Med anledning av den allmänna paniken över att det blivit snö i Sverige, igen, så tänkte jag inleda att arbeta av ett antal realistiska scenarion jag har liggande för att kontrollera läsarnas beredskap. På lördagar är det ju dessutom bara de mest hårdnackade bloggläsarna som är inne. Så för er alla tappra kör vi nu lördagsscenarion.
Vi börjar med snökanonen, dvs ett extremt snöfall på kort tid.
SMHI brukar säga att detta bara kan drabba norrlandskusten längs Bottenviken, t ex som i Gävle 1998, där det föll ca 140 cm snö på ett dygn (upp till 180cm i drivorna). Vilket fortfarande minns med nostalgi för gävleborna (med omnejd bör tilläggas, även t ex Sandviken, därmed all landsbygd runt Gävle, drabbades – stackars Mamma Mu!). Detta verkar dock empiriskt och bevisligen vara fel. Danska Bornholm fick t ex ca 200 cm snö på kort tid december 2010, och kan knappast räknas till norra Östersjön. Tvärt om kan nog de flesta svenska kustområden drabbas. Göteborgarna är exempelvis nostalgiska när man säger 17:e november 1995, även om det inte var i närheten av Gävle i verkan.
En snökanon är relativt lokal och inte regional. Det innebär att det kan komma hjälp utifrån. 1998 fanns fortfarande invasionsförsvaret kvar och förutom värnpliktiga så var hemvärnet var 10x så stort och vi hade även ett civilförsvar kvar. Idag finns inte de resurserna och via nyliberalismens teoretiska härjningar existerar inte heller någon kapacitet till snöröjning för extremsituationer.
Värsttrafik har ont om reklamkunder,
så Göteborgs kommun har gått in med reklam om beredskap för strömavbrott lagom till i november. Även MSB:s Din säkerhet är med på ett hörn. I äkta gôteborgsk kompetens står dock inget på goteborg.se om man tittar efter. Foto: Läsare |
Ändå är snökanonen ett relativt begränsat och enkelt scenario. Klarar man inte en snökanon måste man se över sin beredskap.
Utgår man från Gävle varar snökanonens konsekvenser i minst tre dygn. Under dessa dygn fungerar i princip inga transportmedel. Du kanske inte ens kan ta dig hem från jobbet om du inte drar hem så fort SMHI varnar. Och du måste ha utrustning i bilen/bussen för att klara att fastna i snön och kylan, utan möjlighet till undsättning i närtid, om du nu ger dig av hemåt vid fel tillfälle.
På speciellt landsbygden är strömavbrott garanterade. Affärer och samhällsservice kommer vara stängd, om inte annat för att personalen inte kan ta sig till jobbet. Strömavbrott innebär också att det inte kommer gå att handla med elektroniska pengar. Beroende på vad din affär har för rutiner kan det även hända att det inte kan gå att handla alls, då strömavbrott gör att skattmasgodkända kassaapparater inte fungerar heller. Räkna alltså att i minst tre dagar inte kunna köpa någonting alls.
Det kan hända att du endast svårligen kan ta dig ut ur ditt hem. T ex behöver du ha enkel tillgång till tre dagars ved om strömmen gått eller du normalt eldar med ved. Har du dock snöskor eller skidor i hemmet kan du antagligen röra på dig ändå. Extra viktigt att tänka på för den som har djur som behöver tillsyn.
Snösvängen och frivilliga maskinförare kan vara insnöade. De kan varken ta sig till jobbet eller få fram sina fordon, som snöat in. Det samma gäller ambulans, brandkår etc. Snöröjningen kommer alltså inte igång speciellt fort. Samhällsviktiga objekt som sjukhus, brandstation och större transportvägar kommer prioriteras när det gäller snöröjning.
I grunden handlar det om att klara tre dagars isolering och sannolikt strömlöshet. Har man eget vatten blir man alltså även utan vatten i tre dygn. Även med kommunalt vatten kan det bli slut på vattnet i kranen om det vill sig illa.
Kort sagt, klarar du tre dagars värme, mat, vatten, strömavbrott och frånvaro av möjlighet att ta sig fram utomhus utan hjälpmedel? Eventuellt kommer även mobiltelefoni, Internet och telefoni att lägga av efter några timmars strömavbrott.
I Bornholmfallet (foto) kunde det vara värre. Enskilda på landsbygden kunde få vänta i veckor innan man meter för meter hade grävt sig fram till dem genom den två meter tjocka snön.
Bor du i inlandet behöver du kanske inte oroa dig. Sandviken är ca 3 mil från kusten, så låt oss säga att om man fågelvägen bor fem mil från kusten så är risken för snökanon obefintlig. Återstår då bara snöstorm, som kanske kan ge likartade effekter.
Och kom nu ihåg att de resurser som fanns i Sverige 1998 inte finns längre idag. Idag är kapaciteten upphandlad för något under normalfallet, vilket man märker på att det blir kaos även vid just normala snöfall. Tänk dig 140 cm snö i Stockholm på ett dygn…
Se även Wikipedias artikel om extrema snöfall i Sverige. Vi kan med säkerhet säga att det kommer ske igen, även om det kanske bara händer 1-2 gånger per decennium i Sverige.
39 kommentarer
Mat och ved finns så att vi klarar oss. Har än så länge inget reservverk så vattnet är en trång sektor, fast om det kommer över 100 cm snö så ser jag inget problem att fixa vatten för att dricka och till matlagning.
Om man nu har kontanter ska det väl inte vara några problem att betala för varor i en butik även fast inte kassan funkar. Regga betalningar med papper och penna och sedan slå in dem i efterhand. Har själv jobbat i butik för många år sedan och både vid kortvariga strömavbrott och mer dramatiska händelser, som under brinnande storm Gudrun, skrev vi upp alla köp och växlade direkt ur kassan. Drog även kort manuellt kom jag på nu. Alltså visa/masterard med upphöjda siffror.
Kanske checkhäfte vore nåt?
Du skriver: "Har man eget vatten blir man alltså även utan vatten i tre dygn."
Du menar att hydroforen inte går pga. strömavbrott? Här gäller det ju att vara rustad med reservkraft. Installerade en enfas hydroforpump på landet hos mina förädrar för ett par år sedan, vilket innebär att man kan använda det med reservkraftsaggregatet som de har. Annars är det bra att ha handpump på brunnen som de har (om bränsle till reservkraft tar slut) och till den borde man kunna gräva sig fram på mindre än 3 dagar.
Som Fänrik Henrik påtalar ovan – har man värme har man vatten i scenariot. Bara att smälta snö.
Vi har numera enfaspump, tidigare hade vi trefas, vilket var lite värre.
I övrigt – gräva sig fram. Gäller att ha snöskyffeln/spade tillgänglig. Den kan vara insnöad i garaget etc och det kan rent av vara svårt att öppna ytterdörren om vinden legat fel. Man kan behöva ta sig ut genom fönster (på övervåningen) även om det finns en akut risk för att försvinna ner i snön utan snöskor. Så det kan faktiskt vara icke-trivialt att skotta sig själv ut.
Det är sant. Kan bli svårt att ta sig till garaget för att starta reservkraften vilken måste dras igång för hand. Men som sagt, i värsta fall får man smälta snö. Mat finnes och gammal vedspis i gjutjärn i ena hörnan av köket som duger till såväl matlagning som brödbakning. Ved i källaren. Har man även de äldre rörsystemet med tjockare rör (vilket de har) får man självcirkulation när man eldar och således även vattenburen värme. Rena lyxtillvaron säger jag.
Problemet med handel vid strömavbrott är att hitta motparter som har rutiner och vågar göra affärer. Normalt skulle jag gissa att det är småhandlare som hanterar detta enklast – iaf ifall du kommer med kontanter. Att handla med kort bör ju gå för de som har slippen kvar. Har du checkhäfte bör även det gå hos de handlare som vet vad en check är. Övriga betalningsmedel kräver nog att du är "känd" hos motparten för att kunna funka.
Kors i taket så tar Skatetverkets regler för kassaregister höjd för strömavbrott. Det är alltså tillåtet att handla mot manuella kvitton och inslagning i kassan i "efterhand". Men det kräver då att det finns rutiner för detta förstås som Anonym påpekar.
Om du har riktigt kvittohäfte så skulle jag tro att skatteverket godkänner det som tillräckligt. Frågan är hur många handlare som kan producera ett korrekt handskrivet kvitto – iaf kommer man nog inte se det på ICA-Maxi eller dyligt där kassörskorna är beroende av att man kan läsa streckkoden i kassan…
Tre dagar klarar nog de flesta trots allt. Den korta tiden överlever man i värsta fall på vatten (som ju finns i överflöd om det snöat två meter).
Och i regel har man mat hemma som räcker en vecka, dock kanske inte proteiner men kolhydrater finns i alla fall (makaroner och ris), och man kommer inte hinna utveckla någon bristsjukdom på en vecka.
Värme är nog det stora problemet för många, om man inte har vedeldad kamin. Matlagningsvärme kan nog alla fixa över öppen eld och elda sånt som finns hemma, tex parketten i vardagsrummet eller nån stol. Men för att få varmt inne gäller det att få in värmen i huset (alternativt få ut röken) och då blir det svårt utan kamin.
Med ovanståeende resonemang så är nog kaminen det viktigaste överlevnadsredskapet vid en kortvarig samhällskris. Det går nog alltid att hitta nåt att elda och nåt att äta och dricka i tre dagar.
Direktverkande eldstad med matlagningsmöjlighet är numer ett. Gammal vedspis är inte dumt. Även om man kan äta mycket rått så är det bra att kunna smälta snö om inte annat eller värma vatten för hygien.
Vi klarar minst 3 veckor, braskamin, ved, jordkällare, Bobcat med plog och slunga, två grävda brunnar, en borrad brunn, 3-fas dieselgenerator, 6 tons bandgrävare med 3 skopor, över 300 meter dräneringskanaler på tomten. Kunde inte bry mig mindre om snökanoner eller syndafloder. Enda vore väll om det kom mer än 5 meter snö så man inte kan ta sig ur huset genom fönstren på övervåningen – ja då lär jag inte vara så tuff. Det viktiga är nog att man tycker det är lite kul med maskiner och beredskap så att man kan använda och ha nytta av grejorna också i vardagen ! Det är ju inte försvarbart att investera stora summor i något man kanske har nytta av en gång vart 20e år, kanske.
Bor i glesbygd och har ved som huvudvärmekälla så jag kör inte med tre dagars vedreserv utan 3 år, allt är dock inte kapat och kluvet. Det sista blir klart i vår.
I bilen finns liten reservficklampa, tändstickor och stearinljus i en försluten plastpåse i handskfacket. Alla i familjen har fått lära sig att ha med kläder för att överge bilen vintertid inkl påsen ovan.
Mat finns som torrvaror (säd, mjöl, fröer, nötter, honung osv), rotfrukter (de vanligaste), mjölksyrat(gurka, vitkål) för hela vintern fram till sommaren, förvarat i kallskafferi. Några ägg om dagen från höns än så länge, får se när de lägger av helt. Foder till djuren(höns, gäss, katter och hundar) finns för hela vintern. Kött och bär i frys som klarar sig så länge det är minusgrader utomhus. Finns salt för att salta köttet om det kniper annars går det bra att torka.
Vatten finns i två källor med självtryck inom två hundra meter annars går det bra med snö under en kortare period.
Ja det är väl kaffebönor och mjölk till morgonlatten som får stryka på foten. Såna smällar som man får lära sig att ta här i livet. Blir några lappgetter nästa år så jag får väl köpa hem extra mycket bönor så ordnar det sig med morgonlatten också om det kniper men det blir inte förrän nästa vinter. Får nöja mig med torkade örter i år och något kilo Gunpowder.
Transporter vid sjukdom och skada är värre. Har lössnöskidor och skoter finns inom räckhåll men det är en svaghet.
Hus som klarar alla funktioner helt utan ström blir dock lite mörkare utan el.
Alla viktigare referenskällor finns i bokform. Blir lite tråkigt utan internet men finns en hel del olästa böcker på "att läsa listan".
Jag tror inte alla har denna resiliens runt mig här ute men de flesta är en bit på väg. Inte jättekonstigt i glesbygd. Speciellt inte värme och matlagningsdelen.
Få av de jag känner saknar jaktvapen.
Förstår att detta låter extremt för många men det är inget märkvärdigt med det utan det är ganska små skillnader från en "traditionell" utsatthet.
Ett rejält välfyllt kallskafferi på några kvm utanför norrväggen, en direktvärmekälla för vedeldning och lite eftertanke i vardagen.
Misstänker att detta är lite mer vardag så fort du kommer utanför tätorternas bedrägliga service.
Ja, och det beror nödvändigtvis inte på att alla som bor utanför tätort sitter och väntar på armageddon, utan på två saker. Dels så har man ofta luftledning genom skog som ju regelbundet ger småströmavbrott. Och därför finns det vana att hantera ett längre avbrott.
Sen behöver man planera mathållning lite bättre på landet, eftersom det, även utan snökanon, är besvärligt (tar lång tid) att åka och handla om man glömt något. Och då finns det mer resurser i hushållet på matfronten i normalfallet.
Så därför tror jag att folk på landet generellt är bättre förberedda på att samhällsfunktionerna packar ihop.
Patrick, känner igen mig i din beskrivning. Tror vi hade fixat ganska lång tid vi typ snökaos. Dock med lite större ansträngning än normalt…
@03f12e42-03fe-11e2-8eea-000bcdcb2996
Ja ungefär så är det. Det som de flesta tar för givet i tätort är inte så nära till hands.
En annan iakttagelse är att de flesta har en hyfsad bredd på sina kunskaper och färdigheter fortfarande.
Jo, ska man gå på uttalanden om privatiseringen av apoteken, om att 'brattsen' eller vad dom heter idag tyckte det var bra att kunna köpa huvudvärkstabletter på väg hem från krogen för morgonens svällda hjärna, så finns nog inte ens plåster hemma, utan då enbart dagens mjölkpaket, dygnetruntöppet nu ju.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Eller så bor man i sydvästra Skåne. Här bor folk betydligt tätare (kontinentalt!) och så har vi inte haft nåt snökaos sen 1978. Ni stackare som sitter ute i den frusna tajgan och huttrar är välkomna att flytta ner, skåningar är lite socialare, trevligare och kanske kanske en smula mer rasistiska också.
Visst kan det bli problem i skåne – det norrlänningar kanske inte inser så är skåne (syd och väst iaf) en gigantisk platt åker där vindarna viner fritt. Därför i enlighet med murphys lag om det faller en halv decimeter snö så kommer allt blåsa och lägga sig på vägarna.
Jag var med om snökanonen i Gävle 98. Det var lite lustigt, jag var ute och gick och funderade vad det var som stack upp ur snön – det var en bilantenn, jag stod uppe på en bil!!
Med vedkamin, några fotgenlyktor och smältvatten klarar vi lätt 3 dygn, skulle tro att en vecka blir smärtgränsen for oss.
Njae, Hemvärnet har aldrig varit tio gånger så stort. Jag vill minnas att det uppgick till 125.000 som mest. Och det är 22.000 i dag
Inne på min tredje kåk. Denna gång i glesbygd med en egen vedtillgång. Torkad ved skall man ha för 1,5 års behov! Vatten går att hinka upp från gamla brunnen. Jordkällaren är tämligen nyrenoverad (köpte stället av danska antroposofer) samt uppfylld av i höstas inköpta grönsaker samt ca 100 kg potatis. Kåken kan bli varm utan pumpar med vedkaminen. Traktordiesel finns några dunkar gömda. Vidare så har man samlat på sig mycket prylar och skrot som är bra att ha om det verkligen gäller. Vildsvinen ränner runt knuten…
Har ett par kubik diesel hemma så klarar elförsörjningen ett bra tag… Men det skulle bli katastrof eftersom mina stallar till djuren förmodligen skulle braka ihop. Blir väl till att bygga iglos till de som överlever.
Jodå, här i Bagis klarar vi oss – men min gamla pappa i Småland kommer inte klara sig. Ingen alternativ värmekälla, öppen planlösning, inga matförråd. Utbildningsinsatsen får bli omfattande. Minns en Ölandsfåk, där tre meters snödrivor lätt blåste upp mot husen och fullständigt begravde dem. Samma sak i Skåne. Brr.
Låg i Lumpen i Falun vintern 1998. Där fanns alltså flera hundra "frivilliga" välorganiserade, välutrustade hjälparbetare 90 minuter från Gävle. Jag var inte i Gävle. Vi missade dock en vinterövning som blev inställd då våra bandvagnar tillbringade några dagar i Gävle.
Nu är jag lätt drabbad av norrlandskustens snöoväder. För några dagar krattade jag löv. Nu har jag fått skotta 40 min bara för att ta mig ut med bilen från gården. Snöslunga önskas.
medveten felskrivning ang. Värsttrafik?
🙂
also: är det inte en ganska spridd fördom att båd' Stockholm, SJ och Göteborg klappar ihop så fort den första snön kommer?
Hade du verkligen inte hört "Värsttrafik" förut? Det var längesen jag senast hörde någon säga Västtrafik (utan r) annat än i media. Det är så de heter, helt enkelt – och det är välförtjänt!
Det är ganska svårt med enskild krisberedskap när man bor i stadslägenhet. Ingen kamin eller öppen spis, ingen egen brunn, ingen reservgenerator…
Fast lite kan man ju göra ändå: ett litet nödförråd av vatten och mat, batterier, värmeljus, spritkök…
Det vore intressant med några tips om vad man kan göra. Jag antar att det enda man kan göra om man sitter i ett höghus är att ha lager av värmeljus och vatten – har man bara det bör man klara sig ett bra tag. Man kan säkerligen komplettera med någon form av föda som kan ätas direkt utan tillagning – det är ju inte rimligt att räkna med att man skall kunna grilla (om man inte har det så ordnat att det finns någon gemensam grillplats på gården eller dyligt).
Vägverket hade konf. i Gävle då.
Så, nästan från baren rekv. det maskiner, konf. fortsatte.
På söndag, om jag inte minns fel, beräknad normal hemresa, åkte vägmästarn 25-mil hem i plogbil.
Jag bor i höghus i en Stockholmsförort och har räknat med att kunna använda mitt campingkök på balkongen. Att vattentornen klarar en timme är en myt. Så det måste bunkras vatten när SMHI börjar varna. På det dagis jag frekventerar tog vattnet slut direkt när vi hade ett stort strömavbrott i söderförort på några timmar för ett tag sedan. Det märkes när bajsblöjor skulle bytas. Mat har jag bunkrat med systemet ha två av allt. Funkar ju inte med färskvaror men torrmjölk finns som en räddning. Det svåra är uppvärmningen, som säkert tidigt kommer att märkas. Men då får vi följa civilförsvarets tips om att snarka under ett lågt bord täckt med filtar. Dessutom avgränsa ett rum där man vistas. Antar att kroppsvärmen kan hjälpa till då. Det svåra som ingen pratar om är toalettbesöken, som ändå måste uträttas ibland. Kanske ska jag sätta en plastpåse i toan och sedan gömma dem på balkongen? Men där skulle jag ju laga mat! Vad göra?
Moventia
Mitt förslag är att gör som för 100 år sedan, gå ut på gården och skit där.
Du skiter väl ändå inte i campingköket?
Jag trodde du skämtade om vattentornen, då jag var med o byggde tornet i Hallunda på 10-tusen kubikmeter om jag inte minns fel!!
Har för mej att det skulle vara till för bort mot Tumba.
Minns jag inte fel så var det väl inte tänkt som magasin utan utjämning för morgonkaffet, 100-tusen abb. duschar o fikar samma tid på morgonen då blir ledningen för smal o Vattenverket hinner inte med att producera vatten.
Och med 100-tusen abb. så blir det bara 100-liter!!
40*10m vill minnet minnas.
Hallundatornet räcker alltså till en rusning, men nu var ju Hallundaverket eller om det hette Norsborg, o tanken uppe på toppen dieseldrivna, men iaf, tanken vi byggde så skulle inte en 450hk Scania räcka att hålla trycket uppe i dom översta våningarna längst ut på ledningen.
Ja där ser man vad man inte tänker på.
Jo skitningarna blir problem om man har järn o betongrör som går tungt, då bör man inte skita 2 på samma spolning.
Sitter i samma sits. Har funderat på att skaffa nåfon slags fotogenkamin eller dieselvärmare. Clas Olson har en för 999:- som även har kokplatta. Har ingen aning om kvalitet eller verkningsgrad dock. Kanske någon läsare som har tips. Toabesök sköts enklast i plastpåse som sagt. Knyt ihop och kast ut genom fönstet. Det är minsta problemet i ett sånt läge.
Mycket skitsnack här som vanligt…
http://changeobserver.designobserver.com/feature/peepoobag/10897/
Ett problem med att klara sig ifall man blir insnöad på jobbet är att det kanske inte är helt praktiskt att köra omkring med ett vattenlager som skall räcka i tre dagar.
Har turen att bo i ett hus som ligger i mitt i Gudruns värsta härjningstrakter. Förra ägaren hade rustat huset ganska ordentligt efter det. Cirkulationspumpen kan köras på bilbatteri, vedspis i köket, färdigkopplat för att använda dieselgenerator till vattenpump etc. och vedpanna för värmen. Sen har vi själva ordnat med matkällare full av potatis, lök, andra grönsaker och diverse sylt. Så nog klarar vi oss i tre dagar, utan att vi ens tänkt på att förbereda oss. 🙂