Villaägarnas Riksförbund lyckas få lite utrymme hos Public Service/SR och tar upp de enstegstätade fasaden och den tickande bomb dessa hus utgör.
Ca 600 000:- anges som merkostnad för villaägarna att ordna fasaderna på sina hus och alla har inte kreditutrymme att låna de pengar som behövs och ingen vill köpa ett mögeldrabbad, eller potentiellt mögeldrabbad enstegstätad villa. Villaägarnas Riksförbunds chefsjurist kallar dessa för “fångar i sina egna hus”.
Än så länge är det väldigt få av de 160 000 hus som byggts med tekniken som undersökts och som skrivet tidigare har slumpvisa kontroller visat att redan har 33% av husen drabbats av mögel (Talentum/Ny Teknik). Men möglet kommer i princip hos 100% av dessa 160 000 hus, förr eller senare. Det räcker med i princip osynliga sprickor i fasaden, orsakade av rörelser eller sättningar i huset, en boll kastad mot en vägg eller bara vanligt slitage, så kommer det börja läcka in vatten vid nästa regn och möglet är garanterat. Inget håller som bekant för evigt och de som upptäckt och åtgärdat, även preventivt, fasaderna och inte bara lappat och lagat utan bytt mot en riktig fasadlösning, ska skatta sig lyckliga, även om det kostar över en halv miljon att fixa.
Det tål att påminnas för de som tittar på hus – köp inget hus med putsfasad om du inte kan få en juridiskt bindande skriftlig garanti, med rätt till omfattande skadestånd och för ändamålet avsatta medel hos en ej konkursbar juridisk person (dvs inte ett företag), på att huset inte har enstegstätad fasad, samt foton och konstruktionsritningar som backar upp denna garanti. Vad mäklaren säger i frågan, och mäklare viftar alltid bort alla problem, är inte relevant.
Byggbolagen duckar förstås sitt ansvar och oavsett så kan man alltid sätta säljbolaget i konkurs om det blir för jobbigt med eventuella ansvarsanspråk. Staten och skattebetalarna kommer inte heller ta smällen. Acceptera inte att man bara lagar och byter ut mögeldrabbade delar, för möglet kommer tillbaka någonstans i felkonstruktionen – det är bara en fråga om tid.
Man får se det positivt. Byggbranschen har säkrat intäkter på 96 miljarder när (=160000*600000), om man helt sonika inte river husen och bygger helt nytt. Sveriges svar på McMansions, med 25 års livslängd är enstegstätade nyfunkisvillor , så det gäller att ha amorterat bort skulden innan det är dags att riva, om man nu inte skyndar sig att byta fasaden…
16 kommentarer
Jag får rätta Cornu här.
Köp gärna ett hus med enstegstätad fasad, om den är utförd med ett tjockputssystem (t ex Weber/Maxit). Eller om den är gjord på oorganiskt underlag, t ex lecablock. Aldrig tunnputs.
Annars kan du lägga ner affären, eftersom det inte finns nån som vill ge den evighetsgaranti som Cornu efterfrågar. NCC ger dock 10 års garanti, det är bäst i branschen skulle jag tro.
Poängen är att du måste ha dokumentation på det hela. Det räcker inte med text i annonser eller muntliga uttalanden från mäklaren. Många har ingen aning vad det är för fasad och om stommen är i trä eller murad.
Jo, men det är ju hyfsat moderna hus så de där pärmarna borde finnas kvar.
Frågar man inte efter dokumentation vid en affär på typ flera miljoner får man nog skylla sig själv.
I en kommande mycket svag bostadsmarknad där köparen bestämmer spelar det ingen roll hur varianterna ser ut. Vissa må vara bättre än andra(och säkrare). Kunden riskerar inget eftersom de flesta skyr rök med rädsla om brand. Hur många lägger ner de pengar och tid som krävs för att tillräckligt värdera husets konstruktion? Bara när priset fallit så långt att en riskkalkyl gör det värt en affär. T.ex i ovannämnda variant. Men dit är det långt prismässigt.
I alla tider har det dykt upp svåra konstruktionsfel. Och jag vågar påstå att alla gränsfall smittar stort när det gäller ovillighet att ens ta i objekt som anger enstegstätning innan ny kunskap etableras. Kommer t.ex ihåg hur marknaden värderade s.k blåbetonghus när det gäller radon och gammastrålning. Här fanns stor skillnad på radonproblemen. Viss blåbetong hade mycket liten uran-förekomst och var huset rätt ventilerade eller med relativt små ingrepp tilläggsventilerade kunde man minska radonhalterna till ett minimum. Problemen var förr att det inte gick att mäta halterna av gasen till en rimlig kostnad. I en dålig eller vacklande bomarknad dömdes alla objekt över samma kam trots mycket stora skillnader i risk och hantering av risk.
Folk går i flock och agerar på rubriker. Kunskap är dyrt att skaffa sig medan förtroende alltid är svårt att tjäna igen efter skandaler.
Enstegstätning tillhör de klassiska byggskandalerna.
10 års garanti är det bästa man kan få då vilka dolda fel som helst är preskriberade efter den tiden. Tankvärt när det gäller tidshorisont för vad som faktiskt går att få "garanterat" när det gäller att köpa en villa vilket Cornu tycker är så förståndigt.
Finns ju betydligt fler riskfyllda konstruktioner än bara enstegsputs…
När det gäller enstegstätningen hävdar säljarna/byggarna att det inte är deras fel eftersom de anser de byggt enligt en godkänd konstruktions-ritning. Ingen vill ta ansvaret för den s.k garantin. Limbo! Detta är problemet när ingen domstol ger köparen regressrätt.
"Det tål att påminnas för de som tittar på hus – köp inget hus med putsfasad om du inte kan få en juridiskt bindande skriftlig garanti, med rätt till omfattande skadestånd och för ändamålet avsatta medel hos en ej konkursbar juridisk person (dvs inte ett företag)"
Men skillnaden mellan fysisk och juridisk person kan i praktiken bli ganska hårfin. Att kräva ut pengar från fysisk person funkar bara så långt som betalningsförmågan hos vederbörande räcker.
Å andra sidan om man vill kräva garanti mot mögel på en enstegstätad villa så kan man ju göra det lätt för sig och kräva pengarna upfront eftersom man vet att problemen kommer.
Å andra sidan så borde man ju kunna känna sig någorlunda trygg ifall de lyckas få fram konstruktionsritningar – jag skulle bli förvånad ifall ägaren eller mäklaren lyckas plocka fram förfalskningar och byggbolaget har nog ingen anledning till att visa falska ritningar (såvida det inte är något _riktigt_ galet med konstruktionen).
Nå, man vet ju fortfarande inte att det som är inbyggt ser ut som på ritning… Men vid den typen av fel kan man normalt hävda 10 års garanti oavsett vilken garantitid kontraktet specificerar.
@belii
Nej, det kan ju vara så att byggarna har byggt helt efter eget huvud och improviserat friskt, men jag har en känsla av att man följer konstruktionsritningarna någorlunda väl. Jag tror t.ex. inte att byggarbetarna slänger upp enstegstätad fasad om det inte framgår av ritningar och annat underlag de har.
Och det finurliga här är att det är en godkänd byggmetod och har egentligen inget att dölja ifall de använt den.
Påminner mig om skandalen med flytspackel som skapade sjuka hus!
Hus med takfoten långt utanför väggen föredras! Ger väggen skydd för direktregn.
Men finns det inga plastfärger som kan användas för tätning?
Fukten finns ju redan därinne. För sent!
Oavsett om det finns fukt eller inte så är det viktigast att ha en genomsläpplig färg. Man ska inte kämpa mot naturen.
Jämför med en källarmur – instinktivt skulle man vilja måla med en tät färg för att hålla fukten ute, men det går inte. Lösningen är således en silikatfärg som låter fukten dunsta ut i rummet.
Därmed inses också lätt att den som inreder en käck gillestuga med träpanel på vägg är idiot.
Ja, i fallet med enstegstätade fasader så är de hållbara lösningarna utförda med både puts och färg som är genomsläppliga för fukt.
Jag har skrivit det förut. Någon driftig byggare borde ordna en principskiss för hur man belägger en sådan fasad med luftad träpanel i nyfunkis och sedan skicka ut offerter till potentiella kundområden. Ett väderstreck om året borde göra kostnaderna överkomlig för husägaren.
Husen är väl ofta typhus så panelen skulle nog till och med kunna prefabriceras för snabb uppsättning.