Riksrevisionen har släppt en rapport (PDF) om bemanningen av svenska flottan och flygvapnet, som kan sammanfattas med strukturell obemanning. Man klarar helt enkelt inte av att bemanna den svenska incidentberedskapen fullt ut, ens med dagens yrkesförsvar.
Det råder till och med brist på bemanning av tjänsterna i självaste Insatsstaben, INSS, där 20% av tjänsterna är vakanta. Även de som ska leda landets försvar är alltså underbemannade. Vilket kanske är rätt passande i sammanhanget. Men samtidigt illavarslande inför ett begränsade reducerade väpnade angrepp, som det man kan läsa om i Midvintermörker.
2010 ska svenskt territorium kränkts av främmande makt 25 gånger står att läsa i rapporten. Den begränsade bemanningen gör t ex att marinens korvetter bara kan leverera 20 – 30% av möjliga sjödygn, eller om man så vill mest ligger i hamn. Samma siffra för kustbevakningen är som jämförelse 70%, vilket alltså innebär att vi betalar för marin materiel som inte används.
Personalförsörjningen kan bara genomföras “i den takt som ekonomin tillåter”, vilket alltså innebär att hela Insatsorganisation 2014 bara är en papperskonstruktion. Precis som det gamla värnpliktsförsvaret under den strategiska blackouten.
Men mest intressant är förstås att påminna om (m)oderaternas här-och-nu-försvar och hur detta regleras i regimens regleringsbrev till Försvarsmakten.
“Huvuddelen av förbanden i insatsorganisationen bör normalt vara tillgängliga inom tre månader.Inget förband bör normalt ha en beredskap överstigande sex månader.”
Undantaget incidentberedskapen så pratar vi alltså om att huvuddelen av förbanden ska kunna möta begränsade reducerade väpnade angrepp inom tre månader och att vissa förband inte behöver slå tillbaka förrän efter sex månader.
Här och nu!
För övrigt har vi hos Talentum/Ny Teknik fått en förklaring till varför regimen bara satt av finansiering till sex sk Super-JAS eller JAS 39 E/F. I en debattartikel som har allt och är ett riktigt kinderegg (Överraskning! Leksak! Choklad!) skriver nämligen försvarsminister Karin Enström att JAS ska bli klimatsmart och flyga på biobränslen.
Äntligen! säger jag.
Jag har efterlyst att staten säkerställer att försvaret och blåljusmyndigheterna har tillgång till bränsle i framtiden, även efter att exportoljemarknaden i princip försvunnit till år 2030. Nu äntligen tas det lite steg åt detta håll, även om regimen efter att ha förnekat peak oil i våras måste hänvisa till klimatet.
Det blir då helt logiskt att dagens behov av 60 – 80 JAS 39 E/F bara möts upp av finansiering av sex stycken flygplan. Det är drygt 10% av dagens 72 flygplan i insatsorganisationen och ganska exakt vad vi kommer kunna ordna biobränsle till. Det förklarar också den strukturella obemanningen, eftersom vi bara behöver 10% av personalen.
Seriöst, tror regeringen att någon blir imponerad av att Enström kan formulera ordet klimatsmart?
9 kommentarer
Nu hittar jag inte uppgiften om att Sveriges territorium kränkts 25 gånger 2011. Vad hittar du det?
Det står att 2010 skedde det ett "25-tal" kränkningar men rapporten är också tydlig med att för 2011 sägs inget om antalet kränkningar.
Fel av mig på årtalet.
Enström säger när gammel-media intervjuar att hon delar inte uppfattningen från riksrevisionsverket om man ser på helheten, men vad de pekade på i aktuellt var att flygvapnet och flottan inte kunde sköta sina uppgifter hur då helheten fortfarande kan fungera är inte lätt att förstå och några följdfrågor på ämnet blev det förstås inte, Sverige ska tydligen hållas som gisslan ett tag till.
Hmm, värnpliktsförsvaret var inte gripbart enligt Moderaterna. Det var bara uselt, dåligt, gammalt och…FEL!!! Men efter 3 dygn av mobilisering så hade huvuddelen av Försvarsmakten funnits på plats för att lösa sina uppgifter.
Idag är det väl i stort sett bara Hemvärnet (SOG och beredskapstroppen finns ju med) som klarar av den beredskapstiden.
Upplever att många av de som snackar ner värnpliktsförsvaret gör det utifrån de på den tiden lägst prioriterade förbanden.
Jag är av den uppfattningen att det är bra om vi kan ha ett försvar som bygger på frivilliga val.
Jag tror att vi borde ha tittat mer på Norge som har en anställd bataljon och sedan en kortare värnplikt för övriga förband.
Ska vi ha ett försvar; och det ska vi; så ska hela landet kunna försvaras och till det räcker inte vår minimala yrkesförsvar.
Jag är inne på din linje. Vad vi behöver i Sverige är en rejäl försvarsdebatt bland folket, politiker och i media. En debatt där alla åsikter och inställningar får luftas fritt och vägas för och emot. Sedan ska folket få ta ställning till om Sverige ska ha ett försvar, och vilket sorts försvar Sverige det ska vara.
Konstaterar att våra "kompetenta" politiker inte på detta område heller lyckas göra det de tagit på sig att utföra. På tal om gripbart – Finland har väl ca halva vår försvarsbudget men ett väl fungerande och i verkligheten gripbart försvar.
Vore det inte bättre för svensk ekonomi att satsa på ett luftförsvar bestående av enbart luftvärn? En svensk Iron Dome som ger oss full suveränitet över vårt territorium, tillsammans med en slagkraftig flotta som skyddar kusterna. Markförsvaret består till största delen av uppgraderat hemvärn med pansarvapen.
Personalförsörjningen kommer av en obligatorisk 3-6 månaders samhällstjänst för alla 19-20-åringar, där individen efter önskan och förmåga får välja mellan civil tjänst eller militär grundutbildning. Samhällstjänsten kan ha obligatoriska inslag oavsett vilken inriktning man väljer, såsom första hjälpen/akutsjukvård, fältliv/skogsvana, överlevnad i naturen, samhällets organisation i kris osv. Kort sagt ge alla ungdomar en rejäl start på sitt vuxna liv och göra dem förmögna att ta hand om både sig själv och andra.