726
Veckans fråga får bli vilken investering eller placering du själv rekommenderar mest just nu.
Listan nedan är förstås inte komplett, men är åtminstone indikativ. Jag har inte med några negativa placeringar – om du är negativ till börsen så kryssar du lämpligen inte för aktier utan det alternativ till aktier som du i så fall finner lämpligast.
72 kommentarer
Beror på hur man ser det och hur ens situation är. Men de extremt låga räntorna gör detta till ett gyllene tillfälle att amortera. För den som har lån vill säga.
I övrigt tycker jag situationen är svår. Jordbruk och fastigheter är uteslutet pga av bubblan. Möjligtvis om man söker sig utomlands.
Ädelmetaller känns intressant på lång sikt och ev. kan den senaste tidens "slakt" på guldpriset även göra det intressant i ett kortare perspektiv. Men kanske bör guldet mest ses som en riskdiversifiering från aktier?
Aktier således.
Jag skulle väl annars säga korta räntefonder (om man inte vill spekulela på aktier dvs). Jag kryssade därför i bankkonto eftersom det är det som verkar mest likt (dvs investeringar i korta räntor). Ett annat sätt att investera i korta räntor är som du skriver att amortera på lån (som har rörlig ränta).
Obligationer tycker jag verkar olämpligt eftersom räntan är extremt låg och det finns nog inte mycket utrymme för räntan att sjunka (vilket skulle ha bidragit till obligationernas värdeökning).
Ädelmetaller och brukbara fastigheter är iofs bra att ha, men med dagens pris tycker jag det verkar som man betalar för högt pris för dessa. Samma sak gäller väl bostad, men där kan ju nödvändigheten i sådan göra att man inte har mycket val (jo val har man iofs, men man får ju se till att vara lite praktisk när man inventerar alternativen).
När det gäller bostad och/eller fastighet för övrigt (och även andra kategorier även om det inte är lika tillämpligt) så utgör ju inte lånad köpeskilling en investering för köparen (det är banken som gör den investeringen). Å andra sidan blir det inte riktigt klockrent eftersom amortering liknar räntesparande, men när man har amorterat så är ju positionen den att man har investerat i en bostad och/eller fastighet – skillnaden beror på utgångspunkten här.
Jag undrar litet hur ni resonerar…
En fastighet bör man ha så nära att man kan kontrollera den dagligen…
Och det som går att bära bör vara sådant man kan ta på och väga…
Att köpa ett hus i Thailand måste väl vara det sämsta man kan göra.
Värdepapper som inte ens går att använda på toan är inte mycket värt när det börjar blåsa…
Min far var född 1910 och vad jag har förstått så blev familjens erfarenheter sådana att det jag skriver här ovan var det som gällde senare…
Har det hänt i Sverige under 1800-tal eller 1900-tal att aktier förbjudits och konfiskerats? Källa?
Fysisk metall är ju rätt riskabelt så fort nån får nys om att du har det. Och det står ju på Internet.
@Thomas
Med brukbar fastighet avser jag givetvis att fastigheten skall brukas (ie användas). Beroende på vad fastigheten används till finns det olika behov av frekvensen med vilken man "kontrollera" den (personligen).
Att ha hus i Thailand betyder i mina öron att man antingen har ett semesterboende (som sådant behöver det inte kontrolleras speciellt ofta), eller så har man flyttat till Thailand och bor där (och som bostad så bör det ju kontrolleras dagligen).
@john-magic
Det är väl ingen som har påstått att aktier varken förbjudits eller konfiskerats? Däremot finns det ganska goda möjligheter för staten att stoppa käppar i hjulen för aktieägare generellt eller för aktieägare i vissa bolag.
Alla tillgångar är ju riskabla eftersom de bortsett från att de kan tappa i värde så kan de gå förlorade eller tappa allt värde. Det är väl liksom därför man brukar rekommendera att man diversifierar sin förmögenhet.
Tillägg: att en tillgång tappar allt värde är kan vara svårt att föreställa sig för vissa typer av tillgångar, men risken att tillgången går förlorad finns alltid.
Dessutom kan man inte äga mark i Thailand på riktigt om man inte är thailändare. Svenskars semesterboenden där nere brukar vara typ bostadsrätter eller liknande vad jag förstår.
Thomas: Varför skulle man behöva kontrollera en fastighet dagligen? Många äger fastigheter som de endast besöker ett fåtal dagar om året. Vad är egentligen skillnaden (förutom kanske viss juridik som i fallet Thailand) mot att äga en sommarstuga i säg Älvsbyn än ett dito i Italien? Lika långt (och dyrt?) att besöka.
Obligationer borde väl vara helt uteslutet med dagens räntor. Eller så räknar man med att Lasse blir riksbankschef och sätter 0-ränta, för evigt.
PS: Det om obligationer var rent allmänt och mest ett medhåll till talare ovan.
Avkomma är en bra investering, särskilt om man tror att pensionssystem etc kommer att gå åt skogen.
Det kan nog vara så. Särskilt om staten kommer på,att använda samma krav på avkomman som söderut inom EU. Att barnen faktiskt måste ta hand om sina föräldrar och att det nte går att smita utan man kollar precis som staten gör angående barn och föräldraansvaret.
Belli, du har inga barn förstår jag. De är otroligt dyra i drift, och det är högst tveksamt om man någonsin får tillbaka det man investerat, om de inte lyckas bli golfproffs eller liknande. Däremot finns de ju många andra saker på plussidan med att skaffa avkomma.
Jodå, jag har två st. De sägs kosta miljonen stycket.
Rent monetärt är det ju inte så säkert att man får tillbaka pengarna men man kan ju få tillbaka det t ex i assistanstimmar på ålderns höst. Om nu inte staten är tillräckligt rik att hålla en med sånt om säg 40 år.
Utvecklas samhället bra var det förmodligen min uslaste investering men om Cornus och andras apokalypsvisioner blir verklighet är det nog en utmärkt investering.
Fysiskt järn, som inte finns med som placeringsalternativ, dubblas säkert realt inom de närmsta 10 åren. Risken här är mycket mindre än inom aktier och obligationer. Dessutom går det att göra pengar på själva insamlingen. Det går att sälja saker snabbt till någon användare och mångdubbla pengarna den vägen. Nackdelarna är skatterna och att det blir näringsverksamhet. Inköpspris kan inte tas upp till fulla värdet ungefär som en fastighet, som kompenseras med en lägre kapitalinkomstskatt. Så staten stjäl friskt genom inflation. Rostförlusten är omkring 1 procent och inte mer än vad som försvinner inom en diskretionär förvaltning. Den stora fördelen kommer på lång sikt när samhället kollapsar och restkulturen tar över. Rester och mark blir det värdefullaste som finns. Redan om 20 år är nog aktierna i de stora exportföretagen värda en bråkdel. Långt innan dess har pengarna förlorat sitt värde av inflation av skuldberget.
Tycker det är lite naivt att bedöma risken som mycket mindre än inom aktier och obligationer utifrån (som jag förstått det) att du bara extrapolerar de senaste tio årens utveckling. Men go ahead och investera utifrån tesen att historisk utveckling är en garanti för framtida utveckling om du vill…
Visst har jag ett inslag av extrapolering. Men det är ändå en analys av fundamenta som ligger bakom.
Titta bara på real BNP per capita i USA och Sverige. Kurvorna slickar varandra. Sedan 2007 har USA fallit 1,5 procent och Sverige ökat 1 procent. Konjunkturkriserna 1990 och 2000 är väldigt lika. Det blir ingen mer tillväxt. Vissa länder typ runt medelhavet med mindre naturresurser och annat har stått på näsan än mer.
http://advisorperspectives.com/dshort/charts/indicators/GDP-per-capita-overview.html?Real-GDP-per-capita-since-1960-log.gif
http://www.ekonomifakta.se/sv/Fakta/Ekonomi/Tillvaxt/BNP-per-capita/
@Urban
Så ditt resonemang går ungefär: Sveriges och USAs utveckling av BNP har varit väldigt likartad, därför kommer järnpriset dubblas kommande tioårsperiod.
Du får ursäkta men extrapolering av tidigare utveckling var nog mer övertygande argument – även om det inte var speciellt övertygande det heller.
Urban, varför är det rätt att extrapolera järnpriset men fel att extrapolera fastighetspriserna?
Här behöver man inte vara professor i nationalekonomi, utan det räcker att vara skrothandlare. När naturresurserna ökar i pris så bromsas ekonomin. Allt hör även ihop och påverkar alla priser. En akties värde är en förväntan om framtida vinster och utdelningar. Aktierna (realt per capita) har därför fallit mer än ekonomin. Ekonomin kommer nog inte falla så mycket mer under de kommande 20 åren. Men det gör aktierna. Alltså påverkar naturresurserna ekonomin, som i sin tur påverkar företagens värde. Orsak och verkan kallas det. Och även fastighetspriserna. Men det är lite annat där eftersom en användbar fastighet får ett stort värde i restkulturen, om det inte är typ en speciellt fabrik eller en kontorsfastighet i Stockholm.
@Urban
Det är lustigt att folk som gör ett kvantitativt påstående verkar pladra på i kvalitativa termer när någon ifrågasätter påståendet. Det blir lite godag-yxskaft av det hela…
Hur är det med gamla hederliga sätt att räkna..
Fe, Fä på nysvenska, eller ännu modernare – kreatur?
Det var äkta rikedom förr…
Duger inte det?
Anonym, sedan 1960 har BNP per capita tredubblats i USA och Sverige. Välståndet har kanske dubblats. Under de sista 13 åren har naturresurserna mångdubblats i kostnader och pris och detta har dämpat tillväxten. Med en viss eftersläpning, eftersom det var en obetydlig kostnadsökning under de första åren efter utvinnings produktivitetstopp år 2000. Sverige och USA är bara två väl kända länder och därför värda att nämna. Nu är tillväxten per capita borta. Och utan tillväxt kan inte aktierna öka i värde.
Alla aktieägare gör en slags kollektiv värdering utan att veta om det. Många önsketänker och tror att detta är någon slags konjunkturgrej och att makthavarna snart får fart på tillväxten. De kallar det för en finanskris. De använder tillväxt som ett politiskt slagträ. Andra vill inte ha det och det är lika förvirrat. Istället kan detta ses som början på kollapsen. Folk lever i fantasiernas värld och är lika vidskepliga nu som för hundra år sedan, för tusen år sedan och för tiotusen år sedan. Det skulle inte förvåna mig om detta fenomen ökar exponentiellt.
@Urban
Du undviker fortfarande motiveringen av det kvantitativa påståendet nämligen att järnpriset skall fördubblas på tio år. Istället håller du på och svamlar om BNP sedan 60-talet och annat ovidkommande.
Urban är en sån där kille som förutspår fint väder imorgon för att det är fint väder idag. Helt ointressant.
Fördubbling på 10år. Så 7% i avkastning. Det är väl ok, men inget exceptionellt.
Anonym, den primära förklaringen till att järnet har gått upp är naturligtvis den fallande produktiviteten med högre kostnader i utvinningen. Exempelvis har LKAB fått dessa ökade realt med 7 procent per år sedan år 2000. Och då ingår pelletstillverkning och transporter med järnväg och fartyg. Under jord har de förmodligen ökat mer (dålig redovisning från företaget). För företagen på marginalen på världsmarknaden har de uppenbart ökat ännu mer. LKAB har därför samtidigt gjort en mycket stor vinst. Och den skryter de gärna om.
Stefan, mätt med gamla mått under tillväxten och den stora optimismen är 7 procent inte speciellt bra. Men när tillväxten planar ut så är det något helt annat och det är detta som man måste jämföra med. När alla blir fattigare så får man vara glad om man kan hålla sig kvar med sina pengar.
Inom aktierna som du förespråkar är rimligen vinsterna procentuellt beroende av BNP. P/e-talet borde därför sjunka. Men det är naturligtvis spekulativt. Om det blir politiskt oroligt som exempelvis i Ryssland så blir p/e-talen låga. Men det behöver inte vara en direkt politisk oro.
Det finns en annan oerhört central förklaring också. Konsumtionen av järnmalm sägs öka 10% om året ungefär, och förmodligen därför också den färdiga produkten. Stora volymer går till produktion av fastigheter vilket bl a eldas på av Kinas fastighetsbubbla.
Vad tror du händer med priserna på järn om man får en recession i Kina, byggnadstakten minskar eller upphör och efterfrågan på järn därmed minskar dramatiskt?
Jag har studerat ganska lite ekonomi men jag minns att tillgång och efterfrågan var en av de allra första sakerna som togs upp. Ändå stirrar du dig blind på tillgången och glömmer helt efterfrågan. Utifrån dina inlägg förefaller det som om du förutsätter att efterfrågan fortsätter som i en evig högkonjunktur medan du å andra sidan argumenterar för ett totalt södnerfall av ekonomin. Logiskt?
Just så belii! I en kraschad ekonomi kommer efterfrågan på järn vara minimal och priset kommer vara därefter. UP har fått järn på hjärnan. Det vore nog bättre att han investerade i jordbruksprodukter av något slag. Kanske en silo med havre eller ris och/eller insatsvaror till jordbruket. Det finns ingen annan än UP som tror att frälsningen ligger i att äga en massa järnskrot. Man bör också komma ihåg att det krävs en massa energi för att göra om järnskrotet till något användbart. Frågan är var UP får den ifrån. Har han ens en egen smältugn och färdigheter att hantera järnsmide? Skall järnet smältas någon annanstans så tillkommer transporterna till det stället. Och så bör man komma ihåg att järn rostar. Mycket av UPs järn spolas nog bort som rost långt innan år 2050.
@Urban
Din motivering till varför järnpriset skall fördubblas nästa tioårsperiod är fortfarande att järnpriset har dubblats de senaste tio åren. Med liknande resonemang kan man komma fram till alla möjliga tokiga slutsatser – det är ju bara att ta en valfri variabel och extrapolera exponentiell utveckling så inser man att allt antingen försvinner eller går mot oändligheten.
Belii, du nämner något relevant. Järnet är så billigt och utgör så liten del av BNP att utvinningens ökning fortsätter. Jag brukar säga att det krävs bara en dags arbete i den rika världen för att köpa det järn som finns i en bil, vilket nästan är som att få trädets frukt direkt intryckt i munnen. Vad människan använder bestäms ju av vad som finns och allt måste ta slut. Det kanske inte var så på stenåldern, men nu är det så. Kineserna bidrar med en hel del. Vi har världshandel och fri konkurrens och allt är på något sätt utbytbart. Därför har järnet fortsatt upp efter den så kallade finanskrisen, både i pris och volym. Järnet är en vinnarhäst och en högoddsare.
Det klart att det kan komma en megafinanskris och minska järnpriset till 1/3. Någon kanske uppfinner en maskin som omvandlar gråsten direkt till stål. Som finansiell rådgivare för korta tidsperioder kan jag inte luta mig mot någon absolut vetenskap. Men jag har bättre på fötterna än många andra, som dessutom tar bra betalt.
Kanske man borde gå in i finansbranschen och starta fond för fysiskt järn och bygga en hög lika stor pyramiderna i Egypten. Annonsera om den nya placeringen kan man göra på Cornus blogg. Men då måste nog skatteverket ändra sina regler så att det blir inkomst av kapital och kan schablonbeskattas i en kapitalförsäkring. För kunden blir det förluster i rost, fondförvaltning och skatt. Det blir några procent om året som försvinner. Värdeökningen blir mycket större. Placeringar i aktier och bankkonton kan inte mäta sig med detta när ekonomin går utför.
Kuckeliku, det klart att kollapsen kan bli omfattande och ge ett överskott på järnskrot, åtminstone tills rosten har minskat den tillgängliga mängden. Det kan som du är inne på uppstå flaskhalsar i transporter, hantering och fabricering. Eftersom det knappast finns svetselektroder och annat att köpa för att göra något vettigt så kan volymerna bli små. Folk kanske blir så trötta på prylar att de nöjer med det allra enklaste typ en spade, en yxa, ett och annat beslag och lite till. Men det finns alltid de som vill ha lite mer och så är efterfrågan igång. När rosten kommer allmänt och utvinningen i jordskorpan sedan längre är oekonomisk så ger efterfrågan de stora pengarna.
Anonym, järnpriset realt i USD/ton har faktiskt tiodubblats under de sista 10-12 åren och jag inser att detta kan inte fortsätta. Nu kan det det stå still i 10 år eller 5-dubblas. Den underläggande efterfrågan styrs av fysiken och järnets användbarhet och det gör att det går upp. Många gruvor har bättre lönsamhet än LKAB och det gör att priset verkligen kan falla under en kort tid. Bara en kort tid.
Förstår inte varför du hakar upp dig på järn, ditt resonemang går att applicera på i stort sett hela periodiska systemet och dessutom indirekt på de flesta förnybara resurser om man kopplar samman produktionskostnaden med peak oil etc.
Köp iridium, utvinningskostnaderna ökar säkert där också och dessutom finns det en ändlig mängd i jordskorpan. Eller lagra kvävgas, atmosfären är ändlig.
Belii, järn har som sagt större potential för uppgång än det mesta eftersom det är billigt i förhållande till sin nytta för människan och utvinningskostnaderna och dess pris också ökar kraftigt. Om man satsar på Iriduim så är man förmodligen torsk i restsamhället, vilket nog gäller även för guld och silver.
Järn är också enkelt och praktiskt att samla på sig. Det kan göras i stort sett bara med en arbetsinsats. Och då kan man få motion om man har suttit för mycket bakom datorn. Ibland går det att få betalning för att ta hand om det. Det är inte brandfarligt eller miljöfarligt och kan lätt lagras. Det är tungt och stjäls inte så enkelt. Men inte så tungt att det det gör insamlingen allt för kostsam. Att det med tiden rostar bort är ju bara bra eftersom det ökar värdet. Så man får tänka lite på det långsiktiga rostskyddet.
"Billigt" i förhållande till vadå? Faktainnehållet i dina inlägg är verkligen 0%, allt är bara eget tyckande och hittepå.
I förhållande till allt annat naturligtvis. Oljans försäljningspris utgör redan 4-5 procent av världens BNP och kan inte gå upp så mycket mer inom överskådlig tid för då kraschar världsekonomin. Järnet är förhållandevis billigt och det är ju därför som det går upp så mycket. Bara en tusenlapp för en bil. För samma peng får man bara bränsle till en månads körning. Vad går därför upp när alla kineser vill åka flott? Järnet så klart.
Att det är brist på energi är en myt. Energin kommer i huvudsak från solen och det finns i praktiken hur mycket som helst. Det är brist på konstruktionsmineraler och det är naturligtvis där som pengarna finns. Med hur mycket järn som helst kan man få hur mycket energi som helst. Men det är svårare att få hur mycket järn som helst av hur mycket energi som helst. Har man bara energi så kan man inte få järn. Men har man bara järn så kan man få energi. Det är svårt att matematiskt räkna ut varför järnet går upp förhållande mycket och man måste se det empiriskt och verklighetsnära. Men verkligheten är makthavarnas värsta fiende. De ska dessutom lösa klimatproblemet. Det otroligt att dom inte fattar. För somliga är jorden platt.
Järn är inte billigt bara för att du tycker andra saker är dyra.
Det är därför som det går upp. Verkligheten ljuger inte.
Verkligheten ljög inte om tulpanlökarna heller… Du för ett klassiskt irrationellt bubbelresonemang från början till slut.
@Urban
Det bombsäkra upp 100% på tio år ser ut att börja vackla, nu är det kanske står still i tio år. Dock är det som sagt bubbelresonemang rakt igenom, för övrigt har ju järnpriset sjunkit på senare år – samma resonemang leder då till att järnmalmpriset kommer gå exponentiellt mot noll, så mycket för bombsäker investering.
Sluttiden för de ändliga naturresurserna bestäms vanligtvis med uttagen mängd dividerad med bevisad eller förmodad reserv (med känd teknik). Det är ingen bra metod. Tekniken förbättras. Mer hittas. Byråkrater tenderar att överskatta mängderna. Ofta ökar uttaget. Jag menar att det är bättre att studera saken mindre absolut fysiskt och mer ekonomiskt. Men tittar då på kostnadsökningarna i utvinningen. Det ger andra nackdelar, men över en längre tid och globalt så är metoden bättre. Den största fördelen är att man kan använda detta för ett överslag om när kostnaderna blir så stora som andel av BNP att samhället kollapsar, vilket är mycket intressant och kan vara bra att känna till.
Men ändå kan den enkla fysiska metoden vara användbar. Exempelvis är Brasilien världens största exportör av järnmalm. Den gruva som utvinner mest i världen finns där och den är 15 gånger större än verksamheten inom LKAB. Det området, Carajas, har 70 procent av landets reserver och står för 85 procent av utvinningen. Utvinningen förra året var 320 milj ton. Reserverna anses vara 18 000 milj ton, så de räcker i 56 år. Om uttaget fortsätter att öka med 5 procent om året så räcker reserven i 28 år. Som alltid är förutsättningarna olika och det är naturligtvis lättast i början. Kostnadsökningarna och tiden tills det tar slut (är oekonomiskt) är kanske lika stor i som de svenska malmfälten. Båda dessa gruvområden har förövrigt ovanlig hög järnhalt i malmen. Båda satsar hårt på att öka sin utvinning.
Inom det fossila är kostnadsökningarna och reserverna ungefär lika stora. Så här är det inom allt det ändliga och man kan därför med stor sannolikhet säga att kollapsen kommer och inom överskådlig tid. Det gröna och hållbara samhället är trams, ungefär som de religiösa föreställningarna om att man kan komma till paradiset.
Man kan inte ”spara” sig ur denna situation. Det är kostnaderna som styr. Om makthavarna tog detta seriöst så skulle de föregripa utvecklingen och isolera kommuner från omvärlden och se hur de klarar sig på rester, vilket skulle ge en enorm utslagning. Först då vet man ungefär hur det blir när kollapsen kommer. Men inom det populistiska korrupta systemet är detta förstås fullständigt otänkbart.
Tulpaner
Föredrar belånade köpoptioner på tulpanlökar. Ger bättre hävstång så.
Rikligt med vapen… Lovar, vid RIKTIGT dåliga tider ger det mest… (nej jag har inga själv)…
Du menar för att leva rövare eller? Man skall ha i åtanke att det kan finnas organiserade som har betydligt större våldskapacitet än du som enskild (även om du har rikligt med vapen) och jag kan tänka mig att herren på täppan gärna försvarar sin position.
Halvt på skoj skulle jag vilja säga tvärt om mot vad Cornu förespråkar. Det var ett inlägg för ett par veckor sedan där Cornu, efter att under lång tid haussat guld, häcklade alla som inte hunnit sälja av. Det om något var en stark köpsignal:
https://www.avanza.se/aza/aktieroptioner/etf/etfguide.jsp?orderbookId=282800
Aktier såklart. Företrädesvis bankaktier. Bankerna kommer alltid att gå bra. Deras vinster är ju något i hästväg jämfört med "vanliga" företag!Men man måste ju som vanligt köpa vid rätt tillfälle och sälja utan att vara alltför girig!
När man har undersökt saken så verkar det inte vara så alls. En uträkning som cornu gjorde för en tid sedan visade på att bankernas avkastning på eget kapital var ganska medioker jämfört med andra börsbolag.
Tittar man på vinst i förhållande till aktiekurs (som är mer relevant eftersom man köper andelarna till det priset) så är inte bankerna speciellt märkvärdiga där heller (de ligger nära medianen).
Att handla med aktier är ju spekulation och skall ses som sådan. Rätt pris vid rätt tillfälle osv…. inte någon statistisk genomsnittsverksamhet! Men visst ligger det nåt i vad du säger också!
Rekommendera är ett starkt ord. Bättre är "agerar just nu". Vi befinner oss i stormens öga och inget är säkert, som jag upplever det. Funderar dock på att investera i ett erbjudande från kommunen att bli "klubbmedlem" i vårt nedslitna orenoverade miljonprogramshus. Om nu tillräckligt många röstar ja. Tror inte det blir en bra affär. Men jag trivs i området och med grannarna så varför inte satsa på att vi styr eländet själva. Min andra satsning handlar om min familj. Att stärka våra band och ställa upp för varandra när det är av nöden. Kan behövas i dagar som kommer.
Moventia
Känner du dina grannar så bra? Inser de att ni skall driva ett företag tillsammans? Jag har en känsla av att majoriteten av BR-köpare inte inser detta.
För övrigt är det väl rätt vanligt att många i detta läge avser att casha in rätt snabbt på ombildningen. Känner du dina grannar så bra att du är övertygad om att dessa inte kommer göra detta? Gör de det så kommer du ju snart ha nya grannar som du inte har någon aning om vilka det är.
Tillägg: du skall också lita på dem att de har "vettig" syn på hur ekonomin i ett företag bör skötas.
Till Anonym:
Jag känner en del grannar men inte på djupet. Många kommer säkert att sälja av fort som attan. (Undras var de flyttar då?) Förvaltningen kommer att läggas på någon firma, som säkert klår oss på pengar men vi kan skylla på dem inte på varandra. Men visst är det ett svårt beslut. Värre är ändå att bli kvar som hyresgäst och helt vara i andras våld. Bostadsrättsföreningar tenderar ju att vara hårdare och småaktigare än bostadsbolag. Men vad gör man med pengar i dessa tider om inte satsar på sitt boende? Någonstans måste man ju hänga sin hatt även i svåra tider. För andra alternativ verkar värre i mina ögon. Man kan bli blåst på allt.
Moventia
Kommunerna har kommit fram till att det är en dålig affär att äga dessa bostäder. Varför vill du ta över?
@Unknown
Tex "Bostadsrättsföreningar tenderar ju att vara hårdare och småaktigare än bostadsbolag": det är ju frågan om ifall man delar förvaltningsfilosofi med övriga medlemmar. Om man gör det kommer ju föreningen drivas som man själv hade drivit den och då kan man liksom inte skylla på någon annan att det blir dåligt (bara för att någon annan råkar hålla i ratten). Det är värre ifall man har meningsskiljaktigheter och då kan det ju bli så att det blir sämre än man tycker det borde ha blivit och man kan då lasta de andra som har drivit det på ett annat sätt än det man själv tycker är förnuftigt.
@Oscar
Generellt sätt så har hyresvärdar och BRFer helt olika värderingsgrunder för att värdera en fastighet, därför kommer bägge att göra en bra affär vid ombildningen. Sen kan man ju fundera över ifall BRFer har en sund värderingsgrund.
Hmm, en dålig affär är väl en dålig affär? Men en investering i en bostad man bor i kräver man ju inte löpande avkastning på på samma sätt som andra placeringar.
@Oscar
Om en affär är bra eller dålig är en värderingsfråga, olika aktörer har olika värderingar och därför kan en affär vara bra för båda parter (annars hade ju alla affärer varit en övning i lurendrejeri).
Angående alternativet kontanter:
http://www.momoneyblog.com/wp-content/uploads/2010/05/zim-dollars-toilet-paper.jpg
Rekommenderar fysiskt salt. Bra konserveringsmedel och ålderbeständigt. Vinnare i det långa loppet.
Dessutom har jag hört att matjorden eroderar bort. Så jag har investerat i jord. Inga jord-derivat eller optioner, utan fysisk jord.
Fysisk jordisk 25 liters säckar?
Jag röstade på Annat.
Att amortera bort sina skulder är enligt mig den bästa inveteringen man kan göra.
Resonerar på samma sätt. Amorterar en hygglig summa varje månad och funderar på att amortera en klump på 500 kSEK när ett av lånen snart löper ut.
Men frågan är om det är så smart? Ponera att vi nu är i stormens öga och kraschen tar fart om något eller några år. Den regering som då sitter kommer att göra ALLT för att rädda belånad medelklass, frågan är hur? Är det då bättre att ha gömt undan tillgångar i t ex fysiskt guld? Annars kanske man står där med lång näsa och har varit bror duktig medans grannarna har semestrat upp pengarna i Thailand istället. Hur kul vore det?
Att amortera är under vissa förutsättningar ganska ekvivalent med att räntespara – normalt är dock avkastningen något bättre för amortering än för räntesparande (men behöver inte vara det). Fördelen för amortering ligger i motpartsrisken som man tar vid räntesparande och fördelen för räntesparande ligger i att man blir mer likvid (då det inte finns någon garanti för att man skall kunna ta nya lån). Under förutsättning att motpartsrisken inte manifesterar sig kan man alltså omfördela från räntesparande till amorteringar vid behov, men det omvända behöver inte gälla. Man kan ju alltid diversifiera mellan de två formerna (spara lite och amortera lite).
Att ha guld är iofs bra, men jag tycker att priset är lite onödigt högt just nu för att hoppa på guldbubblan (det skulle man ju gärna gjort för tio år sedan).
Håller med att amortering förmodligen är en bra investering givet att allt rullar på. Problemet är bara att dessa pengar inte kan användas om man av någon anledning inte har jobb.
@erikb
Å andra sidan kan inte en fordring användas ifall gäldenären inte betalar. En poäng med att diversifiera sina innehav är att man minskar risken att alla tillgångarna tappar sitt värde. Det ökar dessutom chansen att man har användbara tillgångar.
Kunskap är nog en hyfsat säker investering.
Kryssade bankkonto men vill ändå skriva att jag har en liten Post i Nokia.
Diskutera.
Nokia?! Ser ut som att Samsung har tvingat ner alla konkurrenter i parterr när det gäller mobiler. Vad gäller nät så är Ericsson fortfarande störst. Jag befarar att Nokia får inrikta sig på low end segmentet i fortsättningen. Billiga lurar till utvecklingsländer.
Fast jag behåller min gamla Nokia. Som fungerar superbt och som jag lärt mig hantera. Handsfree och nya kan jag köpa på e-bay.com. Fast den försäljningen syns inte i aktiekursen. Där lönar sig inte kvalitet utan det är bara nyheter som gäller.
Moventia
Pappersplutonium hade varit schysst om det nu fanns.. :=)
Skämt åsido. Saknar skogsfastigheter bland valen om du nu har med jordbruksmark. Hade varit mitt val i så fall.