Välfärdskramare menar att vi inte kan sluta skattefinansiera den svenska välfärden, för tänk på de gamla/sjuk/unga/ensamstående etc.
Det är förstås en naturlig reaktion. Med nuvarande skattetryck är ju väldigt få svenskar intresserade av att skjuta till något eget kapital eller engagemang för att hjälpa sina medmänniskor, som inte har det lika gott ställt. Hjälper gör man ju via skatten. Som egen företagare tar staten det mesta av mina intäkter. Säljer jag annonser för 10 000:- tar staten 2 000:- i moms. Av kvarvarande 8 000:- försvinner 8000-8000/1.2945=1820 kronor i egenavgifter. Kvar är 6 180:- kronor, från vilka i värsta fall 58% ska dras i skatt på marginalen. Kvar skulle i så fall 2 595:- SEK vara till mig av ursprungliga 10 000:-. När stat, landsting och kommun alltså tagit nästan 74% i skatt. Handlar jag sedan något med 25% i moms för dessa pengar så försvinner alltså direkt ytterligare 519:- i skatt och varvet börjar om.
Reklam för Contact the Elderly |
Med ett sådant skattetryck blir också frivilligheten i välfärden därefter. Man får vad man skattar för. Ändå ger man kanske pliktskyldigt några av sina skattade tusenlappar till Statsmissionen.
Men så här ser det inte ut överallt i resten av världen. I andra länder kan man faktiskt bygga upp välfärd på frivillighet och engagemang och att folk ger av det värdefullaste de har, dvs sin tid.
I England gör t ex organisationen Contact the Elderly reklam för att vanliga privatpersoner ska ställa upp och skjutsa äldre till söndagsté. Ingen färdtjänst där inte, utan frivillighet.
I Sverige är det förstås en helt otänkbar och rent av olaglig tanke. Man får inte uppdragsskjutsa främmande människor. Det kallas svart-taxi. Åtminstone måste man väl ha ett taxikörkort för att få göra detta?
Jag säger inte att det inte existerar stora problem i England, men liknande frivilliga initiativ istället för kommunalt finansierad färdtjänst skulle man kunna tänka sig när den svenska välfärden av nödvändighet framöver måste fortsätta monteras ner i spåren av utebliven tillväxt och överskuldsättning. Det finns lösningar på problem även utan skattefinansiering, men våra höga skatter gör att vi inte kan tänka oss dem.
Trots allt bestämmer stat och kommun åt oss och vi köper brist på engagemang för våra skattepengar.
Då får man också ett kallare samhälle där solidaritet och medmänsklighet är en skatterad på lönebeskedet.
129 kommentarer
Är det någon mer än jag som dragit parallellen mellan välfärdsstaten och extremkonumtionssamhället.
När det offentliga "garanterar" försörjning, pension, sjukvård, utbildning etc finns inga större incitament för sparsamhet utan man kan ta risken med inga pengar i reserv. det löser sig ändå så ut och köp nya modellen av iPhone.
Den andra änden då? De som tagit minst 75% av våra inkomster vad är deras incitament till sparsamhet med resurserna när det inte ens är deras egna pengar och de dessutom används till människor de aldrig träffat och oftast inte kommer att träffa heller. Dessutom så är förutsättningen för deras plats vid köttgrytorna att de lyckas köpa flest röster nästa val också.
Välkommen till det perfekta upplägget för köpfest.
Patrick. Jag kan garantera att vi på golvet definitivt inte hämtar ut någon ny iPhone, i princip hämtar vi inte ut någonting förutom en låg lön. Däremot är administrationen ett problem och det är nog det du var ute efter? Liknar mest en hjärntvätt utförd av Microsoft och Apple när det finns minst lika bra alternativ i Linux och Android till en mkt lägre kostnad.
@gefle
Jo så är det säkert men mitt exempel med iPhone var just snarare ett exempel. Jag åsyftade snarare hur vi organiserat samhället för så små incitament som möjligt för sparande och så stora som möjligt för konsumtion. Går att bygga på med avdragsmöjligheter, manipulerat låga räntor m.m. m.m. allt drar åt detta håll.
Just iPhone var ett bra exempel på en horribelt övervärderad vara. Håller helt med om avdragsmöjligheter, de borde tas bort samt att räntan borde höjas rejält.
Hmmm…
Patrick, så har jag oxå funderat…
Vad göra när det inget blir över…
Låna till spekulation.
Köp en dyr bostad på lån. Går det bra så har du vunnit, kanske…
Går det dåligt så går det dåligt för alla andra oxå….
Nej, det finns inga sådana paralleller. Tyskar sparar t.ex. fast de har en välfärdsstat. Det är i den socialistiska kulturen man finner svaret och även i viss mån den starka staten som skall lösa allt. Det är ju inte bara så att vi inte sparar, vi har ju dessutom övergett familjen som borde fungera som det verkliga skyddsnätet.
Ronny.. Är inte det samma sak…
Familjens svaga sits är nog en effekt av att Sverige varit ett "härläger" i århundraden…
Staten var ansvarig för allt.
(Sverige var visst världens största krigsmakt, per capita, på 1600-talet. Sådan sätter sina spår..)
@Thomas
Under kalla kriget hade vi ett försvar omfattande som mest 800 000 man.
Det var förmodligen ett av de största/capita även det. Schweiz var i samma kaliber/capita.
Ända fram till 1990 när jag slutade efter några år som officer i armén var vi fortfarande 600 000 man enbart i armén.
Där ser man…
Mer än 400 år som rena härlägret…
Och så skall man då byta fot på något årtionde och bli sydeuropé…
@Thomas
Om du istället tittar på siffran för antalet krigsplacerade blir det ännu mer utmärkande. Då pratar vi storleksordningen 3 000 000 och detta är inte mer än 20 år sedan. Folk var krigsplacerade på arbetsplatser, inom infrastruktur, bönder och inom kommunal verksamhet som dagis och skolor.
Även inom medicin var det krigsplaceringar. Blå stjärnan bemannade veterinärstationerna t.ex förutom att de skulle driva de gårdar där bönderna skulle bli inkallade till militär tjänst. Inte sällan som reservofficerare.
Detta måste väl du känna till?
Jovisst, men inte volymen och förhållandet till andra nationer…
Sådant har man ju inte tänkt på förrän man insett att sådant sätter kulturella och politiska spår.
Själv var jag naturligtvis ansvarig för ett antal gårdar häromkring efter att jag blev bonde…
Givetvis så är den starkt förändrade jordbrukspolitiken sedan mitten av 1980-talet en effekt av en annorlunda omvärldspolitik, ja, närmast ett "lappkast"…
Det finns ett uttalande av Mao (kanske) som lyder så här:
"Alla folk har en armé. Antingen sin egen eller någon annans…"
Statsmissionen är väl dem du betalar skatt till.
Det vore förstås inte så bra för arbetslinjen om folk arbetar gratis. Då blir det färre jobb! Usch och fy för ideellt arbete alltså. Allt skall gå via statsmissionen!
Cornucupia, spana in http://aldrekontakt.se
Ser ut att vara ett identiskt upplägg som Contact the Elderly. Frågan är bara hur stort det är i Sverige, och varför man ska ställa upp när man redan betalat skatt för sådant?
Klickbar länk:
http://aldrekontakt.se
Jag har varit engagerad i Äldrekontakt men där jag bor nu finns tyvärr ingen grupp. De är frivilliga personer som ställer upp som chaufförer, så det borde vara tillåtet. Som "värd" tar man emot de gamla i sitt hem. Det senaste jag hörde var tyvärr att det är svårt att hitta gamla, trots att det finns hur många som helst som är ensamma. Tragiskt nog.
@Cornu
När du väl använder dina hårt beskattade slantar är det betydligt mer än momsen som hamnar hos staten(offentliga). Alla punktskatter, avgifter, tullar m.m. som ligger inbakat i priset som du dessutom betalade moms på. Glöm inte alla andra avgifter som du betalar direkt, barnomsorg, sjukvård, miljöavgifter, sophämtning osv inte minst avgifterna för åldringsvården om du nu skulle råka ha något över efter alla skatter på ålderns höst.
Det är bara att konstatera att systemet är ett totalt vansinne och att folk fortfarande hjälper till att upprätthålla ett system som mal sönder vårt välstånd är inte annat än horribelt och stockdumt intill idioti.
JA, ta bara 25% moms på allt du köper. Pengarna du tjänat in skickas till Stockholm och endast en rännil kommer tillbaka. Det fungerar som en gigantisk utsugning av bygden. År ut och och år in, 25% på snart sagt allt. Efter några decennier är vi vid det utfattiga näringsliv och civilliv som vi har i Sverige idag.
Knappt någon reagerar eller ens tänker på det.
(Ja, det finns olika momssatser, men även en moms på 6% hävdar jag fungerar som en effektiv utsugning när den får verka över tid eftersom fördelningspolitiken gör att pengarna inte kommer tillbaka utan går till de som röstar som beslutsfattaren vill.)
(Ja företag kan dra av om de har möjlighet att kvitta, men det har inte alla.)
Före den franska revolutionen så betalade den franska allmogen 90% av sina inkomster i skatt till adeln och kronan…
Adeln och kronan däremot gick kraftigt back, trots att de tog in nästan allt som producerades..
Man har senare imponerats av allmogens idoghet, där många bönder ändå lyckades skapa mer resurser än vad de hade från början.
I ett sådant samhällsklimat…
(Är det någon som känner igen sig…?)
90%?
Verkar orimligt mycket.
Kunde allmogen överleva?
För det handlade väl mest om naturaskatter?
Intresserad av en ytterligare belysning av påståendet
att skatten var 90%. Tack på förhand.
ja, jag hade nog fel…
det var 80%
enligt Leo Huberman.
Mycket bra inlägg! Det här en diskussion som är viktigt. Hur ska vi sköra saker som äldreomsorg mm. när välfärdssystemen kollapsar?
I Japan finns en alternativ valuta som kallas Fureai kippu som är ett system där man kan tjäna krediter på att hjälpa äldre. Beräkningsenheten är timmar. En Fureai kippu är alltså en timme. Dessa valutor kan sedan föras över via konton. Detta innebär att om ens gamla mor tex. bor i en annan del av japan kan man hjälpa henne genom att hjälpa en annan gamling som bor på samma ort som en själv och sedan för över de krediter som man tjänar till sin mor. Hon kan i sin tur spendera dessa för att få hemhjälp, skjut till affären osv.
http://en.wikipedia.org/wiki/Fureai_kippu
Det här är ett exempel på hur alternativa penningsystem kan hjälpa oss i framtiden när resurser sinar. Det är därför viktigt att ha en konstruktiv diskussion om detta och inte kväsa debatten.
Lokal valuta:
En helig livsstil förenar oss med människorna och platserna runt omkring oss. Det innebär att en helig ekonomi till stor del måste vara en lokal ekonomi, i vilken vi har flerdimensionella, personliga relationer med marken och de människor som täcker våra behov, och vars behov vi i vår tur täcker. I annat fall lider vi av en uppdelning mellan det sociala och det materiella, i vilken våra sociala relationer saknar substans, och i vilken våra ekonomiska relationer är opersonliga.
1. Den uppmuntrar människor att handla från lokala företag eftersom endast de är villiga att acceptera och använda den lokala valutan.
2. Den ökar den lokala penningmängden, vilket ökar efterfrågan och stimulerar den lokala produktionen och arbetsmarknaden.
3. Den håller kvar pengarna inom lokalsamhället eftersom de inte kan extraheras till avlägsna företag.
5. Den möjliggör cirkulation av varor och tjänster bland folk som kanske inte har tillgång till nationell valuta men som kanske kan erbjuda sin tid och sina färdigheter.
http://sacred-economics.com/kapitel-15-lokal-och-kompletterande-valuta/
Arbets- (givar-) lösheten är tydligen den viktigaste orsaken till relativ barnfattigdom. Alla tänkbara möjlighetsutrymmen till ökad sysselsättning bör därför friställas för att lösa problemen. Alla politiskt beslutade restriktioner som blockerar tänkbara möjlighetsutrymmen bör då snarast tas bort. Den största potentialen för ökad sysselsättning bör rimligtvis finnas inom sektorn spontana tjänsteutbyten privata människor emellan. Alla onödiga kostnader bör då så snart som möjligt elimineras. All sorts beskattning av betalda tjänste- och varuutbyten och uthyrning människor emellan (exempelvis s.k. svartjobb) bör försvinna helt. ROT- och RUT-avdrag är däremot bara halvdant tjafs, utan allt bör bli helt och hållet "fritt och vitt" och helt utan någon sorts överambitiös beskattning.
Av flera skäl så bör det rimligtvis kunna finnas lokala valutor för alla lokala tjänsteutbyten människor emellan. Inom så gott som varje kvarter så finns det oftast någon eller några lunchrestauranger. Varje sådant matställe – som så önskar – bör därför mycket enkelt kunna skriva ut och sälja lunchkuponger med viss rabatt. Dessa används sedan av så många som möjligt inom de nära kvarteren för privata utbyten och uthyrning av alla möjliga saker och tjänster människorna emellan – helt utan att några andra (gäller även skatteverket och alla andra myndigheter) har någon som helst anledning att lägga sig i, så länge som parterna är helt överens och allt sker i ömsesidigt samförstånd. När som helst kan sedan vem som vill ta barnen med sig för att ”lösa in” valutan mot välförtjänta matportioner. Någon risk för att någon restaurang börjar efterapa bankernas ”fractional reserv banking” genom att skriva ut för mycket valuta finns ju inte, då varje inom närsektorn cirkulerande lunchkupong vid något tidigare tillfälle har köpts in för någon centalbanks vanliga pengavaluta eller med någon banks fraktionella fiat-valuta med Visa eller andra kontokort.
Det finns ju ett fantastiskt exempel på att det faktiskt kan funka även i Sverige. Sjöräddningssällskapet bedriver 70% av all sjöräddning i Sverige helt utan bidrag från staten!
@Cornu
Mycket bra inlägg i ett riktigt viktigt ämne. Tack för det.
Lite konstigt skattehaveristinlägg.
Man kan googla ordet egenavgift.
Det innefattar ju bla. ålderspension och sjukförsäkring samt föräldraförsäkring så blogginlägget blir ju lite missvisande, snudd på alarmistiskt.
Jag säger inget om skatterna, däremot verkar ju saker och ting fungera ännu sämre än i Sverige i länder med märkbart lägre skatter. Ex. Irland och USA.
USA är landet där en företagare kan skippa tanken på att starta åkeri bara för att vägarna är för dåliga. Då har man passerat en gräns. Bring it on nu haveristaz.
Egenavgifterna går (liksom alla andra skatter) in på samma konto och skyfflas vidare in i statskassan där de delas ut enligt riksdagens godtycke. Att det står sjukförsäkring och föräldraförsäkring betyder inte per automatik att pengarna går till sånt.
Dock blir det lätt så att man använder sånt som en snuttefilt för sitt samvete när någon behöver hjälp.
Dessutom är det bara en del av arbetsgivaravgifterna som avser försäkringar resten är ren skatt på arbete. Förstår inte hur någon kan försvara det systemet över huvud taget..
Snabitiger : Det fattar du väll att allt blir bättre med lägre skatter ! Du är ju för fasiken kommenist !
De pengar du ser i ditt orangea pensionskuvert varje år listade under ditt eget personnummer är bara fake fattar du väll!?!? Skatt är vad det är och se själv så mycket nytta vi har av RUT, ränteavdraget och de skattesänkningar alliansen gjort !
Självklart har inte vi företagare ingående moms, utan det är enbart skatt det handlar om.
Dina tillgångar i ditt orangea pensionskuvert finns inte, bara PPM-delen finns. Resten är en fordran på framtida inkomsttagares sociala avgifter/egenavgifter. Som du borde veta fonderas inte dina inbetalade pensionspengar, utan de betalas ut till dagens pensionärer.
Man kanske får tipsa SnabiTiger om att läsa vad Google hittat vid sökningen.
@snabiTiger
Du tycker inte det är märkligt att alla dessa försäkringar ständigt urholkas trots enorma inbetalningar. Du tror möjligen inte att det är lika skrupelfritt som det brukar när politikerna sköter det efter eget godtycke? Jag har svårt att förstå att någon försvarar detta system när det finns så mycket information tillgänglig nu för tiden.
Jag försvarar inte systemet. Men har vi något bättre system att ta i bruk som dessutom våra , av oss, framröstade politiker i verkligheten kommer att ta i bruk ? Att dessa försäkringar ständigt urholkas trots enorma inbetalningar kan ju bero på vad våra politiker väljer att lägga skattepengar på, bailar vi ut banker, bombar EU med skattemiljarder och leker ränteavdrag och stöder bartenders och dylikt med RUT-avdrag så är ju iaf. den frågan löst. Men som någon skrev, den utgående momsen då ? 😉 Blogginlägget var inte helt klockrent trots att det agerade rött skynke för många skattehaverister utan egna konkreta lösningar som kan realiseras.
@SnabiTiger
Menar du fullt allvar att endast de som har ett färdigt och genomarbetat förslag skall få ha synpunkter på skattesystemet och dess fullständigt horribla proportioner?
Ett enkelt förslag, ta bort all beskattning på arbete och inför skatt på naturtillgångar inkl mark. Om vi nu över huvud taget skall ha ett centralt skattesystem.
@SnabiTiger
Jag är inte med och röstar fram några politiker. Det får ni som legitimerar och backar upp dem faktiskt ta ansvar för. Jag fogar mig inför övermakten tills ni andra kommer till sans.
Precis – det är ju inte så att ideer och system ligger färdiga plockas från hyllan. Det är bland annat genom att saker diskuteras som ideer formas och mognar. Dessutom är det ju lite diktatorvibbar man känner när man dessutom sätter kravet att förslagen kommer anammas av politrukerna för att man skall få kritisera.
När det gäller fundamentala reformer av skattesystemet (t.ex. beskattning uteslutande av naturresurser) så kräver dessa att de genomförs i en någorlunda isolerad region som kan skydda sig mot att ett helt annat system finns någon annanstans – dvs att skydda systemet från att man nyttjar ena systemet där det blir billigast och andra systemet där det är billigast.
Med din kunskap ovan så borde RUT/ROT vara en självklar utveckling för att byta tjänster.
Som företag kan du dra av tjänsten rakt av från 10 000 SEK.
Som enskild så fick du innan RUT betala den med skattade pengar dvs av de 2595 SEK.
Efter RUT så får du tillbaka på skatten dvs du betalar den med de 6118 SEK.
Ett steg på vägen för den som inte förstår Alliansens politik!
Precis
Dock innebär systemet att det måste in pengar för att kunna utnyttja ROT/RUT!
Den dag då man står utan inkomster så att man bara har 15 000 in en månad – brutto, så blir det bara 3-4000 kr kvar att köpa mat, m.m, för…
Och maten går det inte att använda RUT/ROT till.
Nuvarande system (RUT/ROT) stannar helt om/när den allmänna ekonomin sjunker…
Gör RUT/ROT till ett vettigt grundavdrag på sådär 10-12 000 kr per månad
(Svartjobben finns ändå, om någon inbillar sig något annat…)
Men det är ett steg på vägen, ibland undrar jag dock om vägbygget stannat.
Hur går det med frivilligheten när ett fd homogent folk(svenska)ersätts med flera tiotals etniska folkgrupper? Högskattesamhället/folkhemmet är grundat på sammanhållning och solidariet i ett homogent folk. När denna bas för att tåla höga skatter snabbt eroderas förlorar det sk välfärdssamhället sin grund.
Det går väl snart upp för Svensson att han med sina extremt höga skatter inte längre finansierar sitt folks hem utan finanserar en extrem invandringspolitik som leder till att Svenssons värld går under.
Det går ju att spekulera.. kanske löser en extem segregering problemet eller kanske frivilligheten utanför släkt och vänner blir etnisk/rasistisk som en följd av den förment antirasistiska sjuklöverpolitiken?
Vi får snart se – vad jag vet har folkhemmet bara fungerat i homogena befolkningar samt i ohomogena befolkningar under kraftfull diktatur.
Den processen är redan i full gång… det började för fullt 1995 då vi gick med i EU.
Problemet är att det du beskriver inte är ekonomi och politik utan en kulturkrock som har gamla "anor".
På 1200-talet då Benedektinerna var nya i Norden så blev de väl bemötta av politikerna här, såsom Sturarna..
Benedektinarna kännetecknades av arbetsflit och nya metoder inom jordbruk. Typiskt nordiskt…
Sedan dök gråbröderna upp, en tiggarorden. Va, slöfockar och tiggare… UT! Så reagerade Sten Sture.
Gustav Wasa tog över kyrkans roder och satte in sina män som präster och socknarnas ledare…
Förändringen innebar att de flesta helgdagar försvann och folk började jobba igen (Istället för att fira en massa olika helgon)…
Så…
Reinfeldt införde Arbetslinjen! Likt Gustav Wasa…
Frågan är bara var det slutar.
Att medborgarna får lösa sina problem själva eller att gamla kulturyttringar står sig…
Nej, välfärdssamhället är verkligen ingen dröm. Tror dessutom att man skulle kunna spara enorma summor genom effektiviseringen som kommer av att man inte använder skattepengar. Kul att någon vågar skriva om det.
Det finns ingen anledning att överdriva Cornu, du har väl rimligtvis någon krona i ingående moms oxå? Sen är det ju inte du personligen som står för utgående moms utan köparen av tjänsten.
@gefle
Nu är det så att det som är över efter kostnadsavdrag för privat konsumtion inte genererar något avdrag för ingående moms precis som för alla löntagare.
Jag pratar om företag, utgående-ingående moms.
@gefle
Jag förstod att du syftade på det men exemplet i inlägget handlar om pengar skattade och tagna ur rörelsen som det sedan betalas moms och en uppsjö av andra avgifter på. Här finns ingen ingående moms att dra av. Det är nettolön precis som för löntagare.
Vad jag vet arbetar Svenskar mest ideellt i Europa efter Holland, om jag minns rätt. Så brist på engagemang är det ju inte i Sverige, trots skattetrycket. Anledningen till att den inte nått färdtjänsten/äldrevården är väl för att man inte slaktat den tillräckligt mycket än. Behovet är kanske inte lika stort som i Storbritannien? Än.
Med tanke på den stora mängden långtidssjukskrivna, sjukpensionärer, förtidspensionärer etc eller vad det nu heter, som i själva verket orkar jobba heltid i diverse föreningar eller hobbies, så är det föga överraskande. Men det är ju skattefinansierat och klarar man av att jobba heltid med en hobby klarar man nog av att jobba med ett jobb och borde inte ha bidragen.
Källa?
Förövrigt har väl Nederländerna också ett rätt saftigt skattetryck. Men det ideella arbetet utförs kanske av bidragsfuskare och sjukpensionärer där också, det vet jag inget om.
Det heter numera enbart Förtidspensionär, termen sjukpensionär finns inte längre och låpngtidssjukskriven finns inte heller kvar då det avskaffades 2008 då maximal sjukskrivningstid sattes till 365 dagar. Sedan blir personen automatiskt Förtidspensionär.
Ha lite koll på fakta.
Heter förtidspensionär, litet f. Det är inget namn.
Ha lite koll på språket.
Det är det gamla folkrörelsesverige som lever vidare. Inte är det förtidspensionärer som bemannar idrottsrörelsen t.ex.
Hembygdsföreningarna som är en av de största bemannas nog mest av folkpensionärer men även av heltidsarbetande om jag ser lokalt här i Värmland..
Själv funderade jag på älgjakten i år…
Det var en familjefest! Förr var det bara män med, (som ofta var onyktra).
En märklig känsla av samhörighet ibland just dessa människor som samarbetade utan konflikter…
Män, kvinnor och barn….
@Thomas
Ja älgjakten är ett rätt märkligt ideellt arbete eftersom de tom måste betala för att sköta om det.
Du har helt rätt perspektiv i ditt inlägg Cornu!
Skattetrycket ger ett kallt samhälle.
Är inlägget ironiskt? Sänkt skatt och engagemang för andra som bygger på frivillighet leder till ökande klassklyftor och ett sämre fungerande samhälle.
Är du ironisk?
Skulle det du säger stämma så ska vi höja skatten till 100% får vi alltså ett bättre fungerande samhälle enligt dig?
Inget hindrar dig dock från att ge bort alla dina skattade pengar till andra. Du är väl inte osolidarisk och använder dem för egen konsumtion?
Om du inte ger bort allt du har till andra
1) så tror du inte på det du säger själv
2) är en hycklare
För att balansera upp diskussionen lite: en av fördelarna med att finansiera en viss välfärd med skatter är omfördelningseffekten. Den statistik jag sett visar att ideella bidrag i högre grad (i förhållande till inkomst) ges av fattiga. Det blir en slags regressiv "frivillig skatt". Det kan lätt bli att de fattiga lämnas åt de fattiga, om man ska hårddra det.
Sedan kan man fundera på varför man skall mäta i hur man give relativt inkomsten. Absolutbeloppet kan ju var väl så intressant.
Jämför ett land som ofta jämförs med Sverige där man när man skattat en viss summa får förhandla skattesatsen på inkomster däröver. Har man gjort rätt för sig har man gjort rätt för sig, inget ginnungagap att fylla med skattepengar för politiker att fördela till sin skatteboskap.
Röstboskap istället för skatteboskap skulle det vara.
Åtminstone i USA är fattiga mer givmilda än rika mätt i % av inkomst. Finns en undersökning från 2002 som visar att de som tjänade under 25 000 dollar gav 4.2 % av deras inkomst till välgörenhet, medan de som tjänade över 1000 000 dollar bara gav 2.7%
100 000 dollar ska det vara där i slutet…
Betyder fortfarande att den med 100 000 dollar gav mer pengar än den med 25 000 dollar.
Specifikt 2700 USD kontra 1050 USD.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Jo. Därför skrev jag även "mätt i % av inkomst".
Den som tjänar mindre ger i det här exemplet en större andel av sina pengar än den som tjänar mer. Sen blir naturligtvis mängden pengar större för den som tjänar 100 000 dollar än den som tjänar 25 000 dollar.
Men jag ser att du kan räkna % iaf.
Poängen är att undersökningen visade att folk i de lägre "klasserna" var generellt sett mer generösa och mer engagerade i välgörenhet än de i de övre klasserna.
Citat: " Across 4 studies, lower class individuals proved to be more generous (Study 1), charitable (Study 2), trusting (Study 3), and helpful (Study 4) compared with their upper class counterparts. Mediator and moderator data showed that lower class individuals acted in a more prosocial fashion because of a greater commitment to egalitarian values and feelings of compassion. Implications for social class, prosocial behavior, and economic inequality are discussed…"
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20649364
Här skriver Cornucopia bevisligen idiotier i sitt svar till Eric Jansson.
Idioti 1: "Skulle det du säger stämma så ska vi höja skatten till 100% får vi alltså ett bättre fungerande samhälle enligt dig?"
Jfr med: "Jaha! Du tycker maten borde vara mer saltad? Då tycker du alltså att bara salt vore godast!"
Idioti#2: "Om du inte ger bort allt du har till andra
1) så tror du inte på det du säger själv
2) är en hycklare"
Här bortser han ifrån det tredje alternativet att man kan tycka att gemensamma intressen är ett gemensamt ansvar. Motivationen att bidra minskas i allmänhet av att andra åker snålskjuts och vice versa.
Därmed torde det vara bevisat att även intelligenta människor kan ge ointelligenta svar.
"Motivationen att bidra minskas i allmänhet av att andra åker snålskjuts och vice versa."
Exakt den poäng jag gjorde i blogginlägget, men som Eric Jansson tydligen inte håller med om, utan tycker att mer, helst all, inkomst ska gå till de som åker snålskjuts.
@//Håkan
Skatteläget i Sverige för småföretagare och löntagare är i den proportionen att det med lite ironi i princip är 100% som är nästa steg.
Att folk i allmänhet inte förstår hur mycket skatt(merkostnader) de betalar är inget annat än en tragedi. Speciellt med tanke på vad de får ut av alla dessa pengar. Vi pratar flera hundra tusen om året för en låginkomststagarfamilj.
Totalt rensat från skatt och avgifter skulle köpkraften öka dramatiskt för "vanligt" folk. Dubbla lönen varje månad. En låginkomsttagarfamilj med 20 + 25 tusen i bruttolön i månaden skulle istället för lite drygt 30 000 ha 60 000 på lönekontot eller 720 000 om året.
Priserna är svårare att uppskatta då det skiljer sig mycket från vara till vara men en prissänkning med mellan 30-70% av priserna är rimligt att tänka sig. Köpkraften skulle öka dramatiskt för "vanligt folk" och de skulle ha möjlighet till helt andra livsval än idag.
Problemet som jag ser det är att egenföretagare ser en större del av pengarna än alla andra och därför tror sig förtjäna dessa. Varför betala moms, arbetsgivaravgift, skatt plus övriga avgifter när man "borde" få köpa t.ex en iphone direkt för inkomsten till företaget. I princip blir detta ett effektivt sätt att bypassa skattesystemet. Varför ska inte jag som löntagare då få handla momsfritt för pengarna bruttolön+arbetsgivaravgift?
Den som har en verksamhet där man kan motivera att köpa mycket på företaget får en rejäl skattelättnad. Hit kan jag tänka mig att samer, lantbrukare etc hör. En dator – köp på firman, en fyrhjuling – köp på firman, en bil – köp på firman osv.
Personligen ser jag inget självändamål att ge folk en massa pengar som de bara slänger bort och konsumerar på onödig skit. Bättre att ge folk en bastrygghet så de åtminstone inte spenderar allt. Se detta intressanta TED-talk som berör detta ämne.
Richard Wilkinson: How economic inequality harms societies
@johan-doe
Ibland tror man inte det är sant men de dyker upp som gubben i lådan med jämna mellanrum.
Gå om dagis och lär dig skillnaden på mitt och ditt.
"ge folk en massa pengar som de bara slänger bort och konsumerar på onödig skit."
Hur i hela friden kan du vända att låta bli att konfiskera någons pengar under hot om fängelse till att ge dem pengar?
Skall du bestämma vad folk vill handla?
Hej Patrick, ursäkta att jag använde orden "ge folk en massa pengar…" jag inser att det triggar igång människor som är väldigt liberala.
Det finns två extremfall (behöver jag påpeka att inget av dessa är bra):
1. Allt man tjänar behåller man själv. Välfärd bekostas via privata försäkringar etc.
2. Allt man tjänar går till staten som fördelar dessa pengar jämt över befolkningen.
Extremfall 1 leder till kapitalansamling, ojämlikhet osv medan extremfall 2 leder till små drivkrafter, oeffektivitet osv.
Alla normala människor skulle placera in sig någonstans där emellan och skulle inte välja något av extremfallen. Jag gissar vi är överens på den punkten. Sedan är då bara frågan var man ska placera in sig. Det verkar som jag ligger närmare extremfall 2 än du. Om du tittade på filmen jag bifogade ser du också att det finns stöd för att detta är ett vinnande samhällskoncept. Där mäter man ett antal välfärdsparametrar och kollar hur dessa beror på inkomstjämnlikhet.
Jag tror ett samhälle där man betalar mer skatt men istället har en hög grundtrygghet är bättre än det jag gissar du förespråkar.
@johan-doe
Vi har nog lite olika syn på detta med trygghet.
För min del är jag hellre beroende av människor jag känner och som jag vet älskar mig som t.ex föräldrar, syskon m.m. än politiker vars godtycke och inkompetens skapar otrygghet och nedmalning av vårt välstånd.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Om vi bara sänkte skatterna lite till så skulle vi alla bli samariter och ge massor till välgörenhet. Se bara så fint och bra det fungerar i USA och en extra liten julhälsning till de 46 miljoner Amerikaner som lever under fattigdomsgränsen. L0L 🙂
Det finns nog en hel del att lära från USA om hur ett multikulturellt/etniskt samhälle fungerar. Märkligt att kulturmarxisterna inte hänvisar till det enda "lyckade" exemplet.
Ett annat sätt att se på saken
Om man tar LSD så kan man se på saken på många konstiga sätt, dock blir det mest bara nonsensikvadrat.
Ärligt talat – vem tror på fullaste allvar att banken smyger på ett intet ont anande offer i en mörk gränd och skuldsätter honom? Det funkar inte så i verkligheten.
@nonsensikvadrat
Så du menar att cornucopia är för att privatisera vinster och socialisera förluster i banksektorn?
Det där är inget annat än en smutskastningssida.
Varför länkar du till sådan skit?
Anonym, vad arg du är?
Patrik Sellman, du går på full attack? Det står på sidan vad den är till för, och nej det är ingen smutskastningssida.
Är kritik smutskastning? Patrik Sellmans världsbild är märklig. I den kanske han är utvald på något sätt till att ha rätten att kalla andra åsikter för skit.
"Ärligt talat – vem tror på fullaste allvar att banken smyger på ett intet ont anande offer i en mörk gränd och skuldsätter honom? Det funkar inte så i verkligheten."
Jag läser och jag läser, men jag hittar inte det du påstår någonstans i länken jag postade. Har du kanske hittat på det själv?
Att påstå att jag tycker eller sagt något jag aldrig sagt, ja det är smutskastning. Att ägna en hel blogg åt enbart att smutskasta mig och fantisera ihop saker jag aldrig sagt är hat och även psykotiskt.
Ta medicin, ni kommer må bättre.
Ah. Men Bästa Herrar, har Ni lust att kanske då bemöta kritiken på ett bättre sätt än att kalla det psykotiskt, smutskastning, hat och uppmana till medicinintag?
Jag tycker att det snart bör vara uppenbart för alla läsare här att något är en smula, låt oss kalla det, märkligt här.
Nej, jag kommer inte bemöta någon kritik, eftersom ni fantiserar ihop vad ni vill om mig i all oändlighet och dessutom är anonyma. Jag tittar inte ens in på era bloggar.
Det lustiga är att ni angriper mig, en privat bloggare, och ödslar er tid på mig. Jag är alltså er fiende och inte De Ondskefulla Bankerna?
Nej, De Ondskefulla Bankerna skrattar sig nog fördärvade över att ni ger er på mig. Men nej, jag kommer nöja mig med att fortsätta uppmana er att ta er medicin, för hallucinerar gör ni uppenbarligen.
Ni kan ju börja träda fram men namn, address, ålder, utbildning, meritförteckning och fotografi, samt bevisa att ni är vilka ni påstår er vara genom att även spela in er på film eller framträda i publik miljö.
Totalt meningslöst att diskutera med anonyma psykotiska hatare på Internet.
@nonsensikvadrat 20:43
Ahh, du är en konspiration på spåren.
Jag följde din länk. Hur långt tror du jag läste innan jag insåg att detta inte är något att lägga mer tid på?
Jag slutade vid påståendet jag nämnde ovan. Då blev det tydligt vad det var för site. Blir bara tramsigt milt uttryckt och ingenting att lägga tid på.
Vill du ha en diskussion eller debatt så ta den här istället.
Men snälla Cornucopia, nu går du faktiskt över alla gränser som existerar och nu är det faktiskt JAG som börjar fundera på att ta någon åtgärd mot DIG.
Du måste tåla kritik, och att få det du skriver granskat. Om det inte håller för kritiska granskningar och om du inte kan tåla att någon gör det så föreligger något sorts problem någonstans. Att försöka få det till hat, angrepp, attack, hot, och allt annat du kommer med, det är ganska lågt. Eftersom du är en intelligent man så förstår du säkert att de flesta andra med intelligens ser igenom sådant, speciellt när dom själva kan läsa och leta efter hot, hat, angrepp etc.
Om du dessutom inte ens tittar in på "era bloggar" hur vet du då vad som skrivs?
Jag ber dig en sista gång att sluta kalla mig psykotisk hatare, mentalt sjuk och andra okvädesnamn. För övrigt, att träda fram med ditt namn och bli offentlig valde du själv, jag förstår inte vad det har med saken att göra.
Jag kom ungefär lika långt. Att tro att bankerna springer omkring och skuldsätter folk mot deras vilja är befängt. Folk skuldsätter sig helt frivilligt – de till och med tar initiativet till att skuldsätta sig.
Men riktigt i första stycket känner jag inte igen cornu, men tänker inte ge mig in på och säga vad cornu säger och vad han inte säger – det gör han så bra själv (iaf det förstnämnda).
Patrik Sellman, konspiration? Nu förstår jag inte, men det kan vara LSD:n som Anonym påstår att jag tar. Vad jag skrev var att något får dig att tro att du har rätten att kalla andra åsikter för skit. Det har du ju förvisso, men att kräva att dom ska försvinna, eller försöka förvandla det till hat, den rätten har du inte.
Anonym, så bankerna är inte lika skuldsatta som "folk"?
Skatt brukar folk avse en lagstadgad skyldighet att betala pengar till staten eller dyligt. Dvs det sker under tvång – dvs utan att man har avtalat med fordringsägaren om att bli skuldsatt.
Jo bankerna är också skuldsatta, men hur skulle det styrka teorin att bankerna beskattar folk?
Jag känner att den här situationen snabbt blev hotfull mot mig, och jag tänker faktiskt inte längre tolerera att bli kallad psykotisk hatare, mentalt sjuk och att bli uppmanad att "ta min medicin".
Cornucopia, kan du sluta med sådant? Jag uppskattar det inte, och jag tänker inte tolerera det mer.
Förlåt, lugna ner dig.
Anonym, du får ursäkta, men jag tror jag avbryter här. Du kanske vill passa på att jag har tagit några andra hallucinogener innan jag går?
@nonsensikvadrat 21:00
Det var med mycken ironi jag skrev konspiration. Du läser ju in en massa som inte någon skriver. Märkligt hit och dit. Om det är din blogg så skriver du ju uppenbart för att smutskasta då du påstår saker som onekligen inte är sanna. Jag kan inte tolka det annat än som smutskastning.
På samma sätt läser du in en massa i min kommentar ovan. Var kräver jag att "dom skall försvinna", var försöker jag förvandla det till hat?
Vad jag väljer att kalla för skit väljer jag helt och hållet själv.
Att påstå att någon står för något är ingen åsikt utan ett påstående.
Med namnet du valt på bloggen ,det språkbruk du valt och de påståenden du gör om Lars säger mig vad det är för blogg, en anonym smutskastningsblogg. Det är inget jag vill stödja ens med besöksstatistik.
@nonsensikvadrat
Får tillägga att tanken med en skuggblogg till Sveriges största finansblogg är i grunden en bra idé men gör det då på ett värdigt sätt.
Det borde du klara och då blir ditt arbete genast värdefullt.
För övrigt om att tåla kritik, så försökte jag en gång att diskutera på Lincolns blogg, men när kritiska kommentarer raderas så …
"Anonym, du får ursäkta, men jag tror jag avbryter här. Du kanske vill passa på att jag har tagit några andra hallucinogener innan jag går?"
Nej, jag har inte avsett att påstå att du tar massa hallucinogener. Det verkar som du har en tämligen låg tröskel innan du tycker folk verkar "hotfulla" och "arga", men om du skriver en blogg på det sättet du gör (för annars finns det väl ingen anledning att ta det personligt att vi snabbt fick intrycket att det inte var lönt att läsa mer än inledningen) så kanske du får vänta dig ett och annat.
Patrik Sellman, det är INTE MIN BLOGG. Vems den är bör inte spela någon roll för hur innehållet tolkas.
"Så du menar att cornucopia är för att privatisera vinster och socialisera förluster i banksektorn?"
Det här bör du bemöta på sidan ifråga, du vet den jag postade som "Ett annat sätt att se på saken".
"Det där är inget annat än en smutskastningssida."
Jag har läst varenda inlägg och kan inte ta ifrån dig rätten att påstå det, men jag kan med stark övertygelse påstå att jag inte håller med. Det starka sättet du uttryckte det på dock, gör att det faktiskt gränsar till att förvandla innehållet till smutskastning eller kanske hat.
"Med namnet du valt på bloggen ,det språkbruk du valt och de påståenden du gör om Lars säger mig vad det är för blogg, en anonym smutskastningsblogg. Det är inget jag vill stödja ens med besöksstatistik."
Det är INTE min blogg. Du bör framföra din kritik på bloggen ifråga även om det bär dig emot att addera en sidvisning eller två.
Som sagt, jag avbryter min medverkan här. Jag uppskattar inte den hotfulla stämningen som uppstod. Jag tar mig dock friheten efter angreppen på mig nu, att påstå att något djupt obehagligt existerar i tonen på den här bloggen.
Cornucopia, om ursäkten var till mig så godtar jag den. Jag förstår om du tog det som ett angrepp att jag postade länken till din skuggblogg. Det var inte menat så, och jag skrev faktiskt "ett annat sätt att se på saken", vilket är en relativt neutral beskrivning. Alltså, jag pekade inte ut några sanningar eller falsarier, utan lämnade till läsare att avgöra det själva. Det bör vara ett fullt acceptabelt sätt att föra sig även för dig. (?)
God kväll, även Sellman och Anonym.
Helt OK, jag har inte raderat ngt.
Är det inte din blogg så är du inte heller psykotisk.
"Om man tar LSD så kan man se på saken på många konstiga sätt, dock blir det mest bara nonsensikvadrat."
Ok, man kan få det till många saker det du skrev.
"men om du skriver en blogg på det sättet du gör"
Det är INTE MIN BLOGG. Du bör posta kritik av den på bloggen ifråga.
Så, godkväll.
@nonsensikvadrat
Du länkade till en blogg som jag reagerade på direkt. Vi ser väl olika på hur man bör agera helt enkelt.
Jag önskar dig också en trevlig kväll
Suck. Så bloggägaren är iallafall psykotisk?
Det var väl själva F-N att du inte bara kan låta saker vara. (Du vet vem som skriver bloggen)
Om det inte är din blogg så kan man ju undra varför du är så angelägen om att försvara ståndpunkten som framförs. Jag antog inte a priori att det var din blogg i mitt första svar. Jag tolkade ditt inlägg som ett påstående att det som stod på bloggen var ett sätt man kan se det på vilket iofs är ett korrekt påstående, men det gör ju inte sättet att se på det rimligt och det gör inte påståendet (att det är ett sätt att se på det) speciellt meningsfullt.
När jag bemöter ett argument så bemöter jag argumentet och det finns ingen som skall behöva ta det personligt – om de gör det så tyder det ju på att de identifierar sig med argumentet.
Gomorgon!
Anonym
Jag försvarar rätten att ha en avvikande åsikt. Varken du, Patrik Sellman, Cornu, eller någon annan har rätten att ta ifrån någon annan det. Önskar du en debatt kring detta så föreslår jag att Cornucopia postar ett inlägg med lämpligt tema, så fortsätter jag väldigt gärna debatten kring det där med både dig och Sellman om han vill. Bloggägaren ifråga sluter säkert också upp. När folk leker tankepoliser mot andra med allehanda halvfula knep, anklagelser, förvrängning av budskapet, sprida tveksamhet genom att nämna LSD, påstå att det är smutskastning och inte ska läsas eller kanske till och med hat, ja, då är min gräns nådd.
Patrik Sellman exempelvis som alltid förespråkar ett väldigt fritt samhälle där allt är frivilligt och utan hot, tvång och våld, beter sig väldigt märkligt i sitt sätt att bemöta andra om det verkligen är frihet på alla sätt han vill ha. Jag upplever, och säkert fler med mig, att det spenderas otroliga mängder energi på att göra det rakt motsatta mot budskapet, det vill säga frihet, själslig, fysisk och tankemässig sådan. För mig bör det då ingå frihet att ta del av all tillgänglig information, alla åsikter och vinklar, och frihet att själv avgöra sin egen sanning.
"När jag bemöter ett argument så bemöter jag argumentet och det finns ingen som skall behöva ta det personligt – om de gör det så tyder det ju på att de identifierar sig med argumentet."
Nu LJUGER du. Gå tillbaka till din första replik och konstatera att du bemötte länken med LSD-anklagelser. Möjligtvis är det att bemöta ett argument om det enda syftet är att förlöjliga argumentet och att inte uppmana till debatt kring argumentet.
Som jag sa igår, jag önskar inga vidare angrepp och vill helst inte fortsätta debatten här, men Anonyms kommentar ovan kände jag var för viktig för att lämnas obesvarad.
God dag!
@nonsensikvadrat
Nu får du ge dig! Var har jag påstått något annat.
Du får skriva precis vad du vill. Däremot kommer jag att reagera om jag upplever att det är dumheter. Precis som jag ovan hävdar att en site med det namn som du länkar till och som därtill påstår att Lars skulle vara för att privatisera vinster och socialisera förluster hos bankerna inte är myckert annat än en smutskastningssida. Tycker du att det är konstigt? Det är ju rent och skärt skitsnack ingenting annat. Varför skulle jag ta någon som skriver på det viset på allvar. När det dessutom sker anonymt gör det mig mest förbannad. Ynkedom provocerar mig.
För övrigt så undrar jag var jag lägger ner så mycket energi någonstans på att motarbeta frihet? Jag lägger ner väldigt mycket energi på att ifrågasätta "friheten" att begå övergrepp mot andra möjligen. Om du kommer med sådana förslag kommer jag att påvisa det.
Patrik, jag har redan bemött allt du skriver, inklusive dina smutskastningsanklagelser. Jag känner inte ens att jag behöver bemöta det mer egentligen.
Okej, så nu säger du att det är ynkligt också?
"Jag lägger ner väldigt mycket energi på att ifrågasätta "friheten" att begå övergrepp mot andra möjligen. Om du kommer med sådana förslag kommer jag att påvisa det. "
Påstår du att bloggen är övergrepp? Eller begår jag övergrepp mot dig? Eller gör du det mot mig nu genom att överhuvudtaget blanda in övergrepp, smutskastning, hat, etc, bara för att jag postade en länk till en blogg?
Nu tänker jag faktiskt välja att inte kommentera mer. Jag sa det igår men kunde ändå inte låta bli att svara då jag upplever att jag personligen blir attackerad. Nåväl, fridens liljor till dig Sellman.
Seså, kramas nu. *myyyys*. OK, skaka hand. Det är ju ändå jul.
Jag är inte speciellt upprörd, jag ignorerar mina hatbloggar och kommer fortsätta ignorera dem. Vill man bemöta mig finns kommentarsfälten här på bloggen.
@nonsensikvadrat
Du blandar ihop mig med både anonym och Lars i dina påståenden.
Jag har inte skrivit något om hat och vad gäller övergrepp så var avsikten med det att förklara det jag skriver om i kommentarsfälten här och på andra sidor efter dina påståenden om att jag motarbetar friheten på något sätt med väldig energi.
I det här fallet har jag bara reagerat på rena dumheter.
Ja det är ynkligt att anonymt sätta upp bloggar i smutskastningssyfte.
Jag tar för givet att det är någon form av budskap den bloggen vill komma ut med också som går stick i stäv med vad Lars påstår i någon fråga vad jag förstår har med penningsystemet att göra.
Jag drar ett streck här och önskar dig en riktigt God Jul.
Tack Sellman, det var en trevlig gest du avslutade med (även om du var tvungen att banka in en gång till att bloggen är för smutskastning)
Jag önskar dig också givetvis God Jul. Jag är dock inte kristen eller något annat men jag kan ändå uppskatta julmat och trevlig stämning.
Jag håller med dig om strecket. Jag tycker att det bästa nog är att låta fritt tänkande människor avgöra själva. Förresten Patrik, jag har kanske inbillat mig detta eller dragit felaktiga slutsatser bara för att jag någonstans läst att du har mark, det innebär ju inte mer än just det. Hursom, om du har höns eller tillgång till höns, så prova att framför den rita ett streck i marken. Det ska tydligen försätta hönan i någon sorts trance. Låter bisarrt, jag har aldrig provat. Har Cornu höns?
Oops, Jag stavade ditt förnamn fel. My mistake Patrick.
@nonsensikvadrat
Jo jag har höns, gäss och bin förutom hundar och katter. Jag får väl prova ditt tips med hönsen. 🙂
@nonsensikvadrat: Du verkar hänga upp dig på missförstånd och håller fast vid dem – du missförstod min kommentar och jag förtydligade mig lite, men det hjälpte inte.
Om du vill framföra en avvikande åsikt så får du finna dig i att folk säger emot dig – det ligger ju i rätten till en åsikt och rätten att yttra den. Sen är frågan hur angelägen du är att göra detta eftersom du verkar lägga mer energi på missförstånd än att framföra din ståndpunkt.
Och rätten att säga emot det gäller även om det som i det här fallet är någon annans åsikt du för fram. Varför tar du då åt dig såvärst?
Goeftermiddag!
Anonym, kan du inte bara lägga av? Det finns inget att förtydliga i din öppningskommentar kring detta. Jag tror att varje tänkande människa ser det. Den här gången orkar jag inte ge dig sista ordet.
"Om man tar LSD så kan man se på saken på många konstiga sätt, dock blir det mest bara nonsensikvadrat."
Om du fortsätter kommer du bara gräva din grop ännu djupare.
Om du vill tolka det som du vill istället för hur det var avsett så är det upp till dig. Tänker du älta länge om detta?
Gokväll
Nej, anonym, jag är mer än klar nu. Jag tycker bara att det var en smula löjligt att vara tvungen att återkomma med mer tjafs efter att alla kom överrens. Alla utom du kanske då.
God jul! (Eller vad du nu firar)
nonsensikvadrat
Cornys blogg blir förstörd med anonyms blaha, vem vill läsa en massa propaganda.
Han vet för mycket om finansmarknaden för att vara en amatör, alt han skriver är noga planlagt för att sprida dimridåer om ekonomin.
Vad är det han vill dölja?
@nonsensikvadrat: Jag vet inte vad vi kom överens om – jag kanske missade det. God jul själv (du behöver inte fira för att ha det)
@ekvationsteorin: Du får väl fantisera ihop själv vad det är jag vill dölja, du har ju visat dig ha goda färdigheter när det gäller fantasier.
@Cornucopia
Om vi gör som du säger så minskas ju välfärden istället. Om inga skattepengar kommer in så kommer ju skola, vård, omsorg, infrastruktur och det allmänna att få en krympande budget.
Att privatisera allt är ju tvärtom mot vad ett solidariskt samhälle innebär. Allt som har med vinstmaximering att göra är helt motsatt det som har med ett mänskligt samhälle att göra.
@sigvard
Just det välfärden kommer att mer eller mindre försvinna och det är mycket bra. Mitt påstående bygger på den tolkning som du och många andra gör av välfärd, nämligen planekonomisk, rigid offentlig verksamhet.
Den måste minska om vi skall få en chans att utveckla alla de viktiga verksamheter som idag är kidnappade av politikerna mer eller mindre.
En svensk löntagare eller småföretagare får idag minst 75% av sina inkomster konfiskerade av politikerna under hot om fängelse i vad du kallar solidaritetens namn. Faktum är att det här sättet att förvanska ord gör mig illamående. Det har ingenting med solidaritet att göra över huvudtaget utan är i definitionens bemärkelse ingenting annat än rån.
Politikerna och ni som stöttar och rättfärdigar dem tvingar oss att betala ca 40 miljarder för ett försvar som inte finns, ni tvingar oss att betala för en skola som kostar 200 000/mån/klass när eleverna är i skolan. En skola där barnen trakasseras och mobbas år ut och år in. En skola som är organiserad efter mycket gamla föreställningar om hur lärande går till och fram med våldet nu igen. Faktum är att skickar du inte dina barn till denna uppfostringsinstitution som knappt klarar av att lära eleverna skriva och läsa på 9 år så får du mycket stora böter och dina barn kidnappade av myndigheterna. Detta är valda delar av ditt "solidariska " samhälle. Du kan ta vilket område du vill.
Privat behöver inte betyda att det är riskkapiatlbolag som driver någon skola eller liknande. Det skulle lika gärna kunna vara fem familjer som delvis undervisar sina barn själva med hjälp av IT och verkligheten(jag vet, det är provocerande, det behövs ju experter till allt) och ibland går ihop och anlitar en lärare t.ex för språk eller No undervisning eller vad som nu behövs.
Ja, undervisning är ett tragiskt kapitel i dagens samhälle. Helt ur tiden. Konstruerat för industrisamhället på 1800-talet.
Se sir Ken Robinsons föreläsning om undervisning. Här i ett kompakt format med lite trevliga animationer. http://www.youtube.com/watch?v=zDZFcDGpL4U
Trots detta finns vissa som vill ha skolplikt från 3 års ålder som Gabriel Wikström. Man tar sig för pannan.
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/infor-skolplikt-fran-tre-ars-alder_6230068.svd
Skönt att pajkastningen är över. Då kanske man kan våga sig hit igen.
Förövrigt så avstår jag nog ett tag från att kommentera här tills tonen rent generellt har lugnat sig lite. Intressant inlägg detta som sagt men när pajkastningskommentarer, som är helt irrelevanta för inlägget i fråga, är viktigare än direkta kommentarer på inlägget så drar jag mig nog in i mitt skal.
Trist…