Skaraborgs sjukhus i Skövde gick igår in i s k beredskapsläge, eftersom man fick upp till femtio patienter på sin akutmottagning och fick ställa in planerade operationer och beordra in extra personal (Public Service/SR, Public Service/SR)
Situationen ska vara den värsta i sjukhusets historia enligt chefsläkaren, och Skaraborg klarar alltså inte av mer än 50 st akutpatienter, mestadels med enklare medicinska sjukdomstillstånd som infektioner, samtidigt.
Läget ska vara lika “tufft” på samtliga sjukhus i Västra Götaland. Tidigare i år har bland annat NÄL i Trollhättan och Karolinska och Huddinge sjukhus drabbats av motsvarande situationer.
Som bekant ökar hela tiden Sveriges befolkning, men antalet vårdplatser ökar inte i samma takt. I Stockholm har antalet vårdplatser per capita fallit under regimen Filippa Reinfeldt. Egentligen är det inte en politisk fråga, för det hade sannolikt sett likadant ut under andra regimer, liksom det gör Västra Götalandsregionen som härskar över NÄL och Skaraborgs sjukhus.
Man tar mer än gärna folks skattepengar, tillsätter ännu mer byråkrati, utredningar och ordnar studieresor till varmare länder för politikerna, men mängden vård ökar inte i samma takt.
Vi ska vara oerhört tacksamma att Sverige inte drabbas av någon större olycka eller ofredshandling, när en akutmottagning går på knäna av 50 patienter med olika grader av förkylning och magsjuka.
Man ska komma ihåg att i händelse av större olycka eller ofredshandling så kommer fortfarande folk vara sjuka och skada sig i “normal takt”, men en större mängd akutfall tillkommer i det läget.
Kommer vi få se någon utredning av konsekvenserna av inställda operationer? Hur många fler dör i väntan på operation sedan de nu fick ställas in? Jag har inte svaret, jag ställer frågan, en fråga som vi pga patientsekretessen aldrig kommer få svar på.
Å andra sidan så faller som bekant BNP per capita och någonstans måste den smällen tas. Förutom krisberedskap, som redan har avskaffats, så är sjuka en tacksam grupp eftersom de sällan har orken att gnälla lika mycket som överbelånad, men än så länge relativt frisk, medelklass.
Tillägg: Bloggrannen Wiseman påminner på Twitter om att 98% av krigssjukvården är nedlagd och dessa akutmottagningar ska även hantera militära och civila behov i händelse av “ofred”.
51 kommentarer
Om folk åker till akuten såfort de blir förkylda så är det inte konstigt att det blir problem med tanke på att akutmottagningar väl brukar vara inriktade på lite mer akuta åkommor.
Ovidkommande. Fråga dig varför de åker till akuten? Kanske därför att primärvården vägrar ta emot dem! Kort sagt mindre resurser gör att akuten blir belastad istället.
Exakt. För att få träffa en läkare i primärvården behövs en bokad tid som du med lite tur kan få inom en månad. Så ser det åtminstone ut i Norrbotten på de flesta håll. / SSKA
Vi har utvidgat befolkningen enormt det senaste åren-nu senast allt till alla!
Det får konsekvenser!
Om man reagerar över konsekvenserna men ej vill se orsaken så är man dubbelt blind eller blåögd (som egenskap).
Gilla läget!
Medimixus, jag är tacksam över att bo på en ort där min lokala vårdcentral (1.5 km fågelvägen) alltid kunnat ordna en tid samma dag och i förekommande fall även ställt upp som obokad akutinrättning vid extremfall av varianten "blod överallt" (de har ett akutrum) utan knussel, istället för att man ska åka 30 min till akuten eller invänta ambulans.
En förkylning går över på en vecka – så boka in en tid och bli frisk istället.
För övrigt att dimensionera någonting för att kunna klara abnorma belastningar är inte rimligt. Vilken kapacitet skulle man då ha på akuten? Tänk om alla (inkl personalen) bara får för sig att åka till akuten bara på skoj då? Det leder alltså till en orimlighet. 50 patienter på en akutmottagning tycker jag låter mycket och när dessa dessutom inte har där att göra så ligger problemet någon annanstans än på dimensieneringen på akutmottagningen.
Det är bara att gratulera till en vårdcentral som verkar ha både hjärta och frånvaro av toppstyrd initiativförmåga 🙂
Ja, i detta fall beror problemet på nedskärningar i primärvården och bristande undervisning av folket. Dock kan man i svårare fall av magsjuka och influensa faktiskt vara i behov av akutvård, bl a pga akut och potentiellt dödlig uttorkning (magsjuka, speciellt små barn), andningssvårigheter (influensa) etc.
Medimixus, får förhöra mig om de exakta omständigheterna i förekommande fall, men kommer man in helt nedblodad så kanske man kan få service även på andra vårdcentraler. Kanske bör man spara lite grisblod i kylskåpet för att snabba upp hanteringen?
Vidare, anonym 13:44. Det krävs (för mig som författare) ingen större fantasi för att få fram ett scenario där mer än 50 akut akuta fall söker sig till akuten, inklusive, men inte begränsat till, ett riktigt pandemiutbrott, en större bussolycka, flygkrasch, ett "lyckat" ofredsdåd, färjehaveri med nedkylda och skadade människor (här har man tack och lov halverat vår räddningskapacitet sedan Estoniakatastrofen, så de flesta kommer frysa ihjäl i vågorna och behöver inte belasta akutvården).
Cornu: Förutsatt att vårdcentralen är öppen får den akut nödställde naturligtvis hjälp och även onda blickar från de som faktiskt väntat 2 timmar med ett stukat lillfinger 🙂
Fast det finns medialt uppmärksammade fall där VC-läkare vägrat behandla t ex hjärtstillestånd (utanför lokalerna) med dödsfall som resultat.
Att åka till akuten med smitta i form av magsjuka eller förkylning är väl en uppfostringssak.
Stäng dem ute!
Allt som kan göras bör kunna förmedlas utan smittorisk via telefon!
Ska hänvisa anhöriga till dig, oppti, när läpparna på deras barn blir blå av andningsnöd eller när barnen inte är kontaktbara längre och medvetslösa pga uttorkning av magsjuka.
Helst lite före! Har fyra barn och aldrig behövt akut hjälp annat än vid olycksfall!
Men det är en utbildningsfråga det får väl erkännas!
Tror att den promille som blir så svårt sjuka att det är fara för livet utan modern vård är ganska ointresserade av din personliga erfarenhet.
Nej, i de fall då "vanliga" åkommor går så långt att de blir livshotande så är det inte en utbildningsfråga.
Ointressant eller ej-redovisar tydligt min brist på erfarenhet!
Men det kan ju bero på att jag inte söker den erfarenheten utan reagerar på tidiga symptom.
Men den promille som du talar om är inte samma promille jag vill se hjälpta utanför akuten. Onödiga besök är rätt vanliga och belastar sjukvården i onödan. Sjukvårdsupplysningen gör mycket för att minska onödiga besök! För dessa finns har jag hört från en som är där ofta-i vit rock!
De som belastar sjukvården med "struntåkommor" är inget större problem än sjukvården som krisar för att de måste ta emot dessa.
Varje individ har en egen uppfattning om sitt hälsotillstånd och kan inte förnekas men däremot utbildas.
Patienterna prioriteras efter åkomma både på vårdcentralen och på akuten. Åtminstone på den vårdcentral som jag har gått till vid några tillfällen finns det avsatta tidsslottar för de som de enligt statistiken ringer och behöver hjälp samma dag, t.ex. vid svåra smärttillstånd.
Och de som kommer in på akuten potentiellt svårt skadade får ett helt akutteam som gör den första bedömningen. Är det allvarligt så går de före i kön för vidare behandling, annars kan de få vänta. Och kommer man in med en lätt stukad fot på akuten så kan man så klart få vänta, då borde man inte vara där överhuvudtaget.
Vill man ha snabb behandling för mindre åkommor kan man även välja något av de privata alternativ som åtminstone finns i de större städerna. På det hela taget tycker jag att det hela fungerar hyfsat bra.
Att det skulle ha varit bättre förr tror jag inte alls på. För 40 år sen då jag bröt benet fick jag vänta i 8 timmar på behandling. Det tror jag inte skulle hända idag. Dessutom gjorde de ett halvtaskigt jobb och övervägde att bryta av benet igen för att det växt ihop snett efter 2 månader, vilket de inte gjorde, som jag lider av idag.
Oppti tror att föräldrar gillar att släpa ungar till akut/vårdcentral.
Min första antibiotikakur fick jag dec 2011 för öroninflammation, 15 dagar höll jag ut, frugan 14 dagar och hon var höggravid till vårt fjärde barn.
I dina ögon är jag väl bättre uppfostrad än t o m dig ?
Min äldsta son (då 3 år och aldrig varit på sjukan) hade 39-40 gradig feber i flera dagar under vår semester och jag ringde sjukupplysningen i Sverige, hon bad mig att ge alvedon och avvakta nån dag till.
Tog han till akuten efter att frugan hotade med skillsmässa om jag inte sökte upp läkare , behöver jag tala om att jag även fick utskällning från läkaren ?
Sunt förnuft gäller.
Oppti tror att föräldrar gillar att släpa ungar till akut/vårdcentral.
Min första antibiotikakur fick jag dec 2011 för öroninflammation, 15 dagar höll jag ut, frugan 14 dagar och hon var höggravid till vårt fjärde barn.
I dina ögon är jag väl bättre uppfostrad än t o m dig ?
Min äldsta son (då 3 år och aldrig varit på sjukan) hade 39-40 gradig feber i flera dagar under vår semester och jag ringde sjukupplysningen i Sverige, hon bad mig att ge alvedon och avvakta nån dag till.
Tog han till akuten efter att frugan hotade med skillsmässa om jag inte sökte upp läkare , behöver jag tala om att jag även fick utskällning från läkaren ?
Sunt förnuft gäller.
Så här skriver Suhonen i DN:
"Några fakta denna vårdkrisvinter: Skulle vi i dag ta ut samma andel av BNP till den gemensamma sektorn som år 1988 skulle staten ha 420 miljarder mer att spendera på hälsovård, skola, vägar, bibliotek – per år. Summan motsvarar runt 850 000 sjuksköterskor."
Orsak och verkan…
Gissar på att om det verkligen var Lean Production(som beskrivet av Maciej Zaremba) i vården(som New Public Management tycks förespråka) så skulle väl icke våra Sjukhus gå på knä så fort det kom in femtio personer på en och samma dag?
Hogast: http://mitt-i-steget.blogspot.se/2013/04/historiens-skrapkammare.html , som Westerholm förtjänstfullt skriver så har det i och för sig gått 25 år sedan 1988, eller lever Suhonen fortfarande i en värld med tredje-världskrig skräck och berlinmur?
Med tanke på att Kärnsjukuset i Skövde faktiskt är byggd med tanke på att de skall klara en större olycka eller, framför allt, ha kapacitet för en eventuell ofredshandling. Är det minst sagt en märklig tid vi lever i.
De sista åren har det hänt mig två gånger att vårdcentralen hänvisat till akuten för åkommor jag själv inte tyckt varit speciellt bråttom med. Undrar om den var en tillfällighet eller något satt i system. Bor i Stockholm.
Moventia
När jag för 2-3 jular sedan åkte på dubbelsidig lunginflammation, och rent av hade en dag utan publicerat blogginlägg, så ville VC skicka mig till akuten, men efter lite övertalning om att jag inte skulle lämnas ensam och att jag själv skulle ta mig till akuten om jag inte blivit bättre inom 8h från första medicineringen, så fick jag gå hem. Och medicinen fungerade så jag skippade akuten.
Man kan dock säga att utan antibiotika hade jag bara blivit 40 år gammal.
Vet du hur du drog på dig lunginflammationen?
På tal om antibiotika så är jag som läkare bekymrad över att vi är i eller inom en inte så avlägsen framtid hamnar i peak-antibiotika. Som jag ser det är antibiotika en ändlig resurs som håller på att sina i takt med att resistens breder ut sig globalt och allt färre nya preparat tas fram.
Faktum är att lanseringen av nya antibiotika stagnerade redan på 60- 70- talet och nu håller resistensen på att komma i kapp oss.
@Cornucopia "Man kan dock säga att utan antibiotika hade jag bara blivit 40 år gammal."
Eller, varför man inte skall tillåta att ex grisar konstant matas med antibiotika i tillväxtfrämjande syfte.
Peak antibiotika är djupt obehagligt, om man tänker efter.
–> Städa sjukhusen ordentligt!
–> Ingen onödig antibiotika till människor eller djur!
Man skulle ju kunna anpassa lagstiftningen så att t ex terrorbrott alltid bedöms som grova om de sker oktober-mars, då sjukhusen är fulla av influensa och fallskador.
Strafflindring om det sker under sommaren (men helst inte under semesterperioden).
Dra det ett steg till. Terrorangrepp mot ett akutsjukhus…
Ja, då skulle vi ju spara en hel massa pengar. Bör uppmuntras.
Terrorangrepp mot akutsjukhus bör inte skörda många offer, eftersom akutsjukhusen inte kan ta emot många patienter.
Nä, Huddinge sjukhus har ju bara 1500-2000 vårdplatser, plus hundratals anställda, plus ett fullt akutintag med säg 50 patienter och 50 anhöriga. Säg 3000 personer i byggnaden.
Sjukvården, Skolan och Försvaret – Tre grundläggande samhällsfunktioner som kan motivera hög skatt för mig, alla dessa har försämrats under nuvarande regering. Jag har alltid röstat höger och där finns mina värderingar, men det går helt enkelt inte att motivera att lägga en röst på alliansen nästa år.
Eller? Kan någon övertyga mig varför man ska rösta blått?
Nej, det går inte att motivera en blå röst i dagens läge, lika lite som det går att motivera en röd eller grön röst.
Finns väl inga blå partier idag. Socialmoderaterna är mer till vänster än S.
Andrew- jag säger inte emot dig att det försämrats under sittande regering. Men företrädarna hade inte precis utvecklat det hela utan snarare redan skapat det sluttande planet.
Dessvärre är jag numera cynisk och delar många andras åsikt att politikerna är inte en del av lösningen, utan är själva det största problemet.
Det borde banne mig vara förbjudet att vara proffspolitiker och det borde införas en civilplikt för alla att vara politiker en period i sitt liv. Det skulle göra skillnad…
Sverige har gått in i samma tankevurpa man har i USA – man blandar ihop en fri marknad med en marknad med utan regler.
Alla markander behöver tydliga regler, uppsatta utan lobbypåverkan, i samhällets bästa. Det enda sättet att uppnå detta är genom direktdemokrati. Sedan kan alla konkurrera på lika villkor inom detta regelverk, vilket i sin tur uppmuntrar företag att bli livskraftiga.
Naturligtvis är det rätt få länder som uppfyller allt detta. Jag kan på rak arm bara komma på ett.
Intressant mptp, menar du att där är minst ett land som verkligen tillämpar direktdemokrati? Vilket?!
Enligt DN 2011 hade Sverige totalt 25000 sjukhusplatser. På 1970-talet var siffran 120000. Därmed har Sverige färst sjukhusplatser per invånare i hela Europa. Det nya Karolinska sjukhus som ska ersätta det nuvarande kommer att ha ännu färre sjukhusplatser.
http://www.dn.se/nyheter/sverige/hard-kamp-for-en-sjuksang-i-sverige
Ovanstående ger också en stor del av förklaringen till det hysteriska massvaccineringsprogrammet som Alliansregimen, och till viss del föregående Sosseregim, utmärkte sig för uti i världen i samband med den lätta svininfluensan 2009.
Eftersom sjukvården konkurrerar med andra högprioriterade utgiftsposter om de offentliga medlen, så kan sjukvården svårligen räkna med att kunna utöka antalet sjukhusplatser per invånare. Med tanke på att Alliansregimen är notoriska BNP-kramare samt förordar Nairuarbetslöshet och ökad sysselsättning, så kommer Alliansregimen prioritera den kostsamma massinvandringen högre än sjukvården. Den politiska retoriken från Allianshåll, som numera också inkluderar den så kallade arbetskraftsinvandringen, är mycket klar på den punkten. Således har Sveriges arbetsmarknad för ungdomar fått följande utseende efter Alliansregimens sju år vid makten. För mig är detta obegripligt!!
Arbetslösheten inrikesfödda 15 – 24 år i januari:
* 2006___23,9 %
* 2013___22,7 %
Arbetslösheten utrikesfödda 15 – 24 år i januari:
* 2006___31,4 %
* 2013___43,8 %
Sysselsättningsgraden inrikesfödda 15 – 24 år i januari:
* 2006___34,4 %
* 2013___38,8 %
Sysselsättningsgraden utrikesfödda 15 – 24 år i januari:
* 2006___29,6 %
* 2013___20,2 %
Källa: http://www.ssd.scb.se/databaser/makro/Produkt.asp?produktid=AM0401&lang=1
(Den omhuldade massinvandringspolitiken kan möjligen ha lägre prioritet än EU-direktiven på Reinfeldt et consortes.)
Man kan inte kombinera västvärldens mest generösa invandringspolitik med en av västvärldens mest generösa välfärdssystem. Something's gotta give, och vi ser nu vad det är alltmedan politikerna talar strunt om att vi behöver invandring för att klara av välfärden! Hur tänker de, kan någon förklara?
Det är inte strunt.
Vi behöver folk som vill göra skitjobben vi inte vill göra + att en invandrare blir lönsam ganska snabbt efter att denne börjar arbeta medans en Svensk inte blir lönsam förens efter TIDIGAST 18 år om den börjar jobba direkt efter gymnasiet.
I teori har du ju rätt, problemet är ju att de invandrare som kommer hit är ganska dåligt matchade mot arbetsmarknaden många gånger.
Det är märkligt med vänstern, för övrigt. Man försöker som du påstå att invandring är en win-win för invandraren och Sverige i alla lägen.
I andra fall (som t ex i reva-debatten) pratar man om att man ska ta emot de medicinskt ömmande fallen och uråldriga pensionärer med familjeanknytning.
Ni vill alltså släppa in fler av de arbetsoförmögna men när det ifrågasätts svarar ni att de kan ju jobba, så det blir ju vinst.
För mig förefaller det ganska ohederligt. Borde ni inte istället svara vad ni egentligen tycker? Dvs att det kvittar om det kostar pengar för det är ett moraliskt åtagande?
Ang de så kallade "skitjobben" så är det mest EU-medborgare som verkar utföra dem. Polska män som sliter på fysiskt tunga jobb. Det behövs ingen invandringspolitik för att få hit dem, ty det är fri rörlighet i EU. Ytterligare ett ohederligt argument alltså.
Som jag visat är större delen av invandringen från EU och EES. Det ohederliga är de som påstår att dessa 100000 alla är från MENA, när verkligheten mer är 12000 från MENA och 50000 från EU. Typ.
Bara vi säljer ut lite mer vårdcentraler så blir allt bra !
/filippa rulez !
Skulle sjukhuset i Skövde gått in i katastrofläge hade läget varit annorlunda.
Terrorangrepp mot länder som Sverige är sällsynta. Frågan är om det är etiskt riktigt att binda upp så mycket sjukvårdsresurser för saker som händer på bekostnad av alla som tex inte ftt vård i Skaraborg nu?
Låt mig amatörmässigt sammanfatta hur det ser ut i Schweiz.
Det finns mängder av privata läkare. Det är ovanligt att inte kan träffa sin privatläkare nästa dag. Specialistläkare som tex tittar på cellförändingar i hud eller cardio-specialister kan man få vänta 1-2v på om det inte är något akut.
De har ett noggrant specificerat tariff-system och alla läkare/deras sekreterare har nåt datorprogram i vilket de snabbt fyller i tid man varit där och eventuella extrakostnader (blodprov, medicin etc).
Så, istället för den stora mellanchefsgeggan som sänker vanliga sjukhus har man en kommitte som specar regelverket. Läkarna är sedan mer utspridda och varje liten by med självaktning brukar ha nån läkare. Vi har tex gångavstånd till barnläkare och vanlig allmänläkare i vår pytteby. Inte ett par kilometer till nån centraliserad vårdcentral med enorma köer.
Sjukförsäkringen är förstås privat. Ofta står företaget där man jobbar för en del av den, men även som privatperson är den inte så dyr. Dock är det nog att glömma att flytta ner som pensionär och stega in i systemet. Priset är förhandlingbart och beror på villkoren. Väljer man tex lägre täckningsgrad (att försäkringen bara täcker säg 75% av kostnaden) så går premien ner betydligt. Men glöm att en snyftare i Aftonbladet kommer få försäkringsbolaget att ersätta dom återstående 25% om du gör en dyr operation. Lagt kort ligger. Är det alltid rättvist? En fattig får ju procentuellt sätt högre premie? Det skiter jag fullständigt i. Schweizarna själva är också noggranna med att hålla sig på rätt sida av skatter för att inte skrämma iväg rika. Sveriges specialitet är ju som bekant jätterättvisa även om det skrämmer iväg kapitalet.
https://www.youtube.com/watch?v=okHGCz6xxiw
Den enda nackdel jag ser är apoteken. Det är en kraftig överetablering och de säljer bluffprodukter som homeopatisk medicin, aromterapi och magnetiska sandaler. Om någon inte håller med om att de är bluff utan kan påvisa motsatsen, vänligen vänd er till Randy och cacha in $1000000.
På det hela taget piskar Schweizisk sjukvård skiten ur den Svenska. Ändå är kostnaden lägre.
Det finns förstås riktiga sjukhus för komplicerade operationer. Ibland ligger privata specialister i närheten ifall det skulle uppstå nåt illa. Men bulken av läkarbesök sker förstås utanför de stora sjukhusen.
Direktdemokrati är vägen framåt. Schweiz har bevisat det.