Dags för lite mer semester- och sommartips. Eller för den delen tips som kan fungera stora delar av året, nämligen hur man snabbt och enkelt blir av med kliande insektsbett. Så här följer min huskur.
De gifter som insekter av olika anledningar använder, t ex blodförtunnande eller anti-koagulanter mm, tål inte värme. Dessa giftproteiner har evolutionärt förstås utvecklats för att fungera i normal kroppstemperatur på varmblodiga däggdjur, vilket oftast hittas i intervallet 35 – 45 grader. Vid högre temperaturer än så bryts helt enkelt proteinerna sönder då de inte är anpassade för högre värme.
Lösningen mot kliande myggbett, broms, blinningar och annat oknytt, är alltså att tillföra rejält med värme mot såret. Det kommer nästan omgående upphöra att klia och svullnaden kommer sedan försvinna helt inom någon eller några timmar.
Önskade temperaturer ligger nära smärtnivån, kanske 60 – 65 grader, även om detta inte är någon exakt vetenskap. Det är bara att prova empiriskt. Det hetaste varmvattnet ur kranen brukar vara varmt nog. Annars kan man koka upp en kopp te eller kaffe och låta svalna lite, och sedan hålla den nästan skållheta koppen mot insektsbettet. Man bör värma åtminstone ett tiotal sekunder för att värmen ska sprida sig ordentligt in under huden. Det gör ont, rent av mycket ont om man är på tröskeln till den personliga toleransnivån för värme, i några sekunder, men sedan är alltså problemet löst.
Som exempel fick jag igår ett rejält broms- eller blinningbett på höger underarm när jag stängslade. Det svullnade snabbt upp till en handflatestor kliande svullnad. Applikation av en brännhet tekopp mot området i 10-15 sekunder tog omedelbart bort kliandet och svullnaden gick ner till en tumnagels storlek på mindre än en timme. Så här i efterhand borde jag förstås dokumenterat det hela med lite foton på före och efter.
Metoden fungerar också på getingstick och jag har ännu inte varit med om något insektsbett som inte kan “botas” på detta vis.
39 kommentarer
Intressant! Måste prövas! Undrar om det funkar på fästingbett också, för sådana får jag mängder av.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Fungerar det att bada bastu? Har tyvärr inte klart för mig hur varm kroppen blir efter en kvart i 100 grader.
Förhoppningsvis blir din kropp inte väldigt mycket mer än 42 grader varm.
Blir det mer än så det blir det nog svårt att ta sig ut ur bastun.
Sorry, jag menade, och borde ha skrivit, "huden", inte "kroppen". Som entusiastisk bastubadare hade det passat mig perfekt att kunna åtgärda ev insektsbett i bastun. Huden bör rimligtvis kunna bli varmare än inuti munnen eller ändtarmen där man mäter kroppstemperaturen.
Här ett tips som jag fick av en biodlare. Blöt en sockerbit i munnen och massera den sedan över bettet så dras giftet ut i sockret. Har provat på getingstick och det fungerar. Ett tips som jag också provat är att krossa ett groddblad och gnida det över sticket, funkar på mig i alla fall.
Det finns t.o.m vetenskapligt stöd för tesen:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3257884/
Jag tycker inte att tesen är bevisad efter som den mekanism Lars W. (alltså denaturering av protein) diskuterar inte har påvisats. Effekten kan mycket alltså mycket väl vara placebo och en effekt av att den som behandlats fått lite extra omsorg. Den maxtemperatur som använts är också under 60-65. Det är ju också uppenbart man man varit ute efter att bevisa värdet av en färdig produkt vilket kan kännas lite misstänkt. Borde investerarna krävt klinisk evidens innan man började utveckla apparaten? Å andra sidan verkar apparaten medge mycket mer kontrollerade försök än tekoppsmetoden. En spännande idé men jag skulle nog invänta fler bekräftande studier som också kan visa att denatueringen verkligen sker i en sån omfattning att placeboeffekt kan uteslutas.
Hur många gånger bränner man sig för mycket innan man lär sig?
Fästingbett kanske inte funkar så bra, om jag inte minns helt fel är det ofta att delar av fästingen blir kvar när man tar loss den.
Bite Away® är onekligen en tillväxtdrivande lösning på ett enkelt problem. Å andra sidan finns ju taletsättet "en man med en termometer vet hur varmt det är, en man med två termometrar är förvirrad".
Det funkar även mot bakterier, t.ex bölder, att värma upp den infekterade kroppsdelen till smärtgränsen. Det var faktiskt en gammal fungerande huskur som användes på landsbygden förr i tiden att bota begynnande blodförgiftning, vilket jag sett med egna ögon för många år sedan. Personen i fråga satt med handen och halva armen nedsänkt i en gryta och en annan hällde på varmt vatten under någon timmes tid.
Jag kom osökt att tänka på denna:
http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=obUTEklmCn0#t=145s
Du skriver
"Som exempel fick jag igår ett rejält broms- eller blinningbett på höger underarm när jag stängslade. Det svullnade snabbt upp till en handflatestor kliande svullnad. Applikation av en brännhet tekopp mot området i 10-15 sekunder tog omedelbart bort kliandet och svullnaden gick ner till en tumnagels storlek på mindre än en timme."
Då skulle man vilja veta hur lång tid det hade tagit om du inte hade värmt på bettet, kanske hade resultatet blivit detsamma.
Man bör väl försöka få några samtida bett och och prova på hälften. Att få minst två bett samtidigt kanske inte är så enkelt såvida man inte törs kissa i ett getingbo.
Inte bara flygfässting utan även fjärsingtramp, som enbart kan lindras genom att drabbad fot (osv) stoppas ned i så varmt vatten som offret tål. Officiellt postat råd vid badplatser i SV Wales.
Intressant det där med fjärsing. Vi har ju fjärsing i Sverige också, bra att veta vad man bör göra innan man når akuten.
En länk till din "inspirationskälla" kan väl vara på sin plats. Du kanske glömde ?
http://lifehacker.com/use-a-hot-spoon-to-instantly-relieve-itchy-bug-bites-615912899
Ja, skjuter man sig i foten så försvinner tandvärken. Projektion kallas detta för.
Själv "bitchslappar" jag mygg-, knott-, blinning- eller bromsbettet så hårt jag kan i 5-15 sekunder, det ska svida ordentligt och ske med öppen handflata eller insidan på fingrarna med öppen hand. Det brukar bli ganska rött och fint, men kliandet försvinner åtta gånger av tio. 🙂
Betr sting från släktingar till skorpionfiskar; släktingar som lever i Medelhavet (vilket f.ö. rymmer 43 hajarter inkl vithajen), så är det av lokalbefolkningen vid många stränder en gammal och beprövad metod att sticka ned den stungna kroppsdelen i brännhet sand; proteinerna i giftet koagulerar, vilket Cornu mycket riktigt påpekar. Ett fåtal varianter av skorpionfisksläktingarna i Medelhavet kan vara dödliga, giftet är närbesläktat med kobrans. Stenfisken, som lever på den svenska västkusten har ett än mer potent gift än de flesta o.n. – men släktskapet är detsamma, dvs skorpionfiskar.
Lämplig åtgärd på väg till akuten är alltså att sänka berörd kroppsdel i mycket hett vatten. Finns kustfiskare och hobbyfiskare som dödas av fjärsing i Sverige. Giftinformationscentralen skriver följande:
http://www.giftinformation.se/article.asp?CategoryID=7093
"Sänk snarast ner angripen kroppsdel i så varmt vatten som man tål (40-45º C) i 30-60 minuter eller tills smärtlindring uppnås. Testa temperaturen på oskadad kroppsdel först.
Försök avlägsna eventuella rester av gifttaggen. Lämna i övrigt den angripna kroppsdelen i fred. Håll såret rent.
Uppsök sjukhus/läkare:
Om effektiv smärtlindring ej uppnås.
Vid behov av hjälp att avlägsna rester av gifttaggen.
Vid allmänpåverkan.
Vid tecken på infektion. Ibland behöver skadad vävnad avlägsnas kirurgiskt."
Tidigare har även följande stått:
"Giftet är baserat på protein vilket förstörs vid upphettning. Ett alternativ till hett vatten är en hårtork om vatten inte finns tillgänligt."
Vilket stärker min tes kring gifter.
Det bästa är naturligtvis att låta insekten suga sig mätt och flyga iväg då den mot slutet suger i sig det egna primärt insprutade giftet. Kan man motstå den lilla smärtan i sticket så skall man absolut pröva detta!
Jag har testat den metoden på mygg, funkar ungefär lika bra som att slå ihjäl myggan direkt.
För mig funkar det faktiskt ganska bra! Det slutar klia efter en kvart tjugo minuter!
Kyla ner området borde funka lika bra eller?
Blåsa med en hårtork borde väl funka? Lättare att kontrollera värmen än en tekopp vatten.
Giftinformationscentralen har tidigare skrivit följande om fjärsingstick:
"Giftet är baserat på protein vilket förstörs vid upphettning. Ett alternativ till hett vatten är en hårtork om vatten inte finns tillgänligt."
Blåsa med en hårtork borde väl funka? Lättare att kontrollera värmen än en tekopp vatten.
Eller så kan man vara "immun". Jag får inga reaktioner alls av broms eller myggbett. En lite röd prick bara, som inte kliar. Getingstick får jag marginellt mer av. Man kanske borde skänka sig till forskningen för att utröna vilken supermutation jag har.
Jag brukar smula sönder en värktablett i några droppar vatten, och badda på myggbetten. Jag har stora problem med mygg och har svårt att sova om jag har kliande bett. Men ovanstående kur är snabb och smärtfri.
Man får göra samernas mandomsprov – sova näck i ett myggträsk en natt och sen är man immun mot allt vad myggstick heter.
@Prozenth
Det finns en annan möjlighet när det gäller myggen när man fjällvandrar i lappland: nämligen att de helt enkelt går efter de näringsrikaste vandrarna (vilket man tillhör de första dagarna) – isf skulle man kunna observera att man faktiskt får färre myggstick allteftersom tiden går.
Jo, men du utgår ifrån projektion där varje stick gör lite mindre ont för att man redan är stucken. Då föredrar jag samernas metod – ett rent helvete i 12 timmar och sedan ingen märkbar reaktion för resten av livet. Det är immunförsvaret som ska härdas i detta fall.
@Prozenth
Nej, det utgår jag inte ifrån. Tesen jag lade fram var att man helt enkelt blir stucken mindre med tiden (för att man blir mindre näringsrik).
Besök då närmsta myggträsk och övertyga myggorna om att du blir mindre näringsrik för varje stick. Antalet myggor är relativt för hur många stick du får oavsett hur lite näring du har i blodet. Hur ska de andra myggorna som inte redan stuckit dig veta att andra har varit där redan?
@Prozenth
Jag tänkte på en situation där det finns ett urval av människor att suga blod av. Jag tycker att det verkar rimligt att gissa att myggorna då gör ett urval att suga blod av de som förefaller näringsrikast. Det hela bygger på att myggorna har förmåga att avgöra skillnaden utan att sticka – kan tänkas att man har olika lukt eller strålning beroende på vilken näring som finns.
Myggor reagerar på doftämnen:
http://www.alltomvetenskap.se/nyheter/hur-hittar-myggen-oss
Förr användes malaria som botemedel mot syfilis. Då offret fick hög feber av malarian dog syfilisviruset i den infekterade kroppen.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Kul att se denna lösning här! Jag reagerar kraftigt på alla bitande insekter och får stora kliande bett. Upptäckte av en slump "tekoppsmetoden" och nu använder jag den alltid. För mig går betten ner en smula, inte alltid så mycket, men de slutar helt att klia! (Och det skulle de inte gjort om jag inte värmt på dem — jag önskar jag känt till detta knep när jag var liten…). Jag har hört två olika förklaringar på detta, dels att giftet förstörs av värme, dels att man genom att värma upp huden tills det gör ont ställer om känselreceptorerna från "klia" till "smärta". När man sedan tar bort hettan slutar receptorerna att registrera smärta och bettet är neutraliserat. Det borde fungera även med is som är så kall att det gör ont, men det har jag inte provat.
En hel vecka har ett litet bett eller stick sett likadant ut (rött utslag ca 3 mm i diam med kanske en liten förhöjning i mitten) men också två rödblåa linjer i huden under utslaget. Linjerna är ca 2,5 cm långa. Trodde först det var åderbråck, men såna har jag inte annars, de här är minimala, smala men finns där iaf. Sen såg jag det där lilla utslaget. När man läser om insektsbett och stick så finns inget som ens påminner om det här. eller att det sitter i så länge. Sticker, värker, kliar omvartannat, en hel vecka. Jag ringer ogärna vårdcentralen för där måste man ge gratis svenskundervisning till en läkare som inte borde vara läkare.
Sökte lite igen och såg det här.
Hårtork verkade bäst, särskilt som jag hade en 30 år gammal sån bara några meter bort, i en garderob.
Inköpt i polen för någon tia på 80-talet.
Jag värmde på smärtgränsen och lite över i några minuter. Väldigt bra metod fratt om det blir för varmt så drar man bara bort den ett par cm.
Ingen värk eller kliande, inget alls, men jag slutade inte där. Morskade upp mig och stack i utslaget med en nål, efter att ha baddat med decivon. Fortsatte att sticka och bända tills det blödde lite. sånt känns knappt, särskilt inte efter en värmekur tydligen.
Tror det liksom blev lite rensat ifall det fanns en gadd kvar e.d. och jag avslutade med ett plåster inbaddat med decivon. Det verkar funka! Vad i helsike var det här för liten krabat som gett sig på mig? Från en annan planet?
Rätt säker på det kom till när jag rensade vid ett träskliknande skitområde på tomten. Där det övergår till gräsmatta. En massa eländiga slingerväxter mm som annars skulle kunna ta över hela byn här.
Tack för tipsen.