783
Så hur står det till med ert hembrukande och era privata odlingar så här i juni?
Årets potatis, solrosor och tillhörande ogräs som brännässlor |
För egen del blir det potatissallad på förra årets potatis, årets dill, persilja, oregano, basilika, färsk lökblast och rädisor i kväll. Enda inköpet till den är lite salt, peppar och cremé fraiche.
Har fortfarande kvar en fjärdedel av förra årets potatis, trots att jag använt eget utsäde. Börjar få fason på självförsörjningen på egen ekologisk potatis. Som vanligt är det sorterna Asterix och Maria som gäller – klarar sig väl utan besprutning och är bägge utmärkt lagringsbeständiga.
36 kommentarer
Förra året blev det inte skött och skördat som det skulle i och med flyttcirkusen till egen gård. Här har jag ännu inget trädgårdsland, endast ett litet har jag grävt upp, hoppas på färskpotatis. Däremot är köttproduktionen igång, både egen och kött som kompisar föder upp (byta tjänster) och vilt som går på min mark. Ikväll äter vi t.ex. vildsvin.
Nu är det mesta sått och planterat. Kålplantorna skall ut i morgon förmiddag.
Skall med stor spänning pröva Sarpo Mira potatis i år. Har trippelresistens mot bladmögel på konventionell växtförädlingsväg.
http://småbruk.se/gronsaksodling/potatissattning/
Testade Sarpo Mira förra året och den var över förväntan. Blasten stod oangripen bredvid Asterix långt efter att den hade fått bladmögel. Goda och stora knölar.
Vi har ätit svartslaktat lamm, cevapicci/kroatisk maträtt) till det Outinens potatis samt en röra på vitkål, sockerärtor, créme fraiche, dijonsenap mm. Till det en flaska italienskt vin. Mycket gott.
Satte potatis den 1 juni vilket är mycket tidigt häruppe. I växthuset blommar tomatplantorna, gurkorna börjar vara en tum lång.
Häruppe växer det så det knakar, allt är 2-3 veckor tidigt.
Jag avundas er självförsörjare. Och jag är ingen människa som normalt känner avund!
Alltså, ICA har allt man behöver. Sen kan du ju räkna på hur mycket tid du måste lägga ner på att odla något så billigt som potatis och dylikt. Knappast värt besväret om man nu inte har det som hobby. Men visst kan det vara roligt att odla saker själv. Har efter en viss möda lyckats identifiera några av växterna som vi planterade i våras. Tydligen blev det rädisor, fast jag kan inte säga att vi är självförsörjande riktigt än. Det gäller att komma ihåg att "skörda"dem också.
Ekologisk oförgiftad potatis är inte billig.
Apropå inte billig, så köpte jag svensk färskpotatis idag som jag sedermera åt tillsammans med lax och tomater, efter att jag hade tagit mitt första utomhusbad i en närliggande sjö. Livskvalitet! Men några svenska jordgubbar har jag inte hittat i min livsmedelsbutik, endast "Belgian red".
Eftersom jag har lägenhet blir det inte mycket odlat. Men jag har tidigare haft humle, dill, gräslök på balkongen.
Cornu, kan du visa på några belägg för att industriproducerad potatis innehåller gifter och i mängder som påverkar organsimen. Om inte så måste jag nog placera dig i grönavågens stollefack. Förövrigt kan ju potatis skapa sina egna gifter, t.ex. om de blir utsatta för ljus och börjar bli gröna.
Vad gäller jordgubbar så är de man köper lika urvattnade och smaklösa som tomaterna. Däremot de man odlar själv blir om man inte vattnar allt för mycket otroligt aromatiska och söta.
Skörden hittills begränsar sig till basilika och lök. Potatis – om en månad kanske. Sockerärter, vet ej, finns inget tecken på ärter i plantorna än, som däremot växer på höjden så det knakar. Samma med körsbärstomater, stora plantor men inga tomater. Jordgubbarna små och gröna, inte ens sniglarna äter dem. Kräsna jävlar.
Nyheten för i år är en sötpotatis som ska vara klar i september. Satte plantan för två månader sedan, den ser likadan ut idag som då. Måste vara bluff. Kostade 40 spänn, den som har drivit fram dem sitter nog och skrattar på Mauritius nu.
Att skapa något tror jag det handlar om. Att slippa tänka på effektivitet t.ex. Frihet att skapa. Förmodligen därför folk håller på med en hobby. Andningshål. När det gäller "livsmedel" handlar det om tillväxt i sin rätta form. Att se sina egna frön växa upp. En hel kedja av upplevelser som slutar i gommen och till slut med mättnad inte att förglömma. Lite som att se sina egna barn växa upp. Om man inte jobbar ihjäl sig under tiden dvs. Jag tror att en ny tid sakta kryper på oss. Det blir en svår omställning eftersom det handlar om djupt inrotade föreställningar och värderingar som bryskt kommer att skaka om de flesta av oss. För andra finns redan denna längtan bort från slaveriet. Synd att så många söker den materiella lyxen som livs-elixir. De lär bli mest besvikna av alla inför kommande prövningar.
@rttck
Jag brukar säga att det är bra om människor ägnar lite av sin tid åt sådant som människor är ämnade till också.
Förutom det du nämner så skulle jag lägga till att vara med och förvalta och utveckla ett av de mest primära kunskapsarven.
Dessutom ser jag det som en fråga om frihet och makt. Sätter man in sig i frågorna det minsta så ser man att några få företag försöker ta makten över jordens livsmedelsförsörjning.
Sen kan man fråga sig om TV tittande, golfspelande och liknande är så betydligt mycket mer upplyftande.
@Patrik; Håller med dig. De flesta av oss har heller ingen aning om hur t.ex livsmedels-systemet fungerar och hur det är uppbyggt. Vad vi förstår är däremot att stor alltid vill bli störst för att dominera. I effektivitetens namn tillåter politikerna detta ske i tron att lägre priser samtidigt innebär att kvaliteten vidmakthålls.
Har fått ut de fröodlade tomatplantorna på balkongen. Dessutom gåvor från andra som gjort fröodling under våren – en fin samling kryddväxter. Tack för det. Gräslöken från i fjol överlever mirakulöst trots iskylan i vintras. Så och med olivträdet, som i år för första gången bär frukt. Fast mina fröodlade evighetsblommor mår inget vidare. Får byta större kruka. Sedan ska jag tigga ett rabarberskott. Det vore gott med paj.
Moventia
Är fortfarande bara odling i lägenhet/balkong för vår del dock så börja tomaterna blir hyfsade nu (en del mogna före midsommar!?). Basilikan har skördats tre gånger redan i år.
Längtar efter växthus (100 kvm) och en bit mark så man kan sikta på att odla sin egen mat på riktigt.
Tomtar är ni allihopa
Trädgårds?
Mjaee, har inte satt, sockret o jästen . . . tja typ på 10 -> 15-år, så rubrikmässigt kan man väl säga 'att jag ligger efter' några år iaf?
Rena gröna vågen, du blir helt självförsörjande på ett viktigt baslivsmedel om du ror iland projektet!
Själv provade jag det där i min ungdom, men utvecklade senare en mer förfinad och dyrare smak som endast kan tillfredsställas med importerade produkter.
Har gjort samma resa själv. Har kvar utrustningen ifall det blir svårare tider igen.
Dito! Men hembryggare (öl) är duktiga numera, kunskapsnivån har höjts. vet ej hur det är på vinfronten.
Odlar mest chili och tomater, men det växer så det knakar! Lite örter, sallad och diverse bär på gång också. Inte självförsörjande i den meningen kanske, men det är definitivt livskvalitet att skörda sina egna råvaror att tillaga en god middag åt sin familj på.
chilibloggen.se
Gjorde tyvärr misstaget att så tomaterna för sent, i mitten April så dom är inte så stora, den största är väl ca 15 cm. Hade ett par frostnätter i maj som tog många plantor.
Annars kommer vi i år odla broccoli, sparris, gräslök, persilja, delikatess-tomater, paprika, dill, basilika, gruka och sallad.
Odlar på ca 700 kvm och det mesta växer riktigt bra. Vissa saker måste dock sås om till viss del. I år är det rödbetor och mangold. Dock går alla löksorter bra liksom kålrabbi, blekselleri, kålrot, morot, palsternacka, pumpa, squasch, kronärtskocka, sallader, rädisor, bönor mm
Tragiskt att en svensk prinsessa gifter sig med en wanker.
Ursäkta vill inte va taskig mot alla wankers.. han e ju banker ännu värre…total katastrof som hela medelenes liv..tur han inte blir svensk å nått vis vore pinsamt….
ja tidstypiskt nog är han ett uttryck för både framgång och misär…moralisk misär. Och han är tillräckligt intelligent för att förstå att det han sysslar med är inget han vill visa för omvärlden. Drottningen har nog en del att erinra klok som hon är. Men för sin dotter håller hon masken!
Är det förresten någon som meckat med moderna växthus? Jag tänker tex på glas som inte släpper in eller ut alltför mycket värme, eller ännu mer scifi, de som utvinner elenergi ur vissa för växter oanvändbara frekvenser och släpper igenom resten.
Brännässlor är inte ogräs. Viktig ingrediens i tex nässelsoppa och kan inte köpas på ICA.
Och som gödsel!
Cornu:
Hur många är ni i hushållet och hur många kvadratmeter potatis satte du?
Jag vet itne vad motsatsen till gröna fingrar kallas, men jag har dem. Når jag fått i uppgift att passa en flickväns växter nån vecka så brukar de dö. Jag ser inte växter, jag tror det är en uråldrig instinkt att tänka bort vegetationen för att se djuren som rör sig bakom den. Så jag tror på arbetsdelning, andra odlar och jag producerar något som indirekt förbättrar odlandet.
Odlingarna är mycket blygsamma till sin omfattning. Brukar dock förbättra försörjningsläget något genom insamling (~2-3 DV) av vilda växter. Potatisen har just kommit upp och verkar växa bra men kräver lite stödbevattning eftersom det är torrt. Jordgubbar; fin blom, det ser ut att bli ett bra år. Vi har dock satt om halva landet för att få lite växling i de äldre delarna. Sallad, ärtor, kryddväxter till kök; nyss försådda.
Lite kul söndagsläsning för sjävhushållaren:
Härjulfs mat
Tips på nödvändig litteratur (dock slut på förlaget f.n.):
Vilda växter som mat och medicin
Bor mitt i stan men har en liten lägenhetsträdgård på 80-90 m2. har planterat gråpäron, tidiga baltiska plommon av krikontyp (komet), krusbär, svarta vinbär och "krusvinbär". Har ett litet kryddland också, isop, oregano, pepparmynta, salvia och timjan växer bra, den franska dragonen klarade inte vintern. Snickrar, så är självförsörjande på päronträchips för att få rätt barbequesmak till grillen…Resten av trädgården är vigd åt att ge en gnutta biologisk mångfald och färg, har sått ängsblommor från den utmärkta firman Pratensis AB som säljer plantor och frön med vilt svenskt ursprung.
Det växer på bra i landet. I dagsläget har jag ca: 500m2 uppodlat. Största delarna består av rotfrukter, bönor och ärtor. Men även några små stycken med vete och råg. Precis som Cornu har jag gott om potatis kvar från föregående år. Några nya grepp för året är raps och sockerbetor. Detta för att höja självförsörjningsgraden ytterligare en nivå. Speciellt rapsen ser jag med spänning fram mot att få skörda. Slår det väl ut skall jag prova att göra några liter rapsdiesel.