Schibsted/SvD har idag en bra artikel om prepping/survivalism. Jag är intervjuad som en del av denna omfattande artikel.
Dock kallas jag initialt lammbonde, trots att jag vid en genomläsning sagt emot om detta. Vi har några får för husbehov, vilket knappast kan göra att man ska tituleras lammbonde. Däremot fick man med att jag är författare, föreläsare och bloggare, vilket står för kanske 98% av inkomsterna. Köttet från lammen äter vi själva via laglig hemslakt, skinnen säljer vi lagligt och vitt och vi får lite av EU:s sjuka ersättningar för att hålla naturvärde, från vilka skatt dras. Att kallas för lammbonde för det är en förolämpning mot de som lever på djuruppfödning och behöver betydligt fler djur.
Jag skummade artikeln snabbt i morse och gick i taket och skrev trött som jag var ett argt inlägg, då jag inte läste en mening bortom “lammbonde”. Men sedan stod det författare, föreläsare och att jag driver bloggen Cornucopia. Utan frågetecken dock.
Men jag ber iaf om ursäkt till Hannes Delling. Det är en bra artikel, även om man inte strök ordet lammbonde. Om Delling t ex spelar fotboll på fritiden får jag väl titulera honom “fotbollsspelare” istället för journalist, baserat på samma kriterier. Kul att fotbollsspelare får skriva artiklar i tidningen.
Artikeln är oavsett bra och tar upp många saker jag skrivit om här på bloggen, t ex att vi bara är några dagar från svält pga att det inte finns några beredskapslager och att samhällets krishantering i princip är avskaffad. Detta medger MSB i artikeln. Bra att det hamnar i gammelmedia, så att fler får detta skrivet på näsan.
MSB tycker också att “prepping” är positivt, eftersom det avlastar samhällets knapphändiga resurser vid kris. Varje person som har lite bättre beredskap är en tillgång.
Min bok Midvintermörker utspelar sig annandag jul 2012, och finns att köpa som pocket mest överallt. Uppföljaren Midsommargryning släpps i vår. Lustigt nog skrev jag i Midvintermörker om upprepade och omfattande strömavbrott under hösten och vi har de senaste veckorna sett omfattande och upprepade strömavbrott i Stockholm och på det Gotland, en ö som är central i handlingen, såväl som på många andra platser i Sverige. Verkligheten och dikten. Återstår bara att se hur många av oss som vaknar upp utan ström annandag jul…
Bloggrannen och journalisten Malin Korpskog konstaterar att strömavbrotten är positiva, åtminstone i Stockholm, då man inte längre blir idiotförklarad om man pratar om beredskap för liknande händelser. Kanske kan Schibsteds artikel bidraga ytterligare.
17 kommentarer
Apropå Korpskog så är följande hon skriver värt att citera:
Mardrömmen är inte en komet. Mardrömmen är ett långsamt sönderfall där du bit för bit blir fråntagen saker som du hittills tagit för självklara: Kulturinstitutionerna. Pensionen. Föräldrapengen. Sjukvården. Maten. Som Maslows behovspyramid, fast baklänges.
Att prata om apokalyps är en försvarsmekanism mot att låta allt det här andra sippra fram. Förlusterna. De vi gjort och de vi ska ta.
De kommer vara många.
Vilket är ett citat från det här blogginlägget
Centerpartiet tänker lösa de problemen med socialdarwinism.
DN
De gör det utifrån sin verklighetsbild och värdegrund. Självfallet tror de på evig tillväxt. De har inte begripit ett dugg av verkligheten. Absolut ingenting.
Maslow baklänges…
Bra.
varför stänger dom ner kommentarsfunktionen till en sådan artikel?
för övrigt så kommer det att bli tidernas kometnojja i slutet av februari när en hundrameters stenbumling kommer att passera jorden innanför komunikationssateliterna bana
Jag äger en gitarr. Äntligen har jag alltså fog för att kalla mig musiker. Skönt!
Gillade mer ditt "arga" morgoninlägg!
Samma här. Mycket rolig läsning när cornu leker kränkt vit man.
Läckt från IPCC senaste rapport. CO2 hotet nedgraderas mer hänsyn tas till solen bl.a
Äntligen börjar de nyktra till.
TCS har också uppmärksammat en avhandling där miljölobbyn kartlagts.
SVD genomgång av vilka faror vi har hängande över oss är oxå rätt intressant. Klimatfrågan kanske inte är den viktigaste!
Men vi har blivit förledda att tro på alla alarmisters alarm.
Cornucopia får nog finna sig i att bli kallad lammbonde. Eller vedförsäljare! För ingen kan väl leva på att blogga och bli bloggare?
Om vi byter ut ordet "kollaps" till "sönderfall" så kanske flera kan ta till sig det de ser i samhället. Jag tror att det är en stor nackdel med begreppet kollaps att folk ser ett sabbat korthus framför sig och slår dövörat till. Ett sönderfall däremot kan däremot nog de flesta se ske runt omkring sig – men allt från pensioner och skolresultat till tågförbindelser, strömavbrott och kontaminerat kommunalt vatten.
Det kan säkert finnas goda skäl att tala om ett successivt sönderfall snarare än om kollaps. Det är inte särskilt troligt att allt brakar samman på en gång.
nä, man bli inte totalt idiotförklarad när man beskriver varför man har extra matlager – men de tror ändå att "det är ju bara att åka dit där det finns ström"…
Hmm..
En viss "vindkantring" i västvärldens jordbrukspolitik kan skönjas…
Sedan "Sojakriget" mellan EU/EG startade i början av 1970-talet, med starka subventioner av europeisk foderodling för att slippa importen från främst USA och sedan förlusten i GATT 1990 och uppgörelsen med USA 1992 om att alla subventioner skulle bort/omvandlas till "frikopplade" arealstöd, har egentligen inget nytt skett inom jordbrukspolitiken. De nyliberala tankarna, från Reagans tid, har gällt.
Nu i krisens USA hör man annat…
Jordbruksstöd utan mål måste man ändra på…
Den "fria marknaden" skiftar mot protektionism.
Det gamla USA, det isolationistiska USA är kanske på framväxt igen…
EU:s jordbrukspolitik (CAP), som nu omförhandlas för sjösättning 2014, kanske denna gång verkligen blir inaktuell från början… (Det är ju ändå en sorts sovjetiska femårsplaner)
Givetvis kommer svensk jordbrukspolitik, en svensk lokal variant av CAP, anpassas sist av alla till de förändringar som just nu kan skönjas…
boken nämns dock inte?
"De" kanske kopierade din plan rätt av. Vem vet? 🙂
Jag har också dåliga erfarenheter av journalister. Förmodar att de flesta som har med dem att göra har det. Dåligt bildade och med en läbbig förmåga att rättfärdiga sig själva. En inneboende respektlöshet precis som i ditt fall med Hannes.
Bra grundregel att inte skriva under affekt när man är bloggare i din kaliber. Ungefär som att inte skriva när man är onykter 🙂
Förstår att du blev förbannad. Det är kränkande att bli behandlad med sådan respektlöshet och få lögner kastade mitt i ansiktet.
När David Webb flyttade från USA till Sverige för att klara sig bättre från kollapsen, som Svd tar upp, så gjorde han kanske sitt livs sämsta val. Hur kan han flytta till ett land som är ett av världens mest sårbara vid en internationell kris med bristande naturresurser och handelssammanbrott? Med tanke på höga skatter och att han är förmögen efter framgångsrika affärer på finansmarknader blir det bara mer besynnerligt.
I hans värld betyder tydligen pengar och sociala relationer mycket och det styr för vad han tror om framtiden. Fysiken verkar vara för honom okänd. Han fick tid att prata en halvtimma med finansmarknadsminister Peter Norman, som förmodligen har en lika snurrig bild av verkligheten. Hur många miljoner måste man ta med sig för en pratstund med honom? Här räcker tydligen inte en välbesökt blogg.
http://www.dagensps.se/artiklar/2012/02/07/27350872/index.xml
MSB har i sin rapport om en ”nationell riskidentifiering” bland mycket annat nämnt en störd livsmedels- och energiförsörjning. Men mycket ytligt och utan att nämna politiska faktorer som gör att leveranser plötsligt uteblir och halva befolkningen kan avlida inom ett år. Jämförelsevis är de andra diskuterade riskerna löjliga och det här är något som kommer i någon form och det är alltså en tidsfråga.
”Jämför det med terrorattacker som kan drabba färre, men som sätter djupa spår och minskar förtroendet för samhället”, säger intervjuade Svante Werger på MSB. Observera ordet ”förtroende”, som betyder allt för de korrupta makthavarna. Om de har detta så kan de bli återvalda, få bestämma, få stora fallskärmar med mera. De kan inte göra en riskidentifiering eftersom de blundar för det som inte är populärt. Ordet förtroende används inte i avhandlingarna om en riskidentifiering och är något som de kan kläcka ur sig till en journalist.