Mitt största aktieinnehav är innehavet i det onoterade vågkraftbolaget Seabased, vilket kanske är en nyhet för lite nyare läsare.
Åtminstone gäller detta baserat på senaste transaktioner i aktien, men det är förstås svårt att bedöma värdet på ett onoterat innehav. Jag har även aktier i fler bolag i den sk Mats Leijon-sfären, t ex sorgebarnet Vertical Wind, strömkraftsbolaget Current Power, investmentbolaget Energy Potential.
Gemensamt för dessa är att de aktivt har antagligen världens sämsta informationsavdelningar (om de ens finns) och aktivt arbetar för att så lite som möjligt ska finnas som information om bolagen och helst ska de inte ens finnas i media. Inte ens banala saker som årsredovisningar, kallelser till bolagsstämmor eller pressreleaser lägger man ut på sina hemsidor. Current Power har inte ens någon hemsida längre.
Ibland kan man dock få till sig information om bolagen i media. T ex att Seabased nu fått grönt ljus för att bygga en större fabrik i Lysekil (Stampen/Bohusläningen). Seabased behöver nu ta in 200 MSEK för att bygga den första, mindre fabriken, som ska bygga 5 – 8 aggregat om dagen och ge ca 80 jobb i Lysekil. Mark ska nu också finnas för att kunna expandera upp till 40 aggregat per dygn framöver.
Man kanske kunde tänka sig att de lägger 10 000:- kronor på en hemsida med relevant information som pressmeddelanden etc och som kan få potentiella investerare att inte skämma öronen av sig. Idag verkar den mest aktuella informationen på hemsidan härstamma från 2008.
Jämför t ex Seabaseds hemsida, som ändå är bland de världsledande inom vågkraft i verkligheten, med exempelvis Pelamis hemsida.
Nu påstår sig Seabased inte ha något problem att få fatt på 200 MSEK ändå, men för att racka ner på sitt eget ägande så ger hemsidan helt klart tomtevarning på elitnivå.
33 kommentarer
"Vågkraft" kan omöjligen producera nånting av värde, det är ju helt uppenbart. Gigantiska anläggningar i svår miljö med lågt energiinnehåll på avlägsna platser som människor undviker p.g.a. det otrevliga vädret. De är uteslutande ute efter att bara ta andras pengar, förskingra dem och sen börja med något annat. Som att påstå sig utvinna elektricitet ur de där varubanden i kassorna i butiken, i torrt väder får man ju ibland stötar av statisk elektricitet när man är nära dem…
"Kassavarubandskraftverk"
Och ändå har Seabased sedan 5-6 år haft aggregat i vattnet som genererar ström…
Surt sa räven.
Hur ligger det till med lönsamheten då…?
Du kan väl ladda ner årsredovisningen från hemsidan. Eller vänta…
Nej, det kan du inte.
Kapitalist, hur orkar du? Du måste ju verkligen tillhöra "det var inte brist på sten"-ligan, här har du några som faktiskt försöker ta samma steg som bronsåldersfolken tog. Men det passar inte heller.
Bäst hade det varit om resurser inte tog slut, att allt expanderade enligt ekonomiska modeller och att alla höll med dig.
Kapitalist är fast på stenåldersstadiet. Då när det inte fanns några stater som lade sig i någonting. Och alla hade det bra. Vad skall en stenåldersmänniska med vågkraftverk till?
Generera ström kan man alltid, t.ex. genom att elda upp sedlar för att koka vatten vars ånga driver en generator.
Apropå stenar så är det den bästa energikällan och har ett par miljoner gånger så hög energidensitet som fossila bränslen. Det finns stenar sådana att om man lägger dem intill varandra så uppstår värme, helt utan rörliga delar eller kemiska reaktioner. Det finns ungefär 1000 ton sådana stenar (uran). Detta per idag levande människa!!! Och det är bara här på Jorden. Vi kommer aldrig få slut på stenar. "Peak stone" har jag hittills aldrig hört talas om.
"Vågkraftverk" är ett uppenbart bedrägeriförsök med avsikten att lura skattebetalare och naturvetenskapligt helt oorienterade småinvesterare på pengar. Kommer att kollapsa när de okunnigas opinion, den är totalt beroende av, vänder, precis som vind- och solkraftbolagen redan nu gör.
En sak du verkar bortse från är värdet av småskaliga energikällor. Det finns ett värde i att alla inte är beroende av ett enda gigantiskt elsystem, eftersom saker ibland brakar samman i den här världen. Eller bombas sönder av onda människor. Men sådant existerar väl inte i din fantasivärld?
Därutöver kan man inte vara ansluten till elnätet när man exempelvis är ute och seglar. Då har solkraft och vindkraft mm ett alldeles bestämt värde. Och varför inte också vågkraft? Om man ligger för ankar när vågorna går så bör det inte vara särskilt svårt att utvinna också egen vågenergi. Det är inte alls ointressant.
Och nu en utläggning om reaktortyp X som vars avfall besår av 100% regnbågar och barnskratt… Men det är bra med utopiker, Kapitalist, människan behöver drömmar. Det är du och Lars Ohly.
Kuckeliku 14:57,
Konsumtion (t.ex. för överlevnad) tryggas mycket billigare och säkrare genom att lokalt lagra färdiga varor att konsumera, än att försöka bygga många lokala sårbara produktionssystem.
Vårt välstånd består just av centralisering, stordriftsfördelar, specialisering, handel, arbetsdelning! Det är en förutsättning för att utveckla teknologi och även rent praktisk hantverksskicklighet, att man kan fokusera på en enda sak medan andra tar hand om allt annat i utbyte mot det man skapar. Om alla gör allt så blir ingen bra på något. Byter man ut det mot lokala produktionssystem så upphör välståndet, vi återgår till jägar/samlarsamhället och den svältkatastrof som skulle avvärjas inträffar bokstavligen.
Det är en svindlande tanke hur extremt komplex en modern ekonomi är. Jag tvivlar t.ex. på att du äger ett enda lokalproducerat föremål. T.o.m. veden du eldar i öppna spisen har förmodligen kommit till stånd tack vare utländsk trädavel och importerad utrustning som använts för att gallra den, för att inte tala om yxan som du hugger den med.
Jag rekommenderar den här "dikten" om hur en blyertspenna kom till (för 50 år sen, vi är mycket mer specialiserade och globala idag):
http://www.econlib.org/library/Essays/rdPncl1.html
Vågkraftverk kommer att vara extremt beroende av importerade reservdelar och tjänster för löpand eunderhåll och kan knappast kallas "lokala" eftersom de placerar till havs där vågorna är som gynnsammast.
Onoterade bolag har som sagt inte samma skyldighet till att lämna info som noterade har. Min erfarenhet är att onoterade bolag i tidiga skeenden har mycket dåligt med info till aktieägarna. Inte minst om de har huvudsäten utanför Sverige.
En av förklaringarna om man vill vara snäll är att företagen i dessa skeden av sin utveckling inte har någon överdriven bemanning, vilket de inte heller skall ha. Utvecklingsföretag bränner riskkapital fort nog ändå. Över huvud taget brukar arbetsprestationen vara rätt pressad. Vd jagar kapital med kniven mot strupen en stor del av tiden osv. Kan vara värt att betala bra för någon som hjälper en med detta men det brukar vara svårt och mycket dyrt.
Vågade investeringar!
Cornuicopia-vad ser du för kurs på Seabasedaktien?
Jag föredrar flytande bojar framför flaxande vingar. Men utvecklingen går lååångsamt!
Tror senaste nyemissionen var runt 120:- SEK och att det ingick optioner på 200:- SEK i den dealen. Eller så var det personaloptioner på 200:- SEK. Vad vet jag, någon beskrivning av det hela existerar ju inte på Internet.
Pelamis använder något slags hydrauliskt system med kolvar drivande en hydraulmotor och sedan en elektrisk generator. Seabased har sin linjära generator och den ger minst av allt 50 Hz växelström. Det bästa hade nog varit att kombinera lösningarna.
Seabased elektriska system kan aldrig komma ner i det hydrauliska systemets kostnad. Det är bara att pressa tillbaka kolven med en betongtyngd och ha linan till bojen infäst nära kolven. Konstruktionen skulle bli lättare per kW än monsterormen från Pelamis. Leijon gav sig nog in i det här med teorier och förutfattade meningar.
Jag skulle inte satsa ett öre på så kallad förnybar energi. Allt kommer att upphöra med tiden och förutsättningarna för det här blir bara sämre och sämre med materialens fördyring. De som satsar på sånt här lever i myternas värld. Kom och köp konservad gröt.
Mats Leijon är duktig men administration och PR är inte direkt vad han prioriterar.
Ur ett samhällsperspektiv är han en tillgång men jag tror att det hade varit mer effektivt om han ingick i en större koncern.
Kanske.
Han jobbade på ABB en gång i tiden.
ML och hans företag har fått väldigt mycket PR i Ny Teknik under många år. Det finns ganska många exempel på forskare som skrivits upp stort i just Ny Teknik, men några vinstgivande bolag har det aldrig blivit vad jag kommer ihåg. Man ska nog inte låta journalister göra ens due diligence åt en. Men det är det väl ingen här inne som gör, eller?
Problemet med våg- och vindkraft heter neodym.
Skillnaden mellan den guppande bojen och den slingrande ormen är enkelhet och förhoppningsvis lång livslängd i motsats till mer mekanik med slitage och större underhåll.
Men bojen ger långsam rörelse i generatorn, vilket kräver kraftiga permanentmagneter, då motsvarande elektromagneter kräver alltför mycket elenergi för magnetiseringen.
Förhållandet är likartat för vindkraften. En direktkopplad långsamtgående generator i ett vindkraftverk kräver av samma anledning också neodymmagneter. Utan neodym krävs en dyr växellåda med begränsad livslängd.
En förutsättning för vår framtida framtida alternativa elkraftproduktionen är tillgång på neodym. Att inte bunkra upp detta magnetmaterial nu, medan det går att få tag i, är i min uppfattning rena landsförräderiet.
Verkar finnas mycket gott om neodym i jordskorpan, ungefär lika mycket osm nickel och koppar, enligt Wikipedia. Och utspritt över hela Jorden. Att "bunkra upp" det vore som att bunkra upp vatten så att inte vågorna tar slut, "peak wave"…
Att bygga kraftverk på havets botten, och elnäten till dem, är knappast billigt. Och den miljön lär ju tära på materialen med korrosion, materialutmattande rörelser, vegetation och what have you.
Kina hårdreglerar sin export av lantanider (vi kan kalla det "bunkra upp"), och länder som USA och Sverige tvingas öppna upp sina stängda gruvor och utvinna lantaniderna själva för en mycket dyrare penning än vad man blivit vad vid från Kina. Nyss öppnades väl den gamla gruvan i Grännatrakten?
Håller med om att Seabased missköter sin hemsida. Lite kan det förklaras med att sidan blev hackad i höstas, men efter återställningen fick man aldrig lagt tillbaka de nyheter som fanns tidigare (det fanns även möjlighet att ladda ner årsredovisningen för 2011) och inga nya har tillkommit förutom den lilla blänkaren om kreditvärdigheten.
Vad gäller Current Power finns hemsidan kvar men endast under http://www.currentpower.eu – man verkar ha missat att betala de 99 kr/år som behövs för att hålla liv i domänen currentpower.se.
Åke M, Seabased behöver inte använda neodym. Man har gjort omfattande tester med ferritmagneter, funkar lika bra. Enda tillkommande momentet är att man måste magnetisera magneterna. Ferritmagneterna är också tyngre, men det är ingen nackdel i detta fall.
Visst kan man använda ferritmagneter i stället för neodymmagneter. Men då den magnetiska energin är betydligt lägre i ferritmagneter än neodymmagneter, betyder det att generatorn blir flera gånger större.
För en generator, som skall ligga på havsbottnen betyder inte vikten så mycket. Men materialåtgången blir betydligt större och priset, om man ser i elektronikkataloger, ligger högt för ferritmaterial.
Ökade dimensioner medför bl a att kopparspolarna gissningsvis får dubbla diametern och på grund av lägre magnetisk fältstyrka två till tre gånger fler lindningsvarv och för att inte öka de ohmska förlusterna måste koppararean minst fyrdubblas. Troligtvis är inte heller alla ämnen, som ingår i ferriterna, vanligt förekommande.
Även om vikten är acceptabel, blir generatorn dyr på grund av stor materialåtgång.
Men för en generator som skall lyftas 100 meter över trädtopparna ute i skogen, vill man ha minsta möjliga vikt.
@ Kapitalist2013-02-06 14:33
Att det finns "gott om" neodym i jordskorpan betyder inte att det finns gott om neodym, som kan utvinnas till överkomliga priser. Sverige är t ex trea i världen vad det gäller urantillgångar, men det är väl ingen som på allvar tänker mala ned all granit i Bohuslän till mjöl och sedan laka ut uranet med svavelsyra.
Fick du monetär kompensation för att skriva detta då?
Normalt brukar du ju lägga till "för detta inlägg har jag icke fått en krona", typ.
Cornu, tror att du ska ägna dig åt nåt annat än att investera i obskyra förhoppningsbolag….
Jag köpte mina aktier i bolaget 2005 för 20:- SEK. Senaste värderades de till 120:- SEK i senaste nyemissionen. En betydligt bättre utveckling än börsindex, så vad du tror bryr jag mig faktiskt inte om.
Sälj för 120:- om du kan…
@Svante1
Vore intressant att veta vad du grundar dina investeringsråd på?
Ett av de problem som står i vägen för vår nationella ekonomi och utveckling av nya bolag är brist på kompetenta affärsänglar och riskkapitalister som går in i tidigare skeden.
Tidiga skeden är nästan uteslutande alltid förhoppningsföretag med höga risker och mycket stora vinstmöjligheter.
Vad är det för fel att satsa på att vara med och bygga upp nya svenska företag? Har man tillräckligt kapital för någon riskspridning eller möjlighet att gå¨in med mindre poster så varför inte?
Gör alltid hemläxan noggrant med fundamental analys innan placeringsbeslut…Att satsa pengar i luftbolag ligger inte för mig.
Tror inte Cornu är vare sig affärsängel eller riskkapitalist, men han tror på sol,vind och vatten…men visst de låter ju bra
Gör man hemläxan och gör en fundamental analys så behöver man ju inte vara beroende på att man skall kunna sälja aktien eftersom den ju faktiskt var värd det man betalade för den. Gör folk en ny analys och finner att den vid ett senare tillfälle är värd mer så gäller detsamma att man inte blir beroende av att kunna sälja aktien för att realisera någon vinst eftersom aktien faktiskt är värd mer.
Detta måste man göra ifall man investerar i onoterade bolag, det enda som kan motivera investeringen är att bolaget verkligen har det fundamentala värde som man investerar eftersom man inte kan räkna med att sälja aktien.
@anonym och Svante1
Låter som ni läst in er på aktiefrämjandets investeringsråd 🙂
De är väldigt bra råd till folk i allmänhet och speciellt folk i allmänhet som investerar på börsen.
Gör en fundamental analys av ett såddföretag som behöver pengar till en prototyp eller kanske pengar för att ta fram en programvara. Finns ingenting att gå på utom erfarenhet, personbedömning, bransch och marknadskunnande osv både hos entreprenör/uppfinnare och investerare. Dessutom är det frågan om förtroende utöver det vanliga.
Det ovan gäller inte enbart såddföretag i startläge. Många ggr tar det år innan bolaget ens har tjänat in sin första krona.
Nästa skede kan vara expansion, riskkapital för att kunna ta en större kund eller tom gå in på en ny marknad.
Lars är säkert tacksam för er omsorg men ert sätt att argumentera visar snarare att råden ni ger är till er själva.
Givetvis är det så att går man in i onoterat speciellt i de tidigaste skedena så är det skulle jag våga påstå ren tur om det mesta du gör inte går åt skogen men det är mycket stor vinstmöjlighet och mycket spännande att vara delaktig i att skapa nya företag.
Någon gång måste man börja erfarenhetsuppbyggnaden för att bli en duktig affärsängel/riskkapitalist. Varför inte nu?
Är det nu så att man tycker det är skoj att hetsa upp sig över en 10% uppgång på ett bolag noterat på en större börs så kan man göra det annars kan man gå in i onoterat och vara med i matchen där det handlar om potentiella vinster på 1000 tals och i vissa fall 10 000 tals procent.
Självklart står vinstmöjligheterna i ganska direkt proportion till risken. Allt annat vore hyckleri.
Current Power, SeaBased och Vertical Wind finns "noterade bland andra onoterade" på http://www.inoff.nu C-listan.
CP har säljkurs 75:-, verkar rätt fantasifullt, då jag köpte 1000 aktier a 10:- runt 2005.
SB har säljkurs 175:-, även det i det blå enl min mening.
Båda sälj är utlagda av en med email till Ångströmslaboratoriet. Går det så går det!
Vertical Wind har ingen kurs.
Fanns förut inritat på monsterplattformen http://www.hexicon.eu men tycks inte vara aktuell där längre.
Jag drar förbi Falkenberg på E6 någon gång i månaden, men såg inte VW snurra en enda gång, åtminstone inte under H2 2012. Oroväckande att man inte kan leverera ännu och få lite kassa in.
Man kan inte mycket mer än hoppas att det löser sig för Halland, Sverige och Europa.
Och att Cornus inlägg är en väckarklocka för "info"-avdelningen, för det fall man vill ha in mer sponsorpengar.
Själv sitter jag i skiten med Northland. Köpte till ett gäng igår för förhoppningsvis fyndpris på 70 öre. Men vart det hela är på väg står skrivet i stjärnorna. Man vet aldrig!