Silvret är ädelmetallen gulds lillebror och som sådan ofta en bortglömd investeringsmöjlighet. Men samtidigt erbjuder silvret större prisrörelser än guld, vilket visade sig efter gårdagens obegränsade QE3-besked från amerikanska Federal Reserve. Silvret steg ungefär dubbelt så mycket som guldet, eller 4.2%, medan guldet “bara” steg 2.5%.
Veckochart för silver i USD per troy ounce |
När det gäller guld tas ofta rörelser ut av fallande dollarkurs, vilket gör att vi inte alltid får se en uppgång för guldet i svenska kronor när USA öppnar sedelpressarna. Det problemet finns inte med silver, som ofta kan sägas röra sig med omvänd hävstång på dollarns utveckling.
Gårdagens rörelse i silver och guld var bara en fortsättning på de senaste veckornas uppgång, där man kan misstänka att spekulanterna prisat in QE3.
Samma grundprinciper gäller för silver som investering som för guld. För att få försäkringseffekten mot kollaps av de finansiella systemen eller investera långsiktigt bör man köpa fysiskt silver för att s motpartsrisken. Fysiskt silver tar dock rejält mycket mer plats än guld, vilket kräver sitt bankfack.
Dock är silver belagt med moms i Sverige, men hävstången i silver kör ändå att det kan vara lönsamt. Dessutom går det att köpa silver momsfritt hos Liberty Silver Estland. Sedan förra artikeln har man även breddat utbudet med s k mynttackor, lagliga betalningsmedel i kilostorlek, för den som inte vill hantera stora mängder mynt.
Vill man köpa silvermynt med moms i Sverige så kan Liberty Silvers egenpräglade silvermynt rekommenderas. Bolaget köper tillbaka dem till ett pris motsvarande momspriset och om man handlar 500 st kan man sälja tillbaka utan spread, även om man förstås tar en marknadsprisrisk.
I fallet ädelmetaller som försäkring mot samhällelig kollaps eller kollaps av pengasystemet, så kan faktiskt silver vara att föredra framför guld. Medan ett 31.1g tungt guldmynt är värt över 11 000:- SEK idag, så är motsvarande silvermynt värt runt 225:- kronor, eller drygt 280:- SEK inklusive moms, vilket som alla förstår är en mer hanterbar storlek för ekonomiska transaktioner. Av den anledningen bör man ha en liten silverreserv om man ser en kollapsrisk. Samtidigt har det varit en lönsam försäkring om man köpt vid rätt tillfällen. En sådan reserv behöver inte heller vara så stor. Tror man på en övergång till handel med ädelmetallmynt räcker det ju att kunna hantera sitt eget kassaflöde, t ex motsvarande en månadslön. Min tumregel brukar därför vara att årslöner sätter man i guld, men månadslöner i silver. Detta löser också problemet med lagringsutrymmet.
På grund av präglingskostnaden för mynt, så handlas mynt över grampriset på pappersmarknaderna. Det innebär att vid rådande spotpriser på 7:35 SEK per gram, så handlas silvermynt för drygt 8:- SEK per gram inklusive moms. Större gjutna tackor brukar generellt vara billigare, så vill man investera större belopp kan tackor vara att rekommendera.
Det finns även en privat andrahandsmarknad för investeringssilver via bland annat Tradera.
Med gårdagens besked om obegränsad QE3 från amerikanska Federal Reserve är det antagligen bara att hänga på den medföljande uppgången i ädelmetallerna.
Liberty Silver och Liberty Silver Estland är annonsörer på bloggen.
27 kommentarer
Hur ser du på silvermynt kontra silverproducerande bolag och typ RBS hävstångsinstrument som investering?
Pappersderivat är spekulation, inte investering och har motpartsrisk. Är det säkerheten i ädelmetaller man är ute efter fungerar inte derivat.
Investera i aktier är bra, men det är en investering i en aktie, inte i råvaran. Därmed inte sagt att det är fel.
Mynt har en ibland en stor "premie" utöver metallvärdet eftersom de är rätt så heterogena. Så som investering är standardiserade tackor av ren metall att föredra. Ett stiligt silvermynt ska man nog se som en vacker symbol för sin verkliga silverinvestering, som man på sikt dessutom kan tjäna pengar på (om man inte spekulerar i numismatik). Investerar man i silverutvinnande företag så behöver man hålla koll på deras utvinningskostnader. Det startas förstås gruvor som nett opp går ihop till dagens priser, i hopp om att priset stiger, och de har ju en väldig hävstång. Mycket mer är inblandat i ett gruvbolag, än bara metallpriset som sagt motparter, regleringar o.s.v. så metallen i sig är mycket lättare att hålla koll på och är säkrare på det sättet att man undviker komplexitet.
Jag vill redigera mitt inlägg ovan med att förtydliga att det är SPECIFICITET man undviker genom att köpa metallen istället för gruvbolaget. Metallen har man ju oavsett vad som händer. Bolagets existens är mycket mer ömtålig. Metallen i sig har väldigt generella användningsområden, om inte en kund vill köpa, så finns det en annan, om än kanske till lite lägre pris. Gruvbolaget är däremot väldigt specifikt beroende av vissa fyndigheter, vissa regleringar, vissa priser på insatsvaror o.s.v. och kan t.ex. plötsligt bli helt värdelöst, vilket metallen i sig aldrig kommer att bli.
Precis, men som sagt när det gäller att kunna använda det som betalningsmedel om penningsystemet kollapsat så kan olika metallbitar vara olika praktiska. Just mynt har den fördelen att de är på ett mer trovärdigt sätt markerade med dess innehåll och dessutom i fallet silver är i storlekar som är mer praktiska för cirkulation. Tackorna skall nog ses för att ge en mer långsiktig uthållighet i sammanhanget. Det är inget som man kan förvänta sig att handla för speciellt direkt – en hake i sammanhanget är att det inte går jämt upp att växla en guldtacka till guldmynt.
Anonym.
Som du skriver så är ädelmetaller det ultimata skyddet mot en valutakollaps. Dock är jag inte så säker på att guld- silvermynt kommer till användning som ett reguljärt betalningsmedel även om en valutakollaps skulle inträffa. I så fall bör man ha en försäkring i form av egna livsmedelsreserver som räcker under den tid det tar att rekonstruera ett nytt betalningssystem. Men som en försäkring mot risken för en hyperinflationär kollaps bör vi vara rustade med de ultimata monetära tillgångarna guld (inkl. silver) i våra balansräkningar. Denna gyllene regel gäller i synnerhet alla centralbanker med vettet i behåll nu när lösningen på skuldkriserna bygger på att hålla nedtryckta räntor genom att utvidga QE-penningpolitiken och köpa upp skuldpapper. Annars står man ju på bar backe om ett monetärt armageddon inträffar och man inte har någon motvikt som väger upp en kollaps i penningvärdet. En motvikt i form av en tillgång som inte har någon motpartsrisk och inte kan gå i konkurs. Att döma av priset på ädelmetallerna idag så sätter jag den risken till kanske runt 10-15%.
Det hela är en fråga om hur man bedömer att hur lång tid olika saker tar. Jag skulle inte tro att man får upp ett nytt betalningssystem annat än just ädelmetallmynt på speciellt kort tid och i förlägningen ädelmetallmyntfot (vilket innebär att ädelmetallmynten fortfarande blir gångbara) på kort tid. Skall man inte förlita sig på cirkulerbarheten i ens en del av sina ädelmetaller så måste man se till att ha livsmedelsreserver och reserver av annat nödvändigt för tillräckligt lång tid (vilket enligt vad jag skrev någon annanstans att man ändå behöver – frågan är bara hur lång tid man behöver).
Som någon annan skrev är det ultimata att vara självförsörjande med viss överkapacitet – då kan man klara sig tillräckligt länge och dessutom vid behov kunna skaffa sig köpkraft.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Liberty Silver Estland är 10% dyrare än Kitco i Kanada.
Om man bara är ute efter att investera i silver är BullionVault mycket effektivare, man överför USD eller EUR till ett konto där och köper fysisk silver eller guld gramvis som de förvarar åt en. Dessutom är det väldigt låg spread där så man kan ta hem en vinst efter ganska små rörelser. Med 10% prispåslag från Liberty + 700 kr fraktkostnad måste silverpriset gå upp 10-15% bara för att man ska gå breakeven ifall man säljer silvret på Tradera eller blocket.
Och på vilket sätt skiljer sig då denna BullionVault investering ifrån derivathandel? Visst kan du ta hem dina varor, men jag rekommenderar att du läser deras "Integritetspolicy" noga. Från http://www.bullionvault.com/modal/_withdraw-gold-silver-bars-modal.html
"The standard cost is 2.5% for withdrawing whole gold bars, and there is a 5% surcharge for withdrawals below 400 oz – which you will receive as bars or coins. The fee for silver (whole bars only) is 10%.
BullionVault gold and silver are both VAT (sales tax) free – for as long as they are held in accredited vaults. Upon withdrawal gold remains exempt, but 20% VAT then applies on silver."
Så det innebär helt enkelt att i slutändan betalar du mycket mer än det ursprungliga spotpriset (räknar inte in försäkringskostnaderna som BullionVault drar från ditt konto månadsvis…)!
Du har också fel om fraktkostnaden från Estland, den beror på paketets vikt. Här hittar du hela prislistan – https://www.gbslogistics.ee/sv/shippingcosts.php
Om man vill ha fysiskt silver i Sverige så är Liberty Estland ett bra alternativ, men om man är ute efter rent finansiell investering i silver utan att ta den risk som finns i ETF, Certifikat, Warrants, Terminer etc så tycker jag Bullion Vault är bästa alternativet pga låg spread o låg courtage. Att ta fysisk leverans från Bullion Vault är inte prisvärt, men det är inte heller tanken egentligen. Det är ändå bra att man har den möjligheten, en ETF tex ger dig aldrig rätten att ta fysisk leverans.
Platina tycks just nu slumpas bort på Tradera. Med ca 1700 dollar/uns och 6.55 i dollarkurs står Pt nu i ca 360 kronor. Men en platinabricka på 23,55 gram ligger strax före auktionsslut på 4605, eller 196 kronor/gram.
Också rena platinatackor ligger klart under 360 kronor/gram för tillfället.
Det är de sista minutrarna och sekunderna som "det" händer i nätauktioner. Visa vad platina gått för i avslut istället för "strax före auktionsslut".
Slutpris på ovan nämnda platinabricka var 5907 SEK, 250kr/g. Såld av LibertySilver på Tradera. Klart under råvarupriset, men frågan är ju hur lätt den är att omsätta?
Som säkerhet mot kollaps av valutan/samhället så är det nog mer praktiskt med silvermynt än guldmynt. Skall det funka bör man tänka på ett antal saker.
Först och främst är att man skall se till att vara i besittning av dem när det väl gäller. Att ha någon form av derivat med allt vad det heter i motpartsrisk är bara att glömma, men även tjänster där man köper fysiskt guld och förvaring i Schweiz eller något annat avlägset land är inte där man vill ha mynten iaf man måste åtminstonde kunna ta sig dit. Det kanske till och med är problem ifall du har pengarna i bankfack i närmsta stad.
För det andra så bör en sådan kollaps så kan det ta viss tid innan man hittar någon vettig att handla med. Det gäller att kunna hålla ut och inte behöva kila iväg till ICA och köpa 1L filmjölk direkt.
Tror man på kollaps bör man omgående köpa mark investera i några hönor för äggen, getter för mjölken och köttet och odla grönsaker själv. Det är just dessa varor som är väldigt dyra idag i kaotiska länder i mellanöstern: kött, ägg och grönsaker.Överskottet kan man byta med folk på torget mot andra varor eller kanske silvermynt. 1/10 oz silvermynt hade varit smidigt, det motsvarar 1 kg höna eller ett paket ägg.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Vad tror du om silvret under en peak-oil-kollaps? Silver används mycket inom industrin och borde därför missgynnas när oljebristen kväver industrin. Ser du andra aspekter som tyder på det motsatta?
Å andra sidan används silver även i t.ex. solpaneler…
Hm, om jag nu skulle få för mig att köpa en större mängd fysiskt guld/silver "på hemmaplan" för förvaring i bankfack (och delvis hemma) – hur går det till rent praktiskt? Har ju inte någon större lust att åka till någon butik i Hammarbyhamnen med en trave sedlar och en större portfölj i handen… Kan man få metallen levererad till sitt bankkontor?
Sällan banken vill samarbeta och vara leveransaddress. Det är inte ens tillåtet att förvara guld eller silver i form av lagliga betalningsmedel i bankfack…
I dagens läge går det naturligtvis utmärkt att betala med kort eller motsvarande så man behöver inte en trave sedlar. När det gäller värdet på ett guldmynt är det inte värre än när du köper kapitalvaror – det rör sig om ett värde av några tusenlappar. Bilen du kör till banken med är ofta mer värd än ett guldmynt.
Skall du minimera risken kan du ta och göra köpen i mindre portioner. Dessutom är ett par guldmynt inte speciellt skrymmande så det kommer inte vara någon som misstänker att du bär omkring på mynt till ett värde av några 10tkr. Så rånrisken är tämligen liten. Även inbrottsrisken är ganska måttlig ifall du väljer att förvara något mynt i hemmet. Det gäller att inte lägga alla ägg i samma korg alltså.
Var inte silver en kraschad bubbla förra året enligt dig?
"…Jag vill snarare hävda att silverpriset har varit i en bubbla och nu är i en punkterad bubbla. Åtminstone i USD. Charten för silverpriset visar upp alla klassiska bubbeltendenser. Exponentiell uppgång, nedgång, komplett med en äkta bulltrap och sedan krasch…"
"…Många har försökt tjata upp silvret som "det nya guldet", men jag är skeptisk till detta…"
Alla deflationister därute, tänk om, snabbt. Big money investerer enligt inflationsscenario sedan ett par månader tillbaka. Q3 är till för att pumpa upp börsen, inget annat. En sidoeffekt är stigande ädelmetall- och råvarupriser, investera utifrån det om ni vill bevara er köpkraft.
mvh,
Loonie
Vill bara påpeka att som säkerhet mot system/pengakollaps så kan de gamla svenska kronmynten med 80%-silver vara vettiga alternativ. Periodvis så kan de säljas med ganska stor spotprisrabatt på tex Tradera. Dessa har givetvis en kostnad att omarbeta till rent silver, men för det rena systemkollapsscenariot så saknar ju detta betydelse.
Om man förväntar sig att mynten skall vara gångbara så bör det framgå på myntet mängden ädelmetall de innehåller. Ta t.ex. kruegerrand och silver eagle – även om det inte är någon garanti, men det är troligare att folk litar på en silver eagle än några enkronor från 1800-t. Silvermynten har också ett värde där folk kan ha råd att chansa på att lita på trycket ifall de inte är bekanta med hur myntet skall se ut.
Jag är inte så säker på att silver eagle är mer välkänd/betrodd i Sverige bland befolkningen i allmänhet än 2kr från -1942 .
Jag förnekar dock inte att det är en fördel att ha metallinnehållet präglat direkt på myntet. Om man planerar att kunna ta silvret utomlands är det givetvis ett måste. I en situation där silver används som betalningsmedel i Sverige är jag dock övertygad om att kunskapen om silverinnehållet i svenska mynt kommer att vara allmän kännedom i princip över natten.
Och mängden silver du får per spenderad krona kan som sagt vara betydligt större för äldre svenska mynt än för bullion i rent silver.