Mäklarstatistik och Valueguard släppte idag månadens bostadsstatistik, baserat på de objekt som faktiskt lyckades bli sålda. Priserna ligger nu på toppnivåer och återigen är prisutvecklingen starkast i Göteborg. Priserna i Malmö vände däremot ner igen.
Valueguards siffror, som detta blogginlägget baseras på, är kvalitetsjusterade. Om det bara säljs billiga objekt, men dessa stiger i pris ser alltså statistiken positiv ut även om dyrare objekt är osäljbara. Valueguard omfattar inte heller hela landet, utan för att kunna göra en kvalitetsjustering måste antalet affärer vara så pass stort att det går att få fram trovärdig statistik. Valueguards siffror för hela Sverige omfattar därför bara, förutom de tre storstäderna, större centralorter, likt Linköping, Borås, Örebro, Halmstad och liknande, medan utvecklingen på mindre orter inte alls finns med.
Från söder till Norrland (Stockholm – ja, det bor väl fler norrlänningar i Stockholm än i Norrland, så varför inte?):
Villapriser i Malmö. |
I Malmö föll lägenhetspriserna med beskedliga 1.38% på en månad, ner 11.70% från pristoppen. Villorna föll 1.76%, ner 10.83% från pristoppen. Priserna är dock fortfarande högre än för två månader sedan, då priserna sköt iväg rejält i januari.
Nedgången fortsätter i princip linjärt i Malmö, även om det är relativt hög volatilitet.
Lägenhetspriser i Göteborg. |
Göteborg och Sveriges framsida fortsätter ha en urstark bostadsmarknad och det finns ingen hejd på folks vilja att skuldsätta sig för livet, i tron att det är samma sak som att hyra av banken att ta på sig en risk på miljonbelopp.
Lägenhetspriserna steg 1.53% i Muteborg och villapriserna otroliga 4.04% på en månad.
Villapriser i Göteborg |
Priserna på både villor och lägenheter är nu på all time high i Göteborg och det har aldrig tidigare inneburit så stor finansiell risk att köpa en bostad i Göteborg som nu. Kom ihåg att i en hyresrätt är risken tre månadshyror, i en bostadsrätt är den flera årslöner.
För övrigt, inte för att tjata, men PSAR eller MACD fungerar fortfarande som utmärkta köp- eller säljsignaler för Göteborgs lägenhetsmarknad. Jag har inte satt ut några signaler, men ni kan se själva.
Lägenhetspriser i Stockholm |
Slutligen steg klubbmedlemskapen i bostadsrättsföreningar 1.35% i pris i Stockholm och ligger nu på all time high, medan villamarknaden fortsätter vara seg (eller sund) med endast 0.59% uppgång på en månad och fortfarande 0.65% under prisrekordet.
Det här kommer sluta med tårar.
Och då talar vi inte om mina tårar, utan BLT:s.
Men priserna lär som jag skrivit tidigare fortsätta uppåt till åtminstone i sommar, även om de befinner sig på kraschnivåer baserat på överhettade indikatorer. Möjligt att nedgången börjar till sommaren eller hösten, eller så fortsätter det så här. Ju längre bubblan pumpas upp desto värre blir smällen och bubblor är irrationella och kan alltid pumpas lite mer.
Metro av alla tidningar rapporterar att allt fler nu använder sin bostad som bankomat. 9% av alla BLT har redan nu, 2013, tagit ut lån på sitt hus för köp eller resor. Det är oftare höginkomsttagare som lånar till sina ståndsmässiga fjädrar.
65 kommentarer
"Men priserna lär som jag skrivit tidigare fortsätta uppåt till åtminstone i sommar. Möjligt att nedgången börjar till sommaren eller hösten, eller så fortsätter det så här."
Du börjar låta som en politiker..
Han börjar avvika från sina principer. Tvärsäkra uttalanden och 100% fel. "Vaga uttalanden och 100% fel" kanske är den nya melodin. Låter dock svårt 🙂
Varken Lars E O eller frk Ekholm förstår vad expansiv ekonomisk politik är för något. De försöker som ansvariga centralbanks-ekonomer(politiker numera sedan penningpolitiken blev finanspolitik)öka sysselsättningen genom att bevisa att den strukturella arbetslösheten(missmatch) kan avhjälpas med mera räntesänkningar. Den finansiella ekonomins ryggrad är räntan. Ändå är det utanför västländerna som investeringarna ökar.
Att betala ännu mer pengar för en befintlig bostad skapar på inga sätt några jobb.
Verkligen inte över en viss nivå! Men alla med lite sunt förnuft och känsla för psykologi förstår vad det gör för den egna ekonomiska tryggheten att "leva ett tryggt och gott liv" t.v.
Här ett uttryck för nämnda trygghet. Historien upprepar sig inte (alltid) men den rimmar, säger Mark Twain:
http://blog.kimblechartingsolutions.com/wp-content/uploads/2013/03/dowlucky13yearsmar13.jpg
bör kanske förtydliga att jag syftar på de egna företagens investeringar utomlands
För mig är detta konstigt då mäklare jag pratat med säger att villor är svårsålda i GBG då folk inte har pengar till kontantinstatsen och det inte skjuts in några större summor underifrån mha bostadskarrärer.
Men jag kan ha fel. Tänk om jag har fel?
Som sagt så är jag skeptisk. Statistiken baserar sig på avslutade affärer. De kraftiga prisökningarna talar för att det är billigare "lägre kvalitet" som budas upp när man inte har råd med premiumobjekt.
Prischarten från Valuegard borde kompletteras med volymsiffror
Ettor i Stockholm går fortfarande att hitta relativt "billigt", jämfört med villor och större lägenheter. Så jag gissar att det är mindre objekt som håller priserna uppe.
Men det finns en gräns på hur högt priset kan stiga på mindre bostäder också. Tror inte så många är sugna att betala 2+ miljoner för en etta i stan precis…
Valueguards siffror bygger på samma siffror som mäklarstatistik och mäklarstatistik redovisar volymerna så det borde inte vara några problem att fixa in volymstaplar i grafen.
Bostadsstatistiken på hemnet visar att det totala antalet villor som är till salu är lägre idag än för ett år sedan så att det skulle hålla på att byggas upp en stor pool med villor som folk vill sälja men inte blir av med låter osannolikt.
Pris och volym är förstås centrala. Momentum-grafen känns inte som viktigare än en volymgraf. Vi ser trots allt momentum direkt via priset!
@Steffe
Ettor i centrala stockholm har ju högst pris av alla lägenheter?
Du kan väl inte bara se på slutprislappen. M2-priset är väl det som är intressant. 15m2 för 1,5miljorner är väl inte billigare än 70m2 för 4miljoner.
@Rickard; I början av en ny uppgångsfas brukar inte volymen vara så stark. Men den bör växa i takt med prisökningen annars känns det olycksbådande. Vill minnas att det i Sthlm vad ett väldigt stort utbud förra våren/sommaren vilket fick priserna att falla något. Säljarna beslöt sig tydligen att avvakta och därmed minska utbudet i hopp om stigande priser. Nu kanske de får rätt…ett tag.
Volymen av villor till salu är högre än genomsnittet för den föregående femårsperioden, men lägre än förra året. Uttalar mig inte om hur detta ska tolkas, bara att dessa siffror finns tillgängliga, precis som siffror för antalet gjorda affärer, för den intresserade eftersom dom efterfrågades högre upp i den här kommentarstråden.
@Richard; Tack för info men jag har tittat på SCB där statistiken över antalet sålda villor för 2012 ännu inte är klar. Och på Mäklarstatistik ges bara enskilda uppgifter över sålda objekt. Inga diagram etc redovisar antalet sålda objekt över tiden så att man kan jämföra med prisutvecklingen. Jag har då kollat av i den s.k fördjupade statistiken!
Utbud är ju knappast detsamma som genomförda affärer och den relationen är hyperviktig för bedömning av prisprognoser.
Har du månne annan info?
Mäklarstatistik ger inte på sin hemsida bakåtstatistik för antalet sålda objekt? Mycket dåligt vill jag påstå tills jag vet bättre!
Nåväl; För Stor-Gtb och villor är antalet sålda villor följande baserat på medeltalet för;
senaste 12-månadersperioden: 300 st/månad
senaste 3-månadersperioden: 211 st/mån
i februari 2013: 245 st
sannolikt ser vi en ökad försäljning under våren(säsongsmässig ökning)
vilket tyder på ökat intresse och ökade priser. Vi bör gå över 300 st fram till sommaren enligt min mening om priserna skall vara hållbara.
Undrar hur många mäklare det finns i hela Stor-Gtb som delar på försäljningen?
Rttck: vet inte om dom har gamla siffror sparade. Har bara noterat att det presenteras tillsammans med den nya informationen. Sänd dom ett mail och fråga. Kan ju inte vara några hemligheter.
Sant!
Går att hitta gamla volymsiffror i pressarkivet. Men man får kolla varje enskilt pressmeddelande, vilket är lite besvärligt… Gjorde nån sammanställning av det där en gång för nåt år sedan när någon återigen försökte hävda att "omsättningen kraschat", vilket inte heller den gången var fallet. Men inget jag skulle orka göra om…
tack för det @ddd. Eftersom de garanterat har statistiken tillgänglig själva så handlar det om att de inte vill offentliggöra ackumulerad stat gratis! Det är min tolkning. Utan volym är det svårt att bedöma ev. vändningsfaser. Man får börja samla själv!
Men…du "pressarkivet" innehöll inte volym-stat!
Varje pressmeddelande innehåller en volymsiffra ("Statistiken baseras på försäljningen av 2 515 bostadsrätter under december 2011…" etc), men det var visst bara på riksnivå… Har för mig att äldre bara innehåller 3-månaders, men nyare har även för 1 månad.
Att det bara var totalt i landet gjorde det dock lite mindre användbart… Wayback machine är annars användbart för såntdär… här finns siffror för februari 2011 tillexempel, de samplar ganska ofta, så man bör kunna hitta de flesta månader (dock verkar det först vara 2011 som de började skriva ut volym-siffrorna på förstasidan).
Februari-siffror, 2011,2012,2013:
Sthlm:
2011: 1908
2012: 1565
2013: 2068
Gbg:
2011: 555
2012: 432
2013: 647
Så omsättningen är alltså hög i både Gbg och Sthlm i februari i år, jämfört med de 3 senaste åren.
Fast då bör man ju betänka att mäklarstatistik inte har samtliga försäljningar, och det kan variera mellan åren hur stor andel av affärerna som rapporterats in…
(och för skojs skull, Malmö:
2011: 493
2012: 366
2013: 444)
Gick att snoka fram 2010 också.
2010
Sthlm: 2018
Gbg: 617
Malmö: 550
Så i sthlm och gbg är omsättningen fortfarande högst 2013, medan Malmö har lägre omsättning i februari i år än både 2011 och 2010.
Jag orkade visst… 🙂
Så "de objekt som faktiskt lyckades bli sålda" är tydligen ganska många ändå… Åtminstone för lägenheter.
Tack för dina uppgifter @ddd. Som du själv noterade hade pressmedd. endast aggr tal på riksnivå och ej fördelat på län etc.
Wayback machine var verkligen en cool program-site. Tackar för det!
Helt klart verkar det som den senaste statistiken för borätter talar för att priserna stöds volymmässigt. Malmö sackar tydligt vilket förstås verkar ha med bortfallet av danskar som höjt prisnivån fram till 2010.
nämnda men en bekant till mig (vars syster är mäklare) tror på fortsatt prisuppgång i specifika delar av storgöteborg.
Jag antar att detta är en av anledningarna till att han gav sig in i (och vann) budgivningen på en tvåa i Göteborg alldeles nyligen.Utifrån acceptpriset steg lägenheten prrocentuellt sett enormt. Jag är minskt sagt förvånad över folks vilja att skuldsätta sig.
Jag nämner inte vilken del av Göteborg det rör sig om då jag tycker det är upp till var och en att avgöra vad som är "prisvärt" och rimligt för ens egna ekonomi.
Jag förstår inte att det är rekodlågt utbud av bostäder när priserna är rekordhöga. Borde inte höga priser öka lusten att sälja?
Eller har folk äntligen fattat att man köper och säljer på samma marknad (dvs nollsummespel för dig och mig men bank/mäklare tjänar pengar på uppgången)
Banken tjänar på uppgången medan mäklaren som bekant tjänar på omsättningen…
Eller så säljer folk inte för att de inte hittar något att köpa? Det är ju lite jobbigt att sälja, och sedan stå bostadslös…
Som noterats i tråden ovanför var omsättningen i Februari 2013 faktiskt rätt hög – utbudet kan ju vara lågt helt enkelt för att lägenheter säljs snabbare än vanligt, dvs varje objekt ligger ute kortare tid. Utbudet kan då se lägre ut även om det är fler bostäder som säljs.
Varför stiger priserna i Göteborg så mycket? Bilindustrin avskedar för fullt!
Bra fråga…..kanske är det bara börsoptimismen som smittar av sig på hushåll med finansiell "insikt"?
Trenden "jobba-i-norge-bo-i-sverige" kanske är starkare på västkusten än övriga landet? Många som är i Oslo och tjänar massa pengar på vardagarna och sen vill bo fint i Göteborg på helgerna/vill att sambon ska bo fint i Göteborg medans man är borta?
Utflaggningen av den svenska handelsflottan vilket gör att många sjömän går över på nettolön på liberiaflaggade fartyg istället för att vara avlönade i sverige och tvugna att betala skatt? Fler sjöfolk i Göteborg än landet i genomsnitt skulle jag tro. Men det kan förmodligen inte ha mer än marginell betydelse.
Nej, Rickard. Som jag uppmärksammat så drabbas svenskt sjöfolk (inklusive på våra färjerederier) hårt av utflaggningen ur bostadsperspektiv. De får nämligen inte längre göra några ränteavdrag, eftersom det inte finns någon svensk skatt att dra.
Svenskt sjöfolk betalar därmed nästan 50% högre ränta på bostaden än övriga svenskar (100% istället för 70% av räntan).
http://cornucopia.cornubot.se/2012/04/svenskt-sjofolk-forlorare-i.html
Nettolön innebär ju att dom drar av hela skatten, det måste väll ändå vara bättre för privatekonomin än att bara dra av en del av skatten? Är själv sjöman och känner många sjömän så här tror jag att jag har kött på benen för mina påståenden.
Före utflaggning:
Nettolön 20 000:-. Skatt 10 000:-. Ränta 10 000:-. Tillbaka i ränteavdrag 3000:-, för en nettolön på 23000:-. Kvar efter räntor 13 000:-.
Efter utflaggning:
Nettolön 20 000:-. Ränta 10 000:-. Tillbaka i ränteavdrag 0:-. Kvar efter räntor 10 000:-
Bruttolön 30 000, skatt 10 000, ränta 10 000, ränteavdrag 3000, kvar efter skatt och räntor 13 000
Nettolön 30 000, skatt 0, ränta 10 000, ränteavdrag 0, kvar efter skatt och räntor 20 000.
Ditt påstående raden högst upp på lönebeskedet för en sjöman på svenskflaggat fartyg skulle vara högre än raden längst upp för en svensk på liberiaflaggat fartyg stämmer inte.
Visst, gäller Liberiaflaggat. Men t ex Stena har flaggat ut till Danmark eller Norge.
Har inte bankerna fått klart med att av de alternativ av olika kapitaltäckningsgrader för bolån som låg på bordet så blir det en relativt lindrig variant framöver. Därmed vill de trycka ut mer lån till BLT som tickar ränta. Att belåningen, dvs köpeskillingen, då ökar är kanske ingen överraskning?
Kanske för att företag och hushåll börjar välja Göteborg istället för Stockholm just p.g.a. hur fastighetsmarknaden utvecklats? När det tar stopp i Stockholm så måste det väl spilla över nånstans.
Cornucopia?: och du har källa på att dom i samband med detta sänkte svenska sjöfolksebruttolöner till vad dom tidigare hadde i nettolön? Att sjöfolk skulle ha fått mindre över i månaden dom senaste årwn stämmer inte på någotvis med vad jag ser på min omgivning.
Krisen för bostadsmarknaden kommer, men vi vet inte när, inte ens Cornu kan säga ett exakt datum. Det har pratats om fastighetskris länge nu och inget händer, i början på 90-talet small det till med en gång och då var det kommersiella fastigheter som var värst utsatta.
"inte ens Cornu"? Låter som om han skulle vara bättre än andra på att förutse detta. Hans track-record i frågan stödjer inte detta direkt. Han har ju tidigare försökt sig på att sätta ett datum på detta, men misslyckats.
inte *heller* Cornu skulle jag vilja säga…
Intressant i sammanhanget är att bubblan spruckit eller börjat pysa i länder utom Sverige och Norge när belåningen sett ut som den gör i Sverige idag. Jag bor nu i hyresrätt och spar som en galning så att man med kapital kan kliva in när priserna justerats till mer humana nivåer.
Visst att det är bostadsbrist i Sthlm men hur mkt skulle en ränteuppgång på tex 2-3 ynka %-enheter påverka priserna? En hel del är min gissning
Behövs inte ens nån ränteuppgång för att bubblan ska spricka. Se bara andra länder (som USA, Spanien, Irland). Det sprack när allt stod på topp. Det är så bubblor funkar. Spräcket utlöses inte av höjd ränta eller ändrad demografi, utan av att tiden bara tickar till en planekonomiskt dikterad ränta som ligger långt under människors verkliga tidspreferenser.
Tänk på att det är väldigt många som låter bli att sälja. Utbudet inom Göteborgs förorter har jag en känsla av att det har minskat rejält. Det är många där som gjort ganska stora förluster men då säljer man inte. Förlora en halv miljon eller mer kan räcka för att man struntar i att ta det där jobbet på annan ort eller på annat sätt anpassar sig och försöker övervintra.
Du är helt ute och cyklar, kapitalist. Euribor var 4% 2008, och Spaniens bubbla nådde topp priser just det året. Jag kommer väl ihåg att många bytte lånavgifter runt 500€ mot 1000€ eller mer mellan 2005-2008. Låter inte som så pass mycket? Jadå, fast median lönen i Spanien låg då på 1900 euro brutto.
http://www.euribor-rates.eu/euribor-2008.asp
Vi har ingen bostadsbrist i landet, det är bara det att folk inte kan hyra eller köpa en bostad som passar plånboken. En tjugoåring som studerar och bor hos far o mor, kan väl ej klassas som bostadslös även om han söker lägenhet.
Sverige har en arbetsmarknadsmodell som gör det svårare och svårare för landsort att generera jobb. Nästan alla som kan jobba söker sig mot de större städerna. Trycket är enormt
Landsbygdens ekonomi blir sämre då de får stå för utbildningskostnader mm
Vi har en skatteutjämning vilket gör att landsbygdens ekonomi har samma förutsättningar som i storstaden. Om den är sämre beror därmed enbart på politikernas inkompetens att bedriva verksamhet.
Samma inkompetens bidrar till taskiga förutsättningar för näringslivet och bidrar till flytt av personer och företag. Detta i sin tur försämrar förutsättningarna för näringslivet ytterligare och resan nedåt fortsätter. Det enda som kvarstår är kommunens kassa som hela tiden i princip innehåller lika mycket pengar per invånare som i storstäderna.
Ja, sverige har inte ett jättebra klimat för entreprenörer och småföretag (som vi vill ska bli stora företag). En stor del i skulden beror på värdelöst kommunalt styre, varvid vi också ser ett förstatligande av exempelvis utbildning på tapeten just nu.
Inom Göteborg har folk inget annat val än att skuldsätta sig och köpa bostad, hyresrätt är det minst 4 års kö till de sämre ställena i förorter eller betala skyhöga hyror för nybyggen. Vill man bara ha något bättre läge i förorter stiger kötiden rejält.
Att få hyresrätt för de som köat länge är väl idag som att vinna på lotto (nästan i alla fall). Få någorlunda stabilitet i livet
Bränslet i bubblor är väl i princip alltid spekulation? Dvs att huvudanledningen till att man köper är att man förväntar sig att priset skall gå upp. I bostadsfallet är ju detta som regel inte anledningen till köp. Man köper för att man behöver en bostad. Stämmer säkert att priserna kommer att både gå upp och gå ner men någon totalkrash kommer inte att ske så länge fundamenta är någorlunda stabil. Alltså, för att en bostadskollaps skall ske krävs först en kollaps av Sveriges ekonomi (i och för sig inte helt otroligt).
Stämmer bra det… ingen har köpt i spekulation, alla har köpt för att bo. 🙂
Blanka börsen och bostadsmarknaden och samtidigt gå lång i guld och blackpearl kanske inte varit en så bra strategi senaste åren? När får vi läsa en uppföljning på den strategin? Eller bitcoin "bubblan" ? 5 fel av 5 möjliga, bra jobbat!
Du verkar bitter?
Jag har skrivit nästan 7000 blogginlägg. Kan du bara hitta fem fel?
1. Blanka börsen gjorde jag innan kraschen sommaren 2011. Jag tyckte det gick bra.
2. Bitcoin skrev jag om för något år sedan, därefter kraschade priset. Jag har sedan dess inte skrivit något om det hela, så hur menar du att jag har haft fel? Jag skrev att det var en bubbla och den kraschade sedan. Den kommer krascha igen, oroa dig inte över det.
3. Hur blankar man bostadsmarknaden? Jag är rysligt intresserad av att göra det, men vet inte hur man ska göra. Kan du berätta snälla, så jag får reda på vilka positioner jag förlorat pengar på.
4. Guld har jag varit lång i sedan det kostade 90:- SEK per gram, nu över 300:-, hurså?
5. Black Pearl har jag ingenstans skrivit att det är dags att köpa, utan skrivit att det inte är någon brådska och att det kan bli billigare, kanske så billigt som 10:- SEK eller rent av 7:-. Däremot köpte jag lite när min målkurs syntes, dvs 15:- SEK. Inget jag ångrar alls.
Tag du och maximera dina lån på bostaden och köp Bitcoin, så slipper du vara så bitter. Om det nu är vad du tror på.
Cornu, är lika skicklig som Peter Malmqvist på ett prognostisera framtiden.
Det är perfekt för oss som vill tjäna en hacka, bara att göra tvärtom.
1 – 0, Nocab
Här är ett tidigare tips från Cornu om hur man blankar bostadsmarkanden
http://cornucopia.cornubot.se/2011/05/sa-hur-tjanar-man-pengar-pa.html
Är ännu mer tips från tiden innan Cornu började medge att han alltid kommer att ha 100% fel (fast det stämmer inte eftersom han har rätt i att han har 100% fel).
http://cornucopia.cornubot.se/2011/10/omxs30-bryter-ur-trendkanalen-dags-for.html
En vän här i Malmö värderade sin lägenhet och fick ett pris som var 20% lägre än för 5 år sedan då vederbörande köpte. Liknande lägenheter i närheten ligger ute för 10% högre än vid inköpstillfället. Vissa verkar säljas direkt, någon har legat ute ett halvår.
Kan man gissa att folk får mycket mindre för sina lägenheter numera än vad priserna på hemnet visar?
Fantastisk att Cornu som säger att han kommer att ha 100% fel blir så förnärmad över att någon avslöjar att han har just 100% fel. Det här är underhållning på hög nivå:-)