Slutligen har Försvarsmakten tagit sitt förnuft till fånga och höjer lönerna för sk GSS – gruppchefer, soldater och sjömän – med upp till 11.5%, minst 1000:- SEK per månad. Nya lägsta lön blir 18 000:- istället för tidigare 16 150:-.
Lönehöjningarna ska gälla retroaktivt från 1:a juli. Återstår att se om Försvarsmaktens IT-system PRIO kan hantera retroaktiva lönehöjningar…
Det är ett steg i rätt riktning, även om det inte är de 20 000:- i grundlön som jag tycker är mer rimligt, om än lågt. Det är också en helt rimlig konsekvens av att färre soldater kommer kunna göra utlandstjänst framöver, när vi trappar ner, för att på sikt helt avveckla, engagemanget i Afghanistan. Och med tanke på den senaste veckans besked om ökade soldatavhopp så är det inte förvånande.
Från andra sidan Östersjön kommer idag beskedet att Ryssland till 2015 ska öka försvarsanslagen med ytterligare 59% från tidigare annonserade höjningar (RIA Novosti).
Min författarkollega Kaj Karlsson vill för övrigt försöka crowd-finansiera en engelsk översättning av hans bok Operation Nordvind. Läs mer på Kajs blogg Aldabergr, inklusive film.
Själv har jag sett ett utkast på omslag till Midsommargryning idag. Snyggt, men inte helt framme än. Behöver bra foton på svenska soldater i modern utrustning, gärna i jägarmiljö sommartid. Har ni tillgång till sådana och kan, givet överenskommelse med förlaget (vilket jag inte har med att göra), tänka er att få bild på ett bokomslag hör gärna av er. Bilden kommer antagligen stiliseras, profil på soldater i mörkt mot ljusare bakgrund, men förlaga sökes alltså.
17 kommentarer
Ser fram emot att läsa nästa alster!
Amerikanska soldater får i lön ca 1000USD/ mån, de kan inte säga upp sig före kontraktet gått ut, men de får mat och husrum gratis, vilket betyder logemente och kantin… Varför inte erbjuda samma villkor till de våra? Ja, för ett femårigt kontrakt får de ju även en utbildning betald, om de klarar av inträdeskraven. Vad är problemet egentligen med att binda soldaterna till sina kontrakt och bara fängsla dem som deserterar?
Våra chefer behöver inte ha med sig "security" när de likt marinofficerare besöker nedre däck. (Om det nu är sant, jag baxnade när jag hörde det och har inte dubbelkollat. )
Utbildning är redan gratis i Sverige så det är ingen extra morot.
Om kontrakten håller utan att man behöver ta till straff är det politiskt trevligare och jag är mycket förtjust i att våra utlandsmissioner måste vara så välmotiverade att vi fortsätter ha soldater till dem. Självförsvar av Sverige sker under tvång och det borde utvidgas först den dag som vi ingår i en försvarsunion med nära grannländer.
Magnus: det är värre än så, när deras försvarsminister besökte garnisoner i Afghanistan så samlade de in de närvarande soldaternas vapen innan han höll tal. USAs arme verkar i inte ringa grad bestå av gatuslödder, man har problem med gängbildningar inom krigsmakten och det begås ett stort antal våldtäkter soldater emellan varje år. Deras soldater är kritiskt beroende av teknologiska kryckor som blue force tracker för att inte skjuta ihjäl varandra och GPS för att över huvud taget kunna hitta på kartan. I ett högteknologiskt landkrig mot t.ex Kina skulle de få det rätt så jobbigt, tro det eller ej men de använder just-in-time för sin logistik och skulle de möta en motståndare som kan slå mot deras logistikkedja kommer det att bli stor kalabalik.
PRIO kan säkerligen hantera lönerna bakåt. Att de höjda soldatlönerna utbetalas först i december beror med all säkerhet på att PRIO åter är stängt under några veckor för uppdateringar, varvid personalen ej kan beställa resor, materiel, lägga in arbetstid och allt annat. Vilket storföretag skulle mäkta med att stänga sitt affärssystem i flera veckor på samma sätt?
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Det är väl på detta sätt vi ska kompensera för de ökade kostnaderna för införandet av PRIO – genom att vi inte bedriver verksamhet
Genom att inte bedriva verksamhet minskar vi ju kostnaderna
FM är ju inte – som ett storföretag – beroende av att bedriva verksamhet för att det ska komma in pengar
Inflödet av pengar till FM är ju konstant – avtagande
Liksom verksamheten – och kraven på att bedriva verksamhet
Synd att Sverker med FML, samt Hr Wilderäng gör helt fel analys. Det är inte lönen som är problemet, det är personalförsörjningssystemet som aldrig kommer att fungera i det här landet med rådande demografiska och ekonomiska förutsättningar.
Värnplikten måste snarast återinföras som den breda basen i försvarets personalförsörjning. Allt annat kommer att inom överskådlig framtid leda till total organisationskollaps då personalomsättningen kommer att vara orimligt hög alternativt att personalkostnaderna skenar iväg fullständigt.
För oss som verkar på lägsta förbandsnivå i FM är det smärtsamt uppenbart att systemet är trasigt i grunden och att det endast är nyhetens behag samt lappa och laga åtgärder (som att höja lönerna) som gör att vi inte redan nu går på knäna.
Ur ett politiskt perspektiv är hela införandet av anställda förband en lögn från början till slut. Totalt verklighetsfrånvänt från dag ett och genom hastigt regeringsarbete så såg man till att få skiten genomröstat innan några riktiga analyser kunde göras.
Till hur stort försvar räcker det nya systemet enligt dig?
Sedan finns det vad jag vet inget hinder mot pliktplacering efter avbrutet eller fullföljt kontrakt så länge det sker inom förband som "bara" försvarar Sverige och då blir genomströmningen en tillgång för hemvärnsuthållighet, flygbasförband, logistik, osv samt att sätta upp fler kvalificerade förband.
Northern Light, jag är för återinförande av värnplikten. Men under rådande omständigheter är en löneförhöjning åtminstone positiv.
För hög beredskap, vilket är en förutsättning för att vårt minimala försvar ska fungera, så föreslår jag 12 månaders värnpliktig utbildning, följt av 12 månaders kontinuerlig tjänstgöring och sedan 24 månaders tidvis tjänstgöring (2 övningar om året – vinter och sommar), för en rotation på fyra år.
Efter dessa fyra år hamnar åtminstone armévärnpliktiga i de tre bataljoner förbandsreserv som IO2014 har utrustning till, i säg ytterligare fyra år.
Därmed uppnår vi en kombination av värnplikt och anställt försvar, samt hög beredskap och hög träningsnivå. Numerären blir fortfarande så pass låg att man bara behöver bråkdelar av årskullarna och naturligtvis ska det vara full värnplikt för bägge könen.
Cornu (och andra som känner sig manade);
Rent allmänt för att upplysa en civilist: hur mycket extra pengar skulle behövas skjutas till för att FM skall i alla fall ska ha en sportslig chans vid ett eventuellt anfall?
Det låter på både inlägg här på bloggen och annorstädes att i princip allt utanför Archer systemet, JAS och Visbykorvetterna behöver bytas ut, så jag antar att det är fråga om rätt stora stålar…
Naturligtvis är det omöjligt att veta exakt, men en kvalificerad gissning från Cornu och andra med insikt skulle vara intressant att få.
En fungerande och effektiv och välmotiverad Försvarsmakt kan man inte köpa för pengar
Det krävs vilja och motivation
Vill inte en majoritet av den svenska befolkningen ha en fungerande och effektiv och välmotiverad Försvarsmakt så kan vi nog aldrig få det – hur mycket pengar vi än lägger ut
En fungerande och effektiv och välmotiverad Försvarsmakt är sannolikt baserad på ett "pliktsystem" – där plikten betraktas som någonting positivt som alla förväntas göra – för att kunna hjälpa sina medmänniskor – i alla typer av krissituationer
Unknown:
Det handlar inte bara om pengar utan också om tid. Även om man tiodubblade anslagen så skulle det ta tid att utbilda soldater och få en ny organisation på plats (vilket i sig är något som kommer att dra ner på förmågan under övergångsskedet). Om man skulle utöka krigsmaktens numerär så krävs fler utbildningsplatser och lager vilket även det skulle medföra tid (bygga nytt? bygga om återtagna utbildningsplatser?) och pengainsatser.
Långsiktigt bör våra försvarsanslag enligt min egen högst personliga mening ligga på minst 2% av BNP. Kanske mer. 1988 låg försvarsutgifterna på ca 2,6% av BNP och då fanns det stora materielbrister samt brist på repövningar.
Initialt kommer dock 2% inte att räcka, eftersom inköpskostnaderna för materiel och anläggningar är så stora. Försvarsmateriel är dyrt. Naturligtvis kan man köpa in materielen gradvis, men då tar det förstås ännu längre tid.
Ja, och 2% av BNP motsvarar i år ca 70 miljarder. 2,6% (-88 års nivå) är ca 91 miljarder.
De som är i lämplig ålder och inte har jobb borde ju kunna få jobb på försvaret. Vägrar man så får man indragen a-kassa/bidrag. Så fungerar systemet ju redan nu. Varför händer inget?
/ Lowrisk
Visst är det bra att lönerna höjs, men jag tror inte att det hjälper mycket. Vad som behövs i min mening är tillgång till logementen så att man inte tvin gas hålla sig med bostad på förläggningsorten, tillgång till matsalen med bra mat till minimalt löneavdrag och riklig och relevant övning (med många fältdygn som drar upp lönen och där förplägnaden i fält innebär enbart symboliska löneavdrag). Har man sökt sigtill det militära så vill man ha förutsättningar att bli en bra soldat. En bra soldat blir man inte utan riklig övning. En bra soldat upplever man sig inte som om man inte vet att man som förband kan verka i brigadsstyrka. Kunde man åstadkomma fungerande brigader med niomånadersvärnpliktiga så vore det väl skrutt om inte yrkessoldater ska kunna utbildas och samövas till fungerande brigader, men det kräver pengar och vilja, men förhållandevis små pengar faktiskt. Det mesta av infrastrukturen och materielen finns ju redan på plats, så med en ökning av försvarsbudgeten på mellan fem och tio procent följt av värdesäkring av densamma så skulle vi enligt min mening kunna få ett radikalt ökat utbyte i försvarsförmåga och kvarstannandevilja hos soldaterna. Om man efter två år fortfarande harvar på nivån ggrundlagd kompetens i plutons strid så är det klart att man känner sig väldigt färdig med militären, om man å andra sidan efter två år jobbar med befäst kompetens i bataljons strid och grundlagd kompetens i brigads strid så blir nog bilden en annan.
Vettig replik.
Sen kan man som Bonus bjuda på fyra år av motsvarande studiemedel (med studiekrav) efter fullföljt fem eller sexårskontrakt. Det kommer inte att vara vad som får folk att söka sig till militärren, men det kan vara vad som får en att stanna kvar. Det kan också få personer som redan pluggat och skaffat studielån om fem eller sex år som soldat eller specialistofficer leder till att kronan sedan betalar av studieskulden.