Efter stormen Sandy har det nu uppstått bensinbrist i delstaterna New York och New Jersey. Enligt naturligtvis obekräftade uppgifter ska slagsmål utbrutit och vapen dragits, även om någon skottlossning inte rapporterats.
Se denna länk för bilder och en del Twittercitat.
Bland varianterna är att polis (vilket kan vara privatpolis) står med dragna vapen vid bensinsstationer, väpnad eskort av tankbilar, att folk inte får köra fram med bilarna till stationerna utan bara tanka med dunk i handen, polis med dragna vapen får gå in och bryta upp slagsmål etc.
I världens kanske mest bilberoende land har alltså folk inga egna lager av bränsle i hemmen, inte ens inför en förannonserad storm/orkan likt Sandy. Då är ändå survivalism trendigt.
För övrigt har man i Texas gripit det gröna partiets presidentkandidat Jill Stein, se bloggrannen Birger Schlaug, efter att hon försökt dela ut förnödenheter till demonstranter mot Keystone XL-pipelinen. Klimatförändringarna har för övrigt de primära presidentkandidaterna Obama och Romney bestämt inte är en fråga i det här valet, där den senare är väldigt tydlig med att han inte ställer upp i presidentvalet för att hindra klimatförändingar som stigande havsnivåer. Se bloggrannen Olle Häggström.
Great minds think alike. Tänkte egentligen skrivit ett inlägg om oljepriset och oljans andel av global BNP den här morgonen, men ser att min bloggranne Flute gjorde exakt detta. Så jag hänvisar över till honom. Slutsatsen är den samma som min – oljepriset kommer inte stiga enorm mycket mer, då världsekonomin inte klarar det. De stora uppgångarna i 100-tals procent har vi bakom oss. Däremot kan vi få se högre och högre bottnar varje gång världsekonomin kraschar på grund av för högt oljepris.
Kort sagt ska vi inte oroa oss så mycket över skenande priser vid pumpen. Vi får se recession och massarbetslöshet före vi får se 20:- SEK per liter, om man nu inte höjer skatten rejält först.
Även trots peak oil finns det tak för bränslepriset, utan istället är det ekonomin och konjunkturen som upprepade gånger kommer ta stryk.
16 kommentarer
Just i Sverige skulle vi dock kunna få se 20kr+ i bensinpris. Det är bara ett politiskt beslut bort.
Det skrev jag också.
Sverige har idag runt mittfältet av bensinpriser vid pumpen i EU, så det är helt rimligt att man (efter valet) slänger på 2-3 kronor så vi kommer upp i täten. Vi vill ju vara bäst i klassen! Men före 2014 kommer inget sådant ske.
Ja vad fan, något måste man ju vara bäst på!
Sedan läste jag uppenbarligen allt för snabbt, mycket riktigt skrev du att det bara krävdes en skattehöjning. I stand corrected.
Det här med bensinpriser – har staten möjlighet eller vill de ens justera skatterna för att möta prisuppgången?
Vi betalar ju idag runt 15kr/litern och mestadels av det är skatt.
Om priset skulle börja skena på ett sådant sätt att ekonomin påverkas så kan ju staten skala ner skatten på bensin så att priset ligger kvar på dessa runt 15kr/liter.
Punktskatten på bensin är ju ingen större inkomst för staten jämfört med andra skatter så bara en liten sänkning av beskattningsgrunden för de skatterna blir ju mycket större än de eventuella summor staten förlorar på att sänka skatten på bensin.
Det vore ju värre om bensin inte skattats alls för eller i värsta fall subventionerats som det görs i vissa länder.
Jag kan inte se hur det skulle vara vettigt att justera skatterna för att möta en prisuppgång med tanke på att priset på olja vid det laget ändå kommer att vara extremt lågt.
Det kommer bara leda till att man skjuter upp och förvärrar problemen.
Wofser 08:51
Normalt är tillgången på bensin god Sverige. Människor vänjer sig vid att de inte behöver planera för att tanka. I en krissituation så har människor ingen beredskap för en osäker tillgång till drivmedel.
Har ens kommunerna en beredskap? Ring din kommun, och fråga! Tråden mår bra av lite rapporter från verkligheten. Många äldre är helt beroende av daglig tillsyn från vården, och pensionärerna är inte hopsamlade på institutioner numera.
Vid en kortvarig krissituation så borde staten snarast höja skatten på bensin, för att uppmuntra återhållsamhet / ransonering.
Så, för att förbereda människor på Sandy II, så föreslår jag att bensinmackarna i 7 kommuner stängs under 2 dagar. Till våren stängs mackarna i 3 slumpvis utvalda län, under 4 dagar.
En lightversion av övningen är att bensinmackarna får skylten "Stängd – Om det varit kris". Människor får lova att tanka, men precis som i krigsförbandsövningar, så står det "Bron bortsprängd". (Lösningen är då att man skriver en banderoll med texten "Helikopter" och sätter på lastbilen)
Hur hade du gjort, om du inte kunde tanka som vanligt under en vecka?
Det är väl ganska uppenbart att Sverige och svenskarna har svalt "klimathotet" med hull och hår, mest troligt beror det på conformation bias, dvs håller man till på den rödgröna kanten så passar denna hypotes utmärkt in i den övriga hållningen, inte minst bland journalistkåren på söder och söder om söder. I USA verkar det vara tvärtom, och det är ju där utsläppen sker.
Wofser
OM nu staten skulle sänka skatten på drivmedel, vart skall man då kompensera den sänkningen från? Äldrevården eller kanske skolan?
Det är inte bara att sänka skatter, det är pengar som behövs i statskassan. OM vi inte haft dessa höga skatterna på drivmedel hade vi för det första varit mer sårbara för högre oljepriser likt USA. För det andra så hade vi fått ta in dessa uteblivna skatter från någon annan sektor. Skatter får vi betala på ett eller annat sätt, skatter är dock ett bra styrmedel som tex för drivmedel.
Om de inte sänker skatten på drivmedel och arbetslösheten stiger med 2% som ett resultat – vad ska man kompensera den bortfallna skatten med?
Äldrevården eller kanske skolan?
Drivmedelskatterna hade ett berättigande när det fanns olja i överflöd för att inte göra bensinen för billig.
Om baspriset på bensin 2-4 dubblas så är det ju inte lika viktigt att skatta den så hårt sista tiden.
När det är dyrare att köra en bil på oskattad bensin än det är att köra en bil på skattad el så har bensinen spelat ut sin roll och ingen kommer vilja köpa en bensindriven bil.
Wofser: Även om marknadspriset på bensin blir fyra gånger högre så kommer det att vara ett lågt pris.
Angående elbilar så är det långt kvar innan vi har volymer att ersätta dagens bilar. Fram tills dess riskerar en hög efterfrågan på elbilar att leda till skenande priser på batterier.
Att poliser måste ställas ut för att upprätthålla lag och ordning, bara några dagar efter Sandy, visar samhällets bräcklighet.
Ett annat stort problem är att de som går på bidrag och får “food stamps” i dag har elektroniska kort, vilket alltså betyder att affärerna vägrar lösa in dem då de bara tar kontanter.
Ja det var tydligen bråk om vattnet före stormen. Jag antar att folk inte tänker speciellt långt fram i tiden. Man väntar in i det sista med att fylla på vatten/mat-förrådet och man väntar in i det sista med att fylla på bensinförrådet – fastän man borde inse att man behövde det flera dagar tidigare.
Sen att man behöver ström för att kunna ta emot "food stamps" kan man ju tycka är tråkigt för de drabbade, men jag blir smått förvånad att man alls har öppet i affärerna om man inte har ström. När vi hade strömavbrott i södra sverige 2003 så har jag för mig att iaf många livsmedelsbutiker fick stänga.
Det finns studier från USA som visar att multikulturella samhällen gör att folk litar mindre på varandra och är mindre stabila. En del krisforskare hävdar att social resiliens är en av de viktigaste faktorerna för att kunna klara av kriser på ett bra sätt.
Ur det perspektivet har jag också börjat ifrågasätta varför vi eftersträvar ett multikulturellt samhälle. Personligen har jag inget emot multikultur men om det leder till sämre social resiliens så är jag beredd att ändra på den åsikten.
Om man nu litar mindre på varandra så är det väl inte så begåvat att vänta med inköp man vet man behöver göra tills det råder kalabalik?
Det här är ett tecken på att folk har haft dålig framförhållning och inte frågan huruvida man kunnat lita på varandra eller inte.
När det gäller Global Warming eller AGW (antropogenic global warming) så stämmer det att folk i USA har vaknat upp och insett att det inte håller som teori. Att skrämma folk med jordens undergång och katastrofscenarier kan man lura folk med ett tag – men man kan som bekant inte lura alla hela tiden.
Därför är det inte längre politiskt gångbart i presidenvalet.
Eftersom Sverige alltid följer trenden från US så kommer vi att släppa den tanken men först om några år – jag gissar på 2015?
Miljöaktivister får lov att ägna sig åt reella frågor istället och det finns det många av.
Problemet är att det mest typiskt är religiösa fundamentalister som inte tror på klimatförändringar. Men dem hoppar väl du gärna isäng med.