De 34 ägarna av hus med enstegstätade fasader i Svedala har slut på pengar för att driva vidare sitt ärende mot Myresjöhus till högsta domstolen. Istället har man nu startat en förening och vill samla in pengar till framtida rättegångskostnader (byggahus.se).
Man åkte i hovrätten på en smäll om 1.2 MSEK i rättegångskostnader som man fick ersätta Myresjöhus för.
Beskedet var att eftersom idiotin med enstegstätade fasader var branschpraxis, så saknade Myresjöhus ansvar för detta massiva byggfusk och ägare av enstegstätade villor (och även en del bostadsrättsföreningar) står nu med värdelösa osäljbara mögelbomber.
Vartenda enstegstätade hus med underliggande trästomme kommer förr eller senare bli ett mögelhus, även om en del redan fått tillfälliga lagningar och mögelsaneringar. Men möglet kommer tillbaka. Det räcker att man lutar sig mot fasaden, vilket kan ge osynliga sprickor, så har man mögel tids nog. Mögel som upptäcks förr, eller ofta senare. 10 000-tals hus är berörda.
Enda hållbara lösningen är att riva fasaden och bygga om till en riktig fasad. Vilket kostar allt från en halv miljon till över en miljon kronor. Pengar som husägaren får stå för själv.
Detta är intressant att driva vidare till HD, då 10 000-tals husägare är berörda. Det är principiellt viktigt att få reda på om man som (bygg)företag kan leverera vilken skit som helst, bara det ännu inte upptäckts att det är skit.
Sedan kommer förstås inte en enda husägare få sin fasad ombyggd. Med minst 10 000 berörda hus handlar det om en kostnad på åtminstone 10 miljarder för byggbolagen, pengar de inte har (lust att hosta fram). Istället kommer man se till att till dess omstrukturerat sina koncerner så att berörda dotterbolag kan sättas i konkurs1. och kostnaden kan externaliseras. Men principen är dock viktig. Och så är det ju många advokater och jurister som blir glada fram till dess.
Skärmdump inbetalning. |
I slutändan kommer Svedalaborna få leva med mögel och hus som får rivas inom 15-25 år, eller ta kostnaden själva om de fortfarande har kreditutrymme kvar. Hur belånar man ett värdelöst hus ytterligare?
Jag har satt in 100:- SEK skattade pengar på föreningens bankgiro, med hopp om att Högsta domstolen inte bara avvisar ärendet om Svedalaborna orkar driva detta vidare till gagn för alla ägare av enstegstätade fasader i landet. Om inte annat har ämnet genererat många blogginlägg och lär fortsätta göra det. Min inbetalning innebär inte att föreningen inte kan handla om en scam, utan dess legitimitet är upp till var och en att avgöra.
De flesta köper en bostad högst några få gånger i livet. En villa kanske 1-2 gånger. Som villaköpare saknar de flesta all form av kompetens eller utbildning för sitt livs kanske största affär och sitter helt i händerna på profitörernas välvilja. Det vore bra att få ett besked på om profitörerna har något som helst ansvar.
En sak är dock klar – den privatperson som säljer ett hus med enstegstätad fasad har ansvar. Men inte företagen. Ansvaret för fuskbygget gäller dig som privat säljare, men tydligen inte byggarna. Det finns flera fall under 2012 där säljare har dömts att betala den nya ägaren för ett fasadbyte.
1. Kan inte det juridiska exakt, men lämpligen omstrukturerar man så koncermodern äger varumärket och fabrikerna och den tidigare leverantören av fuskbyggena hyr varumärke och fabriker av koncernmodern, men behåller det juridiska ansvaret och utan problem kan sättas i konkurs.
34 kommentarer
Uppemot 200 tusen bostäder har byggts med metoden.
Besparingen sägs kunna uppgå till 25 tusen per lgh.
Just en snygg besparing…
Schysst, bra reklam för nybyggda hus. "Tryggt" http://www.myresjohus.se/ett-tryggt-huskop/trygghet/ **
** Vi definerar här trygghet till att betyda, ehh… typ… att vi inte hjälper er om det blir problem, i alla fall inte om problemet blir så stort att vi går i KK.
Men gamla timmerhus då, de har ju inte heller någon fasad, varför möglar dem inte?
Problemet är att putsen ligger direkt på isoleringen i fallet enstegstätat.
Och för att timmerhus är så dåligt isolerade att fasaden är varm rakt igenom. (hamnade på fel ställe först, sorry)
Om man isolerar ett timmerhus är det bäst att göra det på utsidan.
På utsidan och inte använda mineralull då dess fuktsamlande egenskaper inte uppskattas av träet. Använd istället någon form att trä eller linulls /plattor isolering.
Jämför med hur långsamt en mineralullsplatta som legat ute i regnet torkar.
För att de är så dåligt isolerade att fasaden är varm rakt igenom, kanske?
För att de är så väl luftade och har ingen "tät" fasad som låser inne fukten. Sen är gamla timmerhus inte så täta som modernare hus är. Därför kommer värmen innifrån åt skrymslen, väggar och tak och håller fukt borta. Det går ju åt mer värme men det är värt det. Ett bra exempel är att många tilläggsisolerar sina hus och håller värmen inne i huset för att inte slösa. Dock resulterar det ofta i nytillkomna fuktproblem då ingen värme kommer ut i huskroppen och trycker bort fukten. Luft+värme > fukt
Moderna hus är inplastade och alltså helt täta, åtminstone när de är nya. Sen börjar tejpen som håller ihop plasten att torka och det blir glipor lite här och där. Sen beror det vad man har för ventilation vad som händer. Om man har mekanisk frånluftsventilation, d.v.s. en fläkt, typ frånluftvärmepump, som går hela tiden gör det inte så mycket. Kall torr luft sugs in genom springorna precis som på gamla hus med kamin. Om man inte har undertryck i huset kommer den varma fuktiga inneluften i stället av självtryck ut i isoleringen, kondenserar, gör isoleringen permanent fuktig på vinterhalvåret med mögel som påföljd.
Det kanske vore på sin plats att skapa en byggfelsfond som efterliknar bankernas krisfond. Dvs alla byggbolag får betala en del av sin omsättning till fonden och pengarna används för att avhjälpa byggfusk.
Kanske även en del av reavinstskatten skulle kunna gå in här så att kostnaderna inte enbart tas av nybyggnation.
Det fanns en sån tidigare, Småhusskadenämnden. Kanske dags att permanenta den. Eftersom enstegstätade fasader godkänts av SP så bör staten och byggbolagen finansiera den gemensamt.
Är det bara i Sverige det byggts sådana här hus? Har man varit för smarta i andra länder för att ta efter?
Vad jag vet så är metoden tagen från sydligare brreddgrader, läs Sydeuropa. Där man har ett helt annat klimat som är värmare och mindre regn och vind.
Och läger skillnader mellan högsta och lägsta temperatur på året eller under husets livscykel, dvs mindre rörelser i stommen och med det färre sprickor etc. Det är inte orimligt att över en tioårsperiod få uppleva allt mellan +35 (i skuggan) och -30 grader för ett normalt svenskt hus. Kanske kan man få mellan -5 och +45 (i skuggan) för ett medelhavshus? Som dessutom inte har svenska nivåer på isoleringen.
Fast om man ska beakta rörelser i stommen, så är det ju själva materialets temperatur som är intressant och inte lufttemperaturen.
Vilken temperatur håller en solbelyst fasad i Grekisk högsommarhetta?
Inte värre än i Sverige skulle jag gissa. Solen står så mkt högre i Grekland att den träffar fasaden med en dålig vinkel, som inte höjer temperaturen så mycket. Värre är det med taken.
Pengar insatta, verkar dock som staten borde gå in och i alla fall erbjuda ROTavdrag++ för detta särinträsse
Var detta en "Grupptalan"?
Lagstiftningen är helt djävla obegriplig? Hur kan en sådan här lagstiftning påstås representera väljarna/medborgarna?
Högsta Domstolen väljer vilka ärenden de vill ta upp, så även om de överklagar till HD kan ju denna avvisa ärendet direkt om de (HD) inte anser att de behöver gå in i byggpraxis på den detaljnivån (?).
På något sätt tror jag inte HD kommer vilja ta i det här ärendet, eftersom det var byggpraxis vid den tiden och felen visat sig först senare (?). Även om många förstå-sig-påare hela tiden hävdat att detta skulle bli resultatet.
Byggbranschen har ju alltid utvecklats. Platta tak som man vet är mindre lyckosamt här uppe i norr, eller hur man hanterat våtrum i bostaden sett över tid. Antar att köper man ett bygge med en ny (ej beprövad) metod så är det lite trial and error och man får stå sitt kast. Byggbranschen har gått på många sådana här misslyckanden genom utvecklandet av byggtekniker genom historien.
Någon som är mer lagkunnig kan säkert ge mer insikt.
Men på något sätt tror jag HD skulle gå på Hovrättens dom på grund av detta.
Det är mycket lätt att komma på en bättre lösning än att riva fasaderna.
Bara inte vi skattebetalare får betala deras småborgerliga medelklassdrömmar om vita nyfunkishus som gick i kras. Visst är det förjävligt men alla har ju vetat om farorna med enstegstätade fasader i flera år, ingen kan vara så naiv ?
Det är inget fel på metoden, om det görs rätt. Cornu överdriver givetvis, på ett fint journalistiskt sätt.
Det har dock visat sig att metoden är väldigt känslig för otätheter.
Givetvis borde det vara byggfelsförsäkringen som gått in. I nya ABT är garantitiden 5 år för funktion och material, och ytterligare fem år för funktion, vilket borde täcka in dessa problem. Problemet i detta fall var ju att garantin hade gått ut.
…sen återstår det att se hur många husköpare som är dumsnåla nog att skriva kontrakt enligt AB eftersom man då förmodligen kan spara 5% på priset.
Byggfelsförsäkringen gäller inte av samma skäl som domstolen uppger för att fria entreprenören – om metoden vid byggtiden anses "fackmässig" får man ingen ersättning.
Det är klart det är fel på metoden. Trähus är levande och rör sig med årstiderna. Dessutom sätter sig alla hus mer eller mindre tids nog.
Rörelserna kommer ge nya sprickor, och oavsett så tål inte konstruktionen att ett barn t ex kastar en boll mot fasaden, utan sådant kan också ge sprickor. Så tids nog kommer alla dessa hus drabbas av mögel. Igen och igen.
Du har fel, Cornu. Men det är klart, det blir bättre blogginlägg om man generaliserar.
T ex SP håller inte med dig, men du vet bättre än dem antar jag?
SP rekommenderade metoden från början, så vad ska de annars säga än att det handlar om utförandefel?
Nä, man "rekommenderade" inte den metoden. Nu har du förläst dig på slaskpress. Om du läser vad SP verkligen skrev så är det en lång och ganska saklig genomgång av alla problem och utmaningar som finns med fasaderna.Inte en rekommendation.
Dessutom var det ett generellt yttrande som inte godkände eller underkände några av de tiotals olika kombinationer/utföranden som gjorts.
När det gäller undersökningarna kan man också konstatera att vissa av varianterna är helt felfria. När det gäller det systemet som Weber levererade för enstegsfasader har man mig veterligen inte hittat ett enda skadat hus.
Men som sagt, "putsfasader levererade av vissa tillverkare möglar" är väl ingen säljande rubrik…
Du har fel, Cornu. Men det är klart, det blir bättre blogginlägg om man generaliserar.
T ex SP håller inte med dig, men du vet bättre än dem antar jag?
@belii2013-02-05 07:35 (och andra som talat om risken för att kostnader externaliseras)
Ja om man har tillgångar så får man se till att man kan ta risken att det blir fel. Även om det juridiskt sett är någon annan som är skyldig till felet så finns ingen garanti att den skyldige kan gottgöra skadan – detta gäller vare sig man har med AB eller fysiska personer att göra.
Kort och gott om man köper ett hus får man se till att ta höjd för oförudsedda händelser, ha försäkring mm.
Självklart, jag har inte sagt något annat. Däremot tror jag inte att du kan hitta en försäkringsprodukt som täcker den här skadan vilket då innebär att man ska sitta på en halv miljon i kontanter när man köper ett hus.
Man skall naturligtvis vara mycket försiktig med att använda nya uppfinningar när det gäller produkter som fasader/hus – om det inte lämnas garantier som är användbara i sammanhanget. När en metod/uppfinning gör produkten billigare bör man vara extra försiktig.
Då väljer man äldre hus för där vet man iaf vilka nya uppfinningar de använde och vilka eventuella nackdelar dessa hade…