“@carlbildt: Soon 4 out of 10 of all college graduates in the world will come from India and China. Will change everything over time. #msc2013” – Utrikesminister Carl Bildt (m) på Twitter
Jag måste rakt av hålla med Carl Bildt. Det här kommer förändra allt! Allt!
T ex kommer det ställa krav på att vi ska ha en utrikesminister som själv tagit examen från högre utbildning. Och en finansminister som också klarat av att ta examen. Åtminstone från dagens allt mer kravlösa svenska högskolor och universitet.
Alternativt så visar ju både Carl Bildt och Anders Borg att det går alldeles utmärkt utan att ta någon examen.
Vem vet, en dag kanske våra politiker rent av blir så intelligenta att de slutar tro att man kan stoppa kriminella genom att stoppa de mest laglydiga svenska hobbyutövarna.
19 kommentarer
Om det förväntade sönderfallet av samhället slår in så kommer det antagligen vara viktigare att ha demonstable knowledge och proven track record som det ofta står i dagens CVn. Det vill säga viktigare än att ha diverse certifikat och examina.
Jag har hållit i en hel del anställningsintervjuer och min erfarenhet är att utbildningsbevis är relativt oviktigt. Det kan till och med föreligga en negativ korrelation. Det är dom arbetsskygga som åker på kurs- och utbildningar och därmed samlar på sig diverse utbildningsbevis.
Det ska stå demonstrable knowledge. Ytterligare tillägg: Att det är dom arbetsskygga som ofta åker på kurs framgår ju också vid jämförelse av hur ofta folk på Tillväxtverket åker på kurs jämfört med oss i den privata sektorn.
Fast nu är det väl lite skillnad på att åka på företagskurser i jämställdhet eller konflikthantering och att ha en gedigen högskoleutbildning i ryggen. Det handlar ju snarare om vart utbildningen är tagen än vad den innehåller i min erfarenhet.
Det är absolut skillnad. Jag har examen i Teknisk fysik och jag är jättenöjd med den utbildningen och jag påstår inte att den attraherar arbetsskygga. Men ganska många utbildningar gör nog det. Både på högskolorna och på företagen.
Men om jag skulle anställa en som läst Teknisk fysik och bara hade sin examen att visa upp och en självlärd som kunde visa upp konkreta saker vederbörande gjort (och dom var bra) så skulle jag välja den självlärda.
Det är bara på första jobbet som någon är intresserad av formalia, sen är det track-record som gäller – vad du har gjort och vad du tror dig kunna. Det senare tar man nogsamt reda på genom intervjuer och tester.
Normalt hyr man in tjänsten att sålla fram ett fåtal kandidater till anställning av en därför lämplig firma. Sen skrider man till verket och synar kandidaterna i sömmarna. Märkligt nog är det oftast inte pursvenskar som tar sig till slut-audition.
Jag håller också med Carl Bildt. Men vem vet – han kanske har lyckats vässa sin inlärningskurva än mer genom att lämna det akademiska systemet?
En examen är en form av kvalitetssäkring. Men frågan är egentligen vad den långsiktigt säkrar för kvalitet. Åtminstone för den som har sin utkomst utanför akademin.
Jag tror att ny teknik kan lösa paradoxen att samtidigt ha ett mer flexibelt "högre LÄRANDE" (ej högre UTBILDNING – d v s även utanför den akademiska världen), men samtidigt bättre kunna kvalitetssäkra och beskriva människors kompetens på nya sätt.
Som utvikning behandlade jag saken för ett bra tag sedan i ett inlägg på Morgonsur:
http://morgonsur.wordpress.com/2012/02/03/om-samhallets-kompetensforsorjning/
Å andra sidan talar jag förstås i egen sak; jag har fortfarande svårt att prioritera att beta av de poäng jag har kvar till ens en grundläggande examen, trots att jag arbetar tillsammans med idel disputerade dagarna i ända…;-)
Utbildning är bra för världens framgång!
Så länge främst flickorna studerar längre och längre så länge kan vi få en vettig befolkningstillväxt. Äldre när de föder barn och färre barn per kvinna.
Därtill så kan de kanske få lite mer kunskap på vägen!
Men avsaknad av utbildning främjar nog revansch eller viljan att visa att man klarar sig hos somliga. En bra utbildning ger oftast jobb som är krävande och kvävande.
Undantag finns!
Naturligvis har Carl Bildt rätt. Han har alltid rätt, annars skulle han inte uttala sig.
Det är skillnad på utbildning och utbildning. Indierna må kalla sig ingenjörer men de lever inte upp till namnet.
Nej men Kineserna köper sig sin utbildning och de är många
http://www.atimes.com/atimes/China/OA08Ad01.html
men likt förbaskat så examineras varje år lika många ingenjörer i Indien som hela den svenska populationen… då behövs det bara att några promille är riktigt bra för att vara en utmaning för oss
fortfarande gäller främst att det är tur att Indien, USA, GBR och Kina har sina hierarkiska bekymmer. Skulle de ha likvärdigt ledarskap och uppmuntra individers initiativ så skulle vi inte ha en chans…
Och sen är det ju så att indiska ingenjörer är så mycket billigare just nu (en faktor 4-5) än svenska ingenjörer att man bara inte kan låta bli att outsourca delar av verksamheten i denna kostnadsbesparingens tid. Tillsammans kan vi göra mer och billigare än vi kan göra själva. En affärsmässig win-win situation. Varv och TEKO, nu är det dags för nästa nivå.
Fast de kinesiska proffspolitikerna masseras ju också från barndomen, det är ingen meritokrati, snarare tvärtom. Förmodligen får väl nån rektor ett nackskott om grabben inte får sin examen.
Med de förutsättningarna kan vi säkert ha en regering av idel disputerade, men skulle nånting egentligen bli bättre?
Med en disputerad regering finns nog stor risk att samhället blir mer teknokratiskt. Folk vid makten som tror att dom kan greja en bra femårsplan…
Utbildning är främst ett sätt att maskera arbetslösheten, det mesta av värde lär mig sig på arbetsplatsen.
Kina har för övrigt ruinerat sin ekologi, vilket är grunden för allt välstånd. De är snart ute ur leken.
I asien hittar man bakom kassan en "Marketing Manager" med en "MBA".
Detta förvånar dock inte den som studerat och arbetat med asiater.
Därmed inte sagt att asien aldrig kommer ikapp.
Gnäll inte på svensk utbildning. Den är riktigt bra med internationella mått.
Därmed inte sagt att svensk utbildning är perfekt.
En Indisk civilingenjörsutbildning smäller högt i Indien, inte i västvärlden. Indier är populära i Sverige för att de kostar en bråkdel att anställa jämfört med en svensk dito. Jag vet inte hur många Indier jag träffat på genom åren som är gravt inkompetenta i förhållande till det arbete de ska utföra. Oftast får en svensk ingenjör rätta till alla misstagen i efterhand. Kineser har jag inte speciellt stor erfarenhet på den fronten men Japaner och svenskar är det milsvida i kulturskillnader mellan. Ska man omsätta tiden som går åt till att reda ut missförstånd så är det billigare att från början att låta en svensk eller västländsk ingenjör utföra arbetet.
Kineserna och indierna är inte dummare än oss, och det betyder ju två saker:
1) Dom kan utföra samma arbete som oss
2) Dom vill inte heller i längden jobba 18 timmar per dygn för peanuts.
Till exempel så stiger kinesiska ingenjörslöner betydligt snabbare än svenska och lönegapet är nu bara en faktor 2, i alla fall om man ser till de största kinesiska städerna. Och gapet fortsätter att minska…
Outsourcing till indien är inte heller någon given framgångssaga för många västerländska företag. Förutom att kommunikationsproblem kostar så byter indierna ofta jobb för att komma upp i lönenivå, så vill man komma billigt undan får man träna upp nya hela tiden… och det kostar ju också. Vinsten av outsourcing kan snabbt ätas upp.
Så visst ökar konkurrensen, men jag tror knappast läget är så nattsvart att vi per automatik kommer att bli obsoleta. Däremot jämnbördiga. Men tex ingenjörsyrket har ju inte utplånats i Sverige bara för att det finns många fler i USA. I takt med att levnadsstandarden utjämnas, och det kommer den att göra, så kommer förhållandet att bli likadant gentemot Kina och Indien.
Håller med. Det är ju bara bra med fler ingenjörer. Det blir desto fler innovationer som kommer mänskligheten till gagn.
Tack vare innovationer kan även odugliga människor ha ett gott liv.
Välstånd smittar.
Be happy 🙂