Nej, även om jag plockade upp den sista potatis igår och fortfarande har kvar majsen och morötterna, så ska detta blogginlägg inte handla om månades skörd av ätbar biomassa, utan om månadens skörd av fysisk post. Till slut måste man ju ta tag i berget av alla dessa brev från alla som vill ha mina pengar eller min uppmärksamhet. Det är ju slående att det inte dimper ner ett enda brev från någon som faktiskt vill ge mig något. OK, breven från bankgirot är ju ett sorts kvitto på att någon redan gett mig något, inklusive mer bokföringsarbete.
Istället dominerar dock de som vill ha mina pengar. Eventuellt även mina träd, så de kan göra pappersmassa och papper av dem och skicka brev och tidningar till mig där de övertygar mig om att jag ska ge dem mina träd.
Ge oss dina pengar och dina träd!
Vi har anställda som behöver lön och chefer som behöver bonus! |
Som jag nämnde i förra inlägget så vill Vida, Sydved, Derome och Södra ha mina träd. I varierande omfattning vill de att jag ska köpa plantor av dem, betala för planteringen av plantorna, betala för röjningen av plantorna jag betalat för och sedan betalat för att planera och sedan vill de gallra bort träden i förtid och göra papper av dem. Eller kanske virke av det som blir över. Plus att de vill att jag ska certifiera hela processen, så man får certifierad plantagesskog, så deras certifieringsmän kan få pengar man som skogsägare inte tjänar in på skogens omloppstid. Dessutom vill Länsstyrelsen att jag ska gå kurser hos dem och använda de pengar som inte gick till skatt till att betala Länsstyrelsen av mitt eget goda hjärta.
Pappersåtervinningen blev det med den högen, så det passande nog blir toalettpapper av det hela, tillsammans med alla räkningar och andra utskick från företag som vill ha mina pengar. För övrigt ett oskick att man inte får slänga kuvert i pappersåtervinningen pga plasten i kuvert, så man inte bara kan förpassa allt i återvinningen utan att öppna det…
Tur man har ingen reklam tack på brevlådan, men numera maskerar man reklamen som gratis tidningar istället.
Slut på gnäll. Dags för mer relevans.
Kurage och böcker. |
Mer positivt är lite lektyr som hamnat i den fysiska inboxen. En bunt med tankesmedjan för det civila samhällets, Sektor 3:s, tidning Kurage, som hade den goda smaken att avsluta tidningen med en krönika av undertecknad. En bättre och kortare variant av bland annat tidigare blogginlägg och min dragning på TEDxHornstull.
Även om det kostar mig porto så ger jag bort tre av dessa ex av Kurage till de tre bloggläsare som bäst motiverar varför de ska få tidningen i kommentarer till detta inlägg. OBS: Det är OK att battla andras argument.
Fick även boken Jordbruk 2.0.1 (Adlibris 180:-, Bokus 193:-, Bokia 173:-) av bloggläsaren Tomas Gunnarsson, som även numera kommenterar med namn och allt här på bloggen. En debattskrift som det säkert finns anledning att återkomma till när jag har tid framöver.
Boken Om människans plats på jorden damp också ner från en läsare. Får återkomma kring den.
Sedan var det högvis med intressanta tidningar, inklusive de gratistidningar man får som jordbrukare eller skogsägare, t ex Jordbruksaktuellt och Vi skogsägare. Ser nu att jag råkade lägga Skogsstyrelsens tidning Skogseko (“ge oss de pengar du har kvar när skatten är dragen, annars tvingar vi dig att avverka din skog eller ännu värre: gör den till ett naturreservat”) i samma hög. Den hörde naturligtvis hemma i samma hög som Länsstyrelsen, Södra, Vida, Derome och Sydved. Förlåt.
Försvarsanställda och MÖP:ar kan notera att Officerstidningen samt den relativt nya tidningen Soldat & Teknik (samma förlag som Bilsport) också dimper ner i min brevlåda.
Lite rubriker från Officerstidningen, som ni också kan läsa i sin helhet på Internet:
Försvaret ser underskott om fem miljarder
150 försvarsanställda måste flytta
Mögel vanligt i ubåtar
Ny barnbok om föräldrar på insats
Ryska försvaret trimmas i toppform – ryska stridspiloter flyger varje dag (det gör de inte i Sverige)
Lång väntan på intervju med rysk officer – en berättelse om hur man till slut lyckades intervjua en rysk stridspilot
FOI: Ökade krav på Sverige – FOI menar att de försvars- och säkerhetpolitiska kraven på Sverige stiger de kommande tio åren
Tidningen Soldat & Teknik behöver nog ingen vidare presentation. Är du en MÖP så finner du den garanterat intressant. Ungefär som en Illustrerad Vetenskap, men bara med svenska försvaret, inklusive foton på hur man spränger Scanias nya lastbil i luften. Har man nu en frisörsalong eller tandläkarmottagning inom stenkast från en svensk garnison så bör den väl ligga på kaffebordet i väntrummet.
I Vi skogsägare så kan vi se en betydligt avmagrad Göran Persson stå med en iPad i skogen. Göran är orolig över bland annat bubbelpriserna på skogsmark. “Någon gång fällas också örnarna i flykten” säger han “profetiskt”. Annars kan man läsa om finska Prosilva som har en eldriven skördare, som bygger på svenska El-forests teknik, dvs kör allt på el som genereras av en dieselmotor på konstant varvtal, med uppladdning av batterier för extra kraftinsats. Sägs spara ca 30% av dieselförbrukningen hos en skördare i vad som ser ut att vara gallringsklassen. Ett steg i rätt riktning.
Näst sist men inte minst har vi alltid lika intressanta Jordbruksaktuellt, som t ex uppmärksammar peak fosfor. Se även tidigare blogginlägg i frågan. Och nej, teknikutveckling kan inte ersätta behovet av fosfor, så kom inte dragandes med stenåldern tog inte slut för att vi fick slut på sten. Fosfor behövs i DNA och utan tillräckligt med fosfor får man alltså ingen celldelning och ingen tillväxt av biomassa. Punkt. Däremot kan man försöka återanvända den fosfor vi stoppar i oss. Återkommer med ett blogginlägg om aktuell utveckling kring det.
Oavsett rekommenderas ja.se för de som inte får tidningen hem. Även av stort intresse för den som bara spekulerar i jordbrukets mjuka råvaror eller den som vill följa aktuell utveckling inom och mot ett mer hållbart eller ohållbart jordbruk. Problemet med Jordbruksaktuellt är att den är alldeles för intressant och tjock, med mer redaktionellt material än våra svenska dagstidningar, vilket gör att det är svårt att hinna med att läsa allt. Den brinner även bra och fungerar utmärkt som tändmedel i kaminen så här års, så den hamnar sällan i pappersåtervinningen. Om inte annat kan man läsa artiklarna medan man tänder brasan.
Andra axplock från JA. Höga priser på kött förväntas fortsätta gälla till 2014. Bilagan Skogsaktuellt belyser problemet med allt blötare väder i Sverige. Och de första mjölkbufflarna har kommit till Sverige, så man ska få äkta svensk buffelmozzarella. JA bjuder också på en artikel om ekologiska Arbottna gård på Muskö, som bland annat består av 220 hektar obruten natur, eftersom den varit en del av den skyddade zonen runt Musköbasen. Arbottna Herrgård kommer nu bli ett ekologiskt jordbruk. Mer information finns på Drömgårdens hemsida.
Till sist en tidning jag faktiskt betalar för, nämligen Gutefåret, som ingår i medlemskapet i klubben Föreningen Gutefåret. Tyvärr finns inte föreningens suveräna handbok kvar online på deras hemsida, en bok som är lämplig för alla som funderar på att skaffa, eller skaffat, en mindre fårbesättning. Finns inte ens på The Internet Archive, men går att hitta med tillämpning av Google-Fu.
Nej, nu är det dags att tända i brasan, där JA kommer väl till pass. Kan konstatera att sommaren var regnig och kall och hösten regnig och varm. Så lite som jag har eldat i oktober 2012 har jag inte eldat någonsin.
Nej, jag har inte fått någon som helst form av ersättning för att skriva detta blogginlägg. Men mycket framtida toalettpapper blir det.
10 kommentarer
Sektor 3? Kurage – Vad är det för dravel? skicka eländet till mig så skall jag motargumentera varenda inlägg i form av ett gästinlägg här…
Hm, tänker du alltså använda alla de glättiga tidningarna du fått i brevlådan som toapapper?
Själv tyckte jag det var rätt tydligt att det var till pappersåtervinning och därmed tids nog toapapper.
Beskrivningen av skogsbruket är nog allt helt korrekt….
Men värre är ju att ekologisk odling" funkat så där sedan…
Kanske inte före jordbruksministern Margareta Winbergs inhopp för ganska många år sedan. Som jag uppfattade det så var hennes ambition att presentera väljarna ett "ekologiskt" alternativ i livsmedelshandeln. Det som redan var etablerat , biodynamisk odling (Demeterförbundet) var ju inte tillräckligt vetenskapligt. Däremot så var ju KRAV väldigt bra….(ojojoj…)
Så som stressad bonde (och idealist) så nappade jag på denna politiska konstruktion för så där tjugo år sedan drygt. Ett par år….
Men insåg att något var galet då en av de "ekologiska odlarna", en pionjär, slutat med odlingen och istället börjat som kontrollant inom KRAV?!
Så att man ständigt idag får höra att ekologiska produkter är ju inte ett dugg bättre än "konventionella"…
Så min fråga blir då: Vad är ekologiskt? Vad menar vi med ekologiska produkter? Är det bara en politisk konstruktion? En bluff riktad mot idealistiska medborgare…?!
Så då kommer frågan om "konventionellt jordbruk" också upp till ifrågasättande….
Vad menas? Fullt ös på traktorn, eller….
När det gäller skogen så är nog beskattningen av fotosyntesens resultat det som tvingat fram plantagen, kalhyggen och annat. Den långsiktighet som ett vettigt skogsbruk kräver finns det inte utrymme för i dagens samhälle.
Ty, skatten skall fram…
Idag är baggböleriet, som var så massiv i norra Sverige för hundra år sedan, åter en realitet i hela landet. Som tur är så finns ett motstånd i form av den lag som stoppar bolagsuppköp och som infördes för att stoppa baggböleriet för hundra år sedan. Idag har inte politiken den spärren längre utan i debatten kommer till och med förslag om att internationellt kapital skall kunna köpa svensk skog. Räcker det inte med Stora-Enso?
Den siste (höger)politikern som fattade var Bohman, som ansåg att varje svensk borde äga en bit svensk mark.
Men det är ett tag sen….
Ja hur är det egentligen med pappersmassa. Papperstidningarna gnäller ju nästan dagligen om minskade upplagor och hur de ska få in "sina" pengar. Finns det andra områden där pappersbehovet ökar? Annars borde väl efterfrågan av råvaror till pappersmassa minska?
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Är inte detta grundproblemet i det skuldbaserade valutasystemet?
Att råvarorna jagar kapitalet?
Evig tillväxt…
Nej, råvarorna skulle nog jaga kapitalet (vad nu du menar med det) oavsett. Krav på evig(*) tillväxt är inte på grund av skuldbaserad valuta per se, det är ett krav pga en avtalsrätt som ger rätt till att ge kredit mot ränta. Även om valutasystemet inte var skuldbaserat skulle fortfarande ett skuldberg kunna uppstå.
(*) evighetsaspekten är ju bara relevant ifall man räknar med evigt bestående valutasystem.
Jag hörde på nyheterna i morse att O-ringen och Rally delen i SM-veckan fått problem då Fortifikationsverket velat ta för bra betalt för att låna ut mark.
Man får hoppas att eventuell dabatt kring detta också tar upp hur mkt av försvarsanslagen som går till diverse hyror.
Jag får en del "erbjudande" om att ta en massa lån från diverse svenska firmor. Jag brukar använda svarskuverten till att skicka lite information om skuldbubblor, miljöarbete och krönikor om att vi kanske mår bra av andra saker än konsumtion och sånt. Det blir så mycket roligare att få den där tröttsamma adresserade reklamen när man kan ge något tillbaks liksom…:) Och kuvertet går ju ändå inte att återanvända så lika bra att använda det till något bra. Infon är oftast tidningsklipp jag hittar, finns så mycket papper som ligger och skräpar överallt. Är jag riktigt inspirerad skriver jag och tackar för erbjudandet och förklarar varför jag tackar nej också och hänvisar till mina läsvärda klipp. Det har nästan blivit så att jag ser fram emot breven från de där bankerna nu. Kanske inte det mest konstruktiva man kan göra men känns ändå väldigt bra på något vis.