För tillväxtrealisten finns mycket att hämta på årets bokmässa i Göteborg.
Stellan Tengroth |
Stellan Tengroth, som skrivit den eminenta Tillväxt till döds, ställer ut hos Egenutgivarna i monter A02:52, där det också finns ett monterprogram. Under rubriken Gilla läget – Tillväxten är omöjlig! kommer han prata fredag 14:50 – 15:05, lördag 13:10 – 13:25 och söndag 13:10 – 13:25. Missa inte detta!
I övrigt kan ni säkert hitta Stellan i montern även vid andra tider om ni vill diskutera tillväxtrealism och de stora framtidsfrågorna.
Pär Holmgren |
Hos Pärspektiv Förlag i monter D03:20 kan ni hitta tillväxtrealisten Pär Holmgren. Pär känner nog en del igen från TV och är väl insatt i såväl klimatproblematiken, tillväxtdilemmat och peak oil och en riktigt trevlig person.
Vill ni diskutera världsekonomin med en liberal och förtagarvänlig tillväxtrealist så hittar ni även Peter Wolfhagen i Pärspektivs monter. Han lanserar sin nya föredömligt korta bok Vem äger sanningen? om den omöjliga tillväxten och vårt ekonomiska system. Den kommer finnas att köpa för 80:- SEK i Pärspektiv Förlags monter. Den kanske inte innehåller så mycket nytt för bloggens läsare, men är en bra introduktion att ge bort som present.
Pärspektiv Förlag har även barnböcker för den miljö- och naturintresserade. Författare som Pär Holmgren, Janne Schaffer och Inger Källander kommer signera böcker i Pärspektivs monter vid flera tillfällen under mässan.
I ETC:s monter B05:62 hittar man bl a Johan Ehrenberg, som presenterar sin nya bok om tillväxt och Kuba, Den nya Kubakrisen. Johan ger en alternativ vinkling på Kuba, bl a i reportaget Kommunismens sista suck, som ett land som fasat ut oljan och menar tvärt om att Kuba inte alls gjort det, vilket förstås fått Svensk-Kubanska föreningen att gå i taket. Vem älskar inte ett riktigt kattslagsmål Vänster-Vänster? Johan kommer vara i ETC:s monter under hela bokmässan. Antagligen går det även att prata förnyelsebar småskalig elproduktion med honom. Men kom ihåg att han säljer…
Camino Magasin har montern H03:10 tillsammans med Getaware ekonomisk förening. Johanna Stål och Ingemar Tigerberg från Camino samtalar och ger smakprov ur sina nya böcker Materialens magi och Från dystopi till ekoekonomi på Internationella torgets scen på lördag 16:40 – 17:00.
Så här kan jag se ut ibland när jag
är munter. Gissar på kortare hår och svart polotröja på Bokmässan, om nu inte håret växer extremt fort. |
Själv är jag inte närvarande i form av bloggare eller tillväxtrealist, utan som thrillerförfattare. Jag kommer alltså vimla runt när jag är på plats, men kan om ni har tur hittas i förlaget Massolits monter B09:04. Jag kommer även ge författarintervjuer på söndagen klockan 11:00 – 11:15 och 14:00 – 14:15, varefter man även kan få Midvintermörker signerad. Vem vet, jag kanske rent av får tillfälle att läsa högt ur Midsommargryning? Jag vet inte vad intervjuaren Magnus Utvik hade tänkt sig, så vi får se.
Det går förstås att prata tillväxt, ekonomi, peak oil etc med mig också i anslutning till detta. Annars finns det chans att ibland hitta mig hängandes hos t ex Pärspektiv Förlag eller andra intressanta montrar om man har tur.
Eller otur om man så vill.
Relaterat till bokmässan och veckans Tintingate så kan Science Fictionbokhandeln i monter A02:42 och Officemakers i monter C03:39 ha Tintin-prylar för den som vill göra ett uttalande för tryckfrihet.
Karta över bokmässan |
Se även bifogad karta över bokmässan för montrarnas placering. Caminos monter H03:10 hittar man på övervåningen, som jag inte lägger ut en karta över.
Vill passa på att påminna läsarna om att mobiltelefoninäten har en tendens att inte klara belastningen på bokmässan. För mycket folk på för lite plats. Räkna inte med att kunna komma åt Internet, skicka SMS eller ens ringa när ni är inom några hundra meter från mässan. Speciellt så fungerar därmed inte utställarnas trådlösa kortterminaler. Vill ni köpa böcker på mässan, eller för den delen något att äta, bör ni alltså se till att ha med er budgeterad mängd kontanter. Någon bank brukar ha en uttagsterminal inne på mässan, om man tycker det är kul att stå i Bankomatkö i en timme. Ta ut pengar i förväg.
Och ta så tunna regnplagg på er som möjligt, så de enkelt kan stuvas undan i en väska när ni är på mässan. Kan bli både varmt, trångt och fullt eller långa köer till garderoben.
7 kommentarer
Det ligger i människans natur att ständigt förbättra. Att stoppa tillväxten är därmed inte möjligt annat än tillfälligt. Diskussionen ska inte föras kring tillväxtens vara eller icke vara, den ska föras kring hur tillväxten sker!
För att fritt citera "All I can", en skidfilm med stort fokus på klimatet; It's not a about doing less, it's about doing more.
Tillväxt, om man menar med det menar ökad BNP, är ju ett kvantitativt mått. Värdet på de varor som omsätts. Har inget med förbättring eller utveckling av produkter att göra.
Om jag förstått rätt så korrelerar tillväxt starkast med population och energi. Så om vi får en minskning av population och/eller tillgång på energi så borde tillväxten minska.
Detta skulle dock inte nödvändigtvis innebära att människan slutat "förbättra". Det verkar m.a.o. som att tillväxt inte nödvändigtvis har så mycket med att "förbättra" att göra.
För övrigt vill jag rekommendera http://avpixlat.info/2012/09/19/yttrandefrihet-2-0-avpixlat-lanserar-ny-teknik-for-fria-kommentarer-i-gammelmedia/ när nu många kommentatorsmöjligheter stängts (bl.a. newsmill). Det är ett tillägg som möjliggör kommenterande i anslutning till artiklar.
Kakan, förbättra innebär inte enbart produktutveckling utan jag syftar snarare på processförbättringar som ger mer output per given input. Och så länge vi strävar efter att få det bättre så är detta en given utveckling.
Richard, jag håller helt med i ditt resonemang (även om Tyskland är ett motexempel på tillväxt-energiförbrukningstesen) men detta är skilda variabler som alla påverkar tillväxten men kan stå som oberoende (relativt i alla fall) till varandra.
Vad jag säger är att vi inte ska sträva mot tillväxten utan att jobba med den. Inse att vi har den och att varje individ alltid kommer att sträva efter att få ut mer givet input. Med politiska styrmedel kan vi se till att denna strävan efter förbättringar arbetar tillsammans klimatmål, svältmål med mera.
I ett hållbart samhälle blir tillväxten en helt ointressant mått. Visst kan vi ha tillväxt men det är inget vi bör lägga någon vikt på utan den tillväxt som sker får ske.
För ett hållbart samhälle behöver man lägga fokus på resursutnyttjandet. Dessa principer är en väldigt bra grund:
1. Renewable resources such as fish, soil, and groundwater must be used no faster than the rate at which they regenerate.
2. Nonrenewable resources such as minerals and fossil fuels must be used no faster than renewable substitutes for them can be put into place.
3. Pollution and wastes must be emitted no faster than natural systems can absorb them, recycle them, or render them harmless.
Problemet är att det mesta av den tillväxt vi skapat sedan den industriella revolutionen brutit mot dessa tre principer och därför kommer det krävas en lång period av nedväxt för att komma tillbaks till en hållbar utveckling.
Andreas,
jag håller helt med. Frågan är dock om inte en reglering som åstadkommer detta måste vara global? Vad blir konsekvensen om vi omvandlar enbart Sverige till ett hållbart samhälle och resten av världen kör på?
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.