Som bekant har inte USA haft någon verklig ekonomisk tillväxt att tala om sedan sekelskiftet. Anledningen till att man redovisar tillväxt i statistiken är att man definierat om tillväxten genom att göra om BNP-deflatorn. Använder man det historiska sättet att räkna så hade det varit recession i över tio år nu, undantaget 2004. Detta förklarar iaf de ökande klyftorna i det amerikanska samhället. Utan tillväxt kan man bara bli rikare om andra blir fattigare. Via kommentatorpseudonymen Urban Persson fick vi nu ett tips om en relaterad indikator som bekräftar bilden – de reala medianlönerna i USA faller.
Amerikansk disponibel inkomst.
Källa: Advisor Perspectives |
Hos Advisor Perspectives finns utmärkta grafer och diskussion om detta. Justerat för inflationen så steg inte de medianlönerna i USA 2000 – 2009, och har trots alla gröna skott och sk “återhämtning” sedan dess börjat falla och som mest minskat med drygt 10%. Vi pratar alltså reala löner, löner justerade för KPI-inflationen. En KPI-inflation som dessutom är manipulerad och omdefinierad statistik och visar betydligt lägre prisökningar än amerikanerna upplever i verkligheten. I verkligheten har de amerikanska medianlönerna alltså fallit ännu mer än 10% sedan finanskrisen.
Som vanligt är det medianen som är intressant, inte medelvärdet, som påverkas av outliers och den extrema minoritet som har miljardinkomster.
Svensk disponibel medianinkomst |
Så hur ser det ut för Sverige? Har vi fått realt ökad disponibel inkomst?
Svaret är ja, återigen med den officiella KPI-inflationen i Sverige, som också är manipulerad. Det existerar åtminstone väldigt få KPI-Svensson som lever med utgifter efter KPI. Citat från tidigare inlägg:
“En svensk KPI-Svensson skall både äga en egen bostad och hyra en lägenhet. H*n skall vara kvinna (köpa mensskydd), småbarnsförälder (blöjor), röka (cigaretter), supa (vin, sprit och öl), studera, vara sjuk (medicin och sjukvård), åka till Thailand varje år, köpa nya möbler, platt-TV och husgeråd varje år, äga bil mm mm. Kort sagt så måste KPI-Svensson dels ha väldigt dålig hälsa och ohälsosamma vanor, och förutom att vara både student, sjuk och föräldraledig även ha råd med utlandssemester, ny bil varje år, och ny platt-TV och dator varje år.”
Väldigt få lever på detta viset. Men visst, inklusive kapitalinkomster, jobbskatteavdrag och andra skattesänkningar, så har den svenska reala medianinkomsten ökat med 4.6% sedan 2007, före den akuta finanskrisen 2008 – 2009. Skattesänkningarna via jobbskatteavdraget har för motsvarande bruttolön på runt 24 000 i månaden varit 7.2% av lönen och den reala disponibla mediankomsten har alltså ökat mindre än enbart jobbskatteavdraget. Utan dessa avdrag hade även real inkomst fallit i Sverige.
Över Atlanten igen.
Antal amerikanser på matkuponger |
Den fallande reala medianinkomsten bekräftar bilden av att klyftorna växer i USA och att befolkningen i stort alltså inte får högre inkomster trots att det påstås finnas ekonomisk tillväxt i landet. Tillväxtkramare brukar hävda att tillväxt ger välstånd, men i USA så ger tydligen inte tillväxten ökad köpkraft och stigande materiellt välstånd för befolkningen. En annan bekräftelse är att antalet amerikaner på digitala matkuponger fortsätter att stiga och är nu uppe på 46 681 833 amerikaner som får pengar till livsmedel på sitt SNAP-kort varje månad. Eftersom tillämpningen av systemet är ovanligt modernt för att vara USA, med fullständig digitalisering, så är detta inte några uppskattade siffror.
Det är knappt 15% av befolkningen som får något vi kan likna vid socialbidrag.
40 kommentarer
Länkten som borde gå till Advisor Perspectives går till ditt blogginlägg.
Enligt SCB så har utomeuropeiska invandrare i genomsnitt ungefär 65% av en svenskfödds disponibla inkomst. Skulle den disponibla inkomsten börja sjunka kan vi alltå förmodligen stoppa invandringen vilket skulle leda till tillväxt?
Alternativt så kan vi ju kvotera BNP så de som kommer får sin BNP höjd från Somalias till Sveriges. Säg 500 000 oetablerade med en BNP på 1/10 av Sveriges så får vi en höjning av vår förmåga att öka välståndet med 5%.
Kollade nyligen valutakursen på USD jfrt med SEK. Det svänger friskt. Fast i US är väl de omedvetna om detta!
En sak som även dopat USA sen 2007 är gasmarknaden. Låga priser och höga volymer har skurit ner budgetunderskotten betydligt-trots fallande USD.
Här är det i alla fall party all night long
http://www.blocket.se/sodermanland/Stora_Rullingen_1__4_rok__230_kvm_41339283.htm?ca=6&w=3
På inget sätt värt 48 miljoner. Kanske 4.8, inte mycket mark.
Tidigare begärtpris var 75 MSEK. Med tanke på att det hela kostat högst några miljoner att uppföra och bara är några hektar stort och dessutom en ö utan bro så står jag fast vid säg 4.8 MSEK som motiverat.
Värdet sätts inte efter förnuft. Värdet är det som någon är villig att ge för objektet.
Som konst!
Det visar att det finns unika objekt och unika förmögenheter.
Besitter man inte dessa förmögenheter så är det ingen anledning att fundera över värdet!
Det är ju inte så att den som köper väljer mellan att köpa 45 bilar eller 50 konstverk eller just detta objekt!
Fast en hel del avstår från att köpa-just för att inte sticka ut i mängden.
tror jag!
Har fastigheten sålts för 48 miljoner än? Inte förrän någon pytsar upp 48 miljoner kan den anses vara värd detta – sen håller jag med om att en fastighet som denna kanske används i tämligen begränsad omfattning som näringsfastighet så inget av värdet ligger i avkastningen på fastigheten utan endast till ägarens nöje. För övrigt så med tanke på detta är det bara en del av fastigheten (den som utgör hus och gräsmatta) som rimligen kan anses utgöra värdet på den (skogen runtomkring skulle ge ganska mager intäkt ifall den styckades av och såldes, samtidigt som en sådan försäljning skulle minska glädjen med fastigheten ytterst sparsamt skulle jag tro).
Å andra sidan så vet man ju inte hur någon som har ett antal miljoner att lägga som kontantinsats resonerar. Kanske tycker man det är värt några miljoner att kunna säga att man äger hela ön…
Att bo på en ö är mycket isolerat, speciellt när isen varken bär eller brister. Då är det som svårast att komma någonstans. Slarvigt av nuvarande ägaren att inte bygga en helikopterplatta, det rör sig förmodligen om en fattig stackare som aldrig ägt någon egen.
Ja, med tanke på hur lite som behövs – lite platt mark och färg så har man en landningsplats för helikopter, men allt krut har väl spenderats på bling-bling…
Ber i förväg ursäkt för att jag kommer vara en smula positiv angående väst, men Eben Upton på Raspberry PI foundation hade ett intressant föredrag häromdagen.
http://www.raspberrypi.org/archives/2210
Nu har dom produktion (alltså assemblering av kinatillverkade komponenter) både i Kina och i Wales och kostnaden var ungefär samma. Hans syn på det hela var att timpriser för duktiga indier eller kineser nu är jämförbara med i väst (här: ulands-del av UK) och att med lite vilja och jävlar anamma kan man framgångsrikt flytta hem viss produktion.
Det tekniskt avancerade – det svåra – dvs det mest mervärdesskapande – i hårdvaran för en raspberry pi är inte att placera komponenter på kretskortet (assembly) utan att konstruera och tillverka kretsarna som placeras där. Och där ligger de långt före oss pga framsynta investeringar.
Vilka framsynta investeringar då? Kineserna är 1 miljard så några genier klämmer de fram, men annars är det mycket "inside the box"-tänkande. De jobbar 12 timmar om dagen men då ingår det i arbetsdagen att ringa både frun och älskarinnan, sova middag och snacka skit med kollegerna. De är inga övermänniskor direkt, när det gäller kreativitet är det faktiskt precis tvärtom.
Ja, men kineserna har en långtidsplan, det har inte vi här i Europa. Kineserna har t.ex nu så mycket av produktionskedjan för olika produkter att de får bonuseffekter av detta. Asiaters "kreativitet" är annorlunda än vår, de är fokuserade på raffinering när vi är fokuserade på att uppfinna nytt. Utan vita nordeuropeer skulle världen fortfarande vara kvar i järnåldern. Men så fort vår teknik runnit iväg utomlands hamnar den förr eller senare i nordostasien, och även om de aldrig skulle kunnat uppfinna diverse koncept/produkter själva kan de kopiera och raffinera dem, sen blir vi av med ännu en industri. Frihandel och teknikspridning är en katastrof för oss. Hade inte vår teknik spritts utomlands skulle världens befolking fortfarande vara ett par miljarder och peak oil skulle inte vara en faktor på många årtionden.
Om det är något som kineserna är bra på så är det att kopiera, det finns åtskilliga berättelser om företag som fått sina produkter kopierade ner till minsta lilla bugg.
Om det funnits ett nobelpris i godtrogenhet och naivitet så skulle västvärdens industri varit direktkvalificerade,
i många fall har kineserna inte ens behövt spionera utan tex värdsledande siemens och hitachi har utan vidare skänkt bort hela sitt kunnande och teknologi försprång inom snabbtågsteknologin till sina halvstatliga kinesiska samarbetspartners i en del fall så har man till och med lagt ut produktionen av systemkritiska komponenter till rena konkurentbolag, som lovat att radera allt dom sett och gjort när beställningarna är färdiga eller något liknande.
Med tanke på att vi kopierade saker som krutet och papperspengar från Kina så får man väl stå ut med detta.
Även insikten att man kunde elda stenkol lärde vi oss från Kina.
Stenkol kommer åter att bli hightech i väst när kineserna är färdiga med oss och våra marknadsfundamentalistiska politiker. Att lyssna på råd från anställda företagsledare och deras ägare, i form av högre tjänstemän som styr pensionsfonder, kommer leda till en katastrof. De styrs av kortsiktig bonus. Jag gråter mig till sömns varje kväll när jag stänger av min kinesisk tillverkade Philips tv och släcker min kinesiska ledlampa. Medan jag somnar så rinner de sista tårarna ner på min, av levande gäss plockade, IKEA dunkudde. Självklart är den också tillverkad i Kina av kineser som vet hur man plockar en gås mer än en gång – och då talar jag naturligtvis om oss västerlänningar.
Den här länken borde alla klicka på: http://www.shadowstats.com/ Om man kollar på t.ex BNP och sen tänker på att USA har en stadigt växande befolkning så inser man att BNP/capita sjunkit rejält de senaste 20 åren i USA. Jag har läst att en medelamerikans inkomster har fallit med 2/3 sedan 80talets mitt och det är inte alls orimligt.
USA är numera rätt så avindustrialiserat, det mesta av deras mervärdesskapande industri har flyttat utomlands och kvar finns bara militärrelaterat och det som ännu inte gått att outsourca. De är i princip ett tredjevärldenland (tjänster, råvaror) med en liten industrisektor. Den stora implosionen i bärförmågan för militärrelaterade utgifter verkar vara på ingång, det lär bli mycket underhållande att se skrikandet när deras imperium rasar ihop.
Det läbbiga är att våra vanstyrande politiker slaviskt följer USA i allt, inklusive finans, handels och industripolitik med mera, så samma degenerativa faktorer som där finns också lösa i vårt samhälle.
Nån, på DI tror jag, skrev att 25% av Tysklands bnp är privata industrin medan motsvarande siffra i Sverige är 8%. Nån som kan rätta eller rata dom siffrorna?
Utöver Sveriges etniska rensning av produktiva människor under den socialdemokratiska diktaturen (då fackanslutna blev tvångsanslutna till Partiet, bla), så misstänker jag även att vi förlorade en massa industrier då energipriserna gick upp ordentligt. Det är inte nödvänditvis nåt ont i att förlora säg energiintensiv mazonite-tillverkning, men det är en mervärdeskapande industri vi ej längre har kvar.
Många stora företag är internationella, d.v.s. har kontor eller fabriker i många länder. För dessa kan man nog egentligen inte tala om outsourcning när de flyttar utveckling och tillverkning till länder där det är mest lönsamt. Andra utvecklingsinriktade företag kan ha andra strategier. T.ex. kan kärnverksamhet av utvecklingsdelen bedrivas där det finns en tradition och bra systemutvecklingskultur, i Sverige. Sen när en produkt mognat flyttas den till mediumkostnadsländer som Ryssland eller Ungern, för att några år senare slutförvaras i något lågkostnadsland, som Indien. Och efterhand som dessa lär upp sig kan de ta sig an allt större och komplexare uppgifter. Som jag ser det är det en win-win situation att man "outsourcar" så här, åtminstone så länge det finns mer att göra än man hinner med.
Är inte Sverige i samma situation?
Tjänster och råvaror….
och en minskande industrisektor…
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Ja Sverige är i samma situation, vi ligger iofs mycket bättre till än USA eller UK, men vi är på väg ner i samma skithål som dem.
Eftersom det lugnar lågkonjunktur-fobiker att mixtra såhär med statistiken så visar det ju bara att fobin är i stort sett omotiverad. Lever man i verkligheten så ser man att det inte är så farligt med konjunkturläget…
Visst är det så. Vi har det trots allt fantastiskt bra i västvärlden idag. Vi överlever både omfattande lågkonjunkurer och varaktiga recessioner. Och kan köpa våra iPhones, iPads och platt-TV ändå. Det har fungerat för Japan i åtminstone två decennier, det lär fungera även för oss.
Japans reglemente favoriserar avsiktligt små företagande eftersom de vet att de är körda utan inhemsk produktion.
USA verkar vara på väg att bli svenskarnas nya Thailand som semestermål. Bara att byta yellow cab mot tuctuc så är transformationen komplett.
Fattas även att losers med misslyckat liv i europa flyttar dit och startar strandbarer.
Snarare Storbrittanien som lär bli svenskarnas nya Thailand i framtiden. De lokala hororna kommer att möta båten från Göteborg redan i hamnen.
Svensson har talat.
hur många går på socialbidrag i Sverige då ?
är det lägre eller högre än usa:s ca 15 %
Hmm..
Medianinkomsten är en intressant uppgift även inom EU.
Man har, normalt, en så kallad "fattigdomsgräns" som räknas som nedre gränsen för beskattning av medborgarna.
Enligt denna formel: Inkomsttagare under 60% av landets medianinkomst räknas som fattiga och dessa inkomster beskattas inte alls.
Det ger givetvis litet olika resultat, men ambitionen är den samma i alla EU-stater, utom i Sverige!?
Här anses socialförsäkringssystemet täcka alla svårigheter så man har den nedre gränsen satt vid 18 700 kr per år för ickepensionärer. En pensionär har ungefär dubbelt Grundavdrag som detta kallas, alltså runt 40 000 kr per år….
Hur är det då i t.ex. Frankrike? Summan är där 1350 € per månad….??!!
Hmm.. vad blir det per år…120 – 130 tusen..Uopph…
Skattefritt??
I Spanien är summan (jag träffade en spanjor i somras och kollade med honom) 150 000 kr per år….
Så kan man kolla land efter land….
Österrike: "De första hundratusen betalar man ingen skatt på…", enligt väldigt nära information jag fått.
Så vad är då medianinkomsten i Sverige?
260 000 om året har jag hört… gånger 0,6, alltså…
Den summan borde vara skattebefriad, men så är det icke!!!
Gunnar Sträng, som formade svensk skattepolitik för längesedan ansåg att Grundavdraget inte borde höjas då det därmed skulle straffa ut låglönejobben från landet. Och det var väl rätt. Men funkar den politiken idag?
Grundavdraget i början av 1970-talet var, om jag minns rätt, drygt 7 000 per år.
inte så föraktlig summa då en ny SAAB kostade 12 000…..
Så skall folk överleva måste nog skattefogden låta folk hantera mer av sina egna inkomsten istället för att plocka hem alltihop och sedan dela ut vissa bitar i ynnest…
Höj Grundavdraget, inklusive arbetsgivaravgifterna, till minst 10 000 kr per månad.
Börja med en fördubbling redan vid nyår!
Intressant idé, men då skatteintäkterna minskar skulle det kunna hota hyperviktiga jobb inom t.ex dans och cirkushögskolan,Folke Bernadotteakademin,Harpsundsnämnden,Inspektionen för strategiska produkter,Kompetensrådet för utveckling i Staten, Myndigheten för kulturanalys, Nämnden för hemslöjdsfrågor, mfl. livsavgörande myndigheter.
Utvecklingen i USA är mer balanserad och intressant för en prognos än den i Sverige, där det är mer av centralstyre, subventioner, trender och andra ekonomiska och ideologiska störningar. Även storleken på USA ger en viss utjämnande effekt. Den svenska statistiken är dålig inom politiskt känsliga områden och det gör det svårare att veta läget. Det finns exempelvis ingen annan inflationsstatistik än den offentliga. Makthavarna har alltid spelat högt och haft ett kortsiktigt perspektiv. Ibland lyckas påhitten och när det misslyckas så förträngs det. Svenskarna är också lätta att lura politiskt och är samarbetsvilliga. På senare år med ett allt större utlandsberoende inom import och export har politiken i stort kommit att likna rysk roulette, för att använda ett försiktigt uttryck. Amerikanarna skulle aldrig ta sådana risker och de tänker på ett helt annat sätt.
Din uppfattning om USA verkar vara baserad på deras eget propagandamaterial. De är korrupta som fan och våra "svenska" policies är kopior av deras.
Jag försökte ju mest belysa skillnaderna. Amerikanarna ser främst till sitt egenintresse, medan svenskarna helst moraliserar. USA kan isolera sig från världen och klara sig utan större problem i hundra år. Medans det här landet skulle gå under på nolltid. Trots att folket där tar långt mindre risker så är det betydligt mer medvetet om sitt intresse. Svensken fattar inte detta och går utför ett stup om någon säger att det är bra.
Cornu, när du ändå har utrikesglasögonen på dig. Hittade den här bloggen som hävdar att Italien håller på att implodera. Kanske något för dig att skriva något om?
Ser ut som att även hushållens tillgångar i USA håller på att utarmas. Household Net Worthless: Poverty Here We Come