Det kan vara förklarligt att två olika mediahus ger helt olika rubriker på samma händelse, som Affärsvärldens och Dagens Industris kommentarer till Valueguards boprisstatistik. Men när samma inrättning kan leverera två artiklar som säger emot varandra så går det lite för långt, vilket Dagens Industri gjort kring börsnoterade aktiebolaget Finnveden Bultens (OMX:FBAB) kvartalsrapport.
Från en läsares Bloomberg-skärm |
Här lyckas alltså Dagens Industri stäta rubriken Finnveden Bulten halverar vinsten och även Vinsten stiger för Finnveden Bulten.
Starkt jobbat tycker jag.
Överlag märker man att det är semestervikarier som härjar i svensk media just nu, och inte bara på att man kan leverera helt motsatta artiklar.
En höjdare igår var artikeln om att barrträden är utrotningshotade (tihi!) och man hos Bonnier/DN menade att ask och alm är barrträd. Artikeln har dock redigerats om nu och ask och alm kallas nu mer korrekt för trädarter istället för barrträd. Men de har tydligen blivit så ovanliga att semestervikarier på DN inte någonsin har sett dem.
Jag levererar alltid artiklar av tveksam kvalitet och med tveksamt, långrandigt och oredigerat språk, men så har jag inte ens ett avlönat semestervikariat. Det är värre när utbildade(?) journalister(?) levererar felaktigheter och uselt språk, och dessutom får prenumeranter att betala för det hela.
15 kommentarer
Folk hög skole journalister som sär skriver fins det många av. Att begära att man har något vettigt innehåll när man inte kan skriva är nog för mycket begärt.
Undrar jag hur många av di-webbens artiklar som skrivits av journalist-utbildade?
Jag menar året runt förstås. Inte bara under sommaren. Ser ingen större skillnad där.
Jo, man kan tycka att kvaliteten borde öka när det är färre journalister på redaktionen.
Du menar väl bara att antalet "fel" är proportionella med besättningens antal?
Deras största problem numera är tiden antar jag. Samhällets största problem f.n. är produktivitet. Sprickorna syns mer och mer. Har för mig att Max Weber visade att tidsstudie-styrning i längden gav motsatt effekt. Idag är vi våra egna tidsstudiemän då flera arbeten inte möjliggör kvalité framför kvantitet. Det gäller säkert journalistiken där utbudet på information är oändligt. Vem hinner att bedöma vad som är viktigt eller inte? Sysslar inte de flesta idag med "kopiering"?
Och man lyckas även få in lite av DNs klimatpanik
I synnerhet barrträd som kan stå på samma växtplats i hundratals, och i vissa fall tusentals, år är känsliga för förändringar i temperatur och nederbörd.
Frågan är när DNs propagandaavdelning ska ta till sig att CO2 får de flesta växter att växa snabbare och använda mindre vatten.
"Indeed, many western regions experienced a greater than 30 percent increase in foliage since 1982.
Other regions showing particularly strong increases in foliage include the Sahel region of Africa, the Horn of Africa, southern Africa, the Indian subcontinent, and nearly all of Europe." – Forbes
Dessutom minskar vattenanvändningen för vissa växter när CO2 ökar, vilket kan minska på öknarnas utbredning.
Hur vet du att de flesta växter växer snabbare av högre halter koldioxid, har du testat detta i ett laboratorium?
Sedan värmetoppen för ca 50 miljoner år sedan när koldioxidhalten var betydligt högre än dagens nivå, så har en stor mängd växter försvunnet, de växter som inte lyckades anpassa sig till en lägre koldioxidhalthalt.
Livets kemi är en väldigt finstämd process, tittar man på klorofyllsyntesen samt fotosyntesen, vilka är en fotokemisk process, så är verkningsgraden optimal inom ett väldigt snävt våglängdsområde inom det kortvågiga blå spektret samt det röda spektret.
Tittar vi även på den optimala tillväxttemperaturen för växter, så varierar denna beroende på vilken klimatzon växten anpassats till. På jorden har vi tropisk, subtropisk, varmtempererad, kalltempererad samt polarzon.
Under de senaste 2,3 miljoner när jorden har befunnit sig i en istidscykel, då har klimatzonerna endast vandrat upp och ner, dvs ingen stor förändring.
Så att generellt påstå att alla växter arbetar optimalt i höga koldioxidhalter är kvalificerat nys. Inga kemiska processer är godtyckliga, de är väldigt exakta, detta styrs av generna, och förändringen av dessa processer kallas för evolution.
Dessutom visar det på dåliga kunskaper om fotosyntes. Ju mer en växt växer, desto mer vatten behöver den.
6 H2O + 6 CO2 + ljusenergi → C6H12O6 (druvsocker) + 6 O2
Ju mer CO2, desto mer vatten (H2O) måste växten ha.
Det ena motsäger inte det andra, det är just klimatförändringarna som är problemet i det här fallet, inte koldioxiden i sig.
En enkel minnesregel för att skilja på de olika barrträden:
Gran har korta barr, tall har långa barr och enbuskar sticks.
Jag håller nog inte med riktigt om att dina artiklar har tveksamt, långrandigt och oredigerat språk. Dom håller förvånansvärt hög klass med kvalitativa slutsatser som antyder god analysförmåga och förmåga till kritiskt tänkande.
Däremot kan jag som 08:a ibland känna mig attackerad av en ibland tydlig bitterhet mot dom som tydligen orsakat dig mkt smärta. (Dom snygga stockholmarna alltså) Eller inbillar jag mig? Utveckla gärna om jag är ute och cyklar.
Du inbillar dig. Eller som det också heter "tar åt dig".
Jag älskar att driva med folk som tar åt sig, inklusive stockholmare, sverigedemokrater, nyliberaler mm. Ofta blir det dessutom så att ju högre hästar dessa sitter på, desto mer tar de åt sig och desto mer underhållande är det hela.
Och idag rapporteras om de sjunkande fritidshuspriserna… men eftersom de sjunker på rullande 12 månader, årsbasis, kvartalsbasis och månadsbasis. .. så rapporteras det att priserna stigit på 10 års, de har nästan dubblats! Vem är det som vill blåsa upp bubblan egentligen, media själva eller mutas de av parter?
ja just det Mama….vilken trend är viktig om man är säljare av nyheter eller fritidsbostäder. Allt kan väl gå upp på relativ basis men ändå vara på väg ner! Då underlättar det att kunna sin cykelteori 🙂