I dagens globaliserade värld, med identiska produkter som säljs online globalt kan man snabbt jämföra priser och konstatera hur bra eller dåligt till Sverige ligger i kostnader. Ett sådant exempel är The Economists Big Mac-index. Men man kan också titta på IKEA:s Billy-bokhyllor, eller som här Apples iPad 4.
Priser iPad 4 i olika länder.
Tillägg: Nu även med Japan. Ej justerat för 6-8% moms i USA eller 5% moms i Japan. Dessa tre länder är ändå billigast. |
I dagarna har Apple kallats till ett parlamentariskt utskott i Australien (Schibsted/SvD) för att förklara varför företagets produkter är så dyra i Australien. Tittar man på iPad är den dock i själva verket bland de billigaste hos OECD-länderna, om man väljer att köpa den down under. Det är bara USA och Kanada som är billigare.
Så no worries, Apple. Det är inte dyrt i Australien.
En prisjämförelse är fullt relevant, då det handlar om exakt samma produkt. Det enda som skiljer är den medföljande adaptern till laddaren, en adapter som för övrigt är modulärt utbytbar. Någon nationellt tangentbord skiljer inte iPad åt mellan olika länder, eftersom tangentbordet ligger i mjukvaran.
Förra året var Sverige det fjärde dyraste landet att köpa Billy-bokhyllan i. Att köpa en Big Mac är tredje dyrast i Sverige enligt Big Mac Index. Och att köpa en iPad är fjärde dyrast i Sverige.
Visserligen jämförde jag inte med alla länder i världen, likt Big Mac Index, men tendensen finns helt klart där. Sverige är ett av världens dyraste länder, oavsett om det gäller Billy, Big Mac eller iPad.
Samtidigt ligger Sverige i världstoppen i skattetryck och svenskar får alltså behålla mindre av sin lön än de allra flesta länder i världen. Bara Danmark har högre skattetryck.
Lustigt nog är förstås en iPad ännu dyrare i Danmark än i Sverige, så det kunde varit värre. Det är naturligtvis så att ju högre skattetryck, desto dyrare blir generellt allt i landet när skatt läggs på skatt i alla led. Sveriges skattetryck var 47.9% av BNP 2012 (tack så mycket, Reinfeldt), i jämförelse med t ex Australiens 30.8%. Schweiz låg på 29% och England på 39%. Gissningsvis finns här en rätt stor korrelation mellan priser och skattetrycket.
Inte konstigt att svenskarna är bland världens mest skuldsatta folk och måste upprätthålla sin välståndsfasad via lånta fjädrar. Skulle svensken leva på sin lön och inte på sina lån, skulle vi framstå som ett fattigt land.
Vill man nu spara några hundralappar och är ute och reser i Europa, så verkar iPad vara billig i England och i Schweiz. Råkar man ha vägarna förbi USA eller Kanada kan man spara ganska exakt 30% av priset på en iPad, men riskerar förstås tull vid hemkomsten till Sverige, om man nu inte packar upp produkten och slänger kartongen. Tillägg: Allra billigast är iPad i Japan.
Priserna hos en officiell Apple Store bör ligga på samma nivå som hos Apple Store online. För övrigt skickas vad jag vet alla Appleprodukter man köper online i Europa från samma plats, nämligen Irland, vilket gör det fascinerande att se hur priset kan skilja sig åt mellan olika EU-länder. En förklaring kan förstås vara olika momssatser.
Men det går ändå inte att komma ifrån att svensken inte bara har dåliga löner, utan också dålig köpkraft.
67 kommentarer
Syns verkligen när man jämför priserna på symaskiner i England och Sverige. Försöker man beställa en billig på nätet från GB har återförsäljarna blivit tillsagda att neka. Hur är det då med rörligheten inom EU?
Moventia
En Barbour-jacka kostar runt 30% mindre i England. Finns en lång rad produkter som är billigare att beställa från England. Alla nekar inte onlinehandel.
Vad jag förstått får man enligt EU-lag inte neka handel inom EU.
Absolut så ska man jämföra. Det är helt riktigt, som Lars påpekar, att det är billigare i England – och Tyskland – får jag tillägga. Själv handlar jag det mesta av mina och barnens kläder från Tyskland. Det är normalt ca 30% billigare där vare sig det är Levi's, Wrangler, Boss-kostymer eller Meindl-skor. Barts mössor av björnfitte-model är 40-50% billigare i England än på Naturkompaniet. Ibland gör jag också riktiga reafynd utomlands. Även att handla en vinterjacka från Fjällräven är billigare i Tyskland trots fraktkostnad. En del nekar onlinehandel till Sverige, men det finns tillräckligt många som inte gör det.
Servicen är bättre också. Det finns, påstår jag, en helt annan kultur i England och Tyskland att uppskatta sina kunder. Jag får ofta med någon extra bonus-gåva. En gest på uppskattning. Svenska butiker verkar inte bry sig. Man får inte ens ett par extra skosnören här i Sverige, när man köper ett par skor för 4000 kr. Därför har jag nästan slutat av svenska butiker, trots att jag är stockholmare, och har allt nära inpå.
Dock inte på själva Barbour sida. De hänvisar till svenska återförsäljare.
Kan rekommendera Country attire som skickar varorna även till Sverige. Jacka till mannen kostade 1200! mindre än på NK.
Dr Syn, min uppfattning också. Har handlat online från England, t ex flashaholics.co.uk. Fick gratis batterier på köpet, samt rabattkupong på framtida köp. Inget som skrevs någonstans att man skulle få. Dessutom leverans på 24 timmar till Sverige, snabbare än de flesta svenska butiker.
Parallellimport är en av hörnpelarna i EG-rätten. Det tog ganska lång tid att få det etablerat då medlemsstaterna var ganska negativa (gissa varför) och det krävdes flera på den tiden uppmärksammade rättsfall i EG-domstolen innan principen föll på plats. Ibland tror jag ni tar det goda som kommit med EU helt för givet…
The Man
Köper mina kläder från asos.com i UK
min hudvård/hårdvård från lookfantastic.com i UK
Båda har gratis frakt till sverige och priserna är riktigt bra.
Har du lagt på VAT i USA o Kanada? Den kan du inte dra av eftersom det är en "stat" skatt och inte "federal" Brukar vara 6-8%
Ingår inte den i priserna online för USA och Kanada? Om ja, så nej, den har jag inte lagt till. Då blir prisskillnaden mot gnälliga Australien bara en dryg hundralapp.
Moms läggs aldrig på i USA och Kanada med undantag för New Hampshire där slutgiltiga priset inklusive moms är lagstiftat att visa till slutkund likt i Sverige.
Brukar inte ingå verken online eller direkt i butik, kulturfråga verkar det som. För att jämföra priset borde man väl ha en grav med och utan Moms för alla länder.
Ibland kan man dock komma undan momsen när man köper online. Vissa stater har ju ingen moms, tex Oregon, därav intressant flöde av trafikanter mellan Washington och Oregon på helgerna. Se ut som gränshandeln i norge. 🙂
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Momsen i Kanada ar 12% sa det blir i princip alltid dyrare i Kanada an I USA beroende pa vad dollarn star i.
I Seattle som ar en av de stader med hogst moms i USA sa ar det 9.5%.
Sen finns det stallen som har 0% sa i de fallen stammer priset ovan i grafen precis som oluies sager.
Det är helt naturligt att priserna för en och samma vara skiljer sig åt mellan olika marknader.
När varan prissätts tas risken för cross border business i beaktande, liksom hur mycket marknaden tål att betala innan en ersättningsprodukt väljs. Allt för att optimera vinsten.
Dessutom, i många fall optimeras vinsten ytterligare genom transferpriser, som är det lokala säljbolagets inköpspris. Detta är endast till för att minska skatten.
peterrost.blogspot.com kan ge ytterligare info om hur läkemedelsbranschen jobbade/jobbar.
Inget Japan, det som sägs alltid vara så dyrt. Det vore roligt att se vad Big Mac, Billy och iPad kostar i Japan i jämförelse med resten av världen.
Japan är billigast av dem alla, endast 2900:- SEK. Lagt till ovan.
Vad gäller Billy så var min japanska inte tillräckligt bra för att hitta bokhyllan på deras websajt. Apple är enklare, då det är exakt samma sajt för alla länder, bara att klicka sig fram tre steg på samma ställen.
Japan lägger heller inte på moms 5% på sina slutpriser till kund.
Jag känner ingen i Japan som köpt en iPad. Man får dom som present när man tecknar abonnemang på mobiltelefon numera. Dom kan knappt skänka bort dom längre. Japan är inte alls dyrt. Deflation i två decennium har gjort det mesta billigare än i Sverige.
Bokhyllan Billy kostar i Japan 5990 yen.
http://www.ikea.com/jp/ja/catalog/products/80180101/
Det där var en vit Billy, inte det jag jämförde med. 404:- SEK i Japan, 395:- SEK i Sverige dock.
Aha. Visste inte att IKEA hade flera olika modeller. Om du väljer olika färger i den lilla rullgardinsmenyn så kan du hitta den variant du är ute efter.
Vit 5990
Svatbrun 7990
Svart 6990
Björkfaner 7990
Vit-orange, vit-blå 6990
Svart-vit 6990
Medium brun 7990
@tokyobling
De som köper en iPad i Sverige är bloggare, söderhipsters samt lattemorsor, dvs Sveriges "elit" med "koll".
De som "får" en iPad är lärare och elever inom skolan, inköpt från någon svindyr återförsäljare som kommunen har avtal med. Inköpen skedde i stor omfattningen innan nyår för att budgeten inte skulle minska till detta år…
@gefle min mor på sin bondgård kan nog inte klassas som bloggare, söderhipster eller elit.
Dock tycker hon det är kul att sitta på FB, skicka mail och läsa afotnbladet på den.. 🙂
@Kommunaltjänstemannen
Kul att hon gillar den!
Det jag har svårt med är sektens hyllande av Apples produkter.
Jämför Nexus 7 med iPad mini tex.
Nexus 7 har bättre prestanda OCH lägre pris, ändå köper folk Apple mini just för att det är Apple. Hjärntvätt är vad det är.
Räcker det att jämföra det totala skattetrycket?
Måste man inte istället kolla hur skattetrycket för de lägsta inkomsterna, de som ändå gör grovjobbet med att flytta och hantera de produkter som här nämns (Big Mac och andra macar..)
Om en grillare kan tjäna 150 000 kr om året utan skatt på arbete, alltså få behålla drygt 30% mer av sin inkomst så måste det ju påverka konsumentpriset….
Att sedan det finns en lokal kultur, som i Sverige, där man inte alltid är så prismedvetna, är ju ett gammalt känt fenomen…
Trodde du bodde i Västergötland och där är det ett gammalt känt fenomen om att man frågar om det "Kostar något?"
Nja..
När allt prutande är klart så avslutar man med: "Och vad skall jag betala då?!"
Men alla är ju inte knallar i detta land….
Precis! 🙂
Men den mentaliteten och självbevarelsedriften dör nog med bondekulturen.
kg35..
Jag träffade ett par gamla bönder för drygt tjugo år sedan som hade haft en bror som varit riktig knalle…
Brodern hade köpt sin knallerättighet, så det var redan där litet lurigt…
Men han hade alltså dragit land och rike runt och sålt grejor…
En av bröderna hade ett foto där de sålde hemslaktat nörkött på torget i Borås, någon gång före kriget…
Visst var det spännande att få höra deras historier…
Men knalleandan lever allt kvar i Borås, med en anpassningsförmåga som är enorm…
Prissättning av varor har mycket lite att göra med skatter, tullar, avgifter, lönenivåer etc att göra. Det som gäller är att hitta den maximala nivå som kunden är beredd att betala.
Som exempel delar de multinationella bolagen in Europa i tre segment: Låg-, mellan- och högpris. Sverige/Norge hamnar i kategorin högpris och Tyskland i lågpris.
Att de nordiska länderna ligger i topp är inte konstigt, eftersom vi historiskt sett är mycket dåliga på att pruta, förhandla och jämföra priser. Vi har förutsatt att en vara är skäligt prissatt från början. Vi känner oss helt enkelt obekväma med att ifrågasätta och förhandla priser.
Men vi håller långsamt på att bli bättre på att prisförhandla. Tack och lov.
Jag håller med. Jag handlar det mesta i Tyskland (bor inte i Sverige, och har nära till tyska gränsen) och allt är billigare än i Sverige, Nederländerna, Frankrike, osv. Detta gäller både konsumtionsvaror och tjänster.
Tror inte bristen på förhandlingskultur är det som gör Sverige till högpris. Japan har heller inte någon förhandlingskultur att tala om. Like svenskar så förutsätter man att priset är korrekt, det är i vart fall det intrycket jag har fått. Trots det så ligger Japan bäst till i prisbild och Sverige sämst.
Vill ni verkligen "tjäna" pengar på import är alkoholmarknaden nummer ett.
Dessutom helt lagligt hem till dörren!
Sverige är välkänt som testmarknad för nya produkter. Just för att vi är väldig trendmedvetna(dvs osäkra) och hoppar på allt möjligt så fort det går. Nu är vi inte bara osäkra vi gillar ny teknik också vilket är en annan personlig sida som har med god utbildning att göra(allt är inte dåligt). Men denna trendkänslighet gör att företag även testar priskänslighet vilket borgar för att Sverige även har hög betalningsvilja. Liten marknad med högt pris ger ändå avkastning. Många produkter kommer visserligen sent till Sverige av denna orsak. Men marknadsförarna kan sin sak.
Vill ge ett konkret exempel från gårdagen, när mina sommardäck 'Michelin Energy Saver' levererades (hem till dörren med Schenker):
Lokala däckhandlaren:
Däck+skifte = 5030 kr
Beställning från utlandet (via svensk importör):
Däck: 3064 kr
Skifte hos den lokala däckhandlaren: 400 kr
Totalt: 3464 kr
Prispåslag: 1566 kr => 45%
Får man fråga vart du beställde?
Jag har liknande erfarenhet från dackonline.com, dom har dessutom avtal med gummiverkstäder så att däcken kommer dit direkt så det enda du behöver göra är att åka dit…. så byter dom direkt
Jag brukar köpa löparskor från England. Sist fick jag ett par justa Asics märkesskor med någon sorts avancering dämpningsgel i för 512 kr inklusive frakt. Snabba är de i alla fall! 😉
Löplabbet i Sverige kostar skor 1500-1700 så jag brukar resonera att jag kan köpa fel från England tre gånger innan jag går back på det. Det står redan internationella storlekar i löpskor så det är väligt enkelt.
Enda skillnaden är att det tar 3-4 dagar för leveransen istället för normala 1-2.
Det är väl mer korrekt att ta priset ex moms i alla länder då blir priset i Sverige 3596 iofs ganska högt pris ändå, men alla länder har ju inte samma momssatser som bekant.
Generellt mycket högre konukrens i Tyskland. Men förhoppningsvis blir det samma i Sverige, fler företag från utlandet som vill slåss om marginalerna i Sverige. Det som hände senaste åren inom elektronik har varit minst fem år tidigare i utlandet.
Dessutom har svensken "råd" att köpa allt man vill med hjälp av avbetalningar, kreditkort och lån. Exempelvis betydligt svårare att få Visakort med liknande utrymme utomlands. Det är bara i Sverige där det räcker med en onlineansökan med inkomstuppgifter, sedan en snabb kreditprövning och en vecka senare ett kort med 25.000 i kredit. Detta kan förstås göras hos flera aktörer.
http://www.amazon.co.uk/ samt http://www.amazon.de/ perfekt för att kolla priset i England/Tyskland. Sedan kan man förstås fortsätta leta billigare alternativ.
Kan det inte bli dumsnålt att handla jackor från England som ändå förväntas hålla 20 år? Brukar man inte prova så att den passar först? Eller det kanske man gör hos den lokala handlaren?
Skulle svensken leva på sin lön och inte på sina lån, skulle vi framstå som ett fattigt land.
Inte nödvändigtvis. Skulle Svenskar levt på sin lön och inte tagit lån hade vi inte haft en bobubbla, och sluppit de ränteutgifter som följer på det. Finns det jämförande statistik på hushållens ränteutgifter i EU-länderna?
Svenska återförsäljare brukar skylla det relativt höga priset att de har andra garantiåtaganden, jag vet inte om det skiljer så mycket länderna emellan.
Garantierna är så vitt jag vet bestämda av EU; för elektronik är det 1 års garanti, 3 år om du kan bevisa fabriksfel.
nu när amazon skickar med fri frakt till sverige också så blir jämförelsen ännu bättre på många produkter
Hur stor är tillverkningskostnaden?
Hur mycket får Apple?
Hur mycket vill resten ha?
Svensken har iofs bland de högsta disponibla inkomsterna i Europa…
Tyskland är fortfarande i nivå med Sverige, och allt är billigare där. Men det kan också bero på att de är mer prismedvetna (leverantörer håller priserna nere) och att det är en av världens största marknader.
Det är riktigt. Det är mest Cornus trams om att sverige skulle "framstå som fattigt", och att vi skulle ha "låga löner" som jag reagerade på…
Trams?
Eurostat:
http://epp.eurostat.ec.europa.eu/statistics_explained/index.php?title=File:Disposable_income_of_private_households,_by_NUTS_2_regions,_2008_(1)_(PPCS_per_inhabitant).png&filetimestamp=20120507134253
Cornu: Om du hade tagit dig tid att klicka på länken, och sedan klickat på länken till scb-rapporten, hade du fått siffror från 2010 istället… Också de från Eurostat.
Ser ut som hushåll i England, Tyskland, Frankrike, Spanien, Italien, Österrike och Norge (samt Grekland, dock gamla siffror) har högre disponibel inkomst än i Sverige.
Sverige hamnar på plats 8 i Europa, plats 5 i EU (och också plats 5 av de europeiska länder som ingår i din lista). Endast Norge, Schweiz och Luxemburg har avsevärt högre disponibel inkomst. Sverige ligger på ungefär samma nivå som övriga västeuropa.
rapport från november 2012, med siffror för 2010 (antagligen senaste fullständiga). Se sida 27.
Nu skiljer sig siffrorna iofs på annat sätt också – de du länkar till visar medel, de jag länkar till visar median. Vilket i sammanhanget bör vara mer intressant.
Tittar vi på siffror från 2011 verkar sverige vara nr 8 i Europa även för medel (jag har då antagit att Schweiz och Luxemburg, som saknar siffror, har högre än Sverige).
De fattiga blir fattigare.
Inkomstspridningen ökar.
Osv.. Lite svårt att se!
Den bild man får från Eurostat visar att vi har en trygg försörjning för de fattiga. Medelinkomsttagarna ligger obetydligt över den undre gränsen!
Det var detta som inspirerade till jobbskatteavdraget. LO visade nämligen att arbete inte lönade sig för en normal arbetare jfrt med bidragsnivån.
"Disponibel inkomst är summan av alla skattepliktiga och skattefria inkomster minus skatt och övriga negativa transfereringar."
Det innebär tex att tyskarna kommer få högre disponibel inkomst då de tex har en obligatorisk sjukförsäkringsvgift som inte dras på skatten. Trots att de inte har mer pengar att bestämma över själva i praktiken.
För att få en rimlig bild så behöver man alltå se till totalen av alla utgifter.
Men egentligen så är väl tanken med iPad-indexet att mäta just detta. Ju mer konsumenterna kan betala för en iPad desto mer kommer Apple att ta betalt.
Högt index betyder mycket pengar över till onödiga inköp.
Företag som säljer produkter internationellt brukar sätta sina priser i olika länder efter betalningförmåga och konkurrans. Man sätter ett så högt pris i de olika länderna man kommer undan med. Den dag medelsvensken upptäcker att det går att köpa iPad billigare i England så tvingas Apple justera sina priser.
Att exempelvis biltillverkarna ofta pratar om växelkursens inverkan på lönsamheten är inget sammanträffande. Kan man sälja en bil borta i USA för $30k så blir det en väsentlig skillnad i lönsamhet för en svensk tillverkare som Volvo om dollarn kostar 6 eller 10 kr.
Att sedan få behålla pengarna i plånboken och slippa skatta bort dem kan ju vara trevligt, men tvingas man lägga mellanskillnaden på sjukförsäkringar och annat som behövs för att erhålla en likvärdig levnadsstandard så har man ju inte tjänat någonting på det. Så en siffra på skattetrycket säger i sig inte så mycket.
Köper nu för tiden mycket på nätet och ser till att det inte skeppas från Sverige men inom EU. köper vissa t-shirtar, köper dem numer från UK. Sparar ett par hundra kronor varje gång ja köper OCH det är inklusive frakt! tidigare köpte jag på en svensk online butik.
värt att kolla…
Här i Lettland handlar vi också mycket kläder från UK on-line butiker, annars nästan bara rea saker i större kedjors butiker typ Lindex, båda här och när vi är i Sverige. "Vanliga" butiker går oftast inte att handla i här, kvaliteten är sekunda och priserna inte särskilt låga. Letterna är tydligen vana att köpa just "sekunda saker till inte särskilt låga priser".
En vinkling jag inte har hört talas om i Sverige är att min fru tar hem sakerna från UK via en sammordnare i Riga för att minska fraktkostnaden. Det är en ensamstående mamma som livnär sig på detta.
Letterna åker annars mycket till Litauen för att handla billigare, och Litauerna i sin tur åker till Polen, där det är tydligen billigast inom EU.
"Prissättning av varor har mycket lite att göra med skatter, tullar, avgifter, lönenivåer etc att göra. Det som gäller är att hitta den maximala nivå som kunden är beredd att betala."
Exakt, så tänker framgångsrika bolag. Den bästa chefen som jag har haft sade att:
"Priset ska sättas 1:- mindre än det maximala som kunden är beredd att betala.".
Jag handlar nästan alltid på nätet. Här är min lista:
http://www.ebay.com (Allt till mobilen och andra små prylar)
http://www.chinavasion.com (Massa billiga tekniska prylar. De har bra android paddor för ca 1200kr)
http://www.zeeandco.co.uk (Köper alltid på rea där. Barbour t-shirts för ca 150 kr och nu senast en Parajumpers jacka för ca 2500kr. Halva priset än Sverige)
http://www.coggles.com (En annan bra klädbutik)
Mycket kan man nog ge Reinfeldt cred för, men inte skattetrycket ändå, det har ju trots allt gått utför under hans tid vid makten danskarna snodde ju det världsrekordet från oss för några år sedan.
Här kan man ju se att skattetrycket generellt varit plant eller gått nedåt under borgerliga regeringar, medan all cred för världsrekordnivåerna måste gå till det röda laget:
http://www.ekonomifakta.se/sv/Fakta/Skatter/Skattetryck/Skattetrycket-historiskt/
Nu kostar ju en Big Mac 39 kr (2013-02-13) och inte 48 som "Big Mac Index" anger. Att strunta i källkritik och faktagranskning kan vi väl överlämna till nymoderata "försvarspolitiker".