Det tillväxtrealistiska nätverket Steg 3:s medlem Stellan Tengroth har nu offentliggjort på sin blogg att han är redaktör för nätverkets kommande tillväxtrealistiska antologi Att svära i kyrkan.
Vad jag vet ska boken vara färdig till sommaren och ges ut av Pär Holmgrens Pärspektiv Förlag. Författarlistan är minst sagt imponerande och omfattar en lång rad olika synvinklar, bakgrunder eller varierande politisk hemvist.
Författarna är: Katarina Bjärvall, Anna Borgeryd, Bengt Brülde, Amelia Bryne, Stefan Edman, Susanna Elfors, Per Grankvist, Pernilla Hagbert, KG Hammar, Pär Holmgren, Alf Hornborg, Anne Jerneck, Sara Karlsson, Billy Larsson, Stina Oscarson, Christer Sanne, Birger Schlaug, Fredrik Sjöberg, Stellan Tengroth, Anders Wijkman, Lars Wilderäng och Boo Östberg.
Jag ska se till så att ni kan köpa boken direkt via bloggen när den kommit ut.
Läs mer hos Stellan Tengroth.
13 kommentarer
Den blir säkert värd att titta på, men skall boken bli verkligt intressant vill det till att någon av författarna förmår höja sig över sin normala nivå, eftersom ingen av dem är helt och hållet intressant än. Alla har en alltför begränsad förståelse av världen, så vitt jag kan se.
Dessutom anser jag att boken borde läggas ut på nätet, helst gratis. Om man verkligen vill nå ut med innehållet. Men tuggar man bara om saker man redan sagt förut i andra sammanhang så spelar det väl ingen större roll om innehållet bara förmedlas i bokform.
Tillväxt behövs där välstånd saknas!
Vi saknar snarast arbetstillfällen-vettiga sådana.
I en annan blogg så diskuterades hur man/vi skall kunna få fler att känna sig behövda. Min ide är att se världens behov som våra.
"Vi har en strukturell arbetslöshet bland lågutbildade framförallt invandrare.
Vi har ett integrationsproblem.
Vi har en omfattande bistånd.
Vi har gryende ekonomier i länder som behöver både stöd och västerländska värderingar.
Vad kunde vi göra av detta om vi var lite smarta!
Skyddsbehövande i Sverige kan bli ambassadörer i sina egna fd hemländer!"
Får man tänka så även i denna blogg?
Om vi inför medborgarlön så kan man överväga att låta dem som återvänder till sina hemländer behålla halva eller en tredjedel av medborgarlönen. Det blir sannolikt en kraftfull utvecklingsassistans. De som har varit i Sverige i ett antal år lär ju ha fått lite andra perspektiv på saker och ting. Och med pengarna de får kan de bygga upp verksamheter.
När Anders Wijkman är med, vet man att boken ligger rätt i tiden, då man får leta länge efter en bättre vindflöjel än han.
Kan ni inte byta namn på verksamheten till Kollapsen Kommer. Steg 3 är så fånigt att man tar sig för pannan. Och sedan räkna på det istället för att önsketänka.
Om ni rent hypotetiskt skulle lyckas med att sänka tillväxten i hela världen till säg minus två procent så senareläggs bara kollapsen. Om bara det här landet skulle ”införa” något sådant (medborgarlön, sänkt arbetstid, extrema skatter, mängder av förbud med mera) så betyder det ingenting. Svenskarna skulle bara bli fattigare tidigare och inte få något igen på slutet. Mängden rester åt de överlevande blir mindre och de blir bara färre.
Man kan nog räkna med att tillväxten är noll fram till kollapsen. Säg att välståndet minskar med 1,5 procent räknat på vad den är idag, vilket efter 40 år får det till 40 procent av dagens. Vid kollapsen faller nog BNP inom månader till närmast noll. Det kan inte längre mätas. Människan består då plötsligt av isolerade celler utelämnade åt sig själva. Inga falska babblande makthavare finns kvar och så vidare.
I USA har välståndet fallit cirka 1 procent om året i alla inkomstskikt under de sista 10 åren. USA ligger före det här landet i nedgången av bland annat en högre välståndshöjd att falla från, en fortsatt stor militär och ett mindre utnyttjande av globaliseringen. Ett svenskt årligt fall på 1,5 procent är realistiskt. En internationell störning av något slag kanske kommer 2050 och drar pluggen på allt och då är allt ivrande om en hållbar utveckling bortkastat.
# Urban
Du har en religiös tro på att civilisationen inte har någon framtid. Det är förvisso inte lätt att ge tryggat välstånd åt tio miljarder människor, men det vore inga större svårigheter att skapa en mycket långvarig civilisation om vi bara vore en tiondel eller femtiondel så många. Det är den stora världsbefolkningen snarare än den teknologiska civilisationen som har besvärande framtidsutsikter. Om du någon gång förklarade varför den stora befolkningen nödvändigtvis knäcker den teknologiska civilisationen för gott så skulle du bli lite mer trovärdig. Men den teknologiska civilisationen kan nog faktiskt överleva det mesta så länge man inte ordnar till värsta sortens nukleära holocaust. Vilket man kan tänkas undvika.
Nog finns det brister i Steg3:s analyser (åtminstone de man finner i skrift), men dina analyser är verkligen inte mycket bättre.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Om befolkningen minskas till en bråkdel så blir det förstås något annat och det är svårt att förutse. I vissa länder kommer nog ett fåtal att få det mycket bra under lång tid. Visst skulle tekniken där kunna utvecklas vidare istället för att kollapsa. Fattiga länder med stora importbehov typ Sverige kan tidigt gå under och bilda oberoende celler för kortsiktig överlevnad och sedan slaktas och koloniseras som forna tiders indianer, men betydligt mer systematiskt. Det politiska är svårt att förutse.
På hållbarhetsfronten blir det i varje fall mycket svårt på kort sikt med bland annat massinvandringen. Förmodligen inget som Steg 3 med sin politiskt korrekta populism har analyserat närmare. Bra att du tycker att min analys är bättre.
Eller så här. Tekniken går framåt så länge människan går framåt. Naturresurserna fördyras och drar undan benen. Tillväxten planar ut. Välståndet faller. I USA har en spridning mellan tillväxt och välstånd pågått i cirka 40 år och under senare delen med med cirka 1,5 procent per år. Sverige ligger av olika skäl efter i spridningen. Men den kommer starkt här. Att tillväxten planar ut och välståndet faller 1,5 procent per år är realistiskt. När välståndet har mer än halverats utsätts samhället för stora spänningar. Tillförselproblem från utlandet eller något annat ger den slutliga kollapsen och då finns ingen botten. När ingen mat finns är det svårt att ens definiera välstånd. Det amerikanska samhället är mer tåligt när världshandeln bromsar in eftersom det är långt mer självförsörjande. Sverige kommer att gå väldigt snabbt från ett skapligt fungerande samhälle till kollaps.
http://advisorperspectives.com/dshort/charts/census/household-income.html?household-incomes-mean-real.gif
http://advisorperspectives.com/dshort/charts/census/median-household-income-age-brackets.html?household-income-by-age-bracket-median-real-growth.gif
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Gdp_versus_household_income.png
Trycket kommer underifrån av dyrare naturresurser. Att befolkningen skulle minska så mycket att välståndet ökar måste ses som långsökt. Men det kan bli en återhämtning i vissa länder som konstaterar hur andra bara försvinner. Men sedan går det i varje fall ner till någon slags extremt fattig restkultur överallt.
Ungefär samma resultat, bland annat en svensk kollaps omkring 2050, fås om man studerar naturresursernas andel av BNP och extrapolerar.
Jag funderade på alternativa titlar på boken för olika översättningar:
Med hund i mosken.
Utan mössa i synagogan
Vält en ko i Indien.
..
Alf Hornborg?
Jävlar, honom har jag bara sett nämnas på Copyriot förut
Har nämnt Hornborg några gånger.
http://cornucopia.cornubot.se/search/label/Alf%20Hornborg
Med tanke på att det är ett flertal politiker och ideologer med tydliga dragningar åt anti-kapitalism och civilisationskritik i författarskaran så är utsikterna för några vettiga synpunkter kring ekonomisk utveckling ytterst tveksamma.
Men för Cornu, som fått för sig att trenden med miljöfanatism och klimathysteri är byggd på strikt vetenskaplig grund, duger säkert innehållet. Budskapet ligger säkert i linje med hans egen ideologi.
Stringens när det gäller kritik mot politiska agendor och tendentiös forskning är ju inte direkt Cornus starka sida.