Inspirerat av förra inlägget följer nu en titt på villaprisutvecklingen de senaste 24 månaderna. Att priserna faller i sydöstra Sverige blir då ännu tydligare, med ännu större nedgångar och även negativa siffror i Kronobergs- och Jönköpings län.
Prisutvecklingen för villor
de senaste 24 månaderna. Ursprunglig bild från Wikimedia Commons Creative Commons Attribution- Share Alike 2.5 Generic |
Jag har använt en förenklad metodik här och tagit den procentuella förändringen januari 2011 – 2012 och multiplicerat med den procentuella förändringen januari 2012 – 2013.
Tre mer eller mindre tydliga områden med prisfall framträder då på kartan. Dels tidigare nämna sydöstra Sverige, dels bältet Södermanland – Västmanland – Värmland, överhoppandes Örebro län, samt mellersta Norrland med Västerbotten och Västernorrlands län.
Förändringar villapriser 24 månader
per län, storstadsregion eller hela riket |
Sämst utveckling har man i Skåne län och Kalmar län med -5.95% respektive hela -7.88%. Stor-Malmö visar upp -8.92%. Blekinge är något starkare med en nedgång på endast 3.54%. Kronoberg har en marginell nedgång på 0.01% och i Jönköpings län föll villorna 0.16%.
Norrbotten ligger i den absoluta toppen med +8.12% i villapriser på två år, följt av Uppsala län med +3.88%.
Ytmässigt, men inte befolkningsmässigt, har villapriserna fallit i en stor del av landet de senaste 24 månaderna, trots att vi haft en återhämtning i konjunkturen. I de län där man ser nedgångar är nedgångarna generellt större än i de län där priserna har stigit.
Det går inte att säga att priserna stiger i hela landet och den som hävdar att bostadsbubblan inte spruckit detta tittar bara i sin lokala eller regionala navel. Fram till 2007 steg bostadspriserna entydigt i princip i hela landet.
9 kommentarer
Antar att det är nominella siffror?
Betyder, enligt dig, en sprucken bubbla samma sak som att priserna har planat ut?
De flesta anser nog att en bubbla har spruckit när priserna har gått ner rejält från toppen. Detta har inte hänt ännu…
Du borde byta färger i bilden. Prisnedgångar är någonting positivt och borde således färgas grönt och inte tvärtom.
Fattar inte riktigt hur du räknar?
Jag räknade (amatörmässigt?) så här:
Stor-Malmö som exempel:
Medelpris senaste period (okt-dec, redovisas januari)
2010 / 2011 / 2012
2878 / 2730 / 2773
Min uträkning ((2773-2878) / 2878)x100) = -3,65%
Du listar -8,92% för Stor-Malmö….
Vid en snabb jämförelse av omsättnigen så är antalet sålda hus förra året drygt 60% av vad som såldes 2008.
Det är ett tecken på att marknaden inte är jämvikt ännu.
Så du menar, på fullt allvar, att "Det går inte att säga att priserna stiger" om inte de senaste siffrorna är all time high…?
Så om priserna rasar 50%, och sedan stiger i takt med inflationen så tar det 35 år innan man kan "säga att priserna stiger" (antaget 2% per år), eftersom man alltid kan jämföra med x år tidigare då priserna var högre?
Det här inlägget har nog chans på priset i kategorin "kreativ statistiktolkning för att bevisa sin ståndpunkt".
Samtliga kranskommuner runt örebro har haft ett stadigt prisfall, dock har jag inte sett en enda villa/lgnhet i örebro stad på booli som har sänkts i pris (har kollat så gott som dagligen sen du länkade till bobubbla widgeten cornu), men alla kommuner runtomkring har 1-4-6 objekt per månad sänkts i pris.
Så det stämmer att örebro län har gått ner en hel del, men örebro stad har inte. Ville bara påpeka det och enligt scb så har örebro stad en ganska jämn fördelning mellan gammal och ung och medelålders så jag förväntar mig inte ett så himla stort prisfall här, + att örebro växer så det knakar.
Ska bli riktigt intressant o se hur mycket priserna faller när väl krashen kommer till örebro.. =)
Det är väl för att det samlas ganska mycket skattepengar i Örebro medan de tas från kranskommunerna? I dessa tvingas de istället arbeta med privat pengagenererande verksamhet vilket inte går så bra i längden när skatterna är så höga som de är.
Det intressanta är vad statistiken skulle visa om alla osålda hus skulle behöva säljas nu. Många orkar nog inte vänta hur länge som helst kanske pga jobbyte, relationskris etc. Frågan är också vilka nya regler för lån och amortering som kommer i vår.