Schibsted/SvD headlinear sin websajt med en debattartikel från professor Kjell Aleklett, som belyser den helt nödvändiga framtida minskningen av EU:s oljeimport.
Det handlar inte om frivillig klimatanpassning, utan om en tvingande nödvändighet när oljeexporten från exportländerna minskar framöver.
EU:s oljeproduktion, -konsumtion
och -import 1980 – 2011 |
Det tål att upprepas att till runt år 2030 kommer det knappt inte existera några oljeexporterande länder längre. Naturligtvis kommer det finnas viss export kvar, men det handlar om kanske 5-10% av dagens oljeexport och då endast till politiskt utvalda kunder. Viss egen oljeproduktion kommer fortfarande finans inom EU efter 2030, men vi kan få nöja oss med just kanske 5 – 10% av dagens oljekonsumtion efter 2030.
Trots minskande oljeförbrukning i EU de senaste åren, så har importen ökat från millenieskiftet, eftersom EU:s egen oljeproduktion, inklusive EES-landet Norge, har fallit sedan regionens peak oil.
Hög tid att börja en anpassning till verkligheten. Det kommer vara helt avgörande att förekomma utvecklingen och agera proaktivt istället för reaktivt.
22 kommentarer
Japp. Det kommer. Det kommer. Framtiden kommer att vara ett lågenergisamhälle, folk kan skrika hur mycket de vill.
-Som jag skriver i min D uppsats; verkligheten kan inte debatteras bort, ej heller kan den mutas, övertalas eller lobbas.
Jag tror dock inte på en återgång till någon form av neo-stenålder, eller liknande, men jag tror på något som kanske kan liknas vid ett permanent "winter of discontent". Tekniken kommer inte att rädda oss, men dämpa fallet.
Nja, det finns tekniska lösningar, dock är de politiskt ogångbara pga antirationalism och teknikfientlighet och dels så har de lång ledtid. De lär bli gångbara när det kniper men då har vi 20 år med energibrist framför oss innan vi kommit igen.
Det finns dock en positiv sida av detta: Sverige är ett rätt så dekadent samhälle som vanstyrs av en liten klick insiders. Enda sättet att få bort dem är någon form av folkuppror och det lär komma när det uppstått en tillräckligt stor mängd arbetande fattiga svenskar. Det är rätt så givet med dagens trender.
This time is different… Eller?
Jag ska förekomma Patrick Sellman idag. Allt – är – sossarnas – fel! Japp!
Ska man var noggrann så var det socialdemokrater som gick från jägar/samlarsamhället till att odla jorden. Det var sossar som byggde Babylon. Socialdemokratin stod för allt det dekadenta i den minoiska kulturen, och genom sitt "sosse-sätt" satte dom också igång det ödesdigra vulkanutbrottet på Santorini.
Det var sossar som uppfostrade despoterna i Grekland, sossar som införde enväldets kejsarrike i Rom. Det var sossar som såg till att Rom slutligen föll mot barbarer.
Givetvis är det sossarnas fel att tillväxtsamhället nu nått sin återvändsgränd, och inga andras..
Du har så rätt.
Nu är det sossarnas fel att peakoil börjar användas som argument av gasbolag som borrar efter gas och förstör vårt grundvatten. Det är extra sossarnas, och 68-vänsterns fel att ingen bryr sig om något annat än den egna konsumtionsnivån fram till nästa löning.
När det gäller energi kommer även sossarna att göra vad som krävs för att hålla samhället igång, de är ju faktiskt mer moderater än moderaterna nuförtiden. Det finns liksom ingen valfrihet i det fallet. Man gör vad som krävs, och det är inte mer dyr vind och solel. Har vi användbara kolväten i backen kommer de att användas när det börjar knipa. Att vi invaggats i en modern flumtanke att vi kan välja kommer snabbt att tas ur oss när bensinen tryter.
" Det är extra sossarnas, och 68-vänsterns fel att ingen bryr sig om något annat än den egna konsumtionsnivån fram till nästa löning."
Om det är fel eller förtjänst beror på preferenser. Men att dom ligger bakom är mer ett faktum. Det syns både i handling och retorik. Dels genom att försöka göra månadsintäkten säker genom bidrag. Dels genom att säga att det inte ska få finnas något enskild sparande, utan allt sparande skall vara offentligt.
Min prognos är att vi kommer att tanka våra fordon med egenproducerad skiffergas inom en inte allt för avlägsen framtid.
En mycket kort tid, kanske. Skiffergasen tar ganska snabbt slut. Sen är frågan om hur många borrhål de hinner göra innan hela orter får sitt grundvatten förstört. Vattnet i kranen är viktigare än bilen för de flesta.
Likvid vänster låter som en självmotsägelse. Men din tekniknegativism och ogrundade påstående om att hela orter kommer att få sitt grundvatten förstört passar väl in i vänsterbilden. Annars skulle jag gissat på miljöpartist. I vilket fall kommer även du att köra på gas om inget annat finns att välja på. Verkligheten har en pragmatiskt välgörande effekt på även de mest inbitna troende.
Endast ett fåtal kommer att hinna köra på gas eftersom den snabbt tar slut. Nu var inte detta en gissningslek om mina politiska åsikter och jag tror det är bättre du läser cornucopias tidigare inlägg om skiffergasen och gripengas innan du blandar ihop olika ämnen i en enda stor julkompott. God Jul och en stor portion teknikrealism önskas !
Teknikrealism innebär kanske att inse att tekniken lyft oss från grottboende till besök på månen på några tusen år, och motsvarande framsteg inom de flesta discipliner?
Belli, alldeles riktigt, men tekniken kan inte trolla fram ett nytt jordklot åt oss, inte heller bryta mot termodynamikens lagar (om nu inte Andrea Rossi har något på gång, vilket får anses högst tvivelaktigt). Industrisamhället är helt beroende av olja för transporter, matproduktion, gruvdrift, el/värme etc. Än så länge har oljan flödat hyfsat fritt, men på sistone har vi tvingats börja exploatera tidigare olönsamma tillgångar (skifferolja etc), vilket är ett väldigt dåligt tecken för industrialismens framtid. Det blir sannolikt mycket svårt att upprätthålla oljeflödet framöver, men bergsäker kan man förstås inte vara. Min gissning är dock att begrepp som EROEI och flow rate kommer att bli avgörande för de närmaste årens utveckling, på ett sätt som kommer att göra teknikoptimisterna gruvligt besvikna.
# belii 2012-12-24 12:29
Bara vänta några tusen år till så har vi nog hållbara energikällor! Bananer, typ. Banandrift är framtiden!
Hade man bara uppfunnit en motor som gick på upprapade floskler från domedagsprofeter, så hade hr Kuckeliku kunnat energiförsörja en mellanstor svensk stad.
Men jag antar att vi är överens om att mänskligheten gjorde enorma tekniska framsteg före oljan, och därför förmodligen kommer att göra så efter den. Gott så.
"Men jag antar att vi är överens om att mänskligheten gjorde enorma tekniska framsteg före oljan, och därför förmodligen kommer att göra så efter den."
De tekniska framstegen har ju inget å göra med att vi "råkade" hitta olja som vi sedan kom att använda som en oändlig resurs när den är ändlig.
Att resonera som dig är ju befängt, att vi skulle klara alla svåra uppgifter i framtiden bara för att vi klarat oss så här långt.
Peak Oil handlar ju inte om att mänskligheten går under, däremot att våran livsstil, ekonomi förändras. Kanske till något bättre kanske inte. Oavsett så borde vi förbereda och anpassa oss, det är vad Peak Oil handlar om. Att vi förbereder oss för ändrade förutsättningar. inte nonschalerar dem.
Och Alekletts uttalande om att göra om Eiffeltornet till en borrigg kommer förmodligen att besannas. När det kniper till rejält och arselet är fullt blir man väldigt pragmatisk.
Lars, du få gärna utveckla ideerna om varför det inte finns några oljeexportörer om 20 år. Hur ska folket i tex mellanöstern kunna behålla sitt välstånd om man inte exporterar olja? Tänker man äta oljan? Kommer man bygga upp en högteknologisk industri som mäter sig med väst och som producerar alla prylar man vill bara på 20 år? Det tog runt 400 år för Europa att nå nivån vi har idag.
När man läser kommentarerna till Alekletts artikel i Svd inser man att vi kommer att ha enorma samhällsproblem när decline sätter in på allvar.
Alekletts resonemang om att ekonomin klarar ett visst oljepris är relevant. Det gäller faktiskt alla naturresurser. Men det finns ingen information om hur stor del som oljan står för och det är anmärkningsvärt. Det är närmare bestämt kostnaderna som knäcker ekonomin, eftersom priset är ett nollsummespel. Det finns ju alltid andra som får mer betalt med ett högre pris. Olja kan bytas mot mat, som kan bytas mot järn, som kan bytas mot djurfoder, som kan bytas mot kol, som kan bytas mot virke, som kan bytas mot handelsgödsel och så vidare. De som har minst och en mer komplex och sårbar ekonomi kommer att kollapsa först. Grekland har inte mycket att hänga i granen. Speciellt tydligt blir det när världshandeln kollapsar. I varje fall finns här alunskiffer som räcker för olja i tiotals år. Frågan är hur mycket som hinner att utvinnas. Än så längre är det hej tomtegubbar slå i glasen som gäller för majoriteten, som per definition har rätt, hur dum den är är. Aleklett är tålmodig tomte.
För att du och jag än så länge kan betala 20 eller 30 kronor litern innebär det ju inte att samhället i stort klarar av dessa nivåer. Det slår ju ut vissa sektorer i samhället…ekonomin totalt krymper..det vill säga dör. Förr eller senare drabbar det även dig eller mig även om det når de som arbetade i dessa sektorer först.
Ja, att läsa kommentarerna på ekonomisidor angående peak-oil gör en mörkrädd. Alla verkar ha en gigantisk SUV de tänker köra ända fram till helvetets port.
Nje, det där tror vi inte på. (Fantasier som bloggaren cornucopia skulle ha sagt). SvD är ingen officiell statistik, Det är inte bättre än avpixlat och Flashback. Möjligen är Flashback mer trovärdigt. Där lär skribenterna inte få betalt för att trycka ut propaganda.
Nej, statistik från SCB eller någon annan statlig instans, om jag får be. Annars är det bara fria fantasier.