Idag tröttnade jag på årets s k “sommar” och har nu bestämt att det är höst. Inom en månad är det antagligen dags att börja elda igen, så nu satte jag igång med höstsysslorna.
Utemöbler och sommarprylar har flyttats inomhus. Stallet har städats, liksom uteplatser. Allt ska plockas in före det täcks av löv och senare snö, eller innan det ständiga regnet gör allting jobbigare. Och den sista veden ska in från tork till vedbod.
Potatis, sort Maria. |
Och maten ska in.
Till en början åker potatisen in i matkällaren och löken ner i s k viltsäckar, som hänges upp på tork under tak i söderläge. Senare plockas de in i stallet när fukten kommer krypande med regnet senare under hösten.
Vintermorötterna kan vänta ett tag till, då de fortfarande är i full grönska och växer.
Ner i viltsäck. |
Även potatisen hamnar i viltsäckar, som sedan hängs upp ifrån taket i matkällaren. Det blir några säckar, med tanke på att vi klarar årsbehovet av potatis. För lök och potatis använder jag minsta sortens säckar, de som är avsedda för hare eller fågel. Under sommaren tvättar man förstås säckarna så de är helt fräscha inför nästa lagringssäsong.
Anledningen till säckarna i matkällaren är att vi får in möss i matkällaren när de söker sig in i den relativa värmen om vintern. De äter upp skalen på potatisen, men genom att hänga den i säckar från taket så slipper vi det problemet. Morötterna kommer de dock inte åt i sina sandlådor.
Och upp i taket i matkällaren.
Ca 15 kg i den här säcken. |
Västeråsgurkan ska läggas in och sockerärtor förvällas och frysas in. Majsen ska också förvällas och frysas in, men är inte mogen än. Det har inte direkt varit soligt i sommar, även om jag inte behövt vattna förutom vid sådd. Har inte ens plockat fram bevattningsslangarna och spridare i år, utan bara vattnat med vattenkanna, vilket säger en del.
Ska nog prova att lägga in zucchini också, vilket bloggrannen Blott Sverige svenska preppers har tydligen gjort.
Dagens inläggning av ättiksgurka,
samt förra årets sista burk. Håller minst ett år. Recept från Receptcentralen.se (förstås bevarad på papper) |
Även om det växt fruktansvärt dåligt denna kalla och regniga sommar, så ser det ut att bli en rekordskörd för potatisen. Får nog skaffa mer säckar. Som vanligt är det sorterna Asterix och Maria som gäller. Dessa blir i princip inte angripna av något vid obesprutad odling, och är dessutom enkla att lagra. De enda potatisarna som behöver slängas är sådana som grott lite för nära ytan och blivit gröna av solljus.
För er som fnyser åt att odla egen potatis, när man kan köpa den på ICA för någon krona per kilo, så kom ihåg att icke-ekologisk potatis besprutas med diverse gifter 10 – 20 gånger per odlingssäsong. Ska man jämföra egenodlad potatis prismässigt, så är det priset på ekologisk potatis som gäller. Och då blir timpenningen riktigt god på egen potatisodling.
Sedan är det dags att börja slakten också.
14 kommentarer
Får man fråga vilka "vi" är? Jag har aldrig sett dig skriva någon om ditt boende som kollektiv eller dyl.
Dum fråga; varför slänga grön potatis?
Grön potatis är giftig
Grön potatis är giftig att ät men sparas med fördel till nästa års utsäde
/Jonas
Om du har möjlighet Cornu, ta lite bilder på slakten av fåren osv, skulle vara kul o visa flickvännen, hon har nämligen aldrig sett något sådant.. =)
Eftersom jag är ny här så tar jag chansen att gissa på odlingsplats.
Någonstans i södra Sverige. Att få majs att mogna utanför västkusten utom i gynnsamma lägen tror jag inte på…
Som det ser ut idag så är detta nog det enda rätta. Att odla sin egen mat!
Den mest förnuftige bonden begränsar sin produktion till det som man kan äta upp själv….
Och förresten, apropå hemslakt. Studera CLA…
Finns troligen även i höstslaktade lamm, även om jag föredrar nöt…
Det där med att potatisen " i princip inte blir angripna av något" är nog att ta i lite mycket, det finns sorter som är motståndskraftiga mod bladmögel som Asterix, det betyder att de står emot några dagar eller veckor om inte "trycket" är för högt, att du inte drabbas av bladmögel/brunröta är alltså mest en fråga om antingen bra vindförhållanden eller att du bor långt från andra odlingar, det är dock bra att veta att bladmöglet smittar potatisen med "brunröta" först när knölen kommer i kontakt den smittade blasten eller sporer som fallit till marken, om man får ett rejält bladmögelangrepp så dör plantorna mycket fort det rör sig om timmar, man ska då genast avlägsna blasten så kan man fortfarande rädda skörden.
På EuroBlight kan man se bladmöglets framfart, under pathogens-surveillance.
http://www.euroblight.net/EuroBlight.asp
Apropå bladmögelresisten och Asterix håller jag med Islandervio. Har odlat den sorten i många år och bladmöglet kommer någon gång under andra halvan av juli och första delen av augusti,
Dock finns det andra sorter som faktiskt är i stort sett restistenta. Jag provodlar i år ca 30 kvm av en sort som heter Sarpo Mira bredvid lika stor yta Asterix. Blasten på Asterix slog jag för 4 veckor sedan medan Sarpo Mira fortfarande står grön och fin trots att de växer precis bredvid varandra.
/Jonas
Det räcker att den är mer motståndskraftig och står emot angreppet några dagar/timmar längre, sedan är det inte säkert att förutsättningarna stämmer för vidare smitta på flera veckor..
För den intresserade kan man här se vilka förutsättningar som krävs..
http://www.greppa.nu/download/18.54ee169213610a1e0a68000844/Filk+4+Miniintroduktion+om+bladm%C3%B6geinfektion+och+preparatval.pdf
Det tråkiga med bladmögel är att det finns inga preparat att använda när man väl har fått ett angrepp utan alla blad måste skyddas förbyggande, potatis växer ofta 20 cm i veckan under Juli och man har därför hela tiden oskyddade blad. Ett alternativ vore ju förbjuda preparaten så alla fick odla ekologisk så skulle ju priset bli därefter.
En bekant har en ungersk sort som tyx vara mycket bra i denna fråga…
Hur giftig är giftig? Grön potatis..jag är färgblind, det enda jag lärt mig är att först lukta sen smaka, ges inga varningssignaler efter detta så är det bara att äta. Nu förstår jag varför jag ser 60 miljoner självlysande flugor kring motpartens skallar när jag har kundmöten och varför dom ser så förbryllade ut när jag påpekar detta. Shit man! Ingen har dött av lite gift.
…/sjodan
Sen kan man ju fråga sig hur ekonomiskt det är med ekologisk mat, och om det är nyttigare. Vi får nu budskapet från DN att det inte är det, och som refererar till en ganska omfattande undersökning. Om undersökningarna duger vet jag inte, men om man anammar konceptet och officiellt förespråkar att ekologisk mat är nyttigare/bättre vore nog bevis på sin plats.
Förövrigt kan man konstatera att svält är otrevligt.
Skilj på näringsämnen och gifter. Finns gott om undersökningar över mängden gifter i "vanlig mat" och att ekologisk mat innehåller mindre gift.
Men näringhalten kanske är den samma, men jag betalar gärna för att slippa gifter som ackumuleras i kroppen.