Som man ropar (eller där man ropar) får man förstås svar.
Många läsare är i varierande grad engagerade kring problematiken peak oil, ett problem som i princip helt ignoreras i den politiska debatten. Det är nu ganska exakt två år kvar till valet 2014, så det kan vara intressant att se om läsekretsen bara gnäller eller faktiskt kan ta med sig peak oil till valurnorna?
Så jag har två frågor ute till höger. Dels om du kan tänka dig att byta parti inom det politiska block du normalt röstar i, och dels om du kan tänka dig att byta parti över blockgränserna, på grund av partiernas politik kring peak oil?
Är ni beredda att se problemet som vår största valfråga? Eller tänker ni som vanligt rösta med plånboken (=låga skatter om du har lön, dvs borgerligt, höga bidrag om du inte har lön, dvs socialistiskt)?
Svara som vanligt ute till höger och jag kan som alltid inte se vem du är eller var du sitter när du svarar.
55 kommentarer
Som att välja mellan pest och kolera. Minimal skillnad mellan de olika partierna där miljöpartiet har lite extra fokus på miljön.
Samtidigt lägger alla partier (utom möjligen V) mer än dubbelt så mycket pengar på nartkotikabekämpning (läs: ser till att marknaden för narkotika är mycket lönsam) jämfört med vad de är beredda på att lägga på miljön
Miljön är annars en prioriterad fråga för vart jag lägger min röst
Om man nu röstar vill säga……
Jag kan tänka mig att rösta på ett parti som inte driver blockpolitik och tar ställning för frågor jag tycker de andra partierna fållar in i dagens blockpolitik. Peak oil är för en fråga som bör lösas i samförstånd över blockgränsen men då måste det finnas ett parti som inte är indefinerat där.
Det verkar som att det bara är miljöpartiet som ens erkänner problemet – frågan är dock ifall man tror att de har ett vettigt sätt att hantera problemet. I övrigt känns det som att de flesta partier jagar samma röster (nu verkar det vara BLK som gäller) och det gör att alternativen blir olika varianter på samma tema (hur man smörar bäst för BLK).
Det känns som det är ganska tunnt med alternativ. Ibland känns det som att det är synd att 4%-spärren finns som hindrar frågor (som de etablerade partierna inte tar i) att lyftas.
Jag tror inte på existerande partier. Lika bra att starta ett nytt parti. Men det krävs en bättre ideologi än de som finns. Inte helt lätt att klämma ur sig en sådan. Man behöver ett bättre tänkande både kring motivation, värderingar och omvärldsrealiteter. Och det handlar givetvis inte om att man har skitbra lösningar på alla problem som gör att alla kan få allt vad de önskar, utan snarare om hur man hanterar en situation som präglas av tilltagande resursbrister och en rad andra problem.
Jag startar sannolikt strax ett proto-parti i bloggformat. Vare sig det blir ett riktigt parti eller ej så är det uppenbart att våra existerande partier är i mycket stort behov av input. De ter sig alla rejält patetiska i förhållande till utmaningarna vi står inför.
Problemet är som sagt att komma över 4%-spärren. Denna spärr innebär att en fråga inte kan lyftas med mindre än att man lyckas mobilisera runt 4% av befolkningen att rösta på ett nytt parti. Innan man kommer i närheten av 4% kommer frågan vara en icke-fråga för de partier som har representation i riksdagen (och därmed något att säga till om).
En fyraprocentsspärr är inte mycket. Det är många partier som har lyckats forcera den på senare år. Det var länge bara fem partier i riksdagen men nu har vi åtta riksdagspartier och dessutom var Ny Demokrati inne en vända.
Tycker det är en fråga som ingen av partierna observerar, så jag vet inte där vem som är bättre eller sämre att rösta på. Däremot tycker jag att invandingsfrågan är värre och den antidemokrati som följer den. Det är ett problem som jag tyvärr funderar att rösta på ett parti som jag aldrig kunde tänka mig för några år sedan.
Det avgörande problemet som mänskligheten står inför är den pågående biosfärkollapsen. Peak Oil är knappast ett problem, snarare en lösning.
Frågan är felställd, "Skulle du rösta" är den aktuella frågan för mig.
Tror du kan förstå frågan ändå.
Peak oil hanterade Gunnar Lindgren för många år sedan i en artikel. Han menade att när problemet blir akut så kommer konjunkturerna att hoppa än mer upp och ner än vad vi är vana vid…
Sedan gick det några år och så skrev han att "vi kanske redan är där"…
Så egentligen röstar vi nog samtliga, på vårt eget sätt, på resultaten av Peak Oil
Vadå, vad skulle politikerna göra? Tillsätta några kompisar i en utredning, samt införa en ny peakoil-skatt?
Problemet finns f.ö. inte. Oljeproduktion och kända oljereserver är större nu än någonsin. Om det är nåt man kan uppskatta politikerna för, så är det att de åtminstone inte har tagit upp icke-problemet med peakoil som förevändning för att stjäla sig själva mer makt och pengar.
För att de inte begriper det ja
Liksom det mesta tyder på att oljan är en uppenbart ändlig resurs och endast en ändlig mängd kommer att produceras. På grund av detta kommer peak-oil inträffa – frågan är inte om utan när det inträffar.
Problemet är att om man inte observerar peak-oil innan det inträffar eller möjligen när det inträffar så riskerar man att få en energibrist.
# kapitalist 20.58
ahallabalah hahlajja blalaha hdadlagal balaha blaha nhallg blaha kakalgaldjblaha kdjblahda hlkaljdhaglajha blalahalah hallablaha.
Sorry Kapitalist, jag försökte bara sänka mig till din intellektuella nivå. Du har nollkoll på verkligheten. Det är inte bara det att du inte uppfattar de ökande resurskostnaderna som knäcker våra ekonomier utan du missar alla andra väsentliga problem också. För dig är det enda problemet som existerar att politiker lägger sig i och det är en så idiotiskt ståndpunkt att folk med förstånd bara bör garva åt dina dårskaper.
Sopm sagt, oljeutviningen är högre nu än någonsin, liksom mängden kända utvinningsbara fyndigheter. Peakoilarna har haft fel i 140 år i rad nu, and counting.
Den kraftiga ökningen av utvinning av fossila bränslen i USA är en av
få branscher som ger styrka åt den amerikanska ekonomin. De senare årens högre oljepriser har mycket förutsägbart gjort nya tekniker och fyndigheter utvinningsbara, samt ökat prospekterandet och därmed mängden kända fyndigheter. Det är så marknaden fungerar. Högre utvinningskostnader är oviktiga, värdet av oljan är ju många gånger högre än priset, så om utvinningskostnaderna steg till priset, så skulle det inte påverka de som använder oljan, bara minska utvinnarnas vinst. Detta är grundläggande ekonomi, att kunna skilja mellan begrepp som pris och värde.
Visst lär oljan i stort sett sluta utvinnas någon dag, liksom den inte utvanns i nån mängd av betydelse under de ca 150 första åren av industrialiseringen. Men det kommer inte att vara någon ekonomisk katastrof på något sätt, bara en gradvis omställning till bättre alternativ. De som äger oljekällor pumpar upp allt vad de kan nu, för att de inser att oljan snart kommer att bli värdelös för att den konkurreras ut av bättre alternativ, och då blir det som finns kvar i oljekällorna värdelöst, så det gäller att passa på nu.
# Kapitalist 21.30
Du läste tydligen inte artikeln som Cornu länkade till i inlägget sista augusti: http://www.telegraph.co.uk/finance/comment/ambroseevans_pritchard/9500667/Peak-cheap-oil-is-an-incontrovertible-fact.html
Dina teorier om vad oljebolagen har för sig är bara idiotiskt trams helt utan verklighetsunderlag. Föreställningarna om att oljan snabbt skulle bli värdelös är så idiotisk så att de bara är värda ett asgarv.
Och så har du inte fattat att det finns tusen skäl varför en liberal låt-gå-politik är idiotisk. Det handlar absolut inte bara om att liberal låt-gå-politik är en idiotisk reaktion på de tilltagande resursproblemen. Liberal låt-gå-politik är idiotisk från början till slut.
Det är ju en sammanvägd bild av partierna som till slut avgör var rösten läggs. Själv röstar jag aldrig av tradition och har svängt från att vara mer sakinriktad till mer ideologisk. Om exempelvis MP aktivt driver en linje med minskat oljeberoende utan åtgärder som jag skulle se som tillväxthämmande kan nog vågen väga över åt det partiets fördel. Men annat måste ju också stämma. Jag är för forskningssatsningar inom teknik och medicin, vilket möjligtvis kan ge både tillväxt och innovationer som kan minska oljeberoende. Synd att Sverige inte ägnat de sista 20 åren åt att förbättra kärnkraftstekniken -det hade varit "timely" att plocka fram ur rockärmen nu.
Utvinningen kanske är större men pga att peaken är nådd så alla får borra för glatta livet annars går de back, de nya tarsand duger ju bara till att stimulera nuvarande +-0 nivå dvs peak oil.
Att Mena länderna imploderar nu är ju ingen slump eftersom vinsterna uteblir blir det till att planera framtiden och den ser inte ljus ut för någon där.
Tyvärr är det nog så att världsekonomin är rätt så ihopflätad. Vissa delar av systemet tål inte hur höga oljepriser som helst, då kollapsar dessa. Sen sprider det sig som ringar på vattnet. Men visst har kapitalist rätt i att oljan är värd mycket mer. Problemet är bara att inte alla kan betala mycket mer,
# Dr A Nilsson 21.48
Den här bloggen och många av dess läsare är ganska skeptiska till "tillväxt" så du behöver nog utveckla din retorik en del om du skall ha någon chans att få med dig folk här på dina resonemang!
Problemet är ju att det börjar bli tufft att åstadkomma mer tillväxt. Beroende lite på vad man tänker sig för form av tillväxt, men i u-länder innebär tillväxt inte minst sådant som bra bostäder, vägar och bilar och utrymmet börjar som sagt bli lite trångt för sådant.
Du kanske resonerar extremt nationalistiskt och säger att i Sverige skall vi minsann ha tillväxt även om inte resten av världen kan ha det? Du menar att vi bör köra ett tillväxtkrig mot resten av världen? Eller hur tänker du?
Bara naturligt att man behöver borra djupare, i svårare terräng och eller använda andra omständligare metoder. Men det är inget fara med det! På 1970-talet började man med storskalig utvinning av olja från under havsbottnen. De högre oljepriserna gjorde det lönsamt. Nu pågår en motsvarande övergång till utvinning ur oljesand. Och den stegen har flera pinnar att klättra på om oljepriset framöver skulle motivera det. Katastrofen har och kommer att utebli.
Och notera framförallt att eftersom VÄRDET av oljans användning är så mycket högre än vad utvinningskostnaden är, så är ökningar i utvinningskostnaden relativt oviktiga. Om värdet är 100 och kostnaden 10, så har en fördubblad kostnad till 20 måttlig effekt. Dessutom är det ju som så att allting successivt blir effektivare, så även om utvinningen blir mer omständlig, så kan det mycket väl vara så att den blir billigare. Det kan vara billigare att idag utvinna olja på Nordsjön, än vad det var att utvinna olja i Saudi för 50 år sen.
Peak oil är en alltigenom icke-ekonomisk teori.
"Den kraftiga ökningen av utvinning av fossila bränslen i USA", men USAs oljeproduktion har fallit typ 50% de senaste 20-30åren. Var inte USA som argument att betrakta som ett självmål?
# Kapitalist 22:59
Peak oil i vid mening är en teori om att utbudet inte kommer kunna stiga i takt med efterfrågan. Låter det som en icke-ekonomisk teori? Peak oil i vid mening är också en teori om att stora delar av ekonomin – både i i-länder och u-länder – inte klarar av prisökningarna som detta ger upphov till. Låter det som en icke-ekonomisk teori?
Man kunde kanske ignorera peak oil ett tag till om oljetoppen vore vårat enda problem, men vi har andra problem som våra politiska partier ignorerar i precis lika hög grad som oljetoppen och som också är väldigt allvarliga och som blir ännu allvarligare när de timar med oljetoppen.
Kuckeliku,
Utbudet är alltid identiskt med efterfrågan. Det går inte att begripa vad det är du försöker mena.
Om man bara ser till priser och ignorerar värdet, så kan man tycka att det är dramatiskt om utvinningskostnaden ökar från 10 till 20. Men om VÄRDET är 100, så blir effekterna mycket ringa. Bara en liten del av de allra minst värdeskapande oljeanvändningarna läggs ned. Och betänker man ekonomins löpande produktivitetsökning, så kan tillväxten mycket väl fortsätta.
Peakoilarna är litegrann som fyllot som tappade nycklarna i parken men letar under gatlyktan en bra bit därifrån därför att det är enda platsen han kan se. För att förstå ekonomi måste man använda logik om de omätbara värden som är det som driver det enda som en ekonomi består av: mänsklig handling!
Ditt svar stämmer bara i abstrakta ekonomiska teorier i vilka man skiter i människors behov och begär. Du tror att det bara är den effektiva efterfrågan som betyder något? Så om ett barn är hungrigt och det inte finns några pengar med vilka man kan köpa mat till barnet så räknas inte barnets hunger? Varje sansad teori om världen måste utgå från vad folk faktiskt behöver och begär snarare än från vilken effektiv (penninguppbackad) efterfrågan det finns. Att skita i människors behov och begär bara för att de är panka är inget annat än ren ondska, förklädd till ekonomisk vetenskap.
Människors behov är ändlösa. En människa "behöver" t.ex. leva för evigt men, sorry, naturen är inte sådan.
Ekonomin består av mänsklig handling. Och den styrs av en individs val mellan sina upplevda möjliga handlingsalternativ enligt sina subjektiva värderingar. Det är det som existerar "effektivt" och konkret, du behöver bara gå till dig själv för att inse det praktiskt. Det är detta faktum som man måste utgå ifrån i alla slags resonemang om ekonomin, inte omöjliga eller övernaturliga händelser. Och särskilt inte abstrakt aggregerad statlig statistik torterad med statistiska metoder ofta av låg matematisk kvalitet.
Det är knasigt att säga att människors behov är ändlösa. De är ganska finita. Människors begär är däremot ganska gränslösa.
Vi behöver strängt taget ingenting. Men vi vill en massa saker.
Värderingar är ingenting som man skall godta som några absoluta faktum bara för att någon råkar ha dem. Värderingar skall vara en avvägning mellan vad man djupast vill och vad verkligheten kräver. Verkligheten är inte förenlig med att alla far omkring i femtonmeters muskelmotorbåtar och om vissa ändå har ett intensivt begär efter sådana båtar så gör det inte sådana begär till något heligt (ens om de som har sådana begär också har pengarna som krävs för att tillfredsställa det begäret), eftersom begäret inte är biologiskt grundat utan bara är en fix idé som personen rimligtvis bör kunna skaka av sig. Man bör se till att skaffa sig bättre begär och värderingar helt enkelt.
Man skall under alla omständigheter inte få sina perversa begär välsignade av ekonomer bara för att man klarar av att backa upp dem med pengar. Det ger inte begären någon sakrosankt ställning, utan tvärtom kan politiken behöva förvägra människor att tillfredsställa sådana begär. Man har absolut ingen mänsklig rättighet att förstöra människosläktets framtid genom att i snabb takt förstöra världens resurser genom att fräsa omkring i femtonmeters muskelbåtar, bara för att man vill det och värderar det. Politiken måste sätta gränser för vilka begär man får tillfredsställa. Det går kanske an att några få miljardärer har femtonmeters muskelbåtar, men om en miljon svenskar vill ha sådana båtar och har pengarna till dem så måste man faktiskt förbjuda skiten eller lägga enormt höga skatter på båtarna för att stävja ofoget, som är ohållbart och dessutom föga biologiskt förankrat.
Det är däremot inte lyckat att förbjuda folk att ha sex eller försöka ta ut saftiga skatter på sexuella aktiviteter, eftersom det är ett biologiskt grundat begär som inte bara är starkt och envist utan också fyller en enormt viktig funktion.
Men detta gäller inte för begäret till femtonmeters muskelbåtar. Alla begär är inte födda lika, men många ekonomer anser uppenbarligen att alla begär är födda lika och att deras vikt är och bör vara i förhållande till hur mycket pengar man kan placera bakom dem. Det är inte bara ett moraliskt upprörande synsätt utan det är också ett anti-biologiskt synsätt. Ekonomer som tycker att man skall skita i biologin och anser att varje begär är lika mycket värt som andra begär så länge det är uppbackat av pengar är mammonister. Allt som skall göras skall göras för att det finns någon jävel som har en massa pengar och som har fått något på hjärnan. Skit samma om hans begär bara är en knäpp nyck vars tillfredsställelse kommer bli ett stort antiklimax för honom och om det finns en miljard människor som har mycket mer biologiskt genuina och hållbara begär.
Du är förstås mammonist. Det är ju det som din självpåtagna identitet säger. Pengarna är Gud i din värld (tillsammans med varje nyck som kan uppstå i din hjärna) och om du inte fattar att det är en alldeles absurd livsinställning så är du helt borta i huvudet. Begär inte att vi andra skall acceptera och böja oss för en så pervers livsinställning. Det kommer aldrig hända. Demokratin har sina brister men lyckligtvis förhindrar den att dina penninguppbackade nycker blir målet för samhället. Du kan fortsätta tjata om att dina (och andras) penninguppbackade nycker bör vara lag, men du är en idiot om du tror att vi andra skall acceptera detta. Pengar är ett maktmedel och du vill att de som har pengar skall få forma världen fritt efter sina nycker. Det är ett vidrigt synsätt och vi kommer inte låta dig få som du vill ha, lika lite som vi låter pedofiler få som de vill ha.
Spelar ingen roll att byta parti pga peak oil för alla partier lever i förnekelse och sverige kan inte som ett litet land gå före när det gäller att begränsa oljeberoendet för det leder till ännu högra arbetslöshet
Men igenom ett aktivt ställningstagande i en så viktig fråga kanske vi kan så ett frö av förändring Svenskarna har ju kommit på att spara för kommande finanskris denna gången så….kanske.
Men du kan det inte vara så att ett litet land som Sverige skulle ha lättare att ställa om?vi får ju hänga med övriga världen naturligtvis vi kan ju inte ställa krav på dem men på oss själva.
# narran 21.57
Självfallet blir det inte arbetslöshet i Sverige för att vi gör oss av med oljeberoendet. Tvärtom kan pengarna stanna i Sverige och ge jobb i Sverige.
Men jag håller med dig om att det inte finns något parti att byta till.
Byta parti? De flesta kommer tvingas byta LIV i olika grad och har nog fullt upp med det. Inte enbart pga peak oil utan peak alltmöjligt plus finans- skuld-kriser.
Enligt ditt sätt att definiera de politiska blocken så kommer det röda laget gå kraftigt framåt eftersom det är mer hjälpbehov än nya arbeten som väntar. Åtminstone i det korta perspektivet. När inte heller de kan lösa världsproblemen lär förvirringen sprida sig och risken för missnöjes- och populistpartier öka.
Frågan blir vem man uppfattar som tryggast att hålla i handen när det verkligen blåser. I dagsläget får jag dessvärre lov bli svaret skyldig. Kanske samlingsregering, förutsatt det då finns en statsministerkandidat som håller måttet.
# Gronvita 22:19
Folk hinner säkert med att byta parti också, så länge det hålls några val.
Det kommer inte finnas några dugliga statsministerkandidater så länge de inte har tagit till sig verkligheten sådan som den verkligen är. När verklighetsbilden har klarnat behövs det inga övermänniskor, utan då kan även dussinpolitiker klara jobbet. Men klara jobbet innebär inte mycket mer än att man tröskar sig igenom problemen. Det är inte fråga om att någon har några strålande lösningar som gör att alla får vad de vill ha.
Röstade tidigare på MP, under Schlaugs era, men sedan dess har miljöpartiet bara blivit en förlängning av sossarna. MP har fel fokus i miljöfrågorna, och försöker attrahera (=lura) den sortens lite naiva väljare som tror att vi kan behålla dagens konsumtion och välfärd om vi bara bygger tillräckligt med vindkraftverk, komposterar och sorterar sopor. Den sorten som Bildt med viss rätta benämnt "den rödgröna röran". Sen dess har lag vacklat och röstat på lite olika borgerliga partier, i kommun/riksdag. Misantrop som jag är så tror jag att väljarkåren kommer att i första hand rösta fram peak oil-förnekarna. /Mats L/
# Mats 22:45
Om du dels har en mycket tydlig världsbild och dels är riktigt verbalt aggressiv (på ett självbehärskat sätt) mot de som föredrar att hålla sig med fantasier och fabler så tror jag att du kan sätta hård press på dem. Folk är ganska intresserade av hur verkligheten ser ut och politik blir spännande när det blir skarpa konflikter. Så om man inte bara mesigt gömmer undan sina obekväma åsikter så kan de få stort genomslag. Det kan förstås ta lång tid innan de omfattas av folkmajoriteten, men man kan göra mycket nytta redan genom att vara en aggressiv minoritet.
Jag svarade Ja, men jag har redan "bytat" parti, MP verkar vara det ända partiet som tar både global uppvärmning och peak-oil på allvar och de ser just nu ut att vara den största utmaningen vi har framför oss de närmsta 30 åren eller något sånt. Andra partiers ideer som att vi skall alla ställa om till bio bränslen verkar helt verklighets frånvänd. Dels kan jag inte förstå var all den mat vi skall göra om till bränsle skall komma ifrån. Det kanske kan fungera tillfälligt när vi ställer om och när nästa fas kommer där vi gör bränsle av icke ätbara rest produkter från jordbruket, men jag tror ändå inte på det. Och rent praktiskt verkar bio bränsle vara rena mardrömmen med maskiner som degar igen av bakteriekolonier som lever i tankar och slangar. Så vitt jag förstår är redan idag total kostnaden för el-bil lägre än en vanlig disel/bensin/bio bil. Problemet är räckvidden och den löses med batteribyte vid tankstationen i stället för laddning, men en sådan lösning kräver en politisk vilja som varken M eller S har då allt skall trollas fram av marknaden. Så MP får det bli.
Fast med MPs politik kan vi inte ordna fram el till de där elbilarna. Det går inte att driva dem med vindkraft. Vi behöver ju el till en hel del annat också.
Har redan bytt parti pga peak-swede.
Lulz. Den stora utmaningen för Sverige i framtiden är när vi går från superhomogen konsensusnation till superheterogen konfliktnation. Kollektiv aktion, agressivitet och en klar gruppidentitet är viktigare än någonsin i ett sådant samhälle annars får man inte någon del av kakan oavsett vilken grupp man tillhör. Kombinationen av socialism och nationalism brukar kort kallas __________
Vi är redan en konfliktnation. Hundratusentals urinvånare har redan flytt sin hembygd och Sverige. Ett småskaligt krig pågår mot framför allt svenska ungdomar och åldringar. Stora områden har helt övergivits av ursprungsbefolkningen. Det går i en rasande fart och redan nästa rejäla lågkonjunktur kanske får bubblan att brista. Bubblan? Jo då etablissemanget av politker och media undanhåller, förminskar, vilseleder och ljuger om verkligheten fattas beslut som bara spär på problemen. De ser kanske stupet framför sig men gasar på i förhoppning att kunna flyga över.
Så vilket parti tänker du rösta på 2014? Partiet som definerat svensken som en social konstruktion som vem som helst kan assimileras in i eller partiet som definierat svensken som medlem av ett genom gemensam historia och blod bundet folk?
RB:
Du har helt rätt och smällen kommer kanske redan under hösten.
Nästa val blir spännande….
Blockpolitik borde förbjudas, det är som en kartell…
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Problemet med miljöpartiet är ju att dom inte bryr sig om miljön genom att inte verkar vilja diskutera kärnkraft i någon form.
Miljöpartiet består av folk som vill göra saker som känns bra. Detta är inte detsamma som att göra saker som är objektivt bra.
Dem sitter alla i samma båt, dem vill inte ta i grundproblemen med tång, de flesta "SVenssons" dansar efter deras sång. Hoppas finito kommer snart…
Peak oil och bättre utnyttjande av resurser är viktiga frågor, men jag tycker att värnandet av yttrandefriheten och det öppna, toleranta samhället är mer akut. Om något parti skulle visa trovärdighet i peak-resurs-frågan (eller om det skulle dyka upp något nytt parti som verkade hantera frågan på ett bra sätt) så kan jag inte utesluta att jag skulle byta, men till dess sätter jag mitt hopp till att piratpartiet kan värna rätten och möjligheten att uttrycka sig fritt utan risk för repressalier och statlig övervakning. Det partiet verka också rätt så fritt från folk som tror att det finns en särskild svenskhet man måste bevara, vilket såklart är ett plus.
Peak-oil-människor ter sig helmesiga. De allra flesta sitter bara och gnäller i små forum om att allt är på väg åt helvete och företar sig näst intill ingenting. Hur många PO-medvetna skriver insändare eller mailar eller ringer partier och riksdagsmän? Hur många PO-medvetna ställer svåra frågor till politiker som vill bli valda? Var är alla PO-artiklar på Newsmill och andra forum? Var hittar man PO-organisationer som jagar medlemmar och försöker informera via alla tillgängliga kanaler? Var hittar man PO-organisationer som försöker involvera ungdomar i PO-aktiviteter?
Om PO-människor varit många fler än vad de är nu hade det faktum att du inte hittar dem i de sammanhang du finns i onekligen kunnat vara ett tecken på att de är helmesiga.
Peak oil är ännu en form av esoterisk kunskap som diskuteras på små forum. Så bli inte förvånad, det tar ett bra tag innan saker som diskuteras inom avantgardet kommer ut till vanliga aftonbladetläsande svennar. Bland de karaktärsegenskaper som definierar en svensson hittar man främst en stor ignorans om allt sådant som inte rör det dagliga livet.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Kuckeliku @ 22:05
Jag är väl medveten om att tillväxt enligt traditionell definition kanske inte kommer att accelereras av tekniska framsteg. Det kan vara svårt att tillskriva ett värde på exempelvis ny teknik som kan minska oljeberoende eller patent för nya medicinska innovationer. Kunskap ger heller inte ökat BNP per se. Det gör däremot företag som exporterar kunskap e.g. internationella konsulter, globala tjänsteföretag etc. Sveriges regering kommer snart att släppa en ny forskningsprop. Kommer detta att ge Sverige mer output i form av BNP? Troligen inte som direkt effekt, men väl som indirekt effekt av ökade utländska investeringar i svenska universitet. Kanske blir ökade investeringar i Sverige på bekostnad av andra industri/forskningsnationer, men här kan jag resonera helt egoistiskt, eftersom vi är ett litet land som tyvärr har tappat en hel del stor kunskapsindustri -jag tänker inte minst på läkemedel.
är piratpartist, får väl hoppas att Piratpartiet har antagit något om Peak Oil