Idag genomförs ett obligatoriskt stormöte på AstraZenecas sista forskningscampus i Sverige, AstraZeneca Mölndal. Återstår att se vad det utmynnar i.
Dagschart AstraZeneca |
Den 21:a mars, dvs på torsdag, ska koncernen redogöra för sin (nya) strategi för analytiker. Frågan är hur Mölndal platsar i den strategin?
Man har nyligen gjort stora förändringar i ledningen, samtidigt som man inte utesluter ytterligare jobbnedskärningar. Vad som uttryckligen sägs är att anläggningarna i England (natursköna Alderley Park utanför Manchester) är trygga.
The Telegraph skriver:
“He added that AstraZeneca was “very committed” to the UK, hailing it as one of the “best” markets in the world for science and innovation.”
Det finns några alternativ här. En kan vara att dagens stormöte redogör för bolagets nya strategiska inriktning, men nya strategier betyder oftast förändringar. Det kan innebära en massiv satsning i Mölndal, eller en partiell eller full nedläggning av verksamheten. Eller en kombination därav – att en del avdelningar åker ut, men att man tar in nytt på andra eller etablerar nya forskningsenheter. Eller så är mötet bara en tävling i floskeltoppen och Mölndal påverkas inte alls.
Över 2000 anställda, mestadels akademiker, berörs direkt av eventuella förändringar i Mölndal. Det finns idag platsannonser ute för AstraZeneca Mölndal, men det kan ha lagts ut före koncernens nya strategi kommunicerats ut till lokala chefer.
Någon som har hört något under dagen?
23 kommentarer
Kan man generellt sammanfatta det så här:
När man behöver redogöra för "förändringar" är det egentligen försämringar ity när man genomför förbättringar är det investeringar som bara sker och folk är nöjda.?
Först världens näst största varvsindustri sedan en världsledande kärnkraftsindustri sen datortillverkningen sen läkemedelsindustrin.
Snart är förmodligen biltillverkningen borta också.
Hur länge kommer pappers och stålindustrin vara kvar?
Man undrar vad världens "bästa" och "rikaste" land skall försörja sig på. Ett land som tycker sig ha råd med vad som helst. Schabblar i princip bort allting.
Snart bara skog och gruvor kvar.
Någon gång måste det vara slutdravlat!
Glöm inte
Tekoindustrin
Jordbruket
Rederinäringen (transporter generellt)
Skinnindustrin lär ha varit kvalitetsmässig och sålt till Italien.
…
Saker skall endast produceras där det är bäst som en del naiva säger. Vad skall vi vara bäst på att producera i Sverige?
Men förutom gruvor och skog har vi en rikare kultur.
@kgb35
Tack för hjälpen med att fylla i listan.
Hur kunde jag glömma redarnäringen med ena släkthalvan, full av redare sedan hundratals år från Onsala och TEKOindustrin med andra släkthalvan från Sjuhäradsbygden.
http://www.nyteknik.se/nyheter/it_telekom/mobiltele/article3577294.ece
Telecom är lätt att glömma. Jag kommer ihåg hur lyckliga folk var över två årslöner i avgångsvederlag runt år ~2002. Dom jobben kommer aldrig komma tillbaks sa jag då. Om man betalar två hela årslöner för att bli av med produktiva anställda så är det inte nån temporär neddragning det rör sig om.
@Sellman;
Du har just pekat ut den springande punkten; tokliberaler brukar peka på att för varje rationalisering, nedläggning osv, så kommer det nya arbeten för brancher och uppgifter vi inte ens kände till tidigare; men som sagt så "diffar" vi ett antal arbetsplatser för varje sådan händelse. Det där hade inte varit ett problem om det inte hade varit för att vi "diffat" välbetalda, produktiva arbeten för varje "omvälvning" sedan slutet av åttiotalet. Dessa ersätts av lågproduktiva, underbetalda och generellt okonstruktiva jobb. Detta får resonans upp i hela samhället; som bekant är hela den politiska världsbilden byggd på antagandet att det alltid kommer att finnas expansiv storindustri i Sverige som man kan beskatta hårt. Med dessa resurser köper man sedan röster genom den offentliga sektorn. Politikerna kommer inom några få decenium en mycket, mycket obehaglig överraskning…
Om det beror på politikens färger eller andra orsaker låter jag de lärde tvista om, men några saker ät jag säker på:
1. Vi lever i slutet av en storhetsperiod.
2. Vi är på den förlorande sidan av det globala handels- och energiracet (väst förlorar, öst vinner).
3. Vi spenderar mer än vad som egentligen tas in.
Alla dessa tre är axiom. Ingen politik kan ändra på detta. Man kan bara anpassa sig. Detta faktum sticker i ögonen på politiker, som fått lära sig att de kan påverka allt och alla…
Unknown:
Jag tror inte loppet är kört i väst, men jag tror det är kört i Sverige. Det behövs ett samhälle där alla drar åt samma håll för att få bukt med problemen. Antingen etniskt likriktat a la Island eller att man gallrar ut människor som fungerar i landets intressen (Schweiz, till viss del Kanada, NZ, Australien och USA). Att ta in hundratusentals oanvändbara individer och förvänta sig att övriga befolkningen skall jobba till dom är 70 för att ha råd med galenskapen skapar förstås ingen solidaritet med landet. Skulle man brytt sig om landet skulle det vara lätt att starta verksamheter i stiftelseform som enbart agerat i landets långsiktiga intressen. Men varför bry sig nu? Sverige är på väg åt helvete utan minsta ljusning i sikte.
Utöver detta har man den klassiskt företagarfientliga inställningen i Sverige vilket ytterligare driver iväg entreprenörer.
@unknown
Det är inget fel på konkurrens. I långa loppet bygger både produktivitetsutvecklingen och välståndet på detta.
Problemet torde snarare ha varit en socialistisk rörelse bestående av SAP och fackföreningarna som fick hybris efter andra världskriget då vi stod med intakt industri och fick en enorm tillväxt när Europa skulle byggas upp.
Det var inte under 80_talet detta började utan redan på 60 men framför allt 70-talet. I princip i samma takt som högskattesamhället infördes och oansvariga fackföreningar löpte amok.
Nära 400% nominell löneökning mellan 1975 och 1995 men 0% i reallöneökning borde tala sitt tydliga språk.
Det är viktigt att fler förstår att problemen inte började med Feldt och gänget utan det de gjorde var snarare desperata åtgärder för att försöka rätta till tidigare oreparabla skador som ställdes till med de föregående 25 åren.
Devalveringarna på 70-80 talet som kom på löpande band när politiker försökte räddas vad som räddas kunde.
Det säger sig själv att om du tillverkar en skjorta och med den skall göda en enorm byråkrati, allt åt alla m.m. så håller det inte.
@mptp
Att företagsfientligheten och framför allt entreprenörsfientligheten har stor negativ inverkan är utan tvekan allvarligt.
Det mest tragiska är nog att när folk ser att det inte står rätt till med det mesta i samhället så går de tillbaka till folkhemsfundamentalism. Det som på många sätt är orsaken till våra problem.
Det var frihet, konkurrens, fria marknader, arbetsmoral och sparsamhet som byggde upp det enorma välståndet i västvärlden.
Inte centralplanering, höga skatter, politiker och byråkrater.
@Sellman;
Nej, nej, konkurrans är generellt en produktiv och användbar kraft i många fält (dock inte alla, men det är en annan sak).
Det jag menar är att vi i Sverige har i princip spelat poker med vår indutri sedan lång tid tillbaka (Astra, Pharmacia, SAAB, Gränges, stora delar av den inhemska elektronikindutrin osv…); och vi har generellt alltid förlorat när allt är sagt och gort. När vi vinner, förlorar vi någon annanstans. Man har satsat och hoppats på vinst som sedan kan bli politiskt användbara, som monstruös region- och subventionspolitik och annat för att alstra röster. Detta gjorde inte så mycket i och med att Sverige är rätt rikt, vi är välsignade med malm, forsar, skog och kunniga entreprenörer. Men allteftersom tiden gick, konkurrensen hårdnar, och globaliseringen blir allt mer hysterisk, så börjar vi nå botten av hur mycket man kan "ta ut" ur systemet. Vi börjar närma oss den punkten nu. Politikerna vill inte ta tag i det hä problemet för att det innebär karriärsjälvmord; hur skall man förklara det här för LO-kollektivet och SvensktNäringsliv? Som bägge vant sig vid konstanta sötebrödsdagar.
@mptp;
Utgallring är påväg. Vändingen i den frågan kommer. Se dig omkring; SD påväg till tredje största parti, tunga sossar (Lago & Reepalu ex) börjar säga ifrån och SD tredje största parti bland LO kollektivister.
Det kommer dock inte att bli med pukor och trumpeter som många inom SD tror; det kommer att bli lite smygande, lite försiktigt, såsom att diskret höja andelen kostander som flyktingar och invandrare får betala själva, peta i EBO så att den…inte längre är applicerbar och tillåta orter att stänga dörren till fler inkommande…
Unknown:
Problemet är att SD och dom mer extrema såsom SvP antagligen kommer skrämma iväg dom man vill ha. Tex Shahn-iranier med dubbelexamen. Schweiz har en liknande sammansättning som Sverige men nära noll problem, för man inser att inte alla är lika värdefulla för landet. Nu pratar jag inte om färgmättnadens betydelse utan att dom är ointresserade av att ha folk i landet som inte bär sig.
Problemet går förmodligen tillbaka redan till Palmes galna ideer om att alla skall studera i högre studier, men rätt många i sossefamiljer var låglönearbetare just för att familjens medel-iq inte var strålande. Ingen politisk retorik i världen kan ändra på det. Sen fortsatte lögnen.
Jag tror det blir som herr von Keff skrev någon annan dag. Ett Jugoslavienliknande sönderfall. Landet skulle tok-krasha även utan stor invandring, men det skulle ta lite längre tid. Grundfelet sammanfattade Sellman alldeles strålande. Politiker med hybris.
Den enda vägen ut ur röran, som jag ser det, är att införa demokrati i Sverige. X namnunderskrifter tvingar fram motion i riksdagen, Y namnunderskrifter tvingar fram folkomröstning. Dvs Schweiz modell. Mer engagerande debatt i samhället, mindre politikerförakt och folk känner plötsligt medansvar för landet.
Den politiska klassen är lite som Terminator i slutet av T2: "i cannot self terminate, you have to do it for me". Med riktig demokrati kan vi få bort alla onödiga människor som fått en byråkratiskt självuppfyllande tjänst som tack för duktig marienettdockedans i kommunhuset.
Men vi är väl världsledande på dataspel.
vi är även världsledande i genusvetenskap.
Jag får höra med AZ-tjänstemannen ifråga om det inte kommer något officiellt under dagen, nu när det blivit bloggpost och allt. Någon AZ-tjänsteman borde väl läsa bloggen också och kunna fylla i kan man tycka, men ännu gapar det tomt.
AZ har järnkoll på sin Internettrafik och om du kommenterar från jobbet kommer det garanterat att kunna spåras tillbaka till din individuella dator där du vid tillfället hade loggat in. Det är en nödvändighet när man bedriver forskning som kostar miljardbelopp.
AZ betalar också för proxytjänster, så att om de är ute på nätet och söker i t ex forskningsdatabaser eller för den delen Google, så ska det inte kunna spåras tillbaka till AZ, då det kan avslöja forskning.
Anställda på AZ har skrivit på papper, så de vet mkt väl att arbetsgivaren ser vad de gör på Internet och mer än gärna sparkar dem på förekommen anledning. Så räkna inte med några kommentarer dagtid.
Jag har ett 50-tal besökare från AZ om dagen vardagar.
Det gör det också olämpligt att ens maila mig, eftersom AZ kan isolera ner till kanske ett tiotal personer som läst bloggen och alltså kan vara uppgiftslämnare.
Så räkna inte med att ngt läcker. Som företag är det inte förbjudet för AZ att söka efter källor.
Mötet börjar kl 14 och även konsulter med heltidsuppdrag är inbjudna, liknande möten skall hållas på fler platser.
OK, där kom pressreleasen. Vi säger ett stort PUH för Göteborg!
och Sverige 🙂
Hehe, vad skönt att några av er som kommenterar fick tokfel. Ibland är det väldigt obalanserat bland kommentarerna med mest dystra och bittra inlägg.
Som sagt, jag är glad att jag hade fel…
🙂 Jo, man kan tycka att det illustrerade att det hänger många svartsynta och dystopiker här som tog det sämsta för givet.
Dock tycker jag den rimliga gissningen var att det skulle komma en nyhet av negativ karraktär. AZ och dess aktie har gått riktigt dåligt och de senaste stora "Town Halls" och nyheterna har varit negativa, ja rentav inneburit nedläggningar. Andra företag ( Volvo PV, LV, Huskvarna, Sandvik m fl ) har ju kommit med en skur av neddragningar på sista tiden.
Nu var det andra städer som drog det korta strået och vi får glädjas med de som jobbar på AZ Mölndal. Jag är enormt glad för Göteborg och Sveriges räkning!