Så, kanske dags för en aktuell undersökning? Har du vad som krävs för att kunna komma in på en lärarutbildning? Är du duktigare än självaste prins Daniel?
Själv har jag inte presterat något vidare, då jag bara gjorde provet en enda gång, mitt under min militära slutövning 1992, nästan första gången provet genomfördes någonsin tror jag. Det innebar några timmars vila från en eller två (av tre) veckor utan sömn, på dålig mat och med bristande hygien. Den stora behållningen med provet var att man fick tillgång till rinnande vatten och en WC.
Om jag minns rätt sov jag mig igenom stora delar av provet och kontrollerade inte mina svar och fick alltså bara 1.6. Det räckte dock för att komma in på matematisk-naturvetenskaplig linje, med inriktning på matematik, datavetenskap och matematisk statstik 1992. Det som tidigare hade kallats för något enklare matematikerlinjen.
Kort sagt är det helt tillåtet med ursäkter till att du inte fick högsta betyg.
Svara vad ditt bästa resultat på högskoleprovet är nedan!
63 kommentarer
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Sschh.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Ssscch…
Okey…
Ok, nu blev man ju ganska nyfiken
Tystnad under provet förstås…
Högskoleprovet har funnits sen 1977, men 1991 var första året det blev öppet för alla, från början var det bara till för personer över 25 med 5 års arbetslivserfarenhet och ingen gymnasieutbildning.
Det är ju ett väldigt bra resultat du fått! Få som klarar av att lyckas så väl.
Tack, det var snällt sagt, men allt är relativt vad man har för krav på sig själv.
Såvitt jag minns så var det nog 1.4 eller något sådant – det var bara en marginell förbättring jämfört med betyget (3.7 har jag för mig). Kom in på universitet via kurs som hade platsgaranti och sedan var man ju inne i systemet…
Det kan väl tänkas att prins Daniel och en del andra gav upp efter ett tag och att det är därför de fick så dåligt resultat. Jag tycker du kan sluta mobba honom. Skulle han mot förmodan vara dum så kan han inte hjälpa det. Fast som bloggare skall man väl vara lite taskig…
1. Att ge upp är också ett resultat.
2. Jag har tydligt skrivit i tidigare inlägg att man inte är en sämre människa bara för att man presterar dåligt på högskoleprov eller IQ-test eller andra test. Det är du som tolkar detta som mobbing och alltså anser att personers värde avgörs av enkla tester.
Ja. Vi älskar prins Daniel även om han har klent huvud.
Jag provtagning väl…
Ett skämt mera..
Jag var ju drygt femtio och borde ha alzheimer lite….
Två matteblock..(min svaga sida)….
Hade tur med engelskan (som jag lärde som dräng i USA), ty det var ett område som jag just då var intresserad av, hade just läst några böcker om det på engelska…
Man måste ha tur oxå.
Jag skrev 1.9 första och enda gången jag skrev, våren -95. Det räckte för att ta mig från skogsmaskinen till civilingenjörsutbildningen. När folk frågade mig varför jag slutade köra skogsmaskin så svarade jag att jag var inte tillräckligt smart…..
Då körde du väl "bara" skotare?
Skördare sägs vara värre, med lika många bollar i luften och lika många beslut per sekund som en stridsflygare, fast luftstriden varar åtta timmar för skördarföraren och inte i några minuter som för stridspiloten.
Exakt. Skördarföraren ska bedöma trädval, sortimentval och vägval för mer än ett träd i sekunden. Skotarföraren ska bara göra en handelsresandeoptimering…
Men så är det ju, rätt person på rätt plats är mycket bättre än om alla som har mer än två hjärnceller som samarbetar går ett halvsekel på högskolan/universitetet.
Ett träd i minuten, ska det vara förstås.
Ja, det lät lite väl imponerande!
Röstade 2.2 för att se vad som hände. Ber om ursäkt för detta undersökningssabotage.
Du uppvisar divergent tänkande, du har helt riktigt gjort ett korrekt val!
@eva dahlgnr
Tidigare slogs provresultatet ihop med upp till 0,5 arbetslivspoäng. Har själv haft 2,3 så 2,2 är egentligen inte orimligt även om det självklart är så att Lars frågar efter enbart själva högskoleprovet.
Edit: När jag skrev var 2.0 högsta möjliga poäng.
Det är det fortfarande. Jag lade in 2.1 och 2.2 för att se om någon överdrev sin egen förmåga.
Mja, åtminstone förr så fick man addera 0,2 till resultatet med arbetslivserfarenhet, så det gicka att ha 2,2.
Precis! Jag blev väldigt konfunderad av detta.
Jag gjorde väl ok ifrån mig första och sista gången jag gjorde högskoleprovet, tror att det blev 1.8 (kan ev. ha varit 1.7). Jag vet att jag var missnöjd över något, typ att jag var ett eller två poäng från 1.9 (och att flickvännens bror fick 2.0).
Jag har för mig att det fanns frågor som man fick rätt på om man läste dagstidningen flitigt och att jag hade varit utomlands en termin – kan det stämma att det fanns sånt på provet för 20 år sedan?
Jag gick i vilket fall redan gick på högskolan när det begav sig. Skulle velat ha "revansch" men orkade inte bry mig. Och det blev ju forskare av mig också så småningom…
Jösses vad P4 måste slappat till sig mellan 92 och 96 (ursäkta, jag kan inte låta bli 😉
Glad Påsk!
//Bo Bubbla (Hängde på P4 för Rbt56 utb)
Första gången fick jag 1,8 efter en festnatt, nästa två gångerna fick jag 2,0.
Vill bara säga att det är lite lustigt att vi är alla olika, men för att göra någon vidareutbildning oavsett vård, arkitektur, språk eller mekanik så ska vi alla sorteras och bedömas efter samma mall. 0,1 på provet visar inte att man är dum, och 2,0 visar inte att man är smart då det går att lära sig hur provet fungerar. Provet är helt enkelt en inlärningsprodukt. Sveriges ljusaste huvud är kanske gravt ordblind. Jag kom själv ihåg (på ett ungefär) en fråga i språkdelen där ett ord i stil med "vän" betydde "kamrat", "kompis" osv. Endast ett ord var rätt vilket visar att det finns bristande intelligens även hos dom som gör proven.
Högskoleprov verkar ju dumt att göra, även under min tid för 10 år sedan fanns det plats på Uppsala Universitet för alla bara man valde rätt program.
Själv sökte jag mig in på Naturvetenskapliga Biologiska programmet(4 års utbildning där man blir forskare i slutändan). Alla kom in och det fanns gott om platser kvar trots att det var uppåt 150personer som deltog i programmet. Jag riktade in mig på molekylärbiologi genom de valbara kurserna men efter 3:dje året som jag studerade som utbytestudent i Japan på med praktik på ett av deras universitetslab så fattade jag att akademisk forskare inte var min grej. Eftersom jag har en naturlig begåvning för matematik och datavetenskap så tog jag och sökte datakurser som fristående student.
Någon examen har jag aldrig tagit men jag har haft oerhört nytta av min utbildning i kritiskt tänkande, problemlösning och vetenskaplig metodik genom hela livet och nu Stormtrivs jag på det jobb jag har med att ta fram instruktionsmanualer, etiketter, produktkataglog, med mera som orginalare(person som gör orginalkopior) på ett företag som importerat vatten och avlopps kopplingar. Mycket estetiskt, kreativt och roligare än forskning eller programmering.
Kollade på senaste högskoleprovet och såg en sak… Jag vill minnas att förr var det problem av typen "tillräckligt med information för lösa uppgiften i (A) och (B)" eller inte alls osv. Lätt att slarva bort sig eller tvivlare nojja till det och tappa tid (det "ska fan gå" att lösa med bara…). Nu är det riktiga uppgifter.
Den sortens frågor återkom senare. Kanske var likadant förr. Rest my case.
Med tanke på att alla verkar ha 1,9-2.0 så drar jag den felaktiga slutsatsen att det är svårare att få 0.1 än 2.0
Oj vad jag spammar forumet men läs detta:
"Av studenterna med de högsta gymnasiebetygen hade mer än 90 procent tagit en kandidatexamen inom fem år. Av studenterna med de lägsta gymnasiebetygen hade bara 35 procent gjort det.
– När det gällde högskoleprovet var däremot sambandet mellan provresultat och studieframgång för personer med lika höga gymnasiebetyg mycket svagt. Möjligen beror det på att universitetsstudier också kräver hårt arbete och uthållighet, och att detta bättre fångas upp av gymnasiebetygen än av provresultaten, säger Björn Öckert."
– Om all intagning skedde med hjälp av högskoleprovet skulle andelen med kandidatexamen inom fem år vara 76 procent. Om all intagning skedde med avgångsbetyg från gymnasiet skulle andelen med kandidatexamen vara nästan fem procentenheter högre, närmare 81 procent, säger Björn Öckert.
http://www.unt.se/student/betygsurval-battre-an-hogskoleprovet-1023840.aspx
Fick bara 1.4 enda gången jag skrev, men det var när jag var 16. Orkade aldrig göra om det, eftersom jag ändå hade tillräckliga gymnasiebetyg för att komma in på alla utbildningar jag var intresserad av.
Jag fick 1.5 efter tredje försöket. Tog mig in på juristlinjen i Göteborg (reservplats, precis innan kraschen 2008 när "alla" hade jobb). Jag kan dock intyga att det är betydligt svårare att ta sig igenom en utbildning än vad det är att ta sig in på den. Jag tycker därför du överdriver problemet med att det är låga intagningspoäng till lärarutbildningarna, så länge själva utbildningen är bra kommer lärarna vara bra när de väl tagit sin examen.
Med det menar jag dock inte att allt är frid och fröjd i den svenska skolan, men de största problemen finns på annat håll.
Jag fick 1.5 efter tredje försöket. Tog mig in på juristlinjen i Göteborg (reservplats, precis innan kraschen 2008 när "alla" hade jobb). Jag kan dock intyga att det är betydligt svårare att ta sig igenom en utbildning än vad det är att ta sig in på den. Jag tycker därför du överdriver problemet med att det är låga intagningspoäng till lärarutbildningarna, så länge själva utbildningen är bra kommer lärarna vara bra när de väl tagit sin examen.
Med det menar jag dock inte att allt är frid och fröjd i den svenska skolan, men de största problemen finns på annat håll.
Gjorde provet 91. Fick väl 1.2-1.3 nånting. Räckte för att komma in på fristående kurs på introkursen till biologprogrammet. Läste sedan en magister på fristående kurser. Skyller på den dåliga skola jag gick i när jag bodde i Angered (Göteborg). Flyttade och jobbade ikapp i det mesta, men bl a engelska var alltid ett problem. Lärde mig inte ordentligt förrän på universitetet. Nåväl, historia nu. Matte/biologi/kemi-lärare idag. Läste in peddan efter min magisterexamen. Skulle kanske vara intressant vad man skulle kunna skriva idag. Vi mattelärare på skolan roar oss med att spika orddelen när den kommer i DN. Inga andra lärare tar utmaningen (apropå vilka av naturvetare eller humanister som är mest allmnbildade, hehe).
Det är en katastrof att man kommer in på lärarprogrammet med 0,1. Nu lär dessa knappast gå kvar hela vägen. Inte ens lärarhögskolan kan vara så slö. Har vänner som undervisar kommande svensklärare och det är mycket stönande och himlande med ögonen. Favoriten hittills är: Varför ska jag kunna vad substantiv är? Av en svensklärarkandidat!
Värdet av formell utbildning är högst begränsat i de flesta fall. Däremot är det bra för arbetsgivarna att veta att en person kan underkasta sig långsiktiga slavliknande förhållanden självmant. Sådana personer är bra arbetare. Och de flesta utbildningar är mest korvstoppning där eleven bara kommer att ha nytta av en bråkdel av stoppningen.
Å andra sidan krävs det människor som bärare av samhällets gemensamma kunskap. Samhället har idag råd att hålla ett antal människor som bara sysslar med att bära vår kunskap. Frågan är hur många personer som samhället har råd att hålla som bärare av kunskap – det räcker inte med att det står i en bok, någon måste också förstå det som står där. Så i förlängningen når vi peak-kunskap som är beroende av hur många människor som samhället kan avdela till att förvalta och utveckla ny kunskap.
Ja du Cornu… Du måste vara stolt över dina läsare. Verkligen… bara Mensa kandidater nästan…
62% av läsarna har resultat på 1,6 eller över i skrivande stund. Det klarar bara 4,3% av befokningen normalt.
Har ej tagit hänsyn till hur många ggr man gjort provet, men ändå…
Någon som skarvat lite får man misstänka…
Det är ju här Sveriges fritänkande intellektuella elit samlas… Tror inte det finns något skäl att skarva när ingen vet vem som svarar vad.
"Flest skor vinner" får gissningsvis lite sämre resultat i en motsvarande undersökning.
Elige, detta är helt i linje med tidigare frågor om IQ, eller utfallet av hur många som är INTJ, vilka generellt är rätt intelligenta. http://cornucopia.cornubot.se/2012/07/intj.html
Läsarna är iaf konsekventa.
Som icke mensamedlem, avhoppare från högskolan och höginkomsttagare kan jag intyga att här samlas eliten av de som känner att de måste uttala sig i alla frågor.
Vad gäller procenten, så sikta på mindre än två så hamnar du nog rätt.
Dilbert har uttalat sig om hög IQ, jag tycker han har rätt.
Även om definitionen av lycka är mycket personlig så skulle jag påstå att hög IQ i de flesta fall snarare är till hinder än till hjälp.
Har inte gjort högskoleprovet. Bara läst matte B, och det som tillval på el-programmet, eftersom skolväsendet är (eller var iaf) uppdelat efter akademisk samt icke akademisk utbildning. El:are ska minsann inte läsa vidare någonsin i sitt liv utan direkt ut och jobba tills de är 65!
Man läser alltså bara matte a, vilket är en repetition av högstadiematte, fast lättare. Sedan gick man till nästa lektion och skulle räkna på 3-fas växelström. Inte så lätt. "Hållf" har jag även läst senare i livet men alltså bara matte B i gymnasiet. Däremot läser samhälllsvetare upp till matte c eftersom prestigefyllda universitetsutbidlningar kräver det. Underligt minst sagt.
Hade 1,3 första gången jag gjorde det, någon gång mellan 1991 och 1993 när jag var i 20-årsåldern. Gjorde om provet 2004 och hade då antingen 1,6 eller 1,7. Minns inte så noga. Det var i alla fall mitt i tionde percentilen, så jag tillhör Sveriges 10% kunnigaste och smartaste människor, ja.
Nej, du tillhör de 10% kunnigaste/smartaste/mest tränade på att göra högskoleprovet som gjorde högskoleprovet samma år.
Whatever… 🙂
Jag har gjort Högskoleprovet en gång, fick 0,8. Normalbegåvad som alla andra. skäms inte. Det räckte för mig och har snart en kandidatexamen i Nationalekonomi.
Jag fick 1,9 den enda gången jag gjorde det -96. Jag gjorde det för att slippa gå vakt på regementet vilket vår pluton skulle göra just helgen som provet gick av stapeln. För min utbildnings skulle behövdes det inte eftersom jag kom in på betyg lika gärna och min flickvän fick 2,0 på andra försöket så inte ens där kan jag använda det för att briljera med min intellektuella förmåga.
Mitt första försök gav 1.9, mitt bästa resultat är 2.0 mitt sämsta 1.8.
Av detta har jag gjort mig en karriär som droskkusk.
Efter att ha festat runt en vecka gick jag upp och skrev högskoleprovet och klarade 1.8. Då har man det rätta virket.
Jag skrev två gånger, båda 1.8. Jag var i toppform båda gångerna, så min klena ursäkt är att jag var ung, och på den tiden hade de en "allmänorienterande del" som skulle gynna gamla människor, och där man skulle känna igen tvättsymboler mm. Jag spikade det mesta i övrigt, men AO sög jag på. Jag skulle gissa att jag lätt finge 2.0 idag.
har inte gjort det än, ska välan få arslet ur vagnen och göra't våren 2014; vet att några internetpolare kom ganska högt, 1.8 och högre, var lite p****-kompensatoriskt att slå sig för bröstet och veta att man hade lite bättre än resten för dem
Kan man verkligen få mer än 2.0? Det tror jag inte man kunde enda gången jag gjorde det. 2.0 var i alla fall precis vad jag fick. Jag har vagt för mig att jag fick 213 poäng, men jag minns inte om max var 220 eller 225. Det var någon gång kring 2000, vet inte om provet ser likadant ut nuförtiden.
jag fick 1,5 första gången och 1,7 andra gången. Andra gången skulle jag kommit in på psykologlinjen om jag siktade lite på, men valde fritidspedagog (3 år) till sist då jag ansåg mig lite för gammal att gå en lång utbildning (5år). Nu är resultatet inte någon normalkurva. Några har kanske dragit på lite extra poäng eller så är det en utsållad grupp som läser denna blogg (vilket är ganska troligt).
Jag fick 1.8 första gången då jag gick i tvåan på gymnasiet efter att kvällen och i princip hela natten innan rökt en massa gräs och spelat tv-spel.
Andra gången flera år senare efter en god natts sömn och i övrigt bra uppladdning så fick jag 1.7.
Tror försämringen berodde på att jag hade glömt en massa matte eftersom jag inte hållit på med det på länge, men blev ändå ganska besviken.
Brukar testa ord-delen av provet på DN:s hemsida och har i vart fall blivit mycket bättre på denna del sedan gymnasiet vilket är lite kul att se.
Här är senaste provet om någon vill testa: http://www.dn.se/nyheter/fragesport/hogskoleprovet-orddelen-hosten-2012
Skrev 1,6 för en Herrans massa år sedan, så länge att resultatet är ogiltigt. Därför ska jag gå nästa lördag och skriva 2.0.
Jag har också ursäkter för mitt resultat men det skulle aldrig falla mig in att skylla ifrån mig.
Skrev 1,8 på tredje försöket. Ursäkten?? Jag är inte bättre än så, har ju läst samhällsvetenskapligt program på gymnasiet. Lite pinsamt att jag hade tredje bästa resultatet i länet det året.
Jag skolkade i snitt under halva gymnasiet, dvs 1,5 år av skolk av 3 år… ångrar det inte för 5 öre… 1a året 10% andra 50% tredje 90% 😀 utan överdrift. Blev inget toppenbetyg på högskoleprovet, tur det för jag hade väl tagit livet av mig på en högskola.