606
Snabb blänkare.
Enligt Valueguard faller de kvalitetsjusterade bostadspriserna marginellt i hela landet, enda undantagen är villor i Malmö som återhämtar sig 0.4% och villor i Sverige som helhet som stiger 0.1% kvalitetsjusterat.
I övrigt föll priserna över hela brädet, från -0.1% för Göteborgs klubbmedlemskap i bostadsrättsföreningar till -1.0% för Göteborgs villor. I Stockholms kommun föll både bostadsrätter och villor med 0.6%.
På 12 månader är priserna upp i hela landet, vilket inte är så överraskande, då priserna generellt bottnade tillfälligt i december 2011. Undantaget är Malmö, där villapriserna är ner även på 12 månader, om än marginellt.
14 kommentarer
Valueguard rapporterar oförändrade priser?
Ja, givet den statistiska osäkerheten och de små förändringarna så tror jag att det är lite tidigt att tala om fallande priser.
Det jag menade var att Cornu skrev att det var svagt sjunkande priser men tog sedan upp undantag och särskilda marknader och alla dessa var för 1 månad.
Valueguards HOX-index för senaste månaden var på 0,0%, dvs oförändrad.
Extrapolerar man 3-månadersutvecklingen till årstakt är det kraftig nedgång bland villorna. Överslagsräkning gånger 4 ger då en nedgångstakt på över 10% i GBG och Stockholm!
Nu tror jag inte vi kommer ha en konstant nedgångstakt på -10% utan en utveckling liknande den vi sett det senaste halvåret, alltså att det sågar sig nedåt. En månad ner, en upp, en stilla, en ner igen, o s v. 3-månaderstakten likaså, oförändrad ibland, dramatiskt ner ibland. Någon gång upp. Det är viktigt att vi får utdragna nedgångssekvenser så marknadspsykologin så sakteliga kan förändras.
Swedbank utser 2012 till ett av de bästa för Svenskarna. Bättre inkomster och marginellt högre utgifter .
Med stillastående huspriser och lägre nybilsförsäljning så bör vi få allt mer över till annat-Sparande?
För dom som har jobb ja…
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
De allra flesta har jobb, dvs de aldra flesta fick de bättre.
Synd att det inte finns något sätt att räkna med säljare som drar tillbaka objekten, den gruppen har ökat markant
En sak som jag tycker mej se oftare nu än tidigare är följande.
Objektet läggs ut till försäljning.
Efter en dryg vecka kommer första budet = begärt pris. ( Kan det månde vara ett fejkbud för att trigga igång en budgivning? )
Inga fler bud kommer.
Efter några veckor dras det första budet bort.
Tiden går, objektet tas bort efter tre månader.
Sen efter ett tag börjar man om på "Objektet läggs ut till försäljning." och så är loopen igång.
Skulle man inte kunna kika på antal försäljningar (åtminstone på villor – lagfarter) och jämföra med utbudet (hur mycket som var till salu varje månad hos t.ex. Hemnet). För att se någon slags "omsättningshastighet" och hur trenden är…
Jo, omsättningshastigheten och utestående "lager" har ju varit intressant vid studier av nedgången i USA. Det var väl 2011 som marknaden blev trögare och utbudet växte för första gången, ett av de första tecknen. Eftersom Mäklarstatistik och HOX inte har med alla affärer blir det bara SCB som kan användas och därmed blir det hela med ganska stor eftersläpning och bara för villor ( där vet vi f ö att nedgången pågår för fullt ).
Så frågan är vilket förutsägelsevärde en dylik graf skulle ha. En granskning av det totala utbudet borde logiskt ge en fingervisning, men samtidigt har vi fenomenet med borttag av objekt och säljare som avvaktar, såsom kommentator "hexkod" påpekade. Det så kallade skuggutbudet ( terminologin kan vi vid det här laget sen US-nedgången som pågått i många år ;-)).
Ett problem med Hemnet är att de inte skiljer på bostadsrätter och fastigheter. Jag antar att det blir en hel del manuellt jobb med att sortera ut de annonser som avser fastigheter, sen får man också sortera bort lagfarter som rimligen inte borde föregås av annonsering.