Film är bäst på bio heter det och Sveriges bästa biograf ligger i Ronneby. Det handlar alltså om Centrumbiografen, vars ägare är en flitig läsare av den här bloggen, vilket i sig är en kvalitetsstämpel. Genom att arrangerat en föreläsning med mig har han också dragit sitt strå till stacken vad gäller upplysningsarbete.
Biosalongen |
Många okunniga tror att de små oberoende biograferna i våra små och stora städer inte kan matcha SF:s biograffabriker, men det är en förutfattad mening. Snarare har digitaliseringsvågen gjort att en aktiv biografägare kan bredda kvalitet och utbud på ett sätt som förr var svårare när det var filmrullar som skulle fraktas världen runt, istället för hårddiskar.
Samtidigt kostar det inte nämnvärt mer att modernisera en biografsalong eller modernisera tio biografsalonger. Snarare finns möjligheten att tänka annorlunda.
Sverige Största Benutrymme |
På Centrumbiografen hittar man exempelvis Sverige Största Benutrymme. Här kan man sträcka helt på benen och ha en väska framför fötterna och ändå inte behöva resa sig upp för andra biobesökare.
Biografen är idag helt digitaliserad, även om en av de två gamla projektorerna står kvar i maskinrummet, medan den andra förgyller foajén. I skrivande stund uppgraderas dessutom tekniken för att kunna visa kommande Bilbo: En oväntad resa som filmad. Inte bara i 3D, det hade man stöd för redan tidigare. Utan också i de 48 bilder per sekund som filmen är inspelad i, vilket kommer ge en nästan overklig skärpa i bilden i jämförelse med normala 24 bilder i sekunden. Precis som på andra biografer är det den 12:e december som gäller som premiärdatum.
Peter med en gammal projektor |
Sedan Peter tog över Centrumbiografen har man slagit publikrekord efter publikrekord. Besökarna åker rent av till Ronneby från Karlskrona, istället för att gå till biokomplexet utanför grannstaden. Peter driver i övrigt också biografen i Karlshamn efter samma koncept och ambitionsnivå.
Den moderna biografens hjärta i botten
av den nya projektorn. |
Nu kommer bara runt 1% av mina besökare från Blekinge, men det är oavsett värt att prova någon av de oboerende biograferna runt om i vårt land. Det finns faktiskt annat än SF Bio och det handlar inte bara om omoderna biografer, utan tvärt om krävs det mer av en liten biograf än av biokomplexen.
Den gamla teknikens rumshöga proppskåp.
Förr slukade biografen så mycket energi att det finns ett samband med Barsebäcks nedläggning och moderniseringen av bion. |
Den gamla utrustningen värmeutveckling var sådan att det fanns rejäla ventilationsgångar kopplade till projektorerna för att leda bort värmen, något som inte behövs till dagens projektor. I den gamla heta miljön arbetade maskinisten tidigare och bytte filmrulle och projektor ungefär var 15:e minut, vilket var ett hantverk som kräver sin yrkesskicklighet för att det ska ske utan att publiken märker något. Peter själv har bytt 1000-tals filmrullar innan moderniseringen. Men nu är allt digitalt. Och med det behöver man åtminstone inte jobba hela tiden i den varma miljön som projektorn skapar.
Dagens digitala filmer distribueras fysiskt på speciella krypterade hårddiskar. Själva koden för att låsa upp filmen distribueras separat. Detta innebär att det i princip inte finns någon begränsning i det utbud en liten biograf kan erbjuda och man kan också ha premiärer samtidigt som de stora biokomplexen. Kostnaden för en hårddisk sparas med lätthet in i jämförelse med det tiotal filmrullar som en enskild film kunde innebära med det gamla analoga systemet, både vad gäller transport och lagringsutrymme. Centrumbiografen använder inte heller det 3D-system som SF använder, där man slänger 3D-glasögonen, utan ett bättre och miljövänligare system där glasögonen tvättas mellan visningarna. Vilket förstås är dyrare.
I framtiden, när konsekvenserna av peak oil ger sig till känna på allvar, kommer våra centrala småstadsbiografer antagligen gå en lysande framtid till mötes, när vi drar ner på bilresandet. En lokal och central biograf kommer vara en tillgång på mindre orter, där man annars ofta är bilberoende för att kunna gå på bio.
Centrumbiografen fyller 75 år och firar med Filmfestival nästa helg. Entré 100:- SEK, plus 10:- SEK per film.
18 kommentarer
Det där med nästan overklig skärpa faller inte alla i smaken.
Det blir lätt overkligt.
Här kan man testa och se vad man tycker(Kräver html5 påslaget i Youtube och 2x-hastighet):
http://www.youtube.com/watch?v=_LQChz_pt7Y
"Bättre" teknik höjer inte alltid känslan.
Det återstår att se hur det blir i 3D på stor duk men jag tror att jag kommer att uppskatta 48p rejält. Hög bildfrekvens behöver hög upplösning och stor bild för att det ska bli bra. Speciellt i 3D så är 24p-stroboskopeffekten bara ett störningsmoment.
Själv är man bortskämd med 60 eller mer bilder i sekunden.
48 FPS är en tydlig förbättring mot 24. Vi har kört tester med jämförande filmer ett tag så nu har vi fått bra koll på det. Framförallt rörelse i bilden blir mycket tydlig, all ryckighet försvinner osv. Om det sedan är meningsfullt att öka ännu mer är tveksamt. 60 FPS kan ge ett artificiellt intryck av dataspel….
Tuxie, du lär uppskatta det. Så länge det är ett bra 3Dsystem, det finns olika nivåer på dessa…
Ja det verkar som om det kan bli rusning till nöjesindustrin för vi har råd med mer än husen nu:
http://www.dn.se/ekonomi/fler-kan-kopa-hus
Swedbank räknar med sitt index att 15% av disponibel inkomst är en rimlig andel till bolånekostnaderna.
" en flitig läsare av den här bloggen, vilket i sig är en kvalitetsstämpel."
Jag som trodde att du saknade humor, men nej, du har humor.
Du läser ju bloggen, så …
Får passa på att rekommendera en annan centrumbiograf. Nämligen den i Skänninge. Visserligen är stolarna fortfarande av klassiskt 70-talssnitt, men ljud och bild är i toppklass även där. Premiärer samtidigt som den stora kedjan och oftast till ungefär halva priset. Nu är det ju kanske ingen miljömässig välgärning då det är längre för mig att åka dit än till den stora kedjans biokomplex i Linköping. Men jag har å andra sidan aldrig flugit till Thailand…
Victoria i Göteborg hade också gott om benutrymme, så man slapp odågor som placerade sina fötter på framförvarande ryggstöd.
Jag var legitimerad biografmaskinist tidigare, men det var före digitaliseringen. Filmlådorna var rätt tunga, och frakten blev dyr. Varmt var det också, sommartid hade man enbart kortbyxor på sig. Det obehagligaste var förstås att ta sig hem genom centrala Göteborg sena fredag- och lördagkvällar, efter visningens slut.
Har varit med om allt sådant. Det blir varmt, mycket varmt. Faktiskt varmare nu med mer effekt i maskinrummet. Högsommarvärme och många föreställningar per dag är ingen höjdare för maskinisten. Ska du sedan släpa filmlådor, speciellt de med sex akter i en upp för trappor med begränsad ståhöjd…..
Allt är enklare nu, nästan. För nu skall allt uppgraderas regelbundet. Och driftsäkerheten är inte helt hundra. 35orna kunde man bara banka på så var man igång igen.
Men visst är det bra med lite teknikutveckling. Vi har i Ronneby ersatt ungefär 700 glödlampor med lite lysrör och diodslinga. Det stående skämtet är att när Barsebäck skulle stängas ringde Sydkraft och frågade om vi kunde släcka "centrumringen" vår runda cirkel i taket med 638 60w glödlampor. Nu sitter där dryga 30 meter slinga som inte drar nämnvärt med ström.
Vänliga Hälsningar/ Peter Centrumbiografen / Bio Metropol
Grattis till 75 år som biograf!
Hur är det med standardiseringen av 3D-filmer? Eller finns flera olika standarder (och 3D-glasögon) i omlopp?
Jag har hittills bara sett Tintin i 3D och har sparat glasögonen, för att eventuellt använda dem senare.
Tack.
Det finns i alla fall fyr system i bruk i Sverige. Real D ; Master Image, Xpand och Dolby. De två sista är bäst, vi kör Dolby. Vi använder dyra glasögon som tvättas mellan varje visning. Vissa använder billigare system där man ger bort glasögonen. De ger generellt inte samma bildkvalitet. Dock är själva kopian av filmen standardiserad, projeceringen skiljer.
Med tiden kommer nog biograferna att försvinna. Folk kommer att köpa senaste filmen direkt hem till sin HD bioanlöggning. Den enda fördelen med bio är att man inte blir avbruten i tittandet. Men nackdelarna, som att man måste lyfta arselet och ta sig till biografen, har slagit hårt mot branschen. Filmbranchen kommer att apassa filmbudgeten och sänka priserna. Leverantörer som PB får fokusera på avarterna av konsumismens nakna fredagnöjen.
Frågan är nog egentligen: Vad har filmbolagen att vinna på att leverera film till biograferna jämfört med att leverera direkt hem till konsumenten?
Karl, jag har en annan åsikt i frågan. Biografernas död har proklamerats många tillfällen tidigare. Trots det så har vi haft stabila siffror i landet sedan länge. I de orter vi har biografer har besöken mångdubblats sedan vi tog över.
Just det faktum att man måste göra något aktivt för att gå på bio är en fördel. Vi jämför med att å ena sidan laga mat hemma eller gå på finkrogen. Eller att lyssna på musik hemma jämfört med att gå på konsert. Det är en form av upplevelse som många uppskattar och kombinerar med att gå ut och äta något gott.
Hur framtiden blir vet ingen. Men om vi förutsätter dåliga tider så finns alla möjligheter för en stark biobransch i framtiden. Med sämre allmänekonomi och på sikt även brist på viktiga råvaror för att göra alla platta tvapparater tror jag att bion tom kan öka sin andel av mediakonsumtionen.
Och skulle allt mot förmodan ändras och vi står inför en superkonjuktur så kan jag garantera att vi kommer tjäna mycket på våra företagsevent och liknande…..
Jag håller med, film är bäst på bio. I alla fall bra filmer… 🙂
Visst blir det mycket film hemma, har en duglig hemmabioanläggning, men känslan av att göra något tillsammans blir större när man går på bio. Är man ett kompisgäng så är det dessutom faktiskt enklare, och kan kombineras med andra aktiviteter, som en barrunda, eller middag.
Nä, biograferna kommer aldrig försvinna. Det är jag helt säker på.
Dessutom så har många mindre biografer även en scen bakom duken, så det finns andra användningsområden. Eller möjligheter för småstadsteatern om man så säger.
Ja just det, bio är just bio, man kan inte göra något annat. Och sist jag var på bio noterade jag att det i direkt anslutning till bion fanns en bar och restaurang. Möjligen en överlevnadspoäng. Men huvuddelen av tittarna vill nog titta hemma. Det är bara vi gamlingar som går ut och äter och dricker innan bion.
Fascinerande hur vaken du är om vissa ämnen men så okunnig om andra.
Kommer följa detta med spänning, och denna blogg är oavsett 1000% bättre än allt annat som finns inom svensk media. Det säger ganska mycket.
Jag önskar dig verkligen lycka till, vi behöver inte tycka lika om allt.
Den här kommentaren har inget med ämnet i detta inlägg att göra, sry för det.
Dagens SF-bio känns som en processindustri. Kassorna är ersatta av automater, vilket i och för sig ger en bättre upplevelse. Sedan är tanken att man ska köpa 1 balja popcorn och 1 enorm läst för 49:- kr (produktionskostnad typ 5:-, kvalitetskänsla 0:-), slussas in i en hjälpligt städad salong med obekväma stolar och dåligt med utrymme, känna popcornlukt och se folk som SMS:ar under filmen och när filmen är slut så slussas man direkt ut på en mörk bakgata.
Var är bion som erbjuder en bar där jag kan ta en drink före eller efter filmen, och köpa med mig filmer hem på DVD, eller har en garderob där jag kan hänga ytterkläderna?