Det japanska undret har de senaste 20+ åren handlat om hur en ekonomi och stat kan bygga upp massiva skulder och ändå inte gå under trots utebliven ekonomisk tillväxt. Frågan är nu hur länge den japanska nolltillväxtekonomin håller, då Japan sedan 2011 inte längre kan finansiera sig via en positiv handelsbalans.
Japan nettoexport som andel av BNP
och statskulden i förhållande till BNP |
Sedan 80-talet har Japan haft relativt stabil positiv handelsbalans och exporterar mer än man importerat. Men sedan 2011 är det slut med detta, då Fukushimakatastroften tvingat fram massiv import av fossila bränslen. Både 2011 och 2012 har visat upp negativ handelsbalans och frågan blir då om det går att fortsätta att hålla uppe den japanska ekonomin via massiv statlig skuldsättning?
Japan har haft negativ handelsbalans förr, som ni ser i grafen, men då var skuldsättningen helt annorlunda och ekonomin var fortfarande en tillväxtekonomi istället för i princip 20 år utan ekonomisk tillväxt. Med en statsskuld på 50% av BNP kanske man kunde klara negativ handelsbalans, men hur ser det ut när stattskulden nu passerat över 200% av BNP?
USDJPY |
Det är förstås möjligt att Japan kan vända situationen och bli en nettoexportör igen, men frågan är om man hinner?
Dollarn har stärkts rejält mot yen och det börjar diskuteras om det slutligen är dags för Japan att gå in i hyperinflation? Visserligen betyder det att skulderna minskar realt, men den enes skuld är den andres tillgång – i det här fallet har japanska staten lånat upp massivt av det egna folket, som alltså massivt skulle tappa kapital när yenen allt snabbare blir värdelös. Effekten blir också dubbel, då inte bara yen blir mindre värd, utan även obligationerna kommer falla snabbt i pris när marknadsräntorna stiger. Samtidigt skulle i princip hela den japanska statsbudgeten gå åt till att betala räntor om de ens låg på svenska bolånenivåer. Inte på redan utställda obligationer, då marknadsräntan inte påverkar räntebetalningarna på dessa utan sätts via obligationernas pris. Men väl på framtida upplåning.
Vi får se var det landar. Kanske ser vi ett paradigmskifte, som rent av kan få globala konsekvenser?
55 kommentarer
Man borde iofs ha ackumulerat stora mängder tillgångar i utlandet (tex amerikanska obligationer) som först kan avyttras för att hålla skutan flytande.
Om man nyttjar sina dollar för att köpa olja sätter man press på marknadsräntorna i USA. Det kompenseras då genom penningtryckande från fed vilket sänker dollarns värde. Men då oljepriset sätts i dollar så spelar det ingen roll för japanerna.
Så småningom tar besparingarna slut, och det är då problemen uppstår.
Japan är de enda köparna av storlek idag av amerikanska statsobligationer (utöver FED). Och de köper som del i sänkningen av valutan(yen). Om de väljer att sälja av Treasuries för att fortsätta köpa JGB så riskerar USA-räntan att stiga. Problemet är att inga institutioner eller japaner har råd att köpa/spara i JGB. Tvärtom måste en åldrad befolkning nu istället börja handla mat och överlevnad för sparpengar och pensioner vilket ökar säljtrycket av JGB. BoJ´s innehav av 1 biljon USD av Treasuries räcker inte så länge ändå. 60% av den japanska statsskulden skall omsättas inom fem år nu! I budgeten står 25-30% av räntekostnader trots att räntan nästan är obefintlig! Hur länge fungerar sedelpressen? Vem skall köpa JGB´s senare? Privata utländska tillgångar på ca 3 biljoner dollar känns inte som naturliga köpare av inhemska statsobligationer till dagens räntor!
Cornu skrev "Vi får se var det landar. Kanske ser vi ett paradigmskifte, som rent av kan få globala konsekvenser?" Ja alltihop liknar en uppställning av vinglande dominobrickor där man inte riktigt vet vilken dominobricka som kommer att ramla först… rttck bekräfrade vad jag trodde; Japan (BoJ) är förvisso stora ägare av amerikanska treasuries, men det räcker inte så långt i det stora hela. Skall bli spännande att följa det här.
Det sägs att japsen köpt en väldig massa järnmalm och dumpat vid kusten…
För framtida behov. Stämmer det?
Och
Mitt intryck av texten ovan är att Fukushima kan bli en verkligt skifte för Japan, som är mycket mer än en "naturkatastrof"….
Precis som om Vattenfalls reaktor i Tyskland skulle smälla och tysk lag skulle ställas mot svensk…
10 miljoner tyskar behöver en ny bostad och svenska staten då blir ansvarig för att ordna det..
Svenska folket hamnar i tältläger ty tyskarna flyttar in istället.
Trist?
Möjligt?
Tack och lov är Vattenfalls reaktorer nedstängda.
Tyvärr har stollarna stämt tyska staten för stängningen så med advokaters hjälp kanske vi hamnar i tältlägret ändå.
Ja, det är jättebra så att vi importerar en större mängd kol och oljeeldad el framöver. Det är jättemiljövänligt och sen kommer alla tusentals nya vindkraftverk lösa Tysklands och våra energiproblem. Fullkomligt lysande!
Prozenth..
Hur man än vänder sig så är ändan bak….
Och all energi som finns kommer att användas..
Det är verkligheten.
Om det innebär problem så gör det det…..
Han som gjorde affärerna fick väl 100 milj av skattebetalarnas pengar som tack för hjälpen? Låt patrioter ta över så skall nog pengarna återbördas.
@Thomas
Det beror ju lite på vilka energikällor som står till förfogande, eller om man skall hårddra det – när. Hur länge olika energikällor kan räcka skiljer sig markant – från några decennier till astronomiska tidrymder (och då kan man fråga sig om det är relevant att bry sig om att energin tar slut).
Undrar jag om (Credit Anstalt 2.0 = centralbank) denna gång. Man lyckades hantera Lehman Bros i USA. QEternity Global kommer inte att sluta friktionsfritt.
Scenario:
1. Tyskland bildar ett Nordblock 2015 och Sydblocket behåller Euron
eller så går bara Tyskland ur!
2. Japan stordevalverar mot dollarn 2016 genom att pegga kursen
3. USA skapar en ny intern dollar(redback) som man devalverar mot greenbacken
Ovanstående kan ske genom ett nytt Plaza Accord eller så sker det okontrollerat via tryck genom en marknadsimplosion. Därefter skapas
Keynes Bancor alternativt ett ny centralbanksvaluta via IMS´s SDR-system där guldet får en liten roll. Någon ny guldstandard blir det inte efter katastrofen med EMU och Euron.
rttck
Vad händer om vi stoppar den fria lönebildningen?
Riksbanken tar över dom centrala löneavtalen.
lönebildningen är idag naturligtvis mer fria än förr men ändå tillämpas centrala avtalsförhandlingar! Du tänker antagligen på inflationsmålet som tak? Den begränsningen tycks inte gälla inför kommande lönerunda om man lyssnar på skallen! Men skälla har de ju alltid gjort!
I övrigt så förstår jag inte vad du syftar på? Strejka går fortfarande trots mindre LO-anställda/anslutna. Nya valuta-system kommer och går f.ö.
Strejker blir lokala inte centrala, det gör att lönerna inte tvingas upp från centralt håll.
Stoppar du orealistiska löneökningar så kan du öka penningmängden.
Som ekonom vet du att löneökningar är meninglösa det är reallönen som betyder något.
"Det krävs ett helt nytt sätt att tänka för att lösa de problem vi skapat med det gamla sättet att tänka"
Albert Einsteins
Fri lönebildning leder bara till inflation som leder till att riksbanken minskar penningmängden med räntan.
Fri lönebildning är ett fel som alla ekonomier lider av.
ursäkta skrivslarvet nästa raden kl. 20.39 : Skall stå "IMF´s" SDR-system förstås.
Är det inte snarare på det viset att Det land som tjänat mest på euro krisen är tyskland,Eftersom deras export skulle ligga något under noll om Eurons värde sattes efter tysklands råstarka ekonomi.
Precis som greker, portugiser ,spanjorer och cyprioter har åkt snålskjuts på en ränta satt efter tysklands behov så åker tyskland snålskjuts på en valuta prissatt efter vad greker,portugiser,spanjorer med mera hittat på.
@xtra-allt; Visst är det Tyskland som är vinnare. Och visst klarar de en stark valuta men det gör inte sydländerna. En dubblad kurs från eurostarten, 0,80 per dollar, till 1,60 är en oerhörd skillnad. Problemet för Tyskland har varit att deras grannar som konkurrenter tidigare alltid devalverat till sig fördelar. Iom Euron så blev det slut med det vilket gynnat Tyskland tills de insåg att deras banker i den nyliberala ekonomin finansierat inte bara de tyska exportbolagens tillverkning utan även deras kunder vars löner stigit långt över tyskarnas.
oops…slarv..menade förstås 0,8 till 1,6 dollar per euro 🙂 inte tvärtom som jag råkade skriva!
Vad händer om japanerna stoppar alla orealistiska löneökningar och den japanska riksbanken ökar penningmängden.
Tänk själva.
Den som säger inflation eller hyperinflation har inte tänkt, jag sa att vi skulle stoppa orealistiska löneökningar.
Fastighetsbubblor kan stoppas med fastighetsskatt.
Riksbankens pengar ökar inga skulder.
Vad händer om vi gör som jag sa?
I Japan har de alltid tackat och bockat. Ingen revolution där att vänta!
Möjligen den dagen de inte har råd med mat&hyra!
Skulle vara intressant att höra din teori om vad som skulle hända? Du håller hela tiden på att fråga den frågan – orkar du inte tänka själv?
Sen om man tror att centrala diktat över hur mycket lön folk skall ha (och kanske också hur mycket en tomat skall kosta) är en lämplig väg så kanske man skall titta lite på hur väl kommandoekonomier har visat sig fungera.
Anonym lyckas vi stoppa orealistiska löneökningar så kan vi öka penningmängden lite utan att få inflation, mer pengar i omlopp ökar köpkraften.
Om du kunde tänka själv så skulle du inse det självklara.
Historien om Hitler borde granskas stoppade han orealistiska löneökningar?
Han stal pengar det vet vi tryckte han även pengar.
En diktator kan få fart på ekonomin för diktatorn kan göra som jag säger.
I ställer för en diktator så kan vi ge en riksbank mandatet att bestämma dom centrala löneavtalen, jag förespråkar demokrati.
Anonym
"hur mycket en tomat skall kosta"
Jag har bara sagt att lönerna måste regleras priset sätter marknaden.
Sen har jag sagt att riksbanken måste reglera penningmängden.
Reporäntan fungerar inte som en regulator för penningmängden det visar historieboken.
"Det krävs ett helt nytt sätt att tänka för att lösa de problem vi skapat med det gamla sättet att tänka"
Albert Einsteins
Du har misslyckats med att ge ett hållbart argument varför penningmängden måste öka (inte för att du inte försökt – du har misslyckats många gånger). När nu penningmängden är så stor så borde ju köpkraften vara stor och därmed skulle det inte vara något problem…
Varför skall priset på tomater sättas av marknaden men inte priset på arbetskraft? Vilka priser skall sättas av marknaden och vilka skall sättas av riksbanken?
Sen att du tycker att Hitlers regim var ett gott exempel gör att jag undrar vad för något samhälle du eftersträvar…
Anonym
Får staten eller folket gratispengar av riksbanken så ökar konsumtionen.
Du kan inte argumentera mot det.
Du kan säga att det kan leda till löneökningar och då stiger priserna och då förändras inte köpkraften.
Alt hänger på om vi kan stoppa orealistiska löneökningar.
Varför ska det vara så omöjligt att tänka själv.
Det enda anonym kan göra är att använda argumentationsfel.
"Du har misslyckats med att ge ett hållbart argument varför penningmängden måste öka (inte för att du inte försökt – du har misslyckats många gånger). När nu penningmängden är så stor så borde ju köpkraften vara stor och därmed skulle det inte vara något problem…"
Ökar befolkningens storlek så måste penningmängden öka.
Ekonomin växer.
Lönerna ökar.
Därför måste penningmängden öka bara för att kompensera för dom sakerna.
Matte från grundskolan bevisar att anonym har fel.
Han vill frysa penningmängden.
Sen tillåter han att statsministern får 3% i löneökning per år.
Om 600år så är statsministerns lön större än alla pengar som finns med anonyms ekonomiska teori.
148000kr 3% i löneökning i 600 år blir en månadslön på 7457556262109Kr
Jag kan bevisa att penningmängden måste öka rent matematiskt.
Diktatorer kan bestämma lönerna och tillverka pengar, därför har dom lyckats i vissa fall med ekonomin.
Hitler var en dåre, men stoppade han orealistiska löner så förklarar det helt varför ekonomin fungerade under hans dårskap.
En demokrati kan göra samma sak, vi stoppar dom orealistiska löneökningarna med valda politiker.
Ditt räkneexempel är inget hållbart argument – vi har förklarat varför.
Varför skall det vara så omöjligt för dig att tänka själv? Har du någon bra teori på din frågeställning:
"Vad händer om japanerna stoppar alla orealistiska löneökningar och den japanska riksbanken ökar penningmängden. "
Anonym
Du har aldrig kunnat visa att jag har fel, du hittar bara på.
Alla som kan matte och kan tänka själva kan se att du har fel.
Du säger att penningmängden ska vara oförändrad, sen tror du att lönerna kan öka oändligt, barn kan förstå att du har fel.
efter många år så blir lönen då större än alla pengar som finns.
Att vi har en ekonomisk kris förvånar mig inte längre, när cornus läsare inte inser att anonym pratar mot mattelagarna.
"Har du någon bra teori på din frågeställning"
Får japanska staten och folket mer pengar så köper dom mer varor, då får fler ett jobb.
Någon inflation blir det inte för löneökningarna är realistiska.
Bostadbubbla blir det inte om en fastighetsskatt införs, du kan stoppa alla prisuppgångar men en skatt.
Gå tillbaks och läs tidigare diskussioner om dina räkneexempel. Alla som kan matte och kan tänka lite inser att dina räkneexempel är total nonsens.
"Får japanska staten och folket mer pengar så köper dom mer varor, då får fler ett jobb."
Det är ju bara synd att din teori stämmer illa överens med verkligheten…
Anonym
Dom har inte testat det i japan.
Du pratar om diskussioner som inte finns, det enda som finns är när du försöker dölja mattelagarna.
Lönen är en delmängd av penningmängden, när jag jämförde med en tårtbit som är en delmängd av en tårta och att man inte kan göra tårtbiten större för varje år man fyller så tystnade du.
När vi räknade på exponentiell löneökning så tystnade du.
Att öka penningmängden och samtidigt begränsa löneökningarna har aldrig testats.
Man har bara testat att öka penningmängden och låtit lönerna öka samtidigt och det är meningslöst.
De har hållt på med QE i japan långt innan FED kom på tanken – det har fortfarande inte fungerat. Och nej man har inte haft orimliga löneökningar i japan – din teori faller när den möter verkligheten.
Vidare verkar du ha dåligt minne. Att jag inte orkar upprepa det varje gång du upprepar dina nonsensberäkningar innebär inget annat än att jag inte känner för att förklara för dig om och om igen när du ändå inte fattar.
Premisserna för dina beräkningar har inget med verkligheten att göra och därmed kommer slutsatsen vara lika verklighetsfrämmande. Vi har för närvarande ovanligt hög penningsmängd i förhållande till lönernas storlek, men ändå så envisas du med att hävda att penningmängden inte räcker till (trots att den varit fullt tillräcklig när den varit mindre). Dina teorier och verkligheten stämmer helt enkelt inte överrens.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Lönen är en delmängd av penningmängden, när jag jämförde med en tårtbit som är en delmängd av en tårta och att man inte kan göra tårtbiten större för varje år man fyller så tystnade du.
Du har fel matelagarna gäller.
"Premisserna för dina beräkningar har inget med verkligheten att göra"
anonym påstår faktisk att lönen du får i plånboken är något annat än pengar, eller menar han att penningmängden inte består av pengar.
anonym har en dold agenda han har ett ekonomisk intresse i att inget förändras.
Det är fantastisk att man kan bluffa som han gör och komma undan med bluffen.
Han kan grundskolans matte så han kan omöjligen tro på det han själv säger.
Anonym påstår faktiskt att en tårtbit som väger 0,1kg kan göras 10% större för varje år man fyller år och att det går att göra med en tårta som bara tillverkas till samma vikt 2kg
Under hans livstid skulle tårtbiten bli större än tårtan.
Ekvationsteorin fantiserar friskt och ignorerar vad man skriver, därför finner jag det inte meningsfullt att fortsätta diskussionen – det betyder inget (även om ekvationsteorin kommer kalla det för att jag tystnade).
Argumenten han använder har väldigt lite med verkligheten att göra – vem får en tårtbit som är 10% större varje år man fyller år? Jag (och alla andra vuxna antar jag) får ingen tårta utan det är något man själv får se till att skaffa fram ifall man vill ha någon.
Anonym mattelagarna gäller därför har du fel. Mängdlära
Om folk tänkte själva så skulle dom direkt se att du du har fel.
Det svåraste en människa kan göra är att tänka själv .
Om du bara tar en lika stor tårtbit varje år så är det inga problem.
Fast penningmängd och om vi aldrig höjer lönerna så fungerar det bra.
Det som inte fungerar är fast penningmängd och löneökningar.
det strider mot mattelagarna.
Dina teorier stämmer inte överens med verkligheten, så enkelt är det. Mattelagarna har inget med saken att göra eftersom du ändå stoppar in hopfantiserade premisser som inte har något med verkligheten att göra och därför får du ut något av dina beräkningar som heller inte har med verkligheten att göra – detta även i de fall då beräkningarna i sig är korrekta.
Som exempel i ett läge där penningmängden är ovanligt stor i förhållande till t.ex. BNP så är det anmärikningsvärt att någon talar om att det finns behov av att öka penningmängden för att den skulle vara för låg. Den enda slutsatsen man kan ta av ett sådant uttalande är att man saknar förankring i verkligheten utan baserar sina ståndpunkter från fanntasier. Det är alltså det du sysslar med – att du sedan har lite matematiska beräkningar mellan de fantasier du stoppar in och din slutsats gör inte någon skillnad.
Tokyobörsen kan nog bli årets börsvinnare!
Det var inte igår kan man lugnt konstatera 🙂
Hej!
Kan du skriva om Danmarks bostadsbubbla? Jag antar att när bubblan spricker i Sverige så kommer vi att få se ett liknande scenario som i Danmark.
Frågan är då vad en Dansk i tex Köpenhamn skulle ha gjort för att klara situationen så bra som möjligt? Det självklara är tex att Dansken skulle bo i hyresrätt under nedvärderingen av bostäder. Men den svåra frågan är i vad skulle Dansken placera sitt sparkapital för att den dagen han bestämmer sig för att gå in på bostadsmarknaden igen få så mycket som möjligt för sina pengar?
Kan du besvara den frågan med ett klart och tydligt resonemang vore jag tacksam!
Om marknadsräntorna stiger rasar priset på japanska statsobligationer. Den japanska staten kan då köpa tillbaka och klippa dem. och därmed eliminera skulderna.
Man kan till och med finansiera återköpen med nytryckta pengar från centralbanken. Inflation är inget att oroa sig så länge ekonomin sitter fast i likviditetsfällan. Så länge man sitter fast där är sambandet mellan prsinovå (inflation) och penningmängd brutet, eftersom varje ökning av penningmängden leder till en minskning av velocit of money.
Om ekonomin kommer i gång igen och man lämnar likvidietsfällan kan inflation dock uppstå, men eftersom man då har tillväxt kan skulderna hanteras på annat sätt än nytryckta pengar.
Jo ni MMT´are har förstås rätt i att likviditetsfällan gör att sedelpressen kan gå varm utan att så mycket händer. Bättre trycka nya pengar än att låna dem utomlands till högre räntor. Men det finns flera andra problem än vanlig inflation(kpi) och det är den underliggande affärscykeln som handlar felprissättning, felallokering och tillgångsinflation som centralbanken inte har samma kontroll över. När det går fel där då står sig sedelpressen slätt. De värden som skapats under en lång period och till felaktiga priser är enorma även sett till sedelpressens kapacitet. När väl ägarna vill dra sig ur statspapper(pga av alternativavkastning/risk) så riskeras snabba ränteuppgångar som kan knäcka skuldsatta länder utan att inflationen är särskilt hög eller stigande. Stagflation kallas ett mycket tänkbart scenario dit jag anser vi är på väg.
Mer om Japan:
"…Japan has invented the economic equivalent of a mechanical perpetual motion machine."
http://fistfulofeuros.net/afoe/japans-looming-singularity/
OT; Cypern; Tänk om cyprioterna bjuder in ryssen ändå till gas-bordet? Undrar jag om inte dessa förhandlingar gjort att både USA´s och EU´s toppdiplomater lagt sig i och varnat för ett sådant scenario? För 6 Mdr Euro riskerar Europa bli helt i händerna för ryska gasintressen! Kan leda till storkonflikt. Särskilt om cyprioterna vänder sig bort från Europa alltmer. Kanske blir detta Credit Anstalt 2.0 eller liknar det mer läget inför WW1? Pengar, råvaror/landytor och en stor ekonomisk kris. En liten ön och en liten banksektor utan större internationell betydelse tycks kunna bli en krutdurk om det vill sig illa. Vilka skall vi skylla på? Jag tycker att en av de värsta är italienaren Romano Prodi som var en av de som drivit igenom den galna euro-konstruktionen och som följaktligen gjorde det med vetskapen(som han tydligt uttryckte det) att en snar kris skulle användas för att "tvinga"(mina ord) folket för ett bildande av en skatteunion under federal flagg, dvs en fullfjädrad ekonomisk union med en valuta och en statsskuld(inte 27 eller 17).
Japan är kanariefågeln i gruvan.
Jag tror ni underskattar BOJ:s förmåga.
De kan köpa Japanska bonds snudd på i godtyckliga mängder och lämna räntan i utdelning till staten som använder de till att betala räntor.
Pss blir inte räntebärdan så tung.
Dessutom TROR jag att vi nog har sett botten på deras bobubbla. Fallande fastighetspriser sedan 1990 har inte direkt uppmuntrat bankerna till utlåning till bostadsköp.
Stabiliseras fastighetspriserna så normaliseras kanske kreditgivningen.
Kärnkraftsolyckan var en svår smäll för Japan. Hade dom sluppit den hade deras situation varit betydligt bättre.
USA likaså men där ägs redan 40% av utlänningar. Idag köps tydligen upp till 85% av FED. Problemet är ju att budgetunderskottet måste avstanna samt att kommande planerade utgiftsökningar(Obamacare, Medicaid,Medicare etc etc) måste bromsas. Vi pratar om stora kommande underskott även om ekonomin rullar på i god takt! Japan är inte i väsentligt bättre läge bortsett från skuldens inhemska natur…än så länge!
även om BoJ på sikt kan monetisera budgetunderskottet så är man inte ensam om att inneha statspapper. Om den allmänna internationella räntenivån stiger pga statspapper lämnas bör även Japan drabbas. Pensionsbolag, banker m.fl som sitter på JGB drabbas då av värdenedgångar. De både behöver och vill ev sälja. Budgetunderskottet lär stiga snabbt om räntan stiger och din tro att räntebördan inte blir så stor är något som anpassas först på sikt. Stiger räntan med 1% minskar kapitalet mark-to-market med 10-20% av Tier 1 kapital för t.ex banker och försäkringbolag. Japans sociala utgifter är på väg mot en explosion pga demografin.
"Förståsigpåare" ekonomer och andra har ju ropat att vargen kommer rörande Japan väldigt länge nu snart 30 år.
Ser inte vad skillnaden är idag jämfört med tidigare. BoJ kommer inte att få slut på digitala noteringar. Staten kommer följaktligen inte behöva riskera konkurs mm.
Problemen för Japan är som påpekats de ändliga resurser, energi och demografi.
Japan borde ses som ett föredöme istället som ett skräckexempel. Nolltillväxt, hög levnadsstandard generellt, låg arbetslöshet och minskande befolkning vilket ger förutsättningar att anpassa samhället till en framtid med mindre ändliga resurser och energi.
min enda kommentar är att det sällan blir som majoriteten tror…förutom att marknaden tycks tro det i början av en ny föreställnings-fas! Media är med och skapar bilden av framtiden. Undergångs-scenarier brukar inte bli verklighet men inte heller det motsatta. Däremot brukar förutspådda kriser dröja längre tid än man prognosticerar för att sedan slå till utan förvarning mycket snabbt och med stora konsekvenser.
och när statens inkomster inte räcker till att betala räntan? låna för räntan med.. förtroendet kommer ta slut nångång
De kommer klara sig. Nu har de hittat värdefullt mineralfynd i östra Japanska havsbotten. Kanske japanska resurser snart blir mer än enbart välutbildade hårt arbetande människor.
Tittade på defaultrisk inom 5 år. (Mätt bl a mha CDS). Data från Q4 2012.
Där ligger:
* USA på 3.3%
* Japan på 6.6%
* Frankrike på 8.0%
* Spanien på 23.4%
* Cypern 60.5%
Så där kan man få en uppfattning om risken med Japan, hos de som lever på att göra bedömningar.
Och att det fanns risk med att ha fordringar på banker på Cypern, var ingen hemlighet direkt.
Strikt talat så är det skillnad på att ha fordran på staten cypern och att ha fordran på en bank – det är ju fordran på två olika gäldenärer (även om att staten i vissa fall agerar borgensman åt bankerna). Siffrorna i sig säger alltså inget om vad det är för risk att ha fordringar på någon annan än ovanstående stater.
man kanske borde säga att från statsmakterna och centralbankerna handlar det om att de alla gjort en riktig FUBAR. Inkompetens, sovit vi rodret eller kalla det vad ni vill. Det handlar bara om att centralbankerna genom finansiell repression försöker öka bankvinsterna/eget kapital så att de tål en ev. ny härdsmälta eller snarare en kommande rekonstruktion. Centralbanksfolket är inga magiska trollkarlar som plockar fram kaniner utan bara rena och skära förmögenhetsöverförare till bankerna. Så skapades FED och så drivs centralbanking när de som vanligt misslyckats. För egentligen skiter de i att det går åt pipan(lite cynism passar ibland). De städar bara upp! Allt medan de försöker nå inflationsmålen. Patetiskt egentligen om ni tänker efter.
Allt handlar om att få ut så mycket QE, OMT etc som möjligt eftersom de latenta förluster i systemet är så enorma att inflationsriskerna är obetydliga så länge det mesta hamnar i överskottsreserverna hos bankerna (likviditetsfällan). Knappast "rocket-science"! Men de gillar gärna att göra ett stort nummer av sitt pladder. Lyssna på den stakande Bernaken! Löjligt!
Basel-reglerna är skrivna av bankerna själva! Förmodligen för att de flesta politiker inte fattar hur saker och ting fungerar! Ännu mindre om risker!
Sverige och ett fåtal länder har en liten annorlunda situation vilket gör vår politik till en balansgång. Respektera Ingves och Jansson. Lars EO är inte riktigt lämplig och ha ute i verkligheten!
Japan hade inte haft så stora problem idag om de vågat erkänna förlusterna från 1989. Samma sak i USA och Europa. Men Cypern är så små så de kan gått rekonstrueras enligt skolboken. Men det är exakt samma skit som vårt europeiska insolventa banksystem sitter i. På tal om cynism. Det är våra politiker och EU-politrukker som borde straffas!
…de är politikerna som är cyniska i sitt sätt att prata istället för att handla!