Ibland får man bara acceptera att det är dags för en total genomgång av något, i det här husets hjärta – värmekällan Intrepid II 1990 från Vermont Castings.
Nu blir det vedeldningspr0n för alla som drägglar över boken Ved. Känsliga eller pryda läsare och små barn ombedes klicka på denna länk. På grund av många och explicita bilder så måste man klicka på läs mer nedan för att läsa resten.
Designen på Intrepid II har inte ändrats sedan gissningsvis just 1990 och den förblir en av Vermont Castings storsäljare och ett bra val för den som värmer hela huset med kamin. Vi klarar av 190 m2 hus, även om övervåningen är halvplan med förhöjd väggliv. Dock har vi kyrktak på övervåningen, så luftvolymen motsvarar ett fullhöjd 190 m2 hus. Hårdare lirare väljer dock det större syskonet Defiant Encore, som klarar halvmetersved och kan sköta sig själv medan man är på jobbet i tio timmar. Intrepid II kräver matning kanske varannan timme.
När man jobbar hemma likt undertecknad så fungerade Intrepid II även vintern 2010 – 2011 med konstant temperatur under -20 grader utomhus. Man buffrar upp med sommartemperaturer inomhus och med varm murstock, så klarar man sig utan problem över natten.
Man ska komma ihåg att amerikaner är världens livräddaste folk, så katalysatordriven sekundärförbränning i kaminer, för att minimera utsläppen, kom man på redan på (senast) 80-talet i USA. Vermont Castings är grejen, liksom. Många kaminfanatiker som kör Vermont.
Rutinmässiga åtgärder är att tömma aska och montera bort övre mellanväggen för att dammsuga rent katalysatorn och efterbrännkammaren från stoft och mot förmodan grövre aska. En annan vanlig åtgärd, som kanske behöver göras vartannat år är att byta ut rökgasskålen (aka eldkoppen som jag ibland kallar den), då den kan slitas hårt där den är exponerad för de högsta temperaturerna. Annars kan katalysatorbyte vara aktuellt ibland, speciellt om den skyddande efterbrännkammarväggen är sönder – med den intakt håller platinakatalysatorn många år, utan väggen blir det dyrt. Jag har även en gång bytt övre mellanväggen för den hade slagit sig för mycket. Trots allt kan kaminen nå 500+ grader på utsidan, och temperaturerna är knappast lägre där det är som värst inne i den.
Under eldningssäsongen har jag konstaterat att rökgasskålen började vittra sönder, och tänkte kontrollerat byta den nästa gång det var dags att dammsuga EBK:n och katalysatorn. Men så föll den hastigt i småbitar igår kväll. Endast små söndervittrade gjutjärnsbitar gick att hitta i askan. Misstänkt anledning till det hårda slitaget är att den spjällhållaren som tar vid där övre mellanväggen slutar hade slagit sig så illa att rökgaserna gick rakt upp och hoppade över EBK och katalysator. På köpet hade detta haft sönder EBK-inneslutningen.
Så det var bara att köpa ny rökgasskål, efterbrännkammare och spjällhållare och kavla upp ärmarna. Sotigt blir det.
Kaminen är 15 år gammal och det var första gången som EBK:n och spjällhållaren behövde bytas ut.
Lämpliga verktyg för arbetet är en dammsugare, en Leatherman Xti och en hylsnyckelsats, samt en ficklampa.
Tursamt nog råkar importören och distributören av Vermont Castings vara lokal, Camina i Skene, och de har även en lågtrafikerat butik och showroom. Utmärkt när man ska ha reservdelar snabbt, då hela Sverigelagret av reservdelar finns där. Det började bli kallt hemma.
EBK:n gick på 2600:-, inklusive en ny löstagbar katalysatorvägg, så där fick jag en extra. Köpte på rutin två rökgasskålar för 315:- SEK styck, så jag byter nästa innan den faller i bitar. Spjällhållaren gick på någonstans runt 700:- SEK. Priser ur minnet.
Katalysatorn på plats i EBK:n. Rökgaserna kommer alltså in upptil och far ner genom katalysator, antänds och går sedan åt sidorna och upp igen. |
Katalysatorskyddet på plats. Det är nu tydligt vart rökgaserna ska in via rökgasskålen. |
Ordningen återställd. |
Gammal död spjällhållare respektive ny. Slitaget framgår rätt tydligt i rostrött och tillät alltså att rökgaserna smet förbi EBK:n, vilket sänkte verkningsgraden rejält. |
Caminas folktomma showroom var trevligt och hade deras kompletta sortiment. Mycket serviceinriktad personal också. Och kompetent, med full koll på minsta detalj bland reservdelarna.
Vermont Castings-pr0n. Intrepid II till vänster och min mattsvarta gjutjärnsmodell bredvid storasyskonet Defiant Encore rakt fram. En Resolute Acclaim skymtar i högra hörnet. |
Utgående kaminmodeller reas ut i receptionen för ner till halva priset. |
Mer kamin-pr0n. Mycket renare än i den snuskiga verkligheten. |
Ingen form av ersättning har utgått till mig eller till någon till mig närstående för detta inlägg. Däremot är jag förstås intresserad av att det går bra för Camina för att säkerställa flödet av lokala reservdelar i framtiden. Återförsäljare i landet kan förstås också ordna reservdelar, men har sällan något hemma utom möjligen katalysatorer.
Kamintillverkarna är rimligtvis konjunkturberoende och när nybyggen av villor nu har kraschat så kan nog bistra tider stunda. Speciellt om vi har milda vintrar. Enligt uppgift beror efterfrågan på kaminer mycket på elpriset, men speciellt på vinterkylan. Blir det kallt så beställs det mer kaminer tydligen.
Nu blir det Vermont Castings överkurs.
Det är tydligen extremt populär i Japan av alla platser att laga mat med sin Vermont Castings. Camina hade rent av ett inspirationsex av en japansk bok, som tyvärr inte finns på något annat språk. Matpr0n-bilder följer.
Paul’s Wood Stove Cook Book. På japanska. |
Gissar att detta är Paul själv. Han är lycklig. Jag förstår honom. Baka pizza i din Vermont Castings. Här en Defiant Encore. Behövs ett matlagningsspjäll och en stekpanna. |
34 kommentarer
Det är när man läser sånthär som man undrar varför man sitter i en lägenhet och häckar egentligen..
Kanske för att slippa underhåll, reparationer och renoveringar? Samt slippa lägga 1000-2000:- SEK i månaden till en reparations- och renoveringsfond, vilket är i lägsta laget för vad en villa kräver över tiden?
Var ar efterbrannarn gjord av?
Något mjukt eld- och värmefast kompositmaterial. Känns som frigolit ungefär. Inte vermikulit, det är hårt, utan detta är mjukt.
Asso den vita som du kallar EBK, inte katalysatorn…
Fick titta på sprängskisser från (ännu) äldre Intrepid. Där var EBK:n murad av eldfasta stenar istället.
peakpoke, ja, det var det jag svarade på.
Jag gillart, forutom en grej: klarar murstocken sana hoga temperaturer pa roken i langden?
Den här murstocken har klarat det i 15 år. Sotarn är alltid nöjd, inklusive den biårliga brandsäkerhetsinspektionen. Murstocken är 100+ år gammal och renoverad för ca 15 år sedan av 60-åriga proffs.
Hur renoverar man en murstock? Det ar vart en artikel i sig, speciellt om du har kvar bilder!!!
Den ska putsas invändigt mha diverse trollkonster. Nya hantverkare orkar inte / har inte kompetensen och sätter ner stålrör istället. Sedan ska den putsas utvändigt. Slutligen kontrolltryckas, så inga läckor finns. Dock tillåter sotarn vissa småläckor vid kontrolltryckning, då kontrolltryckning innebär att man sätter för utsläppet och bokstavligen trycker in rök under tryck. Som om någon skulle sätta sig på skorstenen vid eldning, typ. Så fort ballongen man tätar utsläppet med tas bort försvinner eventuella småläckor.
Hur man renoverar en totalhavererad murstock kan jag inte svara på.
Riktigt gamla hus har murstockar där rökkanalen är så stor att man kan klättra ner i den. Enklare att putsa då. Tittade på en sådan gård norr om Stenungsund 2005. Murstocken var 400 år gammal…
Vår ena murstock har ungefär 50cm diameter, osäker på ålder men den kan säkert härröra från laga skifte eller tidigare. Jag vet inte om man glidgjuter när de är så breda, men den har hållit tätt hittills så jag håller tummarna för att den ska hålla några decennier till. Vi har 6 eldstäder i huset men ingen som är modern och fräsig. 🙂
Jag fattar ingenting. Kan kaminen gå sönder?
Definitionsfråga. Man kan elda den med öppet spjäll ad nauseum, men för full verkningsgrad och rena rökgaser, samt kontrollerad temperatur på kaminen, så ja då kan den gå sönder. Eller iaf tappa önskad funktion.
Jag kor en husqvarna 727 och eldar alltid med helt oppna spjall, ar inte det att rekommendera om man har en bra murstock som lagrar och sprider energi via t.ex. varmevagg osv. Dvs. den totala summan av allt "bra" (mindre slitage, risker mer energi per ved, etc.) blir hogst om man eldar for fullt och har ratt byggt hus, dvs. byggd innan 1850?
Mycket möjligt. Har du värmevägg kan du väl lika gärna köra med öppet spjäll.
Vår murstock blir förvisso rejält varm. Kallnar aldrig så här års. Kallast är det på hösten, innan murstocken och den 100+ år gamla solida timmerväggarna lagrat upp tillräckligt med värme. Så här års blir det inte lika kallt inne som i oktober pga detta.
Hade en gång i villan en stor finsk täljstens-ugn. Underbar värme för hela huset utan några kanaler etc. Behöll temperaturen i tolv timmar. 4 brasor per dygn.
Camina Art City är intressant, en sådan borde ju fungera i uterummet och vid behov kunna flyttas in i lägenheten.
är en snygg variant på pelletskamin som har ett bra rykte i norr.
för de lite större villorna
Finns det teppanyaki-häll till den alltså?
Du verkar riktigt nöjd med din Vermont Cornu!
Kan rekommendera svenska Keddys spiskassett, tjänade in den på 3 år trots bergvärme som bas.
tl;dr… fap, fap, fap…
Vi har en drygt 100 år gammal kakelugn, översta två varven murades om för 25 år sedan, annars inga reparationer, under den tid vi har haft huset, det enda man skall göra är att smeta in eldfast lera i eldstaden en gång varje eller vartannat år. Givetvis är det bara ett tillskott till centralvärmen, men det är bra att ha när det är kallt och ruggigt ute.
Den där etanolkaminen (och andra mindre etanol-myskaminer) – är de säkra i mindre lägenheter?
Varje gång det blir kallt så hör man ju om några som lyckas dö av koldioxidförgiftning efter att de har tagit en grill eller liknande.
Är det så liten förbränning så att koldioxiden inte är något problem?
Det är väl koloxiden (co)som är den största faran, den uppstår vid ofullständig förbränning, till skillnad från koldioxid (co2) som uppstår vid "vanlig" förbränning.
Finns det några kopparklädda braskaminer? Jag bor i Falun och tycker att det skulle vara piffigt att ha en sån referens till stans historia i gillestugan.
Någon gång måste jag ta mig till en bokhandel här i Tokyo och ta några kort på alla tidningar som handlar om vedeldning… du skulle gilla det! Jag brukar alltid tittat till just Vermont-kaminerna när jag går förbi butiker som säljer dem här i Tokyo. Om du skaffar boken ställer jag gärna upp och översätter om det är något speciellt stycke du vill ha koll på!
Din vedspis är ju helt klart underdimensionerad för ditt behov! Skaffa en större vettja. Så slipper du renovera den så ofta. Kör man på maxeffekt hela tiden slits grejorna fort. Kan man köra på kanske 30% håller de hur länge som helst, eller i alla fall en livstid.
Mycket intressant läsning! Har just fått en Intrepid ll monterad, köpte den på Blocket för att byta ut min gamla i plåt. Min kamin saknar dock katalysatorn och jag undrar om jag MÅSTE ha en sådan? Eldar inte i kamin varje dag eftersom min vedspis är igång hela dagen. Men ibland behövs det ju.
Har läst den manual som finns på Caminas hemsida men känner mig väldigt osäker på spjällen; Var och Varför är 2 frågor jag har. När jag tittade på dina bilder Cornu så såg jag bara järn, fattar inte detaljerna liksom. Finns det någonstans lite mer info om hur man bör använda den här superkaminen och vad man ABSOLUT inte bör göra?
Gå till Vermont Castings amerikanska hemsida och leta reda på manualen. Den amerikanska är mångfaldigt bättre än den svenska.
Du MÅSTE inte ha katalysatorn, men får ingen sekundärförbränning, bara längre rökgasvägar, utan den. Finns billigare kopior att köpa om man inte vill ha originaldel, kolla med din lokala firma.
Tack! hittade manualen och nu ska jag läsa på.
Jag står i begrepp om att renovera en Defiant Encore 2550 från 1997. Tittade in på den här sidan och kikade på renoveringen av EBK:n. Hela den enheten med övre och undre bakstycke, "boxen", termostat mm behöver bytas. Tänkte även plocka isär nödvändiga delar för att täta om kaminen.
Det låter lättsamt och relativt billigt här men jag tycker att verkligheten ter sig lite annorlunda. Det verkar inte vara någon större skillnad mellan Interpid II och 2550 prismässigt om jag kollar i exempelvis England. (USA är en helt annan marknad där det verkar gå att få en box eller katalysator för under 300$.)De priser jag har fått här i Sverige verkar betydligt högre än de som anges här. Både boxen och katalysatorn ligger på mellan 3750 kr och en bit över 4100 kr beroende på återförsäljare. Delarna jag nämnt ovan samt de som verkar behöva bytas samtidigt (inklusive katalysatorn)verkar hamna på runt 12000, kanske 15000 om även spjäl och det lösa luftintaget behöver bytas. (Har redan dessa.)
Den jag frågade innan jag köpte kaminen gav mig ett pris på 2900 kr för katalysatorn. Några dagar senare var den tusen kronor dyrare! Vem vänder man sig till för att få loss EBK:N för 2600 kr?
Du kan ju alltid höra av dig till Camina och kolla vad det kostar om du köper den över disk hos dem. Möjligt att det blir billigare än via återförsäljare.
Vad gäller katalysator har en del återförsäljare icke-originalkatalysatorer, som är billigare.
En Defiant Encore är väl större än en Intrepid II. Inte nödvändigtvis samma priser på reservdelar.
Jag har lite för långt dit. De har aldrig besvarat några frågor utan ständigt hänvisat till sina återförsäljare då jag haft problem.
Encore är större men endast något dyrare. Bra tips med "pirat"-kat. Tack!
Fin och trevlig presentation du gjort. Glömde säga det.