Med några dagar kvar till det är juni har det blivit tydligt att något har hänt i vår, specifikt att våren blev väldigt sen. Vilket fått konsekvenser, både positiva och negativa.
Våren är som alltid kall, men tjälen satt djupt i år och vi fick en falsk vår redan i mars där solen lyste starkt och det rent av blev några plusgrader i solskenet, utan att tjälen för den delen släppte. Sedan blev det kallt igen, långt in på april. Tror inte jag någonsin släppt fåren så sent på bete och var tvungen att i två omgångar köpa mer hö eftersom våren var senare än normalt. Sett till inköpen av hö så var våren över trettio dagar sen i år.
Vi börjar med det positiva.
Mördarsniglarna har nästan helt försvunnit.
Jag har sett ett fåtal bruna spanska skogssniglar, mördarsniglar, i år. Skadorna på odlingarna är nästan obefintliga, medan de var mycket omfattande förra året. Mördarsniglarna kommer ursprungligen från grannarna 400 m bort, men har för varje år, trots bekämpningsinsatser, etablerat sig 50-100 m närmare för att de senaste två åren bli en irritation och förra året blir en katastrof.
Men nu är de i stort sett borta. Än så länge.
På morgonens springtur i morgonfukten så var de enda sniglarna på vägen ett fåtal hederliga svarta svenska skogssniglar, när vägen tidigare år har kryllat av hundratals mördarsniglar.
Mördarsniglarna har helt enkelt fryst ihjäl. Naturligtvis överlevde någon här och var och kommer lägga tusentals nya ägg. Men sniglarnas energireserver för övervintringen räckte inte den här vintern, utan de dog helt enkelt, kanske i en kombination med extra djup tjäle.
Nu är vi inte av med problemet, men det är alltså betydligt mindre i år än förra året. Då kunde jag plocka hundratals sniglar varje morgon, nu har jag totalt de senaste veckorna hittat 5-6 stycken.
Över till det negativa.
![]() |
Exempel på döda enar i rött
och överlevande i grönt |
Ett trettiotal enar dog i vår. När solen började lysa, men tjälen satt kvar i marken blev enarna törstiga. Då vi har kuperade betesmarker med tunn jordmån så verkar alla enar som stod där rötterna inte kunde nå frostfritt djup helt enkelt ha dött. De torkade ut när solen lyste på dem, men tjälen satt kvar. Man kan inte dricka is.
En del enar som stod skuggigt, men på tunn jordmån verkar ha överlevt, då solen inte torkade ut dem. Men annars är generellt de flesta enar dödade. Det kan handla om enar som är uppåt 30-50 år gamla i en del fall. Visserligen var de antagligen mindre sist det var en så här sen vår, men det säger ändå något om att våren slog ovanligt hårt i år.
![]() |
Okänd vit vild blomma |
Ett annat misslyckande är att jag snart har slut på egen lök. Fick slänga rejäla mängder efter att de fryst sönder där de förvarades i stallet. De som klarade sig var de som hade hunnit torka ordentligt och inte drabbades av den långa kylan. Naturligtvis helt mitt eget fel som inte flyttade ner löken till matkällarens frostfrihet istället.
Men alltid för våren något nytt med sig. T ex bifogat foto på en blomma på vår ägnsmark, en art jag inte sett tidigare år. Där den dykt upp finns den rikligt och blommar alltså nu. Någon som vet vad det är?
Det är synd på enarna, men de kommer inte tillbaka på många decennier än. Vilket dock mördarsniglarna gör. Skulle jag välja så är det fler långa vintrar, djup tjäle och sen vår som gäller. Det är bara att se till att lägga upp mer hö inför nästa säsong. Som kontrast kunde vi för några år sedan släppa fåren på bete redan i slutet av mars. Successivt 2009 och framåt har vi fått vänta allt senare i april och i år ända till maj. Det känns inte som enstaka år, utan som en trend. Kanske är det en av klimatförändringar försvagas Golfström som spelar in och är helt avgörande för det skandinaviska klimatet.
Orelaterat till detta inlägg, men relaterat till tidigare inlägg om att hela politiker- och myndighetssverige gör sitt bästa för att avveckla svenskt jordbruk konstateras det nu hos Bonnier/DN att med nuvarande utveckling så kommer det inte finnas några mjölkbönder kvar i Sverige år 2050. Naturligtvis uttalar sig alliansregimens främsta jordbruksmotståndare, landsbygdsministern Eskil Erlandsson oroat över detta, men inget kommer ändras. Varken under nuvarande eller nästa regim. Avvecklingen av landsbygden och jordbruket har under Erlandsson accellererat, och det är verkligheten och handlingarna som räknas – inte Eskils tomma ord. Förhoppningsvis åker (c) ut ur riksdagen i nästa val, men då är det redan för sent – deras gamla kärnväljare har inte bara lämnat partiet, de har lämnat gårdarna också. Och med det lär (c) aldrig mer komma in i riksdagen igen, i sina desperata försök att omforma partiet till någon sorts tokliberaler istället för centerextremister.
Den välgödde Eskil är antagligen helt oförmögen att se vad förd politik och hur det aktiva svenska missgynnandet av det svenska jordbruket till fördel för import slår. Likheterna med försvarspolitikens tamgås Karin Enströ(m) är slående. Dvs kompetensen ligger på en mycket låg nivå.
Vem vet hur det blir med den biologiska mångfalden framöver. Fotot på okänd vit blomma ovan kanske lever kvar en tid på Internet, men tids nog byts de sista hagmarkerna i Sverige ut mot de önskade monokulturella granplantagen.
Frågan är när vi når brytpunkten och antalet byråkrater inom Jordbruksverket, Skogsstyrelsen, Livsmedelsverket mfl statliga verk och myndigheter, samt relaterade tjänster hos kommuner och speciellt länsmännen hos de exekuterande länsstyrelserna överstiger antalet jordbrukare i Sverige? Lägg till att alla myndigheter, verk och länsstyrelser ska ta ut självfinansierande avgifter för att göra bilden komplett…
Upprepar verkligheten från tidigare blogginlägg:
Sveriges bönder har de högsta kostnaderna, de hårdaste reglerna (inom bla djurskydd, miljö etc), de högsta skatterna (och lägsta grundavdragen) och de mest nitiska (tillägg: avgiftsfinansierade) myndigheterna i antagligen hela världen, samtidigt som inköpsorganisationerna betalar allt sämre relativt utlandet.
Samtidigt har inte svenska bönder tillgång till någon unik mirakulös teknik eller unika metoder för att bruka jorden och kan alltså aldrig vara effektivare och konkurrenskraftigare än någon annan på jorden. Det enda de kan göra är att ta allt större lån. Men att leva på lånade pengar är varken effektivt eller konkurrenskraftigt, utan konstgjord andning.
Dags för en ytterligare raljerande utläggning:
Den enda anledningen till att det fortfarande finns bönder i Sverige är att vi är lutheranska protestanter, som alltså gillar självplågeri och tror att vi kommer till himlen om vi plågar oss själva och lider maximalt under livstiden. Ris för egen rygg är begreppet och vägen till himlen. Som kontrast överlever jordbruket och mår väl i katolska länder, där det är tillåtet, rent av uppmuntrat att leva i synd och vällust – allt som krävs för att nå himmelriket är bikten eller sista smörjelsen, så länge man inte dör oväntat innan man hunnit bikta sig eller utan tillgång till präst…
Så länge självplågare och flagellanter finns kvar kanske vi kan ha kvar några bönder i Sverige även efter år 2050.
Denna syn på självplågeri och det egna lidandet som frälsande godhet präglar fortfarande hela det svenska samhället. Någon annan förklaring till den svenska mentaliteten kan jag inte hitta.
58 kommentarer
Chansar på ängsbräsma, utan att dubbelkolla på nordiska floran. Gillar fuktiga gräsmarker.
Smakar bladen som smörgåskrasse är det en bräsma.
Jag tycker att det liknar en triffid.
http://en.wikipedia.org/wiki/Triffid
Rensningsflygningen på bina var en månad sen. Har aldrig varit med om det på 35 år vad jag kan minnas. Såg även på Tussilagoblomningen att det var ganska exakt en månad sent. Förmodligen generellt i hela landet. Hörde att de haft det kallt även i Schweiz under våren med snö så sent som i går.
Jag lyssnade på jordbruksministern på TV förra veckan, han hade väl många bra ideer men han verkar stå tämligen ensam, det är svårt att vända trenden med nedlagda jordbruk på kort tid. Ett ljus i tunneln är väl den alltmer positiva inställningen till lokalproducerad mat om det räcker för att vända trenden är väl osäkert. Inom en inte alltför avlägsen framtid kommer det att bli brist på mat, eftersom efterfrågan ökar och det blir allt dyrare med konstgödsel och diesel, samt att att många jordar i Sydamerika kommer att bli utarmade av ensidig odling. Jag tycker att vi skall lära av Norge, där är de mer på hugget när det gäller att skydda det egna lantbruket.
Norrmännens engagemang beror nog också till en del att väldigt liten andel av deras land är odlingsbar. Det man upplever knapphet på kan man helt plötsligt bli mån om. Så tror jag att det kommer att bli med svenska bönder och lantbrukare också, när de är tillräckligt få.
Det är ett problem som finns i hela samhället, (vi) tror att man kan köpa allt utan att ha några varor att sälja, kläder, skor, elektronik, elartiklar, mat m.m..Visserligen exporterar vi en massa, men det minskar hela tiden, andelen sysselsatta i exportnäringarna minskar oavbrutet.
Norge har infört tullar (enligt nedan) på sådana produkter som baseras på gräs, hö, ensillage och foder, och som finns litet varstans på den norska landsbygden. Norrmännen vill ju, till från svenska regeringar, att hela landet ska leva, där jordbruket är en livsviktig komponent.
* hårdost 277 %
* fläsk- och lammkött 429 %
* nötkött 344 %.
De norska tullarna borgar för en egen nötköttsproduktion och landsbygdsutveckling samt minimerar risken för att de norska konsumenterna tvingas äta importerat nötköttsmärkt, läkemedelsimpregnerat hästkött.
@gruelse
Förutom en levande landsbygd så skapar det liv i svenska glesbygdskommuner efter gränsen tack vare gränshandeln.
Ja, det borgar i alla fall för fattigare konsumenter och skyddad verkstad utan konkurrens för bondekollektivet.
Förresten Patrick, du som är för frivllighet kan ju frivilligt införa din importttullar.
Gör ni av med 2500 kr/mån på mat så är det ju bara att du tar ut 400% av det, alltså 10 000 kr, och åker runt till diverse gårdar och ger bort pengarna. Egentligen skulle du ju gett bort det till staten i form av en tullavgift, men nu går ju allt direkt till bönderna – svart dessutom.
Det är ju win-win för dig och landsbygden.
Men du kanske redan kommit på det.
@belii
Vi hoppar över den diskussionen idag men givetvis vore det bättre om politikerna inte ställde till det över huvud taget.
Om de nu förbjuder ett gift eller en metod eller vad det nu månde vara så blir det horribelt om det är ok att importera den istället. Skulle tom kalla det djupt omoraliskt.
Jag ser det som en naturlig följd av nationalstaten. Norrmännen bestämmer över sitt land och vi över vårt.
Metoder går inte att tulla bort när varan väl står där i tullen heller.
Lars Sundberg, du ska inte lyssna på vad Eskil Erlandsson säger, du ska titta på vad han gör. Han släpper bara väder. Varmluft.
Ett vettigare förslag är att undanta jordbruk att behöva betala arbetsgivaravgifter. Det hade räckt längre en impotenta tullar.
Ett vettigt grundavdrag, för alla, hade förändrat förutsättningarna gentemot importen….
Men det löser sig.
En ekonomisk kris i Sverige tvingar fram en nyordning med ett grundavdrag på bortåt 150000kr per år….
Samma fenomen gäller EU-kontrollen…
Här…
"Regler är till för att följas"!
söderut…
"Människan är svag, så regler är ett gott föredöme som bara helgon klarar att följa…"
Nu är detta inget man kan skylla Luther för, ty det fanns allt tidigare…
Sten Sture gillade Cistercienserorden när de kom till svearna… (arbetsamt folk)
medan tiggarmunkarna blev utslängda…
Gammal nordisk tradition.
Förresten så såg jag en vacker liten blå blomma för så där femton år sedan…
sällsynt kanske…
Parksallat.
Till min fasa.
en invasiv art….
Round Up hjälper inte ens…
Jag måste berätta om den italienske EU-kontrollanten som kom till ett svenskt slakteri…
Han gick runt och förundrade sig. Så sa han:
"Jag har ju föranmält mig…."
jojo… är det inte bra nog…
"Jag har ju föranmält när jag skall komma…", upprepade han…
Vad det innebär kan ju bara en sydeuropè inse…..
Eller?
@Thomas 13:59
Bra sammanfattning på EU:s 2 olika laguppfyllnadsskolor:
Protestantisk: lagen ska uppfyllas
Katolsk: man ska sträva efter att uppfylla lagen
@14:03
Förmodligen samme kontrollant som godkände Spanghero*-slakteriet, efter föranmälda besök.
*) slakteri i Frankrike som nötköttmärkte hästkött.
Så länge det inte är råtta elle räv är det väl inget belymmer….
Här uppe i södra Lappland var vi tyvärr tvungna att klippa gräsmattan fjorton dagar tidigare i år.Sommarvärmen kom ovanligt tidigt i år.
Det intressantaste med det är inte gräsklippningen, utan mer att smältvattnet kommer farande så pass snabbt att SMHI knappt hinner utfärda klass1-varningar förrän dom är klass2-mässiga.
Ett tips är att nyhetsrapporterna från norr under senare delen av veckan och nästa vecka kommer att domineras av översvämningsbilder.
Skall man tro yr.no kommer ni ha betydligt bättre väder framöver är vi får på huvudstadslatitud. Här är det lappsommar som gäller tills vidare: i stort sett hela tiden under tjugo grader. Kanske dags för en resa till solen och värmen i norr?!
Det är nästan alltid bättre väder på sommaren vid norrlandskusten än längre söderut. Framförallt är det fler soltimmar. Det kvällsdrakarna noterar som soltimmar är en förfalskning av verkligheten, det är bara sol mellan 06-18 som AB o Expressen räknar, men vi har ju sol i stort sett dygnet runt så att…
Btw, hjortronen blommar nu.
Har noterat att mycket blåbärsris har dött i år. Något jag inte sett förut.
I trädgården har en Doftschersmin, en Azaleabuske och en marktäckande Vinkamino dött, vilket inte skett förut. Dessutom har en kraftig 35 år gammal Lagerhägg nästan torkat ut helt.
En extremt lång uttorkande och kall senvinter är väl orsaken.
Min frostkänsligaste växt, fikonträdet, är i det närmaste helt intakt efter vintern. Sydvästskåne FTW!
Angående mördarsniglarna tycker jag att du ska göra vad du kan med röjsågen – om terrängen är lämplig för det.
Öppna ytor som torkar i solen + mördarsniglarnas relativa immobilitet brukar reducera problemet.
Aha det är därför de är så bruna! Vi får se om de tar sig igen! Enar är inte så lätt bli av med-även om marken betas.
Sen är vårt behov av att gå före in i framtiden lite kontraproduktiv. Dillen får inte sprutas, alltså riskerar vi inte få den i midsommar till potäterna, i alla fall inte obesprutad svensk!
Potatis kräver omfattande besprutning men sprutfri GMO förädlad förbjöds i EU.
Ofta är syftet gott men resultatet bizzart!
Intressant. Kan du berätta varför dillen inte är skördeklar innan midsommar för att den inte besprutas?
Sen kan du tala om var den här besprutningsfria GMO potatisen är för något. Att de tar fram växter som tål vissa bekämpningsmedel känner jag till men inte de som inte behöver besprutas.
Har väl mest handlat om potatis som ska vara resistent mot bladmögel, stor volym av besprutningen sker tydligen pga bladmöglet.
Resistensen har ordnats genom inympning av gener från synamerikansk vild potatis, alltså en anfader till matpotatisen. Så det känns ju inte särskilt Frankenstein egentligen.
Har bara andrahandskunskaper om detta-via radion om GMO potäter och via SVT om dillen.
Vill vi föregå med gott exempel så måste vi koppla det till importförbud.
En åsikt jag har sen Barsebäck ersattes med el från grafitrektorer utanför St Petersburg!
@oppti
Gjorde en sökning efter beliis kommentar ovan och det stämmer vad du skriver om potatisen. 5-15 besprutningar om året mot bladmögel är det nu för tiden. Det har tydligen tagits fram en resistent sort med gmo teknik.
Vad som är mer spännande är sorten Sarpo Mira som kanske blir räddningen för ekologisk odling av potatis. Har satt den själv i år. Lever den upp till vad jag hört så lär jag inte bli besviken.
Dillen du nämner har förmodligen råkat ut för något förbud som gör den svår att odla i konventionell odling. Mitt bästa minne av liknande är när stråförkortningsmedel förbjöds och konventionella bönder inte längre tyckte det var någon ide med rågodling. Sen var vi tvugna att importera råg från Polen som givetvis var besprutad med stråförkortningsmedel.
Få områden är omgivna av mer hyckleri än jordbrukspolitiken.
En sak verkar den svenska överheten ändå vara överens om "Det svenska jordbruket skall bort"
Den typen av reglering är inte unik för jordbruket.
När emissionskraven avseende kolväten för t ex lackeringsverkstäder höjdes i Sverige så öppnade ABB lackeringsverkstad i Rumänien och skeppade ner allting på lastbil för lackering. Sen kördes det tillbaka till Sverige, lackat och klart.
@belii
Är det fler länder som håller på med självspäkning på detta sätt än Sverige? I den omfattning som sker här?
Ingen aning. Men tyskarna brukar vara duktigare än oss på det mesta, säkert också självspäkning.
Eller varför inte Singapore som har ett bränslepris som är 4 ggr högre än grannländernas? Där kan man snacka självspäkning.
"Så länge självplågare och flagellater finns kvar kanske vi kan ha kvar några bönder i Sverige även efter år 2050."
Flagellat : litet djur med svans som syns i mikroskop.
Du menar förmodligen flaggelant 🙂
Eller ännu bättre flagellant ( puh svårt med stavningen även för mig)
Det är korrekt uppfattat att vårarna har blivit senare än vad som var brukligt för ett decennium sedan. Anledningen är den globala nedkylningen som pågår sedan drygt 10 år och den kommer att fortsätta några decennier till. AO den antlantiska oscillationen, växlar mellan varma och kalla perioder om ca 30 år och detta påverkar nord- och västeuropa och östra nordamerika. Detta är naturliga variationer och har givetvis inget med CO2 att göra.
Efter den globala nedkylningen smäller det till och blir ovettigt varmt, kan man befara. Det har ju inte varit kallt de senaste tio åren, trots fenomenet du talar om.
Den kalla fasen för AO har inte fått genomslag ännu, den inträffar om några år först. Hittills är det PDO Pacific decadal oscillation som är i kall fas sedan en tid och den stora påverkan just nu är mest av allt att nuvarande solcykel (nr 24)som löper mellan 2008 och 2019 är ovanligt svag.
Nästkommande solcykel 25 kommer enligt astrofysikerna även den bli mycket svag.
När sedan även AO går igång lär vi frysa rejält i Sverige!
När du skriver sådant här bör du länka till källan till dina uppgifter. Jag är inte ointresserad av dina påståenden men utan länkar väger de extremt lätt.
Ja, lokalt i Sverige har vi haft ovanligt kallt, men INTE globalt! 2013 har hittills varit ett av de 10-13 varmaste åren globalt.
http://www.ncdc.noaa.gov/sotc/global/2013/04/
# kuckeliku: jag har många, många länka men ett axplock om AMO http://icecap.us/images/uploads/amoarticlel.pdf
http://icecap.us/index.php/go/joes-blog/impressive_negative_nao_and_ao_producing_hemispheric_coldlinks_to_solar/
http://www.wcrp-climate.org/decadal/rsmas_decadal/talks/Day2/Enfield_rsmas.pdf
http://www1.ncdc.noaa.gov/pub/data/cmb/teleconnections/pdo-f-pg.gif
http://www.landscheidt.info/images/sc5_sc24_19.png
glömde denna om att global temperaturökning har upphört
http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-2259012/Global-warming-Met-Office-releases-revised-global-temperature-predictions-showing-planet-NOT-rapidly-heating-up.html
Jag minns en släktträff vi hade i en solig Göteborgsträdgård en sommar före EU-folkomröstningen. Där sa en morbror till mig i en diskussion mellan ett antal män, att vi i LRF kommer rösta ja till EU. Då tänkte jag något i stil med dumhuvuden. Ni vet inte vad ni ger er in på.
Jag tycker inte 20 år senare att jag har behövt ändra min prognos på den punkten.
Sverige ut ur Indokin… f'låt EU ska de va!
@gruelse
Slakten av svenskt jordbruk startade en bra bit innan EU medlemskapet. Några år innan vi gick med i EU var svenskt jordbruk i princip avreglerat. Jag skulle nog snarare säga att medlemskapet i EU gav dem ett par extra decennier.
Det var så LRF resonerade på den tiden, att EU-medlemskapet skulle gynna svenskt jordbruk.
Men nu hör det till bilden att Sveriges EU-förhandlare Belfrage och Dinkelspiel samt universitetsavfällingen Bildt slöt ett dåligt avtal med EU:s medlemsländer, särskilt i fråga om jordbruket. Finland lyckades betydligt bättre på den punkten och kunde med sina jordbrukssubventioner på vissa produkter (t.ex. ägg) konkurrera ut svenska.
Finland var nettobidragstagare från EU:s gemensamma budget de första åren. Sverige har alltid varit nettobidragsgivare. 1997 fick Finland 366 miljoner, medan Sverige betalade 9913 miljoner kronor netto.
@gruelse
Sverige är mer industrialiserat än Finland, och dessutom väldigt exportorienterat. Bara för att vi är grannar så innebär det inte att våra ekonomier är fullt jämförbara. Dessutom så har Finland ett kallare klimat än södra Sverige, den del där absoluta majoriteten av befolkningen bor. Förmodligen användes detta faktum som ett argument vid EU-förhandlingen. Konstigt vore annars.
Men visst önskar jag att vi slapp betala mer än vi fick tillbaka i bidrag. Jag tror alla högindustrialiserade nettobidragsgivare känner likadant.
Som stolt Lutheran kan jag bara instämma. Att leva ett enkelt liv som välbetald kontorsnisse vore högst behagligt. Istället samlar jag idogt pengar så att jag kan göra en lång och utdragen jordbrukskonkurs om ett decennium eller så. Varför? Tja, himmelriket är fjärran, något måste man väl göra.
Något som möjligen SKULLE fungera (se : Frankrike) är om Sveriges kvarvarande bönder valde att köra lite Husby-taktik och åkte och tippade gödsel i varenda större stad så fort som det kom nya dekret från EU, samt motsvarande på något länskontor varje gång någon fick vite eller böter för att de ställt kossan tre decimeter för långt till vänster. Men det är inte riktigt svenskt att göra så….
Jag tror att det enda som kan rädda svenskt jordbruk är skattebefriande, d.v.s. antingen ett höjt grundavdrag, eller skattefrihet för jordbruksföretag, eller en kombination av dylika och andra tänkbara åtgärder. Förvisso skulle jag helst se att det skulle gälla för hela samhället.
Å andra sidan – när de stora konkursernas tid kommer (inom 5 år skulle jag tro) så kommer allting vändas uppåned till den milda grad att vi kanske av misstag får se en förändring i rätt riktning. Jag är inte direkt hoppfull, men som kristen så lever man heller inte för någon belöning i detta livet.
Satte potatis förra veckan, kontrollerat utsäde som ska vara tåligt mot diverse vanliga sjukdomar.
Ps.
Vinterns väder förklaras visst delvis av jetströmmarna. Samma fenomen som orsakade svår torka i USA förra året (Welcome to the rest of our lives). Det är bara att anpassa sig.
Det är nog en utmärkt gissning.
Enarna har visst drabbats av frosttorka. De kan dock ha klarat sig eftersom knopparna ibland överlever.
http://www.skogsstyrelsen.se/Aga-och-bruka/Skogsbruk/Nyhetsarkiv/Frosttorka/
Ett slag i luften? Eller har vi en demokrati som fungerar?
https://www.google.se/search?q=monsanto+protests&oe=utf-8&rls=org.mozilla:en-US:official&client=firefox-a&gbv=2&um=1&ie=UTF-8&hl=en&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=d6ChUd7AJ8H-iwKDiYH4CA&biw=800&bih=345&sei=fKChUe2yFob-iQLgm4HgDA
2 Miljoner människor i 52 länder protesterade den 25 maj! Var Du med?
(källa: The Washington Blog/Naked Capitalism)
Axel Erlandsson borde DNA-testas!
Delar din bedömning, försvarsministerposten och jordbruksditon besätts av personer med låg kapacitet. I fallet försvarsministern är det ganska logiskt, sedan beslutet av avvecklig av territorialförsvaret togs för snrt tio år sedan.
Lite konstigare är det att systematiskt besätta jordbruksministerposten med svaga kandidater, vilket har varit fallet i bra många år nu. Där ser jag inget vettigt motiv. Tvärtemot skulle ju jordbrukssektorn kunna vara intressant just nu i tider av minskad industriaktivitet och (fram till nu) stark ekonomi, vi skulle kunna ha investerat i vår jordbrukssektor. För att inte tala om den utbildnings- och forskningspotential som finns i området. Men som sagt, inget intresse från finansministern, och därmed ingen utveckling heller.
Fast det är svårt att hitta någon i dagens regering som håller måttet. Anders Borg anses av någon anledning vara den lysande stjärnan, men han är den sämsta finansministern i Sverige på över 400 år om man ska se på resultatet, som Cornu flitigt brukar redovisa på bloggen (BNP per capita). Även om man kan ha invändningar mot BNP som välfärdsmått så är det trots allt det Borg själv tror på, och misslyckas med.
Och då kan någon invända och säga att Europa har en gigantisk ekonomisk kris. Men Borg tror på Europa också och globalisering är en viktig komponent i hans värld, så att skylla på omvärlden håller inte.
Så om Erlandsson stannar vid att bara avveckla svenskt jordbruk så är han, relativt sett, ett underbarn.
Hursomhelst så är den mest positiva konsekvensen av den kalla våren att klimathotarna har lugnat ner sig, i synnerhet i Europa. De tål inte heller kyla precis som den spanska skogssnigeln.
I den mån enselektionen berodde av genetiska skillnader så lär åtminstone de överlevande enarna och deras efterkommande klara nästa kalla vår bättre. Men förmodligen till priset av långsammare tillväxt, ifall de investerar mer i djupare rötter istället.
En anledning du inte nämner till varför verksamheten är dyrare för svenska bönder är förresten just att de har ett sämre klimat än de allra flesta andra länder.
Att lägga ut bilden av en okänd växt på internet är väl att be om ett skadeståndskrav från Monsanto på någon miljard eller så.
Men å andra sidan lär de ange dess namn och patentnummer på fakturan.