“Det finns tre typer av enstegstätade putsvillor.
De där man upptäckt mögelskador.
De som drabbats av mögel, men ännu inte upptäckts.
De som kommer drabbas av mögel.”- sagt av mig
Ovanstående är sagt av undertecknad och handlar om de nyfunkishus med enstegstätade putsfasader på träreglar, som byggts i 10 000-tals under bostadsbubblans mest hysteriska år, och där mögelrapporterna duggar tätt.
Idag kom domslutet i en rättegång mellan 28 drabbade villaägare och Myresjöhus. Domen var friande och de drabbade villaägarna får betala rättegångskostnader och Myresjöhus kostnader själva. Man kan väl sammanfatta det hela med att Myresjöhus inte dolt något, utan varit öppna med vad det är för konstruktion och att dessutom Statens provningsanställt på 90-talet hade fått tuppjuck och tyckte att en fasadtyp för medelhavsklimat kunde fungera i Norden.
Nu kommer förstås ägare av dessa hus fortsätta befinna sig i allvarlig förnekelse och tro att de kommer undan.
Lappning och lagning i Tölö, Kungsbacka.
Men problemen kommer återkomma. Igen och igen. Riv ner och byt till en riktig fasad. |
Men sanningen är att inte ens de villor där problem upptäckts och byggbolagen putsat om fasaden och bytt ut skadade delar kommer klara sig. För allt som krävs är en mikroskopisk spricka – och de kommer förr eller senare – så har ni en mögelfasad. Igen. Det räcker med att ett barn kastar en snöboll mot huset.
Det enda villaägarna nu kan göra är att ta den ekonomiska smällen. Nu. Riv hela fasaden och gör om från början. Det kommer kosta hundratusentals kronor, kanske upp mot miljonen, speciellt om man inte har utskjutande takfot. Men alternativet är att huset får rivas inom 20 – 30 år.
Det senare är förstås inget problem för den som amorterat av sin 4 MSEK dyra villa på 20 – 30 år, då kan vederbörande ta nya lån och bygga en ny villa.
Sverige har fått sina alldeles egna McMansions, med högst begränsad livslängd. Det behövs ett bra namn på dessa. Mögelfunkis?
Vad du än gör – köp inte en villa med putsfasad. En del villor har putsfasad, men är inte enstegstätade eller har putsfasad på tegel eller betongsten. Men utan att riva ner fasaden kan du inte vara säker.
Och ni som äger mögelfunkis, dags att komma ur förnekelsefasen. Välj att ta kostnaden nu, eller riv om 20 år. För du är som säljare ansvarig för dolda fel på ditt hus. Hittar du någon dum jävel som vill köpa huset av dig och det blir mögel inom nio år så får du betala för det iaf.
Trevligt fredagsmys på er. Ni får trösta er med att det är billigt att låna en halv miljon till en ny fasad idag. Billigare än att riva hela huset om 20 år.
31 kommentarer
Kom i håg att gamla putsfasader på trä fungerar också i hundra eller mer år. Ingen mineralull, ingen tätt betongputs.
Hur länge pågick detta i borättsbyggandet någon? T.ex H-by Sjöstd.
Har vi någon bomäklare som vågar beskriva fenomenets inverkan på marknaden och priser framöver.
Tycker detta inlägg andas skadeglädje vilket jag inte tycker är så klädsamt. Själv tycker jag rätt synd om alla som hamnat i detta. Dock är det väl logiskt att ett byggbolag som byggt efter en etablerad metod som dessutom fått någon form av godkännande av Staten inte i efterhand skall betala.
Att driva en skadeståndsprocess mot Statens Provningsanstalt är nog ett långskott så det är nog bara att bita i det sura äpplet och åtgärda problemet för de som är drabbade.
Nej, ingen skadeglädje.
Däremot skräder jag inte på orden för att understryka hur illa det är.
Enda ironiseringen är att de som amorterat ansvarsfullt, i 40-50 års takt, på säg fem år nu har utrymme att öka lånen till ursprunglig nivå igen och byta ut fasaden. Vilket visar vikten att ha amorteringar.
Hej!
Sitter på en putskåk. Där sitter dock mycket av cellplasten monterad utanpå lekablocken. Det finns alltså inget organiskt där mögel kan växa. På några ställen sitter cellplasten direkt utanpå träreglar med ett täckskikt mellan cellplast och mineralull. Allt plåtarbete är på topp. Dessutom är all cellplast spontad och det finns som sagt ingen utegips inblandad i bygget. Någon luftspalt finnas alltså inte. Huset skulle helt klart kunna klassas som ett energisparhus då uppvärmningskostnader är minimala. Enda nackdelen gentemot ett hus där putsen sitter på tegel är att grönalger verkar gilla den nya typen av putshus. Anledningen är enligt en ny undersökning att husen är så välisolerade så att ytskicktet (putsen) har samma utetemp som omgivningen och kondens torkar inte ut. Detta klimat verkar grönalger gilla. På mer energiförbrukande hus så läcker värmen ut genom väggskikten och torkar ut kondens vilket ger ett sämre klimat för grönalger. Det finns dock kemikalier som kan ta bort grönalgerna.
Vad i min huskonstruktion kommer leda till problem för mig i framtiden. Har bott i huset i 7 år och sluppit problem. Hade dock en konstruktör som insåg problemet med utegips och hade en egen lösning på det problemet.
Är det puts direkt på isolering som ger problemen?
Jag gissar att det skulle gå rädda dessa hus om man vill!
Isoleringen får inte bli blöt. Blöt blir den utifrån. Vattnet saknar kanaler för dränering. Är det ingen som försökt skapa dessa kanaler i isoleringen i efterhand?
Kan man borra i berg på 2000 m djup styrd borrning så borde det vara lätt borra 3-4 m i husväggar.
Problemet är när vatten tar sig in vid områden där det finns möjlighet att göra det som t.ex. mellan fönster och puts, balkonganslutningar, utebelysning och runt fönsterbläcken. Tar sig vatten bakom cellplasten så stötte den tidigare på utegips. Utegipsen var vid tiden gjort av ett organiskt material där mögeltillväxt frodas. Mögel tillväxer inte på oorganiskt material. Mögel kan tillväxa och skapa en farlig miljö för de boende.
Numera finns det en luftspalt och gipsskivorna har ersatts av oorganiskt material som t.ex. minorit.
500 tkr – 1,5 mkr i reparation av alla sidor enligt denna källa.
http://www.villaagarna.se/Global/Pressrum/2009/bilaga2_2009-12-14.pdf
En icke klädsam ton i detta inlägg.
"Vad du än gör – köp inte en villa med putsfasad"
Snälla Cornu vad får du allt ifrån? Enstegstätat är ett relativt nytt fenomen för att spara på byggkostnaderna. Ädre funkisvillor är klockrena köp om man gillar stilen (som jag gör).
Funkisvillor är klart snyggast om man nu måste bo i hus.
Södra ängby har väldigt fina om du är ute efter det..
Hej Linus, antar att du är uppväxt på nittiotalet. Innan dess ville knappt någon titta på funkisvillor. Bromma generellt från Alvik och längs Mälaren domineras av funkis och av en då ny "vi i Bromma"-mentalitet där folk av samma skäl anpassats till utbudet. Som prisledare gäller "The beauty lies in the eyes of the owner". Fascinerande det där om hur folks preferenser ändras.
Vad ligger priserna på i Södra Ängby nuförtiden? Lite dyrare än här i Norrland antar jag… 🙂
Är det inte möjligt att beklä huset med tex Aluminium eller Plastfasad? Jag kan väl förstå om någon inte tycker det är snyggt, men det håller ju? Sen antar jag att man inte vill bygga in fukten …
Tror jag läst om någon hyresfastighet i Luleå som gjorde detta efter problemet med enstegstätade hus gjordes. Men hyresfastighetsägare är väl lite mer ekonomiska och bryr sig mer om ekonomin än trendriktigheten 🙂
Sen kan man ju fundera på hur bra det är att sätta puts på trähus. De rör ju på sig efter väderleken, expanderar och kontraherar hela tiden. Behövs nog inte ens en boll mot väggen för att skapa sprickor, det gör huset helt självt genom att bara finnas till.
För ytterligare läsning angående enstegstätade fasader:
"34 fastighetsägare i Svedala får ingen ersättning för påstådda byggfel i sina hus efter en dom i hovrätten. Istället måste de nu betala motparten Myresjöhus rättegångskostnader på nästan 1,2 miljoner kronor. "
http://www.sydsvenskan.se/omkretsen/svedala/svedalabor-forlorade-byggtvist/
//Pixiu
Det enklaste och billigaste är väl att skruva fast 2"x2" på putsen och sen spika dit 1" panel stående, då får man ett hus som står sig i många år, bara att måla om vart 10 år, beroende på väder och utsatthet.
Ja man undrar hur svårt det kan vara? måste man alltid hitta på hightech-lösningar för enkla proböem?
Det stora problemet var de stora jätteproduktionerna. Bygger du ett lösvirkeshus och är noga så att det inte finns några möjligheter att ta sig bakom cellplasten är det med stor sannolikhet inte några problem. Men nu klassas jag väl till förnekarna och dessutom är jag partisk då jag sitter i en funkiskåk.
Måste dessutom fråga varför puts skulle gå sönder och spricka? Är oftast ett ca 10 mm tjockt skikt bestående av puts, väv och ytskikt. Detta gör skiktet elastiskt och permeabelt. Kolla hela mellaneuropa, där har putshusen regerat under mycket lång tid och finns fortfarande kvar. Men det är möjligt att vårt numera regnskogsliknande kan ha en negativ inverkan på putsskiten. Men det kanske framtiden får utvisa. Då talar jag dock inte om läckande i enstegsputshus.
Är det inte så att de i utlandet har stenhus med puts, medan vi sätter puts på trähus som rör sig med luftfuktigheten?
Har ingen koll på det. Men på många större hus med stora putsytor finns det regler för rörelsefogar. Alltså ser jag fortsatt inga problem med att putsa på cellplast som sitter fast på träreglar? Jag är dock ingen snickare eller specialist.
Är ingen expert men jag tror Karl har en point. Trähusen har sin klass medan stenhusen sin! Särskilt i Sverige. Trähus med putsfasad är enligt min uppfattning en mycket modern företeelse! Trähus rör sig lätt 3-4 mm mellan sommar och vinter. Särskilt om grund eller byggnation är dåligt utförd.
Apropå det:
http://www.nyteknik.se/nyheter/bygg/byggartiklar/article3620513.ece
"Ägarna av de 34 putshusen med fuktproblem i skånska Svedala får ingen hjälp av hovrätten. I stället måste de betala Myresjöhus rättegångskostnader."
Sorry, såg att det redan fanns en länk ovanför.
Angående påståendet att en ev. Säljare av ett puts-hus skulle behöva stå till svars under 10 år för dolda fel så måste ju ett puts-hus numera klassas som en riskkonstruktion och därmed bör köpare förstå att det kan bli problem med mögel. Det måste ju ses som allmän kunskap dessa problem. Tänker jag rätt eller härjar bara otur.
Du tänker helt rätt. Att få ett tunnputshus på träregelstomme till ett dolt fel efter 2008 är i det närmaste omöjligt. Det är samma sak som att få problem i en uteluftventilerad krypgrund med ovanliggande träbjälklag – allmänt känt.
Nja, hovrätten har dömt säljare att hysta upp (miljonen) för att köparen ska få byta fasaden i en dom våren 2012. Dock slipper Myresjöhus förstås undan själva.
Till alla som sitter med putsfasad eller funderar på att köpa eller bygga ett hus med dito:
Även om er konstruktion är väl uförd eller av nyare snitt och sannolikt inte kommer ge problem så är huset ändå "smittat".
När vetskapen om problemen sprider sig hos allmännheten och när bomarknaden kyls av kommer dessa hus att vara svårsålda (= måste säljas billigt) eftersom köparen måste räkna med att byta fasad.
Därför är det vansinne att bygga eller köpa ett hus med enstegstätad fasad. Bor man i ett sådant hus bör man så snabbt som möjligt sälja och flytta.
Intressant… ligger något i det.
Minns husletningen på 80-talet: "Nä, på fotot ser det ut som att det KANSKE är målat med plastfärg. Vi åker ut och kollar på något annat istället".
Jepp sökkostnaderna mht till risk avgör när utbudet av alternativ är stort
Alternativet kommer inte att bli stort iom att det inte byggs tillräckligt.
Vi är nere på nivåer nu som inte skådats sedan 92-94 vad gäller nybyggnation.
Detta beror sannolikt på byggkostnaderna vilket får till följd att byggarna fuskar med enstegstätat iom att det är billigare.
Det tål att upprepas, puts på tegel är kanon, finns ingen anledning att blanda ihop begreppen.