I de nordiska länderna flyttar vi hemifrån tidigast i EU/EES och svenskarna är alltså bortskämda med att kräva en egen bostad i ung ålder. Samtidigt har åldern där man flyttar hemifrån ökat 2004 – 2011, speciellt 2004 – 2008, men svenskarna flyttar ändå hemifrån bland de lägsta åldrarna i hela EU och EES.
Andel barn i åldern 18 – 34,
som bor kvar hos föräldrar i EU/EES. |
De skenande bostadspriserna har antagligen påverkat åldern där man flyttar hemifrån, men framför allt håller de stora babyboomkullarna från runt 1990 på att söka sig hemifrån. Eftersom det i princip inte byggs några nya förstaboenden i Sverige längre, så leder det rimligen till högre ålder för det första egna hushållet. Men ur ett strikt affärsmässigt perspektiv är det antagligen idioti att bygga förstaboenden, eftersom 1990 års babyboom inom några år flyttat ut och det därefter kommer finnas en kraftigt sänkt efterfrågan på minde bostäder.
Fram till 2020 kommer antalet personer i åldersgruppen 19 – 25 att minska med 178 000, medan åldersgruppen toppar just i år 2013. Kan man sin demografi är det en dålig affär att satsa på ungdomsbostäder, liksom en karriär som lärare inom högskoleväsendet. Allt annat lika kommer mirakulöst ungdomsarbetslösheten trollas bort fram till 2020, helt utan några som helst politiska åtgärder, även om politikerna säkert gör något symboliskt för att sedan kunna slå sig för sina bröst över att ha löst det hela, när problemet egentligen löstes av regimen Bildt och tillhörande ekonomiska kris som fick barnafödandet att krascha.
En annan affärsmässig aspekt på ungdomsboenden är förstås att man hellre bygger dyrare, så man kan tjäna mer pengar på folk med högre inkomster.
Men trots detta och trots allt tjat om “bostadsbrist” så flyttar alltså svensken hemifrån mycket tidigt. 2011 bodde 53.8% av svenskarna i åldern 18 – 25 kvar hos sina föräldrar. Bara Finland, Norge och Danmark hade lägre siffror. I ålder 25 – 34 bodde endast 4.1% kvar, vilket t ex kan ställas i kontrast mot Kroatien där 68% i gruppen 25 – 34 bodde kvar hos föräldrarna. Men tittar man på länder som är mer lika Sverige, t ex Irland så var siffran fortfarande 21.3% och 81.5% i åldern 18 – 25. EU-medlet var för övrigt 79.6% i åldern 18 – 25 och 28.3% i åldern 25 – 34.
Utvecklingen i Sverige
per kön 2004 – 2011 |
Inte bara bor svenskarna på bland EU:s största ytor per person, utan vi flyttar alltså hemifrån bland de tidigaste länderna också. Svensken är alltså bortskämd, inte utsatt för någon bostadsbrist. Vi kan både bo fler i nuvarande bostäder och även fördröja den första egna bostaden ett antal år.
I Sverige flyttar unga kvinnor hemifrån tidigare än män, kanske på grund av en viss benägenhet att skaffa sig något äldre manliga partners i snitt.
Sedan 2008 flyttar kvinnorna hemifrån allt tidigare och gruppen som bor kvar hos sina föräldrar har minskat, med de unga männen fortsätter bo kvar allt längre. Problemet med att bo kvar är alltså större och växande för mammas gossar.
Men i relation till EU-medlet är unga svenskar alltså väldigt bortskämda.
30 kommentarer
Alltid lika intressant!
Jaha vi flyttar hemmifrån innan vi börjar tjäna egna pengar. Bostadskarriär före jobb karriär?
Kan det ha att göra med levnadsstil (sex)?
Vad innebär detta för lånebilden jämfört med andra länder-mer eller mindre lån?
Lånebilden, tja svenska hushåll har bland de största skulderna i världen i förhållande till BNP eller inkomst. Svenskar under 30 års ålder hade i snitt belånat sin egna bostad till 85% enligt Swedbank 2011. http://cornucopia.cornubot.se/2011/09/grafer-och-inga-visor-fran-swedbank.html
Curlingföräldrar kanske ökar lånet på sin egen bostad för att få en kontantinsats till att köpa en mindre bostad åt sitt barn. Det var ju möjligt så länge bostadspriserna steg. När de stagnerar (numera?) så lär det fortsätta ge utslag på utflyttningsåldern.
Svenskar är tvungna att belåna sig högre än i många andra länder i världen eftersom det svenska klimatet kräver välbyggda hus. Dessutom vill man ha mycket utrymme när man tvingas sitta inomhus större delen av året.
Berätta det för finnarna.
I det inlägger ser vi en bubbla i bopriserna! Vad hände 1985-1995? Var det börsen som eldade på priserna? Index upp från 22 till 85 dvs 3,9 ggr-jo!
En bubbla göder en annan!
Det ser vi inte nu!
Kan tillägga att AFGX plottad mot bostadspriser eller lånestocken direkt vore intressant.
Hur gör man en sån?
http://bors.affarsvarlden.se/afvbors.sv/site/index/index_info.page?magic=%28cc%20%28info%20%28tab%20hist%29%29%29
Finnarna löser det med sauna, verkar det.
Jag gillar dock inte hjärnkok. Det är bara fördummande. Ingen man eller kvinna har någonsin kläckt en ny stor tanke i en het bastu… Inte heller komponerat någon symfoni eller skrivit något tungt litterärt verk. Kan man tota ihop en fyllevisa i en het bastu så är det bra.
@oppti; Lätt att skatta bara du har lite utvalda rådata vilket finns på SCB. Sedan skapar du ett eget diagram med t.ex årsvärden utgående från index 100 1990 t.ex. Görs på 1 timme eller 1/2 om du vet var du skall söka.
@Kukeliku; Inte riktigt sant. Det är efter bastubadet som hjärncellerna börjar koka på det kreativa o produktiva sättet. Det har jag stor erfarenhet av…särskilt riktig bastu och inte de torranläggningar man har i Sverige mest.
@oppti; glömde säga att det kan vara lämpligt att anpassa skalorna för bästa fit liksom att prova med olika skal-typer för bästa tydlighet.
Om barnen inte har fast inkomst men ändå tjänar pengar genom att hoppa runt på timmar och kanske har studielån får de inga lån av banken. Då kan föräldrar bli medlåntagare tills dess att barnen får fast anställning. Medlåntagare innebär att föräldrarna prövas så att de kan ta hela skulden om det skulle skita sig. Det är visst lite starkare än det gamla borgenärskonceptet.
@Kuckeliku2013-02-27 13:29:
det finns ett sådant begrepp, såvitt jag vet, som sauna-diplomati; finska presidenter använde sig av det ofta under kalla kriget.
En förklaring till Tysklands höga siffror kan vara att kvinnor (men inte män) får barnbidrag upp till 25 års ålder om de bor hemma och är ogifta. (Om den lagen ännu gäller)
Undrar hur stor andel av denna population som finansieras av belåninggrad/pantsättning via föräldrabostaden alternativt borgen? Borgen borde vara vanligast och därefter vanlig pantsättning. Men mht till prisutvecklingen kanske ren belåning av föräldravillan numera blir vanligare. T.ex pga belåningstaket.
Ja, borgen och pantsättning, hur påverkar det egentligen lånestatistiken? Borgen för ett lån är så klart samma pengar. Men det påverkar åtminstone fördelningen av känsligheten för prisfall/ränta/betalningsförmåga.
Lån med borgen måste anses vara "dåliga" lån(tagare). Det vore intressant med statistik som sammanfattar hur det har utvecklats. Det kanske är en potent bubbelindikator. En slags privat "affordable homes for those who can't pay"-subventionering.
javisst..men statistik finns nog inte. Eller är i själva verket statistikens förlovade land full av info? Ingen aning mer än att man hör kommentarer från banker om saken. FI?
Bankerna själva har förstås stenkoll. Kors-pantsättningar t.ex måste vara superviktig info att ha koll på fortlöpande. Likaså indelningar av kunder i grupper/index efter inkomst, ålder, jobbtyp/befattning, bostadsort, belåningsgrad, säkerhetstyp/klassificering, pantkondition…, bostadskarriär ..etc
Skulle vara intressant med "bubbel-indikatorer" t.ex när bankerna börjar ändra i intern-reglerna. Nu hör vi bara media rapportera att något sker. Eftersom bankerna säkert har en väldigt detaljerad info om sina låntagare så borde FI ägna mer tid åt att få del i denna! Gör de det?
Konstigt att inte Italien är med, där bor ungdomarna hemma hos mor o far till det är dags att gifta sig, eller kanske har det blivit ändring på det.
Att svensken flyttar hemifrån allt senare beror nog mest på massinvandringen. Det byggs ju inte så mycket och en del faller bort i avfolkningsområden. Bostadsytan per capita faller säkert i många områden som det ”går bra för”.
USA ligger långt före Europa och har mer än 50 procent större yta per capita än det här landet. Även de fattiga där har mer. Med vad gör man inte som moraliserande svensk för att rädda världen.
Adolf H skulle nog varit ganska skeptisk till tanken att de som det går bra för får mindre livsutrymme. Men det är ju så det är. Ju bättre det går för ditt land och din hemort desto trängre tvingas du bo. Lappmarksbönder, saliga i åminnelse, hade mer lebensraum än flertalet miljardärer har.
Jag skulle inte gå med på att USA "ligger före". Med ett sådant ordval låter det som att det är realistiskt att folk skaffar sig allt större bostadsytor.
Husen i USA är ofta illa byggda om man skall tro Cornu och amerikanerna kan bygga större för att de generellt sett inte har lika stora problem att stänga ute kyla. Beroende på var i USA de bor förstås.
Inte är det speciellt dyrt i USA heller. På flådiga gräddhyllan Newport Beach i Orange County kan man få en arton sovrums, 20+18 badrums villa för endast ca 100 MSEK.
I Saltsjöbaden får man fyra sovrum och fjuttiga tre badrum (varav två bara har dusch) för 29 MSEK.
Länkar kanske: Sverige: http://www.booli.se/bostad/villa/saltsjobaden/marenvagen+45/1305192/maklare
Newport Beach: http://re.ocregister.com/sales/detail/189-l-436-s716573/2300-mesa-dr-newport-beach-ca-92660
Annars mer i Saltsjöbaden-totalprisklass
http://re.ocregister.com/sales/detail/189-l-864-u12003501/1020-kings-rd-newport-beach-ca-92663 Drygt 30 MSEK ger fem sovrum och 4 +1 badrum och dessutom hiss.
Och vilka bor då i Newport Beach? http://en.wikipedia.org/wiki/Newport_Beach,_California#Notable_natives_and.2For_residents
Vem bor liksom i Stockholm? Mikael Persbrandt?
Visst, men åker man en timme österut så är det helt andra prislägen.
Precis. Du får lätt ett dubbelt så stort hus i USA som i Sverige till samma pris.
Ville bara visa på att gräddhyllorna i Sverige är lika dyra som Californiens gräddhyllor.
Fast när du köper ett hus Kalifornien får du ett hus som är gjort av papier maché och sugrör.
Tack Cornu, väldigt intressant statistik. Säger mycket om kulturella skillnader med ekonomiska incitament. Jag vill vända på resonemanget. I Sverige (och övriga Norden) kräver de kulturella sedvänjorna att man tidigt skaffar sig självständigt boende och ekonomi och, i takt med hyresrätternas allt minskande del av det totala bostadsbeståndet, rejäla lån. I andra länder kan ungdomar med sparande bygga upp en egen privatekonomi under studie- och tidiga arbetsår tack vare att de kan bo hemma utan att anses som sociala loosers. För liksom hur ser vi på en gammelpöjk som går hemma när han börjar närma sig de trettio? Ska vi gå hem till dig eller till mig-frågan skulle hänga som ett rött skynke. Men detta tycks mer eller mindre vara standard i stora delar av Europa! Oj!
Att flickorna flyttar hemifrån före pojkarna är en effekt av feminismen.
Då kvinnorna styr i hemmen och männen har lämnat över uppfostringen av sina söner åt kvinnorna överlag, så får man denna effekt..
Varför det?
En mor/kvinna har större förtroende för sin dotter att hon skall klara av livet utanför hemmet, eftersom modern har gjort det…
Däremot sonen ifrågasätter hon, ty hon har sett sin makes abdikering från allt i äktenskapet. Så det är bäst jag behåller sonen hemma så länge som möjligt, tänker hon. Tills jag hittat en trevlig flicka som kan ta hand om honom framöver….
Sverige har haft en större intern migration från landsbygden till storstäderna jämfört med många andra länder i Europa.
Köpkraften var stor under decennierna efter andra världskriget, sekularisering och uppror mot föräldragenerationen, upplösning av familjen som samhällsbärare som istället ersätts av staten via skattsedeln, idealisering av individualism, osv.
Alla dessa faktorer finns även i många andra västländer men har aldrig hunnit gå till sådan ytterlighet som just i Sverige.
Vi har tidigare haft en stor hyresmarknad, endast en minoritet i städerna hade råd med villa och bostadsrätter var inte vanligt.
Att ungdomar bor kvar längre hemma numera beror på en ändrad bostadsmarknad under de senaste tio åren.