Facebooks första serverhall i Luleå är på väg att färdigställas.
Ni som varit på mina föreläsningar vet att jag visat att den “gamla ekonomin” i form av SSAB:s stålverk ger betydligt fler jobb och betydligt mer pengar per förbrukad kWh, jämfört med den “nya ekonomin” likt Facebook. Internet är ingen räddning för ekonomisk tillväxt, då det i själva verket drar mer energi per genererad krona i BNP och ger färre arbetstillfällen per förbrukad mängd energi. Tvärt om leder ökat Internetanvändande till en stagnerande ekonomi när allt mer energi går åt till att ge allt mindre värde och arbetstillfällen.
Enligt uppgifter hos Public Service/SR (uppgift i radioinslaget) kommer 35 personer vara anställda hos Facebook i Luleå.
Samtidigt ska Facebooks serverhall(ar) i Luleå dra 473 miljoner kWh energi, eller 473 GWh per år. Det är ca 0.3% av Sveriges elproduktion. Sedan går uppgifterna isär. Gäller siffran bara en av hallarna så når man nästan 1% av Sveriges elproduktion. Och får ut 35 arbetstillfällen långsiktigt.
Med samma energieffektivitet skulle bara 3500 personer ha jobb i Sverige, sedan skulle elen ta slut och resten av landet leva som under första halvan av 1800-talet.
En variant är att 473 miljoner kWh är för alla tre serverhallarna, vilket då innebär att totalt nästan 12 000 personer skulle kunna ha jobb i Sverige om all annan verksamhet, inklusive våra bostäder, klarade sig helt utan el. Dock angavs 1%, dvs 473 GWh per år per serverhall, i Public Service/P1/Studio Ett igår, vilket bekräftar 1%-siffran.
Problemet är att nu när Facebook visat vägen visar ännu fler stora Internettjänster upp intresse för att etablera energislukande, men icke arbetsskapande, serverhallar i Sverige. Mer elproduktion går åt, medan svensk arbetsskapande basindustri alltså får svårare att konkurrera om den elproduktion som ger 10000-tals arbetstillfällen och slås ut eller får flytta.
Enda fördelen är att serverhallarna lokaliseras i Norrland, vilket minskar transmissionsförlusterna i elöverföring till södra Sverige, som får ordna sin el på annat håll. Ska man leka linjärekonom och dra en rak linje så kommer till slut Norrland bara exportera ettor och nollor över fiberkabel och all elproduktion kommer stanna kvar där uppe. Inget problem för de vackraste, mest högutbildade och intelligentaste personerna i världen, stockholmarna, som ju producerar sin egen el och bär upp hela landet.
Vi får tacka Stureplanscentern och speciellt Annie Lööf för att gett nästan 100 miljoner svenska kronor för att skapa 35 jobb åt ett utländskt företag i Luleå, till en kostnad av 0.3 – 1% av Sveriges elproduktion.
Men faktum kvarstår. Internet är en energislukare, inte en tillväxträddare. Och då den absoluta majoriteten av elproduktionen i världen kommer från fossila bränslen, så är inte vårt Internetanvändande hållbart globalt.
The Economist har två intressanta artiklar om hur kolanvändningen i världen nu stiger, något jag påtalat tidigare. Samtidigt är vi nu kanske bara 10 år från peak coal. Sedan får man globalt börja prioritera. 35 jobb hos Facebook eller 10 000 jobb i någon basindustri som tillför mänskligheten värde. Jag gissar att Facebook vinner.
Evig tillväxt är inte möjlig i en ändlig värld. Tjänster som Facebook dämpar snarare tillväxten än räddar den.
Ingen form av gammelmedia (definition Bonnier, Schibsted, Stampen) har länkats i detta inlägg.
57 kommentarer
Skulle vara kul att ha en källa till varifrån siffrorna kommer ursprungligen – när siffror passerat journalister är det ju i det närmaste en garanti att man lyckas göra tiopotensfel och blandat ihop äpplen och päron.
Patriotism kontra antisvenska Annie Lööf med pk anhang.
Hur funkade den lösningen för Tyskland 1938?
Du svarar precis så som PK-anhanget gör när de inte vill diskutera sakfrågan. Varför svarar de så? För deras argument alltid är lögn och de verkliga bevekelsegrunderna tål inte sanningens ljus!
Du vill med din fråga associera mig med Nazityskland för att smutskasta mina argument när du inte kan bemöta dem.
Antisvensk politisk korrekthet, förakt för demokrati och yttrandefrihet går hand i hand med dig och dina själsfränder.
Förakt för demokratin är väl åtminstone till viss del befogad. Den har ju sina brister. Men i övrigt, som svar till sign. J kan man väl säga att det mesta funkade väldigt bra för Tyskland kring 1938.
Vilken sakfråga? Det enda du svänger dig med är en retorik som är som hämtat från ett nazistmöte i Tyskland. Patriotism kontra anti-ariska/tyska människor i oppositionen.
Din argumentation påminner också om talibanernas. "Deras argument är alltid lögn, allah shallah osv". Du borde verkligen ta klivit ur hatbubblan som du fastnat i.
Och nej, jag är inte förtjust till rådande invandringspolitik. Den är ohållbar. Men jag tror inte att patriotism och hatkampanjer mot "icke-svenskar" är lösningen. Det funkade inte i Europa 1938-1945 och det funkar inte nu heller.
Hitlers enda brott var att han förlorade. Hade tyskarna vunnit andra världskriget så hade svenskarnas situation varit betydligt bättre nu – ingen mångkultur, ingen bostadsbubbla, ingen avindustrialisering med mera.
Hörde siffran 1% i gårdagens P1 rapport från Luleå.
Men är det värme som blir resultatet så är det ingen energiförlust bara exergiförlust.
Evig tillväxt ÄR möjlig! RUT och KRO visar på vägen dit!
Sen är det kanske just Facebook eller annan kulturell aktivitet av mer passivt slag! som ger värde i vår värld, mer än ny bil och bling bling.
Med tanke på ifall man skulle få igång norra Sverige till en IT-hubb med etableringar från större internetföretag så tror jag inte att de 100 miljonerna som satsades från regeringens håll som några större summor. Hur många misslyckade jobbskapande projekt har man inte satsat på i övriga norrland som fallit bort utan att skapa jobb? Det skapar jobb till byggföretag (oklart hur många) samt några servertekniker. Även samarbetet som LTH kan få med utländska företag bör bidra till svensk konkurrenskraft.
I en marknadsekonomi är det rätt att företaget som betalar mest för elen ska få del av den, därför ser jag inga problem med att Facebook får sin el från vattenkraft i norra Sverige. Låt oss se det som något positivt att företag över huvudtaget vill etablera sig i Sverige.
Med tanke på den energiförbrukningen och elpriserna borde väl de 100Mkr snabbt betalas av, och det hela bli en riktigt lönsam affär för staten och handelsbalansen (betalningen kommer från utlandet)? Sen ska man ju bygga ut massivt med dyr vindkraft i området (Piteå har jag för mig) och om de då betalar på marginalen så blir det ännu mer lönsamt för staten. Och vindsnurrorna lär ju sysselsätta massvis med människor. Kanske Sveriges nya industri, att tillverka och sälja dyr elkraft? I normalfallet exporterar vi ju sedan länge motsvarande några kärnreaktorer, så det är ju inget nytt att exportera el.
"Apple, Amazon, Facebook, and Google together employ fewer than 150,000 people, which is less than the number of people entering the American workforce every month."
Jobb-vi talar om sysselsättning! ;-))
Sverige håller ju på och avindustrialiseras och jobben flyttar till låglöneländer. 31% arbetsgivaravgift + 33-55% skatt mot 13% platt skatt och lägre lön i andra länder. Vi kan inte konkurrera med detta och vi försöker inte ens utan överlåter industri efter industri till utlandet.
Som en följd av utflyttning av industrin kommer vi ha ett överskott av el.
Tänk om facebook etablerat sig i Kina, Tyskland, Polen etc. Då hade vi snackat utsläpp.
Jag tycker det är lite märkligt att vi tillåter kineser och kinesiska företag att köpa svenska företag medan svenskar inte tillåts köpa kinesiska företag och/eller etablera sig i Kina under samma frihetliga villkor som kineser får göra det här. Det borde vi inte behöva gå med på.
Jo jag håller med om att man borde åtminstone sprattla lite när man blir rånad på kronjuvelerna. Nu känns det som vi mest hjälper till och ger t.om. bidrag till länderna vi SIDA.
Kanske en diktatursskatt som gör import från diktaturer dyrare?
Ja! En "diktaturskatt" är en utmärkt idé. Antingen har vi schyssta arbetsvillkor och miljölagar här hemma, och då är det inte rimligt att våra företag ska behöva konkurrera rakt av med företag som har i princip slavarbetskraft och förorenar bäst de vill. Eller också anser vi att största möjliga globalisering och frihandel är viktigare, och då avskaffar vi allt vad arbetslagstiftning heter här hemma också, för att ge våra företag en "ärlig" chans. Den blunda-och-hoppas-inställning vi tycks ha nu funkar helt enkelt inte längre.
Jag skissade faktiskt lite på en sådan "diktaturskatt" (fast jag kallade den inte så) härom året.
Jobben försvinner från låglöneländerna också (se Foxconn), låga löner kan inte konkurrera mot robotarna. Och deras platta skatt kan inte frambringa en utbildad befolkning som kan konkurrera om avancerade jobb. Deras auktoritära utbildningssystem (som Björklund vill efterlikna) kan inte frambringa kritiskt tänkande och kreativa människor.
J: så det är därför det går så fruktansvärt illa för Kina.
Hur mycket energi går åt för en genomsnittlig timmes internetsurfande?
En gamingdator kan dra ca 650 watt vid hög belastning. Enklare kontorsdatorer drar klart mindre.
En surfdator klarar sig på runt 20 till 100 watt.
Dessvärre så överskattar många sitt behov av datorkraft, jag skulle gissa att den genomsnittlige datoranvändaren klarar sig långt och väl på under 50W. Hade man ansträngt sig att minska effektbehovet genom att optimera systemen (hårdvara och mjukvara) hade man säkert kunna banta ner ytterligare en bra bit.
Om man även inkluderar energin som krävs för att driva servrarna på vilka hemsidorna man besöker körs?
Jag det är faktiskt inte klokt som Anonym skriver hur folk överdimensionerar sina datorer (hårdvaran). Vad gäller mjukvaran är Linux energisnålare än Windows.
Det är en intressant fråga, jag har försökt hitta siffror själv. I en studie jag hittade från 2011 så har två forskare kommit fram till att internet-användande tar mellan 1,1% och 1,9% av all världens energianvändning. Då räknar man in både användarnas utrustning, serverhallar, och nät-infrastruktur, och dessutom både hur mycket utrustningen drar när den är igång, och hur mycket själva tillverkningen av utrustning bidrar med.
http://www1.icsi.berkeley.edu/~barath/papers/emergy-hotnets11.pdf
Numera surfar ju förresten väldigt många på en surfplatta (<10 watt, typiskt kanske 5w för surf) eller en smartphone (drar antagligen 0,5-2w för surf) så på sätt och vis börjar ju folk ändå att använda mer anpassad datorkraft till just webbsurf 🙂
Skrämmande
Luleå är sannolikt det ekologiskt bästa valet om nu hall ska byggas. Gott om ren energi på nära håll-vattenkraft, samt ett rätt kyligt klimat vilket gör att man ej behöver så mycket energi att kyla anläggningen med.
Såna här inlägg som gör att man läser den här bloggen. (via internet tyvärr..). Mycket bra.
Intressant inlägg, (precis som de om oljeproduktion) och ger onekligen perspektiv till en händelse som fått extrem uppmärksamhet. Mer sånt här och mindre dravel om att regeringen är facister.
Men cornu… skulle man inte blanka facebook? Bolaget är ju värdelöst enligt dig? Man tycks dock ha råd att betala elräkningen motsvarande förbrukningen av 14 000 normalstora villor.
Det skall man nog, jag har bara hört negativa kommentarer om fb och deras användare-utan-liv det senaste. Snart är det pinsamt att skriva något där.
När får vi se Cornucopia Weekly (eller Daily) i pappersformat? 🙂
Ang kolbrytningen i USA upplevs t.ex våldtäkten av Appalacherna som särskilt hänsynslös. 500 bergtoppar kapade hittils varvid man jämnat ut mellan bergen med sprängmassorna. I USA finns en Clean Water Act skriven som vanligt av lobbyister. Helt meningslös lag i stora stycken. Och nu även Shale-oil genom heatwater-fracking inkl kemiska medel som förgiftar det mesta på ytan och riskerar även det samma under ytan via grundvatten-genomträngning etc. Undrar jag när Bakken tar slut. Sannolikt mycket fortare än man tror.
Är egentligen mot kärnkraft sett till alla kostnader(som inte är medräknade heller). Däremot ser jag ändå att vi nödgar den, kortsiktigt i varje fall(en ny produktions-livslängd?). Vad säger Cornu och ni övriga istället om Thorium som ny bränsle-teknik? Kina har ju snart 750 forskare anställda för utveckling av Thorium-tekniken.
Trots all effektivisering ökar energibehovet med minst 2% årligen i snitt.
http://cornucopia.cornubot.se/2011/11/tidplanen-for-toriumprototypreaktor-i.html
Rätt intressant hur vårat samhälle satsar så mkt på "skitsaker" och så lite på forskning, procentuellt sett.
Borde inte 1% elproduktion generera fler arbetstillfällen, dvs 35 jobb på facebook, men ytterligare X antal pers inom svensk elindustri?
Hur stort blir X?
Jag förstår inte varför cornu är så upprörd över att facebook slukar massa el i Luleå. Ger Sverige bort elen gratis? Den enorma förbrukningen ger ju intäkter till staten och det är väl välkommet?
Det är fascinerande att se hur så många kan sluka allt som överste prästen Corny har att säga om allt och inget.
Alla publicerade siffror nämner att datahallen kommer att dra 120 MW.
Det borde vara 1051200 MWh eller 1.0 TWh. Så du har fel siffror i din text.
Det är lika mycket som Google's datacenter i Finland om jag inte minns fel.
Så vi ser fram emot mer hysteriska utbrott ifrån dig nu.
Du påminner rätt mycket om ett par sådana där hysteriska tjoltyg i en bra Spansk komedi på bio.
Du nämner inget om att det här datacentrat får en av de lägsta kvoterna för nedkylning vs. driftenergi.
Du nämner inget om att datacentrumen som FB har i USA använder kolproducerad el.
Du nämner inget om att FB kommer att använda vattenkraft och luftkylning för att öppna den här energisnåla lösningen.
Du är ganska reaktionärt laggd. På gränsen till personlighetsklyvd då du i din text nämner att resten av Sverige skulle få leva som på 1800-talet om fler ville köra datacenter här.
Men det är väl vad du vill, när du samtidigt förebrår FB för att å ena sidan fokusera på energisnålare lösningar istället för att stoppa huvudet i sanden och fortsätta producera tjänster baserat på en energikonsumption producerat av olja och kol.
Nu tror jag att man överföra den alstrade värmen i fjärrvärmesystemet. Dvs serverhallen fungerar som eldproducerad fjärrvärme. På så vis är kanske Luleå inte så bra väl, för jag tror dom redan har en hel möjligheter att köpa spillvärme till sitt fjärrvärmesystem.
Hade kanske varit bättre med en annan stad som måste producera värme enkom till fjärrvärmen.
Nej, servrarna kyls med luft som sedan blåses rakt ut i naturen har jag läst. Dels finns redan tillräckligt med värme i Luleå pga stålverk, dels är fesljummen luft inte en bra energiform att ta vara på.
Fixar man med värmepump med lämpligt kylmedium. Vet inte säkert hur det ligger till men har lite svårt att tro att man bara skulle slarva bort värmen.
http://www.byggindustrin.com/energi-miljo/facebook-eldar-for-krakorna__9410
Just facebook lämnar jag därhän, men användning av internet kan också hjälpa till att reducera annan omvandling av mer användbara energiformer till värme. Jag använder till exempel videokonferens och annan elektronisk kommunikation ganska mycket i arbetslivet, det reducerar antalet resor, och transport drar mycket mer energi än internet. Hela världens mobiltelefoniinfrastruktur ligger på 0,2% av den globala energianvändningen och används för alla möjliga tjänster som reducerar transportbehov och optimerar andra näringar.
Men om man nu ska försöka tänka lite positivt. (Och nu blev det jobbigt för alla här, inklusive mig 🙂
Men ett gäng kommer att lära upp sig på kyllösningar, byggsätt, reparationsstatistik, mm som har med serverhallar i större skala att göra.
Någon/några av dessa sedan kanske kan starta en firma som driver storage lösningar in the cloud. Eller något annat.
Jag tycker det är lite störande att det bara är amrisarna som ska hålla på med det som brukar kalla s högteknologi. (Ok lite överdrivet då).
Svenskar är lite för mycket så att man ska skriva protestlistor och kräva jobb av staten. Precis som om våra politiker skulle vara entreprenörer som drar igång lönsamma företag.
http://www.oregonlive.com/silicon-forest/index.ssf/2012/08/facebook_discloses_power_use_i.html
IT är ett väldigt enkelt sätt att skapa tillväxt på, inte fler jobb dock. ATEA ska tydligen också omlokalisera sina ASP:er till Norrland. Ska bli kul att se hur man löser problemet med kvalificerad arbetspersonal. Ska man omlokalisera befintlig personal eller enbart anställa norrlänningar? Att lägga call centers i Norrland har man gjort länge nu eftersom det är enkelt att få tag på billig personal och personalomsättningen är enormt låg. Det är så här man lönedumpar i Sverige anno 2013.
"Ska bli kul att se hur man löser problemet med kvalificerad arbetspersonal." Finns gott om kvalificerad personal där uppe. När jag åker taxi från Kallax får jag ofta höra att taxi-chaffisen tidigare jobbade som programmerare på en IT-firma som gått i kk. En arbetslös dataingenjör i Luleå fick rådet att ta jobb som diskare sist han besökte den lokala arbetsförmedlingen!
"Bättre matchning på arbetsmarknaden" betyder i klartext "horder av välutbildade arbetslösa som söker ett fåtal attraktiva jobb". Luleå är därför rena Klondyke för IT-företag. Massor av välutbildad arbetskraft som tar krävande jobb till rena skitlöner jämfört med Stockholm.
"Massor av välutbildad arbetskraft som tar krävande jobb till rena skitlöner jämfört med Stockholm." …. och ändå har mer pengar kvar i plånboken efter att boendekostnaden på fina villan betalts jämfört med Stockholmsingenjörens etta.
Du kanske inte är medveten om det, men vid en etablering så skreddarsyr LTU och NTI gymnasiet program för att ta fram kompetent personal till nya aktörer. Det gjordes så med några av platserna till Facebook. Vi har ju liksom ett tekniskt universitet med gångavstånd från hallarna.
Det är också en av de största anledningarna till att de valde Luleå som destination. Norrbotten jobbar tillsammans på dessa etableringar, nästa etablering blir nog inte i just Luleå men garanterat i BD. Det beror lite på vad kunden behöver och närheten till det.
Det kan hända i sak att du har rätt men siffrorna kan ju inte stämma. Facebooks alla anställda skulle ju inte finnas om deras hallar inte fanns. Ifs inte i Sverige, men vi har generellt många som är duktiga inom IT och som jobbar i anslutning till deras infrastruktur.
Jämför Googles blogg-infrastruktur som Cornu utnyttjar mer eller mindre gratis. Facebook kan mer ses som infrastruktur typ el- tele-bolag.
Varför är det ingen som vill använda den spillvärme som Facebooks serverhall i Luleå genererar, till att driva växthus med produktion av exotiska frukter och grönsaker, tomater eller dylikt?
Det skulle ge pluspoäng i kanten för Facebook och Annie Lööf.
Det kan härvidlag vara befogat att studera Islands lösningar för att producera tomater genom att ta tillvara den geotermiska energin.
http://www.islandsbloggen.com/2011/03/tomatodling-kan-skapa-nya-jobb-pa.html
Ja, bromerade flamskyddstomater är gott.
Luftkylning är en sak, men har inte serverhallen också vattenkylning?
Om man redan på byggritningsstadiet av hallen hade lagt in kylvattenuppvärmda växthus så skulle man förmodligen kunnat ge jobb åt ca 35 trädgårdsarbetare.
Men nu är det kanske försent, vad vet jag?
Facebook etableringen genererar ju ganska mycket mer än så. Att räkna på 35 jobb, det är utan produktionen till att börja med. Bygget i sig tar några år alla hallar är inte färdiga än. Så det genererar ganska mycket mer än så. Dessutom är det en ökad turism, som man ser redan nu. Folk kommer hit och vill seriöst ha vykort med bild på våran isskulptur med Facebook tummen.
Den här etableringen är bara en början om man har någorlunda koll på "the node pole" Fb är en namn för att dra hit andra stora företag och det är redan några på ingång. Nästa etablering beräknas vara klar inom 3år från det att Facebook etableringen blev publik. Vi lär få en hel del skatteintäkter bara på det här projektet. Många företag som varit med i bygget hade minskat sitt personalantal om det inte vore för just att vi fick etableringen samt att det kommer nya förfrågningar.
Det enda som inte tagits tillvara på med fb hallens bygge är att den släpper ut varmluft när det behövs, denna luft hade säkert kunnat användas till något, men de vet inte till vad än, kanske startar de något samarbete med någon som behöver deras luft i framtiden.
Snubblar in på denna sidan några år för sent…
Investeringsbidraget på 106 miljoner kronor har staten 2013-2016 tjänat in ungefär tre gånger om, bara på energiskatten (från 2017 är energiskatten dock endast 0,5%). Därtill får staten och kommunen in löneskatter för mycket mer än 150 anställda (inräknat Facebooks egen peronal, serviceföretag m.m.), d.v.s. över 200 miljoner per år. Sveriges bytesbalans påverkas rejält positivt (några hundra miljoner per år), eftersom el, löner m.m. betalas av Facebooks inkomster för reklam m.m., i många andra länder.
Det är helt korrekt att kylluften från Facebooks datahallar har så pass låg temperatur att den inte har kunnat konkurrera med Lulekrafts fjärrvärme (mest med restgas från SSAB). Ev. kommer det att ändras om och när SSAB får till stålproduktion med vätgas i stället för koks som reduktionsmedel. Det finns mycket annan restvärme i landet som är mer aktuell att använda.