Idag släppte Mäklarstatistik datat från de mäklare som valt att rapportera in genomförda bostadsaffärer, och baserat på detta släppte också Valueguard sin statistik, som baserar sig på detta. Och igår släppte SCB statistik där man sade att villapriserna stiger, fast villapriserna föll enligt samma statistik. Till detta väljer media att sätta den ena eller andra rubriken, ivrigt påhejade av uttalanden från Valueguard och från mäklarhåll. Svart är vitt och vitt är svart. Stillastående priser är en stark marknad, enligt ena sidan skenar priserna i Malmö, enligt den andra kraschar priserna i Malmö. Vem ska man lita på i detta plockande av russinen i kakan?
Bonnier/DN skriver på sin förstasida Nu vänder vinden – borätter billigare. Rubriken på artikelsidan sätts till Priser på bostadsrätter viker. Detta är TT:s artikel, som också säger “I centrala Malmö har bostadsrätterna stigit med […] 3 procent senaste månaden.”
Hos Bonnier/DI sätter man locktexten på framsidan till Stark bomarknad och rubriken på artikelsidan är Stigande priser på bostadsrätter. I artikeln faller bostadsrätterna i Malmö med 1.8% och villorna går ner 3.6%, detta baserat på Valueguards siffror. Och då generella index är oförändrade så kallar Valueguard detta för “en fortsatt stark marknad”.
“Tydligast är trenden för Malmö”
Bostadsrättspriser i Malmö Källa: Valueguard/KTH |
Schibsted/SvD sätter förstasides- och artikelrubriken Malmö visar vägen på bostadsmarknaden och där konstateras det direkt att “[t]ydligast är trenden för centrala Malmö där priserna på bostadsrätter fortsätter upp kraftigt”. Svensk Fastighetsförmedlings Peter Pütsep skräder inte på orden och säger “[b]ara den senaste månaden steg priserna med tre procent [i Malmö]”, vilket står i kontrast med Valueguards fallande priser för Malmö, baserat på samma data som Mäklarstatistik. Samtidigt som då Malmö visar vägen, så har ändå bostadsrättspriserna fallit 1% i resten av landet, men Pütsep, Schibsted och Mäklarstatistik menar alltså att det är undantaget Malmö som är korrekt, och visar vägen.
Talentum/Affärsvärlden kör med rubriken Valueguard: Villapriserna sjunker, baserat på samma uppgifter som Bonnier/DI:s starka bostadsmarknad. Den enes halvfulla glas är den andres halvtomma.
På Mäklarstatistiks hemsida så kallar man rent av uppgången i Malmö för utmärkande, trots att priserna på bostadsrätter generellt är ner en procent i landet (men +1.0% enligt Valuguard).
“Utmärkande är den fortsatta prisuppgången på bostadsrätter i centrala Malmö både på 3 och 1 månader.”
Valueguards hemsida säger det som Bonnier/DI citerar, nämligen att stillastående priser i juni i själva verket är en stark marknad.
“Det innebär att den senaste månadens utveckling ändå är ett tecken på en fortsatt stark marknad.”
“Malmö visar vägen!”
Villapriser i Malmö. Källa: Valueguard/KTH |
Valueguards index har funnits sedan 2005 och det är endast 2005, 2007 och nu 2013 som index inte fallit i juni. I sex fall av nio faller alltså det generella indexet i juni, men i år steg det med 0.6 promille, vilket alltså är ett tecken på “en fortsatt stark marknad”. Speciellt i Malmö får man förmoda, med sina -1.77% för bostadsrätter och -3.57% för villor. Enligt Valuguard föll även villapriserna i Stockholm med 0.18% och i medelstora svenska städer med 0.45%, samt i landet som helhet (=våra storstäder och mellanstora svenska städer enligt Valueguards definition) med 0.40%. Dvs “en fortsatt stark marknad”, där villapriserna endast steg i Göteborg.
Man kan bara undra vad det är som färgar dessa uttalanden? Vad Pütsep citeras säga hos Mäklarstatistik förvånar ingen, men Valueguards krystade uttalanden om stark marknad är lite förvånande, när villor överallt utom i Göteborg faller i pris. Kanske räknas bara utvecklingen bland Slöddermalm hipsterbostadsrätter?
Så vad ska jag skriva? Jag väljer att skriva som Peter Pütsep och Schibsted, dvs tydligast är trenden i Malmö och Malmö visar vägen! Fast med Valueguards statistik som illustration.
13 kommentarer
Man kan inte lita på någon, inte ens sig själv!
Cornu; Är det inte så att Valueguard rensar sina priser via en s.k kvalitetsjustering. Antar att en sådan inputförändring påverkar output?
Schrödinger hus som både ökar och sjunker i värde
@acetyl
Precis – vilket det är vet man bara när man säljer. Till skillnad från Schrödingers katt så har man fler möjliga utfall (och dessutom inte känner sannolikheten för dessa).
Räntorna kommer att fortsätta stiga i bl.a Europa så priserna blir därefter. Som lök på laxen stiger inte räntorna pga ekonomisk uppgång utan pga flykt från risker i statspapper. Börserna kommer alltså bli dyrare.
Ser ut som en H/S-formation (Huvud/Skuldra) i Chartet, vilket på Teknisk Analys-språk borde betyda nedgång till, säg 90-100. Fast nu kanske det inte är lika enkelt när det gäller bostadsmarknaden som exempelvis aktier.
Jag litar på puttsepp opartiskheten och sakligheten personifierad,
Han är i alla fall ingen som vänder kappan efter vinden
😀
Jag tror det finns fler fel i bostadsrättsstatistiken. Nya bostadsområden kan ställa statistiken på ända.
Jag tror att problemet är vilka villor och bostadsrätter som säljs.
Det är ju inte så enkelt som att ta varenda objekt som sålts under perioden, addera priserna och sedan dela med hur många objekt som sålts och sedan få fram ett slags medelvärde och sedan jämföra med förra perioden och säga antingen "Jo, det verkar stiga" eller "Jo, det verka sjunka".
Ju mindre område man söker på desto större kan det skilja. Ett kraftigt ras eller prisrally i en kommun eller stad kan förklaras med att en brf färdigställdes och alla försäljningar redovisades ena månaden.
http://www.scb.se/Pages/TableAndChart____19985.aspx
Titta hur färdigställandet av bostadsrätter störtdök efter 2008 (från runt 20.000 till runt 10,000). Hur påverkar det "medelpriset"?
Effekten kan bli att en kommun kan sjunka kraftigt i bostadspriser men de som säljer får fortfarande mer än de gav när de säljer.
För att skapa riktig data så skulle man behöva välja ut 10.000 – 20.000 bostäder runt om i Sverige och sedan kontrollera varje gång de säljs för att se hur priserna går. Givetvis betyder detta att man inte kommer se månad för månad eller ens kvartal eller år hur det går men siffrorna blir iaf mer lika verkligheten.
Håller med och jag tror att mäklarna själva har statistik som de behåller för sig själva eller säljer. Om jag själv jobbade som mäklare skulle jag likt Shiller i USA söka efter UPPREPADE försäljningar för att skapa mig en hållbar prisbild.
Här ett klipp om den amerikanska utvecklingen sedan bokföringsreglerna ändrades av regeringen 2009 från mark-to-market(som bankerna kämpat för under oerhört lång tid). Notera att det är hedgefonder och andra företag som främst står bakom prisuppgången. Bostadshyrorna har formligen exploderat i USA sedan 2010. Allt medan ansökningar för bostadslån stagnerar eller t.o.m sjunker.
http://www.youtube.com/watch?v=fCeSDZmA1s0
(h/t ZeroHedge)
Att Malmö skulle vara kraftigt upp är rena nyset iaf. Tror det ligger en hel del i den här artikelkommentaren angående läget i just Malmö:
http://www.sydsvenskan.se/bostad/priserna-stiger-i-malmo/#comment-960191177