Mäklarstatistik rapporterar att de objekt som sålts och som mäklarna valt att rapportera in pekar på nya rekordpriser för klubbmedlemskap i skuldsatta bostadsrättsföreningar (Schibsted/SvD). Villapriserna utvecklas betydligt svagare, även om de stigit några procent de senaste månaderna, vilket är rätt normalt för våren. Valueguard ger ungefär samma siffror, även om de kvalitetsjusterade villapriserna rapporteras som fallande i Göteborg.
Enligt Mäklarstatistik steg t ex klubbmedlemskapen i centrala Stockholm med 1% den senaste månaden, men i Storstockholm steg priserna 2%, vilket talar för att trenden att billigare bostäder stiger mer när man inte längre har råd med de dyrare objekten håller i sig. Valueguard rapporterar om +1.36% vilket mycket möjligt kan vara samma siffra som Mäklarstatistik, som alltid avrundar till hela procenttal.
![]() |
Kvalitetsjusterade bostadsrättspriser
i Stockholms kommun. Källa: Valueguard-KTH |
Men som siffrorna ser ut rapporterar alltså Valueguard att de kvalitetsjusterade priserna i Stockholms kommun stiger med 1.36% mot Mäklarstatistiks 1%. Det talar för att bilden att billigare, mindre attraktiva objekt, stiger mer än de attraktiva, vilket rimligtvis sker pga viss prismättnad på dyrare objekt. Dock kan detta vara ett avrundningsfel.
![]() |
Kvalitetsjusterade villapriser
i Stockholms kommun. Källa: Valueguard-KTH |
I Stockholm är alltså bostadsrättspriserna på rekordnivåer enligt Valueguard, liksom i Sverige som helhet, i Göteborg och i mellanstora svenska städer. Villapriserna ligger dock inte på rekordnivåer, men det är bara ett avrundingsfel för Stockholms del, där priset är 0.02% under rekordet.
Medan lägenhetspriserna alltså steg 1.36% på en månad och 5.60% på tre månader, steg villapriserna i Stockholm 0.63% på en månad och 4.17% på tre månader. Nedgången sedan våren 2011 är därmed i princip utplånad.
Tävlingen om vem som kan skuldsätta sig mest för att köpa en bostad för lånade pengar fortsätter alltså, istället för att kreditutrymmet skulle inriktas på att skapa något annat än högre bostadspriser. Med rekordlågt byggande kan bara en underbegåvning hävda att pengarna går till att bygga nya bostäder och därmed skapa något av värde för samhället. Regimen Borg/Reinfeldt tackar dock hela bolånekollektivet för att hushållen fortsätter låna pengar så Borg kan slå sig för bröstet att statsfinanserna är goda och de bankanställda skrattar hela vägen hem till sin egen belånade bostad.
18 kommentarer
Vi får väl se om Borg menar allvar med att priserna och skulderna inte får stiga mer eller om det bara är prat.
När tillväxten är baserad på att hushållen skuldsätter sig så … här är en passande bild:
Svenska Regeringen
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Varför skulle jag vara bitter?
Försök att sluta projicera att andra är som du.
Måste såklart vara lite bittert för den som för några år sedan, i en tv-sänd intervju, med bestämdhet hävdade att bostadsbubblan minsann redan hade spruckit. 😀
Varför skulle jag vara bitter?
Försök att sluta projicera att andra är som du. Alla är inte känslomässigt investerade i saker. Kraschen kommer, oroa dig inte. I stora delar av landet har inte priserna återhämtat sig.
"I stora delar av landet har priserna inte återhämtat sig."
Läs:
"I utvalda delar av landet har priserna inte återhämtat sig."
Haha. Klart att kraschen kommer, någon gång.
Bitter är väl inte rätt status för en Cornucopia?
Ej heller förbryllad.
Borg & Co har givit medelklassen en välståndsökning som går åt till konsumtion av framförallt boende, boende i områden där man köper in sig.
Nu lovar han 9 år till med besvärligheter för ekonomin-vilket för den välbeställde ger signaler om låga kostnader för lån.
När nu miljonprogrammets hyresgäster får betala för renovering via höjda hyror så blir BR än mer attraktiva.
Endast en ordentlig subvention kan ändra bilden. Rösta på V så ser ni BR prisfall.
Jag har litet tesonemang med ett par från Huvudstaden som frigjort pengar vid en försäljning av bostad. De letar efter en gård av lämplig modell och pris och brukar maila över litet praktiska frågor.
Ty jag har ju själv erfarenhet av att köpa okänd fastighet….
Mmmm… Jag får en känsla av att de som nu kan frigöra medel för att köpa i andra ändan av näringskedjan, en billig gård, blir de som slipper att sitta med svartepetter den dag då inflyttningen till Huvudstaden upphör…
Ty bara en så enkel åtgärd som att införa ett Vettigt Grundavdrag borde vända på strömmen till Huvudstaden…
Kanske att det är därför ingen vågar prata om ett Vettigt Grundavdrag….??
Jag pratade med en mäklare häromdagen och hen projicerade senaste x årens utveckling på nästkommande x år (7?) och att billiga bostäder kommer gå mot priset på dyra. Det kommer alltså bli en slags grundkostnad för att äga ("äga" i BR fallet) som konvergerar mot vad man har råd att betala (lånelöfte på ca. 3,5MSEK är ganska normalt enligt hen).
Logiken var alltså att stor del av dessa 3,5MSEK (större och större del för var dag) var någonstans att bo och det mest var tomt prat att bygga mer bostäder då infra kostad och inga kommuner är intresserade av högre kostnader. Eftersom utvecklingen är så sjuk som den är börjar jag tvivla på att det bara är svammel när jag försöker se det ur Kreditsvenssons perspektiv.
Jag ser på nära håll bostadsbristen och skit det ställer till, man kan ju fråga sig om man vill bli utbränd resemässigt eller ha någon miljon till i lån. Det blir som det blir.
infra kostad = infra kostar. Alltså ingen sär skrivning.
Kan nog stämma – även utanför Stockholm, Göteborg och Malmö.
Finns många städer runt om i Sverige där det råder "bostadsbrist" – med andra ord – brist på billiga hyreslägenheter. De kommunala bostadsbolagen bygger inga billiga hyresrätter – varför skulle de?
Privata bostadsbolag bygger dyra och exklusiva hyresrätter eller dyra och exklusiva bostadsrätter vid attraktiva lägen. (30-45.000 kr/m2)
Samtidigt kan man köpa bostadsrätter några få kilometer utanför stadskärnan för 5-10.0000 kr/m2.
Om trenden håller i sig så minskar hyresrätterna ändå mer och allt fortsätter.
Varför skulle de?
Jo för att förse de blomstrande arbetsgivarna med arbetskraft.
Varför gör de inte detta?
Detta diskuteras ej här-men är verklighet i en kommun nära dig idag!
Oppti – Paradoxen är att om Socialtjänsten står för hyran kommer den alltid in. Om lägenheten är söderslagen eller bara ostädad vid utflytt går räkningen till Socialtjänsten då inga pengar finns i hushållet. Om inte Socialtjänsten betalar bryter ju helvetet lös, såklart. Av den anledningen borde man bygga hyresrätter för alla och inte ha några känslor inblandade i fastigheten.
Priserna diskonterar helt enkelt fortsatta lågräntor och ingen förändring av statsfinanserna, dvs politiska justeringar. Men allt funkar förstås så länge man i stort sett byter lägenheter/villor med varandra. Alla som varit med länge i "spelet" påverkas egentligen inte av högre priser. En riktig fastighetsskatt kommer att återinföras t.ex. När väl EMU-sektorn startar sin skatte-indrivningskampanj kommer Sverige att "hänga på"(man skyller omvärldsfaktorer) och sedan snipp snapp snut…så börjar räntorna stiga. Man tvingas kanske även till nya låneregler pga fortsatta skuldökningar.
Varför inte satsa på en fiskestuga på 62 kvm och 167 kvm trädgård i Torekov för bara 19.75 mille!!! Som ni ser så har huset legat ute i drygt fem år. Ryktet förtäljer att någon bjöd 16 mille för ett par år sedan, men ägaren tackade nej!
Det ser inte ut att vara den mest barnvänliga stugan precis. Jag kan dessutom tänka mig att ett antal hundra (minst) människor promenerar på den lilla vägen mellan huset och havet en varm sommardag.
http://www.hemnet.se/bostad/villa-4rum-torekov-bastads-kommun-s-ta-toras-vag-18-121836
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.