Småhustillverkaren Bollebygdhus varslar samtliga anställda (Gota Media/BT). Samtidigt ligger byggandet av nya småhus på de lägsta nivåerna sedan 1997 både på rullande helår och kvartal.
Småhusbyggandet 1975 – 2012 K2 |
Utvecklingen är rätt tydlig. Det byggs färre och färre småhus för varje svensk högkonjunktur. Förklaringen ligger förstås i att byggbranschens alla kartellbildningar och oligopol har lagt på allt mer påslag i alla led och gjort det allt dyrare att bygga hus.
Varje återhämtning i konjunkturen har sedan 1975 lett till lägre byggande än tidigare konjunkturtopp. Det här ligger förstås i linje med stagnerande ekonomiskt tillväxt i västvärlden och även Sverige. De goda åren är förbi och kvar är bara skulderna.
Med tanke på trenden så känns inte småhusbranschen som en framtidsbransch i Sverige direkt.
Rekordlåga räntor hjälper inte vid dagens huspriser. Man ska också komma ihåg att med 85% i marginalskatt var det nästan “gratis” att låna pengar på 70-talet och man hade även statliga räntebidrag fram till 90-talskrisen. Istället för statliga subventioner och stimulanser, förvisso lånefinansierade i det gamla Välfärdssverige, så får vi högre och hårdare statliga krav medan politikerna kommer med tomma uttalanden om att stimulera nybyggandet. Vilket knappast gäller. Staten säger en sak, men gör en annan. En annan orsak kan vara att det är så mycket lönsammare att bygga bostadsrätter, där man kan få dubbelt betalt – först via bostadsrättsföreningens lån och sedan via klubbmedlemmarnas lån. Småhusbyggare kan därför ha svårt att ordna fram mark i konkurrens med de tidigare lönsamma bostadsrättsbyggarna.
Men man ska se det positivt. Tänk om vi byggt lika många enstegstätade fasader som man byggde småhus på 70-talet?
Branschen själva pratar om 4500 småhus. SCB säger 4179 småhus 2011 K3 – 2012 K2. Aktuell takt är 846 för andra kvartalet 2012, ner från 3026 andra kvartalet 2011. . Andra kvartalet är generellt det bästa kvartalet och syns som spikar i grafen. Det tyder på en årstakt på högst 3384 hus de kommande tolv månaderna om inte konjunkturen vänder. Ytterligare varsel och konkurser är antagligen att vänta. Tidigare bottennotering var 2988 1993 K2 – 1994 K1.
Berörda aktier kan vara norska BWG Group (OSE:BWG) och Götenehusgruppen (OMX:GHUS B). Om det handlar om sälj, blanka eller bottenfiske är en annan fråga. Nedåttrenden i nybyggandet är dock tydlig.
30 kommentarer
Du verkar inte riktigt ha bestämt dig vilken fot du ska stå på… Först menar du att det är de höga priserna och oligopolet som strypt husbyggandet sen 70-talet och sen redovisar du (korrekt i sak) att man tagit bort ett antal subventioner.
Den uppenbara frågan är vem det är som gör ohemulna vinster om säg 25% på husbyggena? Byggentreprenörerna? Varuleverantörerna? Markägarna? Vem?
Varför vem?
Vilka!
Samtliga led är svaret. Alla gnäller över dålig lönsamhet, men ändå är allt upp till dubbelt så dyrt i Sverige, polska och baltiska hantverkare till trots. Verkligheten är att alla lagt på ordentligt i varje led. Inklusive kommunerna för tomter och VA-anslutning, elbolagen för elanslutning, telebolagen för teleanslutning osv osv.
Branschen är fruktansvärt ineffektiv. Inga "rationaliseringar" och ingen "utveckling" har lett till billigare hus, utan tvärt om bara till dyrare. Det är inte utveckling, det är avveckling.
Inveckling kanske?
Jag ser just nu en orsak till höga priser på byggandet. Ineffektivitet!
Har två killar som skall hjälpa till med en uppgift jag ville slippa.
De har varit här i sammanlagt två timmar under två dar-då har de vandrat fram och tillbaka efter verktyg, stått och talat i mobil osv. Nu är de på frukost! Ett jobb som borde kunnat klaras på dessa två timmar är kommet en tredjedel.
Då har jag ännu inte sett räkningen!
Vi har ett stort problem med arbetsmoralen i vårt land. Är det svettrisken de vill undvika?
Å andra sidan är det knappast samma hus som vi bygger idag, som vi byggde på 70-talet. Energieffektivitet, tillgänglighet med mera är krav som dels inte går att välja bort, och som dels höjer kostnaden på en byggnad. En standardhöjning och en prishöjning går oftast hand i hand.
Vad gäller de kommunala anslutningarna så får man alltid ursäkten att underhållet på XYZ är eftersatt och därför erfordras högre avgifter. Och det är nog sant, mycket av VA-systemen är oerhört gamla.
Sen vet jag inte om det är rättvist att påstå att det är en ineffektiv bransch bara för att man hyrt ett par dåliga hantverkare. Varför låter du dem stå och snacka bort dagen i mobiltelefon? Ut med dig och arbetsled dem!
I övrigt så tycker jag databranschen är mycket mer ineffektiv. Jag trodde att man var färdig när man köpte datorprogram, men istället ska det "kundanpassas" till förbannelse av dyra konsulter!?
Databranschen ineffektiv nja..
Det finns väl inget tvång på att kundanpassa systemet. Men visst, vet man inte vad man köpt och sedan tvingas till kundanpassningar för att få det som man tänkt det så kan man nog uppleva att kundanpassningar är ett måste…
Aha, du menar ungefär som när man köper ett hus?
Kundanpassningar är ju vanligen ett sätt för kunden att slippa effektivisera sina egna processer och arbetssätt när man väl köpt ett blixtrande bra system. "Asfalterade kostigar"…
Jag tycker bara det är märkligt att datorer ska kosta så mycket. Min första dator var en Vic 20 och den kostade 40 dollar nypris! Omräknat i dagens växelkurs motsvarar det kanske 250-300 kr. En dator kostar idag minst det tiodubbla, och då får man typ förra årets grejer! Därav drar jag slutsatsen att hela datorbranschen är korrupt och ineffektiv och att alla leverantörer skor sig på kunderna!
40 dollar för en Vic-20? Minns min första dator, en Atari 800 XL, tror den kostade 3000-4000 kronor 1982, eller något sådant. Med inflation på det skulle det väl motsvara 20-30000 kronor idag, men för något som är lika kraftfullt som en miniräknare idag.
Javisst var det så, 40 dollar, inköpt i Kalifornien när farsan var där.
Har sparat kvittot på min första dator, en begagnad IBM XT (4.77 Mhz, 10 Mb hårddisk, 640 kb internt) inköpt 11 oktober 1988 för 6600 kr.
Motsvarar 11483 kr idag (beräknat med SCB:s inflationsberäknare).
Gör jag samma beräkning med antagandet att 40 dollar = 300 SEK 1984, ja då hamnar jag på att den skulle kostat 650 kr idag ungefär. Det går ju inte att hitta en persondator för det priset idag!?
Din far köpte troligen den när den var föråldrad…
"The VIC-20 was the first inexpensive color computer available, costing less than $300" – det var 1980, vilket motsvarar sisådär 7000 kr idag. Jag antar att ingen skärm ingick.
"The price of a VIC-20 eventually dropped to less than $100, the first color computer to do so" – det var väl här nånstans din far köpte in den antar jag…
http://oldcomputers.net/vic20.html
Sen är det ju lite mer prestanda i en modern dator…
I Östersund där jag bor byggs det för fullt och lgh/villapriserna är bland de högsta i landet. Hur det kan komma sig kan jag inte begripa då länet är glesbygd och jobben få. Lgh gapar tomma, husen svårsålda. Nu ska det visst byggas ett "höghus" om 16 våningar som få kommer ha råd att bo i. Samtidigt råder bostadsbrist för vanliga människor med vanliga jobb och löner. Inte minst studenter har svårt att hitta bostad då Östersund är universitetsstad. I huset där jag bor, som är en bfr, köper föräldrar 1:or till sina barn som studentlgh och de går för 750-800 000. Galet. Pengar som de nu inte får tillbaka då det är tvärnit för lgh-försäljningar nu.
Länken nedan på en lgh i det hus jag bor i som varit ute hela sommaren, en 1,5:a för 800 000. För ett par år sedan behövdes ingen mäklare för att sälja lgh i det hus jag bor i och jag som vicevärd kunde i princip förmedla lgh då det var kö av intressenter på lgh.
http://www.hemnet.se/bostad/bostadsratt-1,5rum-centrala-ostersund-ostersunds-kommun-radhusgatan-60-4097157
Nedan länk där en lgh 4:a kostar 3 450 000:- för klubbmedlemsskap och närmare 5 000kr/mån i hyra.
http://www.hemnet.se/bostad/bostadsratt-4rum-froson-ostersunds-kommun-frosovagen-23-3752590
På fiiina Stallbacken produceras fyrkantiga lådor som med all säkerhet får mögelskador tämligen snart och de går för 3,5 miljoner.
http://www.hemnet.se/bostad/villa-6rum-tallbacken-ostersunds-kommun-korthallsstigen-17-3755135
Bra blogg, Cornu!
Ni bloggare behövs, ty Gammelmedia har i många avseenden sprungit vilse…hellre artiklar om kaffelattemammor på Kungsholmen, om Kicki Danielssons privatliv, lite om att fastighetspriserna visst kan gå till himlen och "titta-på-månadskostnaden-snacket"…det är härligt att få ta del av lite sunda perspektiv, det hjälper 🙂
Tack för en bra blogg!
För övrigt, att den svenska byggindustrin skulle vara så särdeles usel motsägs ju av det faktum att de stora svenska byggföretagen faktiskt med jämna mellanrum åtar sig stora byggprojekt utomlands, och lyckas ganska bra med det. En stor del av tunnelbanan i Singapore är t ex utförd av NCC.
Kan herrarna för övrigt hänvisa till några kostnadssammanställningar eller andra undersökningar som jämför prisnivån? Gärna då kvalitetsjusterat, behovet av treglasfönster kan ju vara mindre i t ex Spanien?
Man ska också komma ihåg att nästan 20% av pengarna i ett genomsnittligt byggprojekt går till moms. Och att byggarbetarnas löneökningar överstigit den genomsnittliga i säkert 15-20 år vid det här laget.
Det kanske beror på att dom via övervinsterna här, kan lägga sig lägre i pris än konkurenterna som inte har en skyddad hemmamarknad fylld med kreditknarkande storstadsbor som inte frågar efter priset, utan bara hämtar några hundringar till från banken om badrummet blev lite dyrare än beräknat, för 4 kvadrat itailensk eller spanskt kakel måste bara få kosta.
varför tror du att tex biltema i stort sett slutat med bildelar och satsar mer och mer på byggmaterial i ett land som enligt branchens egen utsago redan har världens effektivaste och mest prisvärda byggindustri?
det kan väl inte finnas några pengar att hämta på en sådan marknad för en ny uppstickare när dom andra i stort sett arbetar ideelt utan vinst, på grund av den enorma prispressen på byggmaterial och den hårda konkurensen bland byggföretagen.
som bara kan jämföras med bankernas påstådda enorma konkurens och vinstlöshet eller Norska statoil som trotts att dom äger och kontrollerar hela kedjan från oljebrunnen via pipelines, raffinaderier och dom till dom egna bensinmackarna inte lyckas tjäna någonting på dieseln trotts att den har nära 2 kr lägre skatt per liter än bensinen.
Du ska inte vara så godtrogen och naiv min vän.
Inget som hindrar byggarna från att köra en annan strategi i utlandet:
NCC klarar av att bygga energieffektiva lägenheter i Berlin för 18000 kvadraten INKLUSIVE tomt! Vilket innebär en byggkostnad om en sisådär 15000 kr – de gör säkerligen en hel del vinst ändå…
http://www.byggnyheter.se/2012/07/ncc-s-ljer-bost-der-i-berlin
Det har ju byggts någorlunda billigt även i Sverige – i Sveriges bästa kommun Habo så hittar du de här lägenheterna:
http://bostad.lansfast.se/Beskrivning.aspx?GUID=40T2QH5O4FG5LRS5&typ=CMBoLgh&from=Hemnet
Pris inklusive lån i föreningen på sisådär 16000 kvadraten – inklusive tomt!
I Muteborg finns det en byggare vid namn Woyland Wallin, han byggde för hälften jämfört med storbyggarna, men Muteborgs kommun gav honom inga tomter, så han la ner företaget till slut.
—>xtra-allt.
1. Vilken övervinst? NCC har, vad jag kan se, helt normala vinstmarginaler som dessutom delas ut till aktieägarna. Så vart kommer pengarna ifrån?
2. Nej, Biltema har inte färre bildenar än förr. De har breddat sortimentet. Senaste utökningen var visst hästprylar… Deras byggprylar är dessutom med få undantag skit – man får vad man betalar för.
Systemet har en inbyggd "klokhet". Omkring 2050 kommer landet att övergå till ett liv isolerat från omvärlden, bestå av oberoende celler, ha det mycket fattigt och leva på industrisamhällets rester. Att byggandet minskar är alltså helt naturligt. Maktapparaten prioriterar infrastruktur och annat för ökad komplexitet och det sker med stora subventioner. De har inte råd att subventionera det här också. Men kunde de ta skatter av folket till sådana ”satsningar” så skulle de göra det.
Lustigt, samtidigt som jag läste detta blogginlägg så kom den fysiska posten, och där fanns ett addresserat utskick från Riksbyggen (har aldrig hänt tidigare) om ett planerat nybygge i närområdet.
Tolkar detta som att det är svårsålt, vilket ju är konstigt med tanke på att husen bara kostar 6.7 miljoner för 7 rum.
Och då ingår en helt underbar 😉 taklösning: Platt tak med höga sarger utan hängrännor = simbassäng.
Se och njut: http://riksbyggen.se/ImageVaultFiles/id_10971/cf_601/Namnl-s.jpg
6.7 millar för en liten låda i Mölndal…
årskostnaden per kvadrat landar ju runt Stockholms innerstad, och då ska det dessutom pendlas nånstans – MED BIL! För en låda i Mölndal som sagt…
Det är en otrolig bostadsbrist i mölndal.
85% regeln spelar nog in en del för yngre människor på landet som inte gjort bostadskarriär. sen är det dyrt att bygga med alla avgifter och dyr entreprenad. många tillverkare lever på en glassig yta men de finns de som satsar på folket och bygger billiga hus, tex älvsbyhus. i en osäker marknad kanske också spekulationsbyggarna blir färre?
Ja tänk om byggherrarna och entreprenadfirmorna skulle tvingas anpassa priserna efter folks inkomster och inte efter hur många miljoner bankerna vill låna ut.
Som tur var så kommer vi snart att få uppleva ett riktigt intressant trendskifte orsakat av dom smartaste av domsmarta, sveriges creme de la creme fjollträskarna själva som lånat och lånat allt vad dom mäktat med tills dom nu inte längre klarar av att öka lånen för att hålla den lånefinanserade konsumtionen under armarna ens till en ränta neråt 2%.
vilken chock det kommer att bli för dom vackra unika stockholmarna när det går upp för dom att dom inte heller hade kommit på en nytt skitsmart evigt sätt att leva loppan utan att behöva arbeta med händerna.
Spelar urbaniseringen och nya ideal en roll. Bor vi i stora städer och dessutom har mindre tid för hus och dessutom tror att bostadsrätter är en bättre investering så drabbar det onekligen husfabrikanterna! Eller så har de med monopol på markanvändning en gjort allvar av sina miljöpolicies, typ de säger att vi skall bo i flerfamiljshus.!
Det är i sig inte förvånande att småhusbyggandet sjunker eftersom där de flesta vill bo (Stockholms innerstad, Göteborg, Malmö) finns det väldigt få tomter att bygga småhus på. Och på de tomter som finns är det mer lönsamt att bygga flerfamiljshus om detaljplanen tillåter. Sverige har ingen brist på småhus om man inte kräver att bo nära storstäderna och därför är nybyggnadsbehovet lågt. Antalet färdigställda bostäder i flerfamiljshus var detsamma under 2011 som under 1977/78 (efter miljonprogrammen var färdiga) medans antalet färdigställda småhus under 2011 var 80% färre än 1977/78 (se http://www.scb.se/Pages/TableAndChart____19985.aspx). Högre markvärden = relativt färre småhus vs. flerfamiljsbostäder.
Ditt länkade diagram visar tydligt hur det totala antalet nya lägenheter och småhus föll från över 100 000 st fram till mitten av 70-talet till cirka 20 000 st idag. Fördelningen mellan bostadstyperna är komplex och beror på mängd saker. Byggs det mer av det ena så byggs det mer även av det andra. Antalet har följts åt under de sista 30 åren. Brist på tomtmark har nog mindre betydelse.
Vi kan förväntas oss att det fortsätter så här med nya bostäder av lyxkaraktär under några tiotals år sedan följer en period utan varken byggande eller reparationer och sedan i mitten på århundradet kommer den totala samhällskollapsen, utan moderniteter som el, vatten och avlopp. I bästa får man vara nöjd om det finns ljusinsläpp i form av fönster och det inte blåser rakt in. Många kommer nog ändå att klamra sig fast vid framsgångsmyten och kalla detta ekologiskt boende med klimatfördelar.