Ryssland tävlar med Saudi-Arabien om att vara världens största oljeexportör och är det land som exporterar mest olja till Sverige. Samtidigt kommer även rysk oljeexport i princip att upphöra till 2030, kanske redan så tidigt som 2025. Kina säkrar nu en del av den framtida ryska oljeexporten genom en massiv finansiering av sammanslagningen av ryska Rosneft och TNK-BP (Reuters).
![]() |
Oljexport 1980 – 2011 |
Affären visar att det allt mer handlar om bilaterala avtal, där enskilda importörer, likt kapitalstarka Kina, går in på oljemarknader och bokar upp oljeexport för lång tid framöver. Kina har även gjort det samma i Kanada och rent av i Europas egen bakgård, Nordsjön.
Vad vi ser är hur den fritt tillgängliga exportoljemarknaden, som Sverige köper olja från, krymper ytterligare för varje år som går. Peak oil exports var år 2005, varav allt mer binds upp i långsiktiga avtal.
En allt mer skuldsatt västvärld kommer inte kunna köpa sig långsiktiga oljekontrakt, likt Kina och frågan är om den tillgängliga exportmarknaden för Europas del rent av upphör före 2030, och man redan före det får nöja sig med den fallande inhemska produktionen?
Nu framgår det inte hos Reuters hur mycket olja det handlar om. Kina har redan avtal på 300 000 fat rysk olja om dagen och man kan tolka formuleringarna som det handlar om en dubbling, till i så fall 600 000 fat.
“In the previous deal, Rosneft and Russian pipeline monopoly Transneft borrowed money to help Rosneft acquire the assets of nationalized oil producer YUKOS while agreeing to build a pipeline to supply China with 300,000 barrels per day for 15 years. […] Should deliveries to China double, the share of Russian exports to Asia will amount to over a fifth of overall exports by the world’s largest oil producer and the second largest exporter after Saudi Arabia.”
600 000 fat per dag innebär i teorin att rysk oljeexport till den fria marknaden upphör cirka tre år tidigare än annars. Pratar vi 2030, så blir det nu 2027. Om oljeexporten annars hade upphört 2025 blir det nu 2022.
Naturligtvis är exportlandmodellen en förenkling. Även efter 2030 kommer många oljeexporterande länder behöva exportintäkter, men de kan få dessa exportintäkter genom att exportera små rännilar av olja via bilaterala avtal, där betalningen inte bara är för oljan utan inkluderar andra tjänster. Alternativt så säljer man skvättar till ett avsevärt mycket högre pris än idag. Med en tiondel av dagens export och tio gånger så högt pris får man de intäkter man behöver.
En tröst för det av rysk olja beroende Sverige är att Östersjön kraftigt minskar i strategisk betydelse när rysk oljeexport upphör, då ca 40% av rysk oljeexport går genom Östersjön i närtid.
9 kommentarer
Vi måste göra något! Ska vi fråga Saudiarabien om vi kan hjälpa dem på något sätt?
Det har vi ju redan försökt med men det föll inte så väl ut i den svenska opinionen… =)
Folkopinionen sket väl i det? Men media var väldigt upprörda.
Kina vill ha rabatt på oljan, då man köper så stora kvantiteter. Ryssland hävdar, att i så fall säljer man hellre till världsmarknadspriser till Europa, Japan, Korea och USA. Avtalen tar alltså tid att ro i land.
Det finns flera uppgifter om kommande volymer i källorna. 36 miljoner ton 2013, 80 miljoner ton i framtiden. Eller 600 000 fat per dag 2013, 1 miljon fat per dag 2016, 1,6 miljon fat per dag 2025.
Men en del av oljan man räknar med är ännu inte hittad.
Tillkomsten av ESPO pipeline till hamnen norr om Vladiostok vid Stilla Havskusten med grenrör ner till Daqing City i Kina har ökat Rysslands möjligheter att få hyggliga priser och avsättning. Kapaciteten är lätt att öka med pumpar och-eller en likadan pipeline bredvid. Och ryssarna slipper järnvägstransporter med omlastning till annan spårvidd vid kinesiska gränsen.
I sammanhanget bör nämnas överenskommelsen Medvedev lyckades träffa med kineserna sept 2011 om leverans av 30 miljarder kubikmeter gas via Altai pipeline till Kina från 2015.
http://thediplomat.com/2011/01/03/chinese-pipe-dreams/4/?all=true
http://oilprice.com/Energy/Crude-Oil/Russian-ESPO-Pipeline-Threatens-Europe-Oil-Supplies.html
Olaus
Dags att putsa upp cykeln och byta till segelbåt……
Varför skulle oljeexportörerna idag skriva långa avtal till priser som är lägre än vad de tror kommer att råda på avistamarknaden? Priserna i de där långsiktiga avtalen är den bästa möjliga långtidsprognosen för avistapriserna. Det är nämligen de som kan allt om branschen och vars egna pengar står på spel som har gjort denna prognos. Putin är inte dum i huvet.
Fast att det skulle bli lugnare när Rysk export "upphör" finns det väl ingen anledning att tro den arabiska "våren" tyder på annat samt vad ska Rysarna exportera de har ju Bara vapen kvar.
Tror att det menades att oljeexporten över Östersjön skulle upphöra och istället ta vägen österut. Ryssland skulle då fortfarande exportera olja och få in medel för att hålla befolkning i schack. Östersjön skulle då inte vara så intressant längre.
Exportlandmodellen är ingen förenkling. Den är en idioti. Den kombinerar orealistiska prognoser om nationell konsumption med ännu mer orealistiska prognoser kring produktion och resultatet är totalt värdelöst.