
Ben, men det infördes i hela landet det året som socialdemokraterna för första gången kom i riksdagen.
Oppti. Det finns annars bra text om honom här
http://www.nad.riksarkivet.se/sbl/Presentation.aspx?id=16884
Där står också lite citat som idag inte upplevs som så liberala såsom " Lagstiftningen borde gå ut på att söka förhindra alkoholism, i andra rummet skulle den söka återuppfostra alkoholister."
Men det står också att han utvecklade hela tiden förslaget för att få en stor konsensus om detta. Men han var i början en stor förbudsivrare och ville att staten skulle sköta allt.
Nykterhetsförbunden har varit av regel folkpartistiska.
mrlowrisk. Sossarna och liberalerna var det inte så stor skillnad på den tiden. Dom samarbetade gärna. Det är egentligen bara efter Lejonborg som folkpartiet har fått för sig att man aldrig har samarbetat med sossarna. Men det är nog så att många folkpartister har gått Arkelstens Historieskola.
Detta med övervakning är väl annars många partiers paradgren. Alliansen skulle nog införa detta utan problem. Dom små stegens tyranni är deras paradgren (andra partier har dom stora stegens tyranni som paradgren, men dessa backas ju inte upp av media). Jmf FRA, där numera polisen får beställa hur som helst. Det var visst vissa som var uppe och grät i talarstolen i Riksdagen och blev lovade att detta aldrig skulle ske.
Sedan har ju förresten Alliansen lovat att alla bilar är fossiloberoende år 2030. Detta kanske är ett självlösande problem, precis som hemlösa inte är lika beroende av pengar såsom rika är.
Rena skämtet. Förbjuda privatbilismen? Lycka till med den våta drömmen!
Dagens nyhet om stopp i ansettelser i oljeservice sier vel det meste; http://www.dagbladet.no/2013/08/14/nyheter/okonomi/hegnarno/oljeservice/sysselsetting/28688010/
Dagens nyhet om stopp i ansettelser i oljeservice sier vel det meste; http://www.dagbladet.no/2013/08/14/nyheter/okonomi/hegnarno/oljeservice/sysselsetting/28688010/
Det är väl inte svårt att införa ett ransoneringssystem om man skulle vilja, även om beredskap inte finns i dagsläget. Att designa och trycka upp "motböcker" tar knappast mer än några dagar. Därefter tar distribution per post till alla fordonsägare i bilregistret några dagar till.
Behövs alltså inte några tekniska övervakningssystem.
Staten kanske har kvar plåtarna för kupongerna?
Isf. är det är bara att ändra årtal.
http://www.sikasbulletinen.se/Kristid.html
De verkar ju inte vara så svåra att skriva ut själv. Och när man ändå är igång och skriver ut kan man ju skriva ut några dunkar fulla med bensin också!!
Det finns ett nästan perfekt ransoneringssystem som varit i kraft 24/7 sedan tidernas begynnelse. Systemet kallas "marknadspriser". Det får tillgång och efterfrågan att mötas, så att det varken blir brist, överskott, felallokeringar eller kriminella svartmarknader.
Byråkratisk/politisk ransonering är korkat. Det är ett system som är uppfunnet och påhejat av ekonomiska analfabeter (tråkigt att inte Cornu kommit längre). Det får ofelbart till följd att vi får kriminalitet, felallokering av bränsle, köer och stora ekonomiska förluster. Vid eventuell oljebrist bör staten inte göra ett skit, förutom att justera sin egen budget till den nya marknadsprissättningen.