I större delen av landet har nu villapriserna, enligt lagfartsregistreringar, stigit de senaste 12 månaderna enligt SCB:s Småhusbarometern.
Prisutvecklingen för villor
de senaste 12 månaderna. Mörkrött -3% – 4% Rött -1 – -2% Ljusgrönt +1 – +2% Grönt +3 – +4% Mörkgrönt +5 – +6% Ursprunglig bild från Wikimedia Commons Creative Commons Attribution- Share Alike 2.5 Generic |
Samtidigt är denna uppgång från den låga nivå som gällde hösten 2011 och innebär inte att vi har nya rekordpriser överallt. Och speciellt i sydöstra Sverige fortsätter priserna nedåt. Länen Skåne, Kalmar och Gotland visar upp fallande priser, liksom Stor-Malmö. Värst är det för Gotland där priserna nu fallit 4% på ett år. Blekinge hittar man dock i toppen med +6% i priser, men det är från en mycket kraftig nedgång 2011. Januari 2012 hade priserna i Blekinge fallit 9% på 12 månader och ligger alltså fortfarande drygt 3% ner från 2010. Då kostar ändå snittvillan endast 1.29 MSEK idag.
Prisförändring 12 månader per län,
riket och storstadsområden. |
Starkast har villorna bl a gått i Norrbottens län med +6%. Återstår att se hur Northland påverkar där framöver. I övrigt steg villorna även 6% i tidigare nämnda Blekinge och Uppsala.
Fortsatt svagt ser det alltså bara ut nere i sydöst. I anslutande Kronobergs län steg priserna bara 1% de senaste tolv månaderna, vilket också gäller för Södermanlands län, Värmland, Västernorrland och Västerbotten.
De enskilda större kommuner där priserna föll som mest hittade man också nere i sydöstra Sverige. Hässleholm står ut med -9% följt av Kristianstad med -4%. Även Gotlands kommun föll förstås med -4%, då kommunen är liktydig med länet. Kalmar visar oförändrade priser, liksom Malmö. I Stor-Malmö föll dock priserna 1%.
Prisförändring 12 månader
per större kommun |
Frågan är om prisfallen i sydöst sprider sig sakta uppåt? Halmstad kommun visade upp 1% i fallande villapriser, trots att Hallands län visar på stigande priser. Då ska man komma ihåg att Halmstad januari 2011 – 2012 redan hade -6% i villapriser. I Kungsbacka och Varberg steg istället priserna med +5% respektive +6% det senaste året.
Annars sticker Gävle kommun ut med -4%. Järfälla, Västerås och Östersund står för spridda skurar med -1%. Saabkrisens Trollhättan visar upp 0%. I övrigt är det upp som gäller i alla folkrikare kommuner. Allra starkast gick Örebro med +12%, följt av regnets Borås med +10%, medan de snyggaste och mest intelligenta människorna i världen fick nöja sig med +2% i Stockholms kommun. De största uppgångarna i ett bredare Stockholmsområde var Norrtälje med +5%, annars steg inte priserna i någon stockholmskommun mer än 3%.
20 kommentarer
Suck, det blev ingen krasch denna gång heller…
I dagens papperstidning så har Allansens Atterfall och SABO en debattartikel där de beskriver svårigheterna att hålla igång byggandet.Endast Växjö får godkänt!
Hmm-Växjö låter bekant i ett annat sammanhang som har med boende att göra!
M styrd kommun som inte vill ha fler boende i kommunen-utan att få mer betalt!
Det deppas här i Gävle, svindleri inom kommunen.
Korsnäs är inte vad det var.
Ericsson ska vi inte prata om.
Brynäs levererar inte och Gefle får även denna säsong koka soppa på en spik.
Sen ska man ha klart för sig att snön börjar gå folk på nerverna.
Många villaägare som önskar sig en bekväm lägenhet just nu.
Villapriserna fortsätter falla i sydöst = Villapriserna fortsätter stiga i större delen av Sverige
Gäller att läsa mellan raderna 🙂
Nu ska du inte vara sån.
Jag är säker på att Cornu valde helt slumpmässigt de 3 län av 21 som gått ner och spenderar större delen av inlägget att belysa just detta.
Precis. Ser inte någon skillnad på Cornus och kvällstidningarnas val av rubriker.
tips på ämne; Centerpartiet och hur regeringen driver sina bolag. Idag skriver Svd om hur Vattenfalls investering i Nuon gick till sett från beslutsprocessen! Som bekant var det vår kära näringsminister(Maud) som försvarade sitt beslut i tidningen. Med viss erfarenhet om hur bolagsarbete går till häpnar man över bristen på ansvar och hur hon slår ifrån sig. Skyller på styrelsen och att hon själv konfronterades när beslutet skulle tas. Hon har mao inte brytt sig om att följa förvärvsarbetet! Helt otroligt. 97 Mdr. Av våra pengar!
Hur gick det till och hur skiljer det sig från hur det normalt sker i ett bolag? Det normala är väl att bolagets styrelse tar ett sånt beslut – så vitt jag ser så sitter inte Maud i styrelsen.
Eller togs beslutet av bolagsstämman? Detta hör väl inte till vanligheterna att bolagets affärsbeslut tas av bolagsstämman.
Du borde veta att när det gäller större frågor, t.ex mycket stora investeringar, så pågår det alltid ett momentant arbete utanför styrelserummet. Innebärande att Maud naturligtvis måste ha haft löpande diskussioner med hennes styrelserepresentanter. Något annat existerar knappast. Tänk att du som huvudägare i ett företag(V-fall), där ägandet utgår från ditt familjebolag(staten), har utsett några familjemedlemmar(departementsfolk) att sitta i styrelsen. En dag konfronteras du av dina familjemedlemmar som säger att bolaget nu skall göra sin största investering någonsin. Du får en briefing(PM) och avkrävs ett beslut! Trots att affären inte håller måttet enligt era avkastningskrav vill alla utom ordförandet genomföra affären. Hur tänker du då? Ja du tar kontakt med honom! Och sedan? Sedan görs några snabba ändringar och alla är nu med på båten! Jaha…varför då?
Om du inte har läst artikeln så kanske du bör göra det nu!Har du verkligen arbetat med styrelsearbete?
Är det sant det som står i artikeln så framkommer det att Maud aldrig haft löpande samtal med sina ägarrepresentanter. När hon pratar om att lita på styrelsen så visar det att hon inte fattar! Det är hon själv som har ansvaret. Det ligger i hennes ansvar att ta nödvändiga kontakter och att säkerställa att hon blir nöjd med beslutsunderlaget. Inte att andra är det. Det framkommer bara att hons läst ett PM och pratat med ordföranden. Ett PM som visar att affären inte håller måttet. Sedan påstår hon som försvar att hon annars skulle tvingats att byta ut styrelsen om hon sagt nej. Vilket nonsens! Så går det ju inte till(om man inte verkligen bedömer att kompetensen inte räcker till t.ex). *********OPM*********
Vilka övriga externa värderingsutlåtande fanns t.ex?
Jo, jag har arbetat med styrelsearbete, däremot har jag inte sysslat med clairvoyance. Har du någon länk till den artikeln du tycker att jag skall läsa?
Artikeln hänvisar jag till på 1:a raden. Jag förutsatte därmed att du läst artikeln eftersom du kommenterade mitt inlägg. Men då din kommentar tycktes aningen "grund" så skrev jag än hänvisning till samma artikel igen i 2:a st ovan(med ref mitt ursprungliga inlägg).
Näringsministern sitter förstås inte själv i styrelsen och kan förstås inte begära vad som helst rent formellt. Men i vilket företag som helst där man vet vem som bestämmer(men som inte själv sitter i styrelsen)kan den personen alltid att kunna gå in och ta nödvändiga kontakter, inhämta info och påverka situationen.
Svd publicerar enhel del dagligen antar jag. Jag frågade för övrigt explicit efter hur det hade gått till och efter referens till artikeln, men eftersom du inte ger den informationen så är det väl slutdiskuterat…
Sorry om du missat Svd´s 4 sidors artikel igår. Du får chansen idag igen. OBS! Jag syftade på pappersversionen om du undrar. Har själv inte kollat på nätet. Artikeln var inte heller svår att missa då den var 1:a sides mtrl, precis som idag på i näringslivsdelen.
Någon större nedgång verkar inte vara på gång. Min tes har länge varit, och kommer att förbli, att det krävs en betydande försämring på arbetsmarknaden för att trigga en nedgång. Alternativt en rejäl höjning av räntan, men det känns avlägset.
Eller både och, som i Spanien 2007-2009.
Vad ligger räntan på för ett normalt bostadslån i Spanien egentligen?
Någon som sitter på lite statistik?
Dock en viss skillnad Sverige kontra Spanien.
2006-2007 byggdes 1.5 miljoner lägenheter i Spanien.
2 miljoner står tomma idag.
@Wofser
Ganska lågt skulle jag tro, tänk på att man lånar ju i euro så man kan i princip ta lån från en finsk bank.
Jämföra Sverige med Spanien eller Irland visar att man inte är insatt i ämnet.
Danmark är mer rimligt att jämföra med. Trots löjligt låga räntor har priserna gått ner. Skillnaden med Sverige är att det byggdes mer där. Finns det inga köpare till vakanta bostäder rasar givetvis priserna (likt i Irland och Spanien). I Sverige byggs det väldigt lite och därför hålls priserna uppe. Tycker det är rätt uppenbart…
Hur var det nu, villapriserna skulle ner med 30% enligt cc? Bara 21% kvar (i Hässleholm)